Къпане и грижи за кожата на бебето


Къпане и грижи за кожата на бебето

Кожата на бебето е мека и нежна. Правилното къпане и грижите за кожата са необходими, за да я поддържат здрава. Родителите често пъти се притесняват да къпят бебето, да го мият, да го повиват и преобличат. Кратките указания в родилния дом, невинаги са достатъчни. Но само след няколко дни нещата ще се опростят и къпането ще ви достави истинско удоволствие. С времето то ще се превърне в източник на радост за бебето.
Бебето може да бъде къпано по всяко време на деня, но много родители предпочитат да къпят бебето вечер, преди лягане.

За къпане Ви е необходимо наличието на:

Дебела плътна кърпа
Мека кърпа (тензух или бархетна пелена)
Чисто корито
Топка памук
Бебешки шампоан или сапун
Бебешка хавлия с качулка
Чист памперс и дрехи
Как се извършва самото къпане:

Помещението трябва да бъде топло и без течение. Температурата на въздуха да е от 22 до 24 градуса Целзий .
Пригответе необходимите вещи предварително.
Налейте в коритото топла вода – 36-37 градуса Целзий.
Сложете бебето да легне на специален шезлонг предназначен за къпане.
Никога не оставяйте бебето без надзор – дори да сте забравили нещо, вземете бебето със себе си.
Започнете с лицето – използвайте намокрена топка памук за да изчистите около очите, започвайки от носа в посока края на окото.
Измийте останалата част от лицето с мека кърпа без сапун.
Почистете ушите външно с мека кърпа. Използвайте клечки за уши само с ограничител.
Добавете малко шампоан в легена и нежно измийте бебето от врата надолу. Изплакнете с малко вода.
Накрая измийте косата с шампоан. Изплакнете внимателно като внимавате да не полеете лицето му. Дръжте здраво бебето с ръка под гърба, а с китката и дланта подкрепяйте врата и главата му.
Много бебета обичат докато ги къпят да масажират ръцете и краката им.
Загънете бебето в хавлията.
Използвайте мека четка, за да го срешете. Не използвайте сешоар, защото съществува риск бебето да получи изгаряния.
Първите няколко бани вероятно ще бъдат свързани с плач. Обикновено това се дължи на факта, че бебето не е свикнало още да го къпят. Все пак проверявайте водата – дали не е твърде гореща или студена, или пък дали случайно не е попаднал сапун в очите на бебето.

Грижи за кожата на бебето
Кожата на бебето изисква специални грижи. Най-добре е да ползвате продукти, които са предназначени специално за бебета, след консултация с педиатър. Продуктите, които са предназначени за възрастни може да предизвикат раздразнение на кожата или алергия. Много родители обичат да използват лосиони, за да мирише бебето добре. Ако кожата на бебето не е суха, не е необходимо използването на тези лосиони. Добре е да се избягват пудри, освен ако не са препоръчани от лекаря. Пудрите се разнасят във въздуха и могат да попречат на дишането на бебето. Много бебета имат обриви или пъпчици, но те са нормални. Някои обриви обаче може да бъдат сигнал за инфекция и е необходимо да бъдат лекувани – например изриването от памперс.
Някои видове перилни препарати могат да предизвикат раздразнение на кожата на бебето. Дори и препарата да е обозначен като подходящ за бебета, е добре да пуснете още една програма „изплакване” на пералнята.