Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора
moje li njakoi da mi kaje kakvo e katak i kak se progotvia?
Цитирай

Варна

Мнения: 2 839
МЕЛНИШКИ КЪТЪК

2 кофички кисело мляко
250 г овче сирене
4 скилидки чесън
50 г масло

Млякото се поставя в тензух да се отцеди за една нощ.
Чесънът се счуква и размесва с разтопено масло.
Сиренето се настъргва и в купа се размесва с изцеденото мляко и счукания чесън.
Много е вкусно Love
Цитирай
mersi mnogo. 6te go probvam.
Цитирай

на върха

Мнения: 6 462
В северна България освен всичко изброено, слагат и печени червени чушки. Аз лично повече си го харесвам без.
Цитирай

София... с надежда за преселение.

Мнения: 3 926
Истински катък се прави от сирене, което кисне определено време в прясно мляко и после има разни други мурафети, ама утре ще звънна на баба и ще пиша Smile
Цитирай


Мнения: 6 142
Май в различните краища на България катък се прави различно. Аз си мислех, че нашия е истински Wink . Технологията му е като на приготвянето на сирената и прилича на нещо като cottage cheese, но е по-вкусно. Не съм правила, но бабата на мъжа ми го прави от пълномаслено козе мляко, което подсирва до определена гъстота. След това може да сесъхранява дълго време - тя дори е слагала в стерилизирани буркани. А варианта с прясното мляко и сиренето го правят в ресторантите, защото е по-лесно и бързо. Някои и извара слагат, ама не е истинското нещо.
Май нищо полезно не написах, ама ако някоя мама от южна България знае технологията, да я каже.
Цитирай

София

Мнения: 126
Бабата на мъжа ми го прави и е мноооого вкусно /едно от малкото "селски" мазни неща, които ям/. Прави се от овче мляко, което се вари дълго време , няколко часа, до сгъстяване, после се оставя да отлежи в мазето. Доколкото знам мая не се слага, само се разбърква от време на време. А също така от значение е сезонът, свързано е с гъстотата на млякото и се прави в момент, когато  е най-гъсто.
Все пак смятам, че предложеният вариант по-горе е достатъчно добър за градски условия.
Цитирай

sofia

Мнения: 344
Цитат на: beaby
Бабата на мъжа ми го прави и е мноооого вкусно /едно от малкото "селски" мазни неща, които ям/. Прави се от овче мляко, което се вари дълго време , няколко часа, до сгъстяване, после се оставя да отлежи в мазето. Доколкото знам мая не се слага, само се разбърква от време на време. А също така от значение е сезонът, свързано е с гъстотата на млякото и се прави в момент, когато  е най-гъсто.
Все пак смятам, че предложеният вариант по-горе е достатъчно добър за градски условия.

Обзалагам се че бабата на мъжа ти е от Южна България, точно така се прави там, само ще добавя, че се слага и сол докато се вари и трябва да отлежи известно време и тогава се яде.
Цитирай

Sofia

Мнения: 3 567
Трябва да ви призная, че за сефте чувам за тези рецепти които сте дали Embarassed
Аз кътък купувам от магазина в едни платмасови кофички и правя млечна салата, но явно няма нищо общо с това което пишете вие Thinking
Цитирай

Варна

Мнения: 2 839
Аз я имам тази `селска` рецепта в една готварска книга, но не вярвам някой да се захване. Прави се август-септември от овче мляко. Вари се, соли се като за сирене 3-4% сол. Слага се старо сирене, за да закваси млякото и от там нататък е едно бъркане, местене от топло на студено, обиране на каймак ... абе като гледам към 3 седмици се прави.  ooooh!
Някоя градска булка ако има мерак да прави, ще дам рецептата  Very Happy
Цитирай

София... с надежда за преселение.

Мнения: 3 926
Цитат на: DiVA
Аз я имам тази `селска` рецепта в една готварска книга, но не вярвам някой да се захване. Прави се август-септември от овче мляко. Вари се, соли се като за сирене 3-4% сол. Слага се старо сирене, за да закваси млякото и от там нататък е едно бъркане, местене от топло на студено, обиране на каймак ... абе като гледам към 3 седмици се прави.  ooooh!
Някоя градска булка ако има мерак да прави, ще дам рецептата  Very Happy

Точно така мисля го прави баба Smile И после се слага в буркани и го ядем.....Но трябва много да се внимава с местенето, щото може да се пресече и да се вкисне Sad
Цитирай

на върха

Мнения: 6 462
Ммммм обожавам го този селски вариант Very Happy  Това точно е истинският татък, но честно казано не се виждам да седна да го приготвям на балкона Very Happy
Цитирай

Хасково

Мнения: 816
Аз знам че /поне в нашия край аз съм от Хасково/ се прави от овче мляко август-септември когато е най гъсто млякото.Млякото се вари много дълго на водна баня докато се се сгъсти доколкото знам не трябва да завира после се слага малко сол и се разлива в буркани които се слагат на студено и се бъркат/ разклащат/ няколко дни. След това се пуска в кладенеца на студено е и в ладилника може. Ако знаете каква вкусотия е ... eat филийка с катък и диня....!
Цитирай

София

Мнения: 126
Цитат на: tonyny
Цитат на: beaby
Бабата на мъжа ми го прави и е мноооого вкусно /едно от малкото "селски" мазни неща, които ям/. Прави се от овче мляко, което се вари дълго време , няколко часа, до сгъстяване, после се оставя да отлежи в мазето. Доколкото знам мая не се слага, само се разбърква от време на време. А също така от значение е сезонът, свързано е с гъстотата на млякото и се прави в момент, когато  е най-гъсто.
Все пак смятам, че предложеният вариант по-горе е достатъчно добър за градски условия.

Обзалагам се че бабата на мъжа ти е от Южна България, точно така се прави там, само ще добавя, че се слага и сол докато се вари и трябва да отлежи известно време и тогава се яде.


ами да, от Чирпанско, а за солта просто забравих...
Цитирай


Мнения: 772
Време е за  катъка и вярно е, че нищо общо няма с това, което продават в магазина. А  катък и диня си е страхотно. Обожавам го! Нямам търпение да се сгъсти. Ако не ме е срам направо черпака ще грабна. Wink
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора