Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 18 619
Мимичета...
Миналата година направих ето тази питка:


и понеже мисля пак да я направя, не знам къде й беше рецептата. Моля, помогнете  Praynig

Мерси и всело посрещане на НГ   bouquet
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
Да не е на Сладка Хапка пита Слънчоглед?Поне на нея ми прилича.
Цитирай

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 18 619
Биляна, ми не знам... Беше с много яйца и мляко и масло и кашкавал... Ама дайте точните мерки, плз  Praynig
Цитирай


Мнения: 8 605
Ето рецептата на Сладка хапка - преценявай тя ли е!
Пита „Слънчоглед”

400 г. кисело мляко (1 кофичка кисело мляко на баба)
200 г. прясно мляко
6 с. л. олио
4 яйца (2та жълтъка се отделят за мазане)
1 1/2 с. л. сол
1/2 с. л. захар
малко по-малко от 2 пакета прясна мая
брашно
масло (маргарин, олио)

В хладко мляко се разтваря маята със солта и захарта и 1 – 2 лъжици брашно. Оставя се, докато маята шупне. После се размесва меко тесто. Бие се 100 пъти.
Правят се 3 топки, всяка от които се разточва на правоъгълник и се намазва обилно с разтопено масло. После се завиват на руло, от което се режат парчета около 4 пръста високи и се нареждат изправени като пънчета в тавата. Оставят се да втаса. Преди печене се намазва с разбитите жълтъци. Може да се наръси със сусам.
ето линк към снимка на същата: /линка не се отваря!/

Ето ТУК можеш да видиш авторските рецепти на Сладка хапка, има и питката.

« Последна редакция: сб, 30 дек 2006, 18:00 от labrex »
Цитирай

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 18 619
labrex - и аз я намерих тази рецепта. Ама явно точно тя не е, а подобна. В моята специално си пишеше, че се слага кашкавал или сирене в "пънчетата".

Продължавам да чакам помощта ви...  Praynig
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
Виж сега, Шани SmileПитката на Сладка хапка е невероятна, мнооого вкусна.Като се разточат корите и се намажат с масло, спокойно можеш да ги наръсиш с кашкавал, или сирене.Тестото е страхотно, става меко като козунак.Аз не я наръсвам със слънчоглед отгоре и пак става чудна.Знаеш ли колко подобни рецепти във формата на твоята питка има ooooh!...не бих рискувала да попадна на погрешната предновогодишно.
 Ето още една питка, която е много вкусна и може да се направи в същата форма и да се наръси със сирене и кашкавал.
Цитирай

София

Мнения: 3 777
Питка Хризантема - ХОНДА


4 яйца / 1 жълтък се отделя за намазване отгоре /
0,5 л прясно мляко
1 кубче прясна мая или 2 пак. суха
1 кг брашно
1 ч.л. сол
0,5 ч.л. захар
кашкавал
масло
Това е тесто с мая, затова е хубаво всички продукти да са леко топлички, а не да излизат направо от хладилника. Яйцата се разбиват добре, маята и захарта се размиват в малко от хладкото прясно мляко и се прибавят към яйцата. Сипва се останалото мляко, солта, брашното и се омесва меко тесто. Заедно с брашното аз слагам и по 1 с.л. мак и сусам, но това не е задължително.Покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса / може и в микровълновата, ако има такава програма / Втасалото тесто се разделя на 2 равни части. Всяка част се разточва на правоъгълна кора, дебела около 0,5 см. Намазваме с разтопено масло и поръсваме навсякъде с настърган кашкавал. Кората се навива на руло, като при навиването се усуква и разтяга да се удължи.
От тук нататък има 2 възможности:
1. Двете кори се слагат на кръст. С трите края се плете плитка, която се навива на охлюв, а четвъртият край се увива отстрани на охлюва - става като козунак.
2. Двете рула леко се разплескват /да станат плоски / и се режат на еднакви триъгълници. Краищата, които остават, се оформят на топче, което се слага по средата на намазнена тава. Покрай него започваме да редим триъгълните парчета едно до друго с върха нагоре на концентрични кръгове, като всеки следващ кръг похлупва до половината предишния. Получава се нещо като хризантема.
Готовата питка трябва да втаса отново и щом се надуе, намазваме отгоре с отделения жълтък, разтворен с малко вода. Аз я поръсвам със сусам и слагам да се пече при 180 - 200 С около 45 минути - да се зачерви като козунак.
Тавата трябва да е достатъчно голяма, защото при втасването и печенето се надува доста.
При втория вариант на подреждане питката става като разпукнато цвете - много е ефектно, но не зная дали успях да го обясня достатъчно разбрано.
Цитирай

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 18 619
  bouquet  bouquet Благодаря ви  Love  bouquet

Явно ще е както казва Биляна, макар че рецептата на Слънче (Хонда) доста наподобява на това, което си спомням от м.г. Дано ми се получи и тази година  Flutter, че то нали знаете за късмета на начинаещия...  Crazy

Весело посрещане на Новата Година!  Party
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.