Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 дек. 2006, 17:20 ч.

Шанс за живот само за "медийните" деца!

 • 1 452
 • 23
 •   1
Отговори
 • Мнения: 312
Защо пак шанс за живот ще имат само тези дечица чийто родители и близки са успели да направят тяхната болка обществено достояние?
Хубаво е, да помагаме, но да помагаме на едни за сметка на други, не е  ли прекалено егоизтично!?
Колко деца страдат от тежки заболявания (по села и градове) и никой не се сеща за тях. Познава ме ли ги - за съжаление, Не! А зад всяка болест се крие една човешка съдба, една детска душа!
Дарявам, искам да продължа да дарявам, но само, ако зная, че шансът се пада за всички  в нужда!Чувствам се жалка, когато по симпатии помагам и давам шанс само на едно такова дете.
Cry
Приветствам всички начинания за набиране на средства за подпомагане на голяма група от страдащи!
Бог да е с всички нас!
 

# 1
 • софия
 • Мнения: 7 282
права си, но сещаш ли се за някаква алтернатива?
Дори на един да помогнеш, е повече, отколкото да не неправиш нищо.

Иначе понякога и аз се замислям по този въпрос Sad

# 2
 • Мнения: 495
е, за да разберат повече хора и за да се съберат повече пари, фактът, че едно дете е в беда, трябва да стане публично достояние, нали така?  Thinking

# 3
 • Мнения: 6 167
не мисля, че хората могат да помагат за хипотетично съществуващи нуждаещи се.
затова гласността е важна.
и да, децата, за които се знае биват подпомагани, но това не ги прави привилигировани в
някакъв лош смисъл.
другата алтернатива е да даряваш пари на организация, която от своя страна е по-запозната с  по-голям брой нуждаещи се хора.
дано се разба какво искам да кажа.

# 4
 • Нови Искър
 • Мнения: 4 186
Да имаш идея, как да направим света по - добър глобално. Да имаш идея, как да съберем за поне още 10 деца по 300 000 евро за операция. Аз нямам Sad и за това се опитвам с малко, поне на едно да помогна................ Cry

# 5
 • София
 • Мнения: 1 123
не мисля, че хората могат да помагат за хипотетично съществуващи нуждаещи се.
затова гласността е важна.
и да, децата, за които се знае биват подпомагани, но това не ги прави привилигировани в
някакъв лош смисъл.
другата алтернатива е да даряваш пари на организация, която от своя страна е по-запозната с  по-голям брой нуждаещи се хора.
дано се разба какво искам да кажа.
Peace

Ако не искаш да помагаш само на конкретни деца от телевизора, даряваш на фондация.
Но много зависи от родителите да направят проблема на детето си достояние на повече хора, за да може да им бъде помогнато. Иначе не виждам как.

# 6
 • Шопия
 • Мнения: 6 348
Държавата трябва да създаде условия за лечението на децата (и не само), от които след време ще зависи кой да управлява.
Фондът за подпомагане е толкова тромав. Дари стана популярна, защото се вдигна шум.

Аз съм съгласна да удържат от дохода ми данък за лечение на деца. Поне ще бъде за нещо смислено.
Или наказаните заради "високи" доходи родители, които не получават детски надбавки. "Необлагодетелствалите се" родители ще имат възможност да бъдат частично удовлетворени, като стойността на надбавките се акумулира в обществен фонд.  
И понеже стана въпрос в друга тема за ДДС-то върху СМС-и с благотворителен характер. Да има целогодишно открита линия от мобилните оператори, която е с цел натрупване на средства за спешни операции. Самите оператори демонстрират всяка година поне удвояване на потребителите си.   Един лев от всеки потребител е около 10 млн. Съответно тази линия да бъде изключена от облагането заради липса на стопанска дейност и съответно липсаа на възможност да се избягва данъчно облагане.
Мечтала съм си преди време тотализаторът да прави поне 2 пъти годишно целеви тиражи за набиране на средства - за младежки спорт и за лечение.
Още едно елементарно за прилагане действие - публичната ни власт да се откаже от подмяната на автомобили за драгоценните ни народни представители ежегодно. Поне да премине на по-нисък клас возила. Да реинвестира спестените средства в детско здраве.
 

# 7
 • София
 • Мнения: 2 597
Има организации, които набират фондове за лечението на болни деца. Например:

ЦЕНТЪР ФОНД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА- http://www.cfld-bg.com/. Приемат дарения само по банков път. 

"Колкото повече-толкова повече"- http://www.poveche.net/index.php. Можеш да превеждаш ежемесечно определена сума от заплатата си за избрана от теб кауза.

"ПРОтегни ръка"- http://www.protegniraka.bg/protegni1.htm. Благотворително дружество към Прокредит банк. Набират средства само за лечение на деца.

Care International- http://www.care-bg.org/bg/indexbg.php?. КЕЪР България подава ръка на най-уязвимите и маргинализирани социални групи в страната, като работи с деца и семейства в риск, деца с увреждания и техните семейства, институционализирани деца, представители на етническите малцинства, със специален фокус върху ромското население, жертви на трафик на хора и наркотици.

Българска Коледа- http://www.bgkoleda.bg/. Средставата също отиват за лечение на деца.

За съжаление, нуждаещите се са прекалено много; понякога се налага парите да се събират спешно, няма време за да се чака да се отпуснат средства, и това води до такива самостоятелни кампании от страна на семейството.

# 8
 • Sofia, downtown
 • Мнения: 1 063
klarisina, kонкретно за питането ти. Всъщност на племенникът ми трябваше да се извърши трансплантация, но и други няколко деца чакаха също за трансплантация. Как племенникът ми  стана „медийна звезда”? Не знам. Всъщност, той е бил единственото дете със злокачествено заболяване, но не левкемия, всъщност детето бе гениално (самият професор го наричаше гений – сега някой тук да не мисли, че правя възхвала, обективна съм!); отличаваше се с излъчване и енергия, въпреки болестта, всички вярваха в него, а може би защото  ... не знам на какво са разчитали ... и защо той е бил изборът им?!
Чрез  моя малък племенник болницата събираше средства за трансплантация на другите (4-5) деца и лекарствата, и всичко необходимо за  децата в детската онкология. Мога да кажа, че отиват мноого средства за лечението на тези деца.
Никой не ни уведоми, че сме в списъка на БГ  Коледа и бяхме мн. изненадани, когато изведнъж започнаха да ни звънят журналисти и т.н. Семейството на сестра ми  не се  е обръщало към никого за помощ, не сме искали дори случаят ни да придобие медийност. Но се чувствахме длъжни да „пуснем детето  като реклама”, заради грижите на професора, който здраво работи за  всички деца, защото той така бе казал. Поне на другите родители им спестиха това  толкова неприятно нещо публичността. Сега не бих го позволила.  Кампанията се водеше от болницата, не от семейството ми.
А що се отнася до средствата – семейството на сестра ми  след заболяването на детето  започна да се справя  трудно финансово – така е с повечето родители с тежкоболни деца. Но всички  събрани пари са отивали по сметката на БГ Коледа, имаме случаи, когато са ни се обаждали хора, за да искат наша лична сметка, но сме ги препращали към тази на БГ Коледа, но и нямахме такава. Само един човек настояваше много  да помогне на сестра ми и сам откри сметка и й я предостави - е, не сме я  ползвали. С мъжа ми (имаме възможности) приготвихме средства за лечение след транспалнтацията, за преглед в чужбина, (ясно ни беше, че средства и след това ще трябват, това са такива заболявания, че...), не знаехме обаче, че краят ще бъде толкова близо.
Повечето от дечицата не са между живите – починаха по време, след и преди трансплантацията. За племенникът ми бе фатално късна.
Почувствах се длъжна да отговоря, но ми е крайно унизително.
И не искам/ не търся съжаление!

Последна редакция: сб, 30 дек 2006, 21:09 от Ив

# 9
 • Димитровград
 • Мнения: 947
Защото благотворителността у нас е много криво разбрана.Направи добро и го хвърли в морето.
Ив, Hug.

# 10
 • Бургас
 • Мнения: 684
Защо пак шанс за живот ще имат само тези дечица чийто родители и близки са успели да направят тяхната болка обществено достояние?
Хубаво е, да помагаме, но да помагаме на едни за сметка на други, ..........!?
 

Не разбрах защо смяташ, че като помогнеш на едно дете, това е непременно за сметка на друго. 

# 11
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
Много деца имат нужда от помощ. Понякога тя не е спешна, но е важна за бъдещото развитие на детето. Една навременна рехабилитация може да върне едно дете от групата на потенциалните ползватели на доживотна инвалидна пенсия обратно в редиците на пълноценните данъкоплатци. За много от тези деца сумите не са големи, но се налага да се плаща ежемесечно и от това зависи развитието им. Това, което се опитваме да направим и работим в тази посока е да има Национален регистър на нуждаещите се деца. Започнахме от една идея във форума, която тлея доста време. Сега имаме подкрепата на няколко институции това да се случи по правилния начин. Целта е да има едно регламентирано и некомпрометирано място където всеки дарител може да насочи средства директно към конкретно дете или нуждите на група деца. Да не се минтава през обща банкова сметка, макар, че и такава не би била излишна. Да има екип от доброволци които да отговарят бъзо на всяко запитване за помощ, а не след дълго мотане докато стане помощта излишна. Надявам се много от вас да се отзоват ако могат да помогнат с нещо. На първо време трябва да се изгради база и съответния софтуер който да я поеме. Ето линк към темата за регистъра:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=101822.0

# 12
 • Варна
 • Мнения: 46
И аз мисля, че шанс за събиране на нужните средства за лечение имат повече децата, които имат повече медийно внимание, но според мен това е защото така хората научават за тях тогава, когато ги видят самите деца и болката на техните близки и им става мъчно и съпричастно. И аз съм така, всеки има достатъчно свои грижи и проблеми и няма време да се замисли и да обикаля по различните фондации. На мен ми се струва, че това начинание, което е под егидата на президента българската коледа трябва да тече целогодишно и така на всеки човек притежател на мобилен телефон във всеки момент, който се сети ще прати колкото смс-а иска или може да си каже по-два на месец така самият фонд ще събира достатъчно пари, за да помага на деца с различни болести. Дай Боже през новата 2007 година децата нуждаещи се от скъпоструващо лечение да са по-малко, дай Боже повече здрави дечица   bouquet

# 13
 • Шопия
 • Мнения: 6 348
Ив,  Hug
Сега се замислих и за ефектът "второ социално министерство". Фондациите, които учредяват съпругите на първите държавни мъже. Големите фирми се опитват да си купят благоволението на управляващите като даряват средства във фондациите. С очите си съм виждала за какво отиват тези пари. Основно за лечение на тежко болни деца. По този повод съм съгласна да ги има въпросните фондции.

# 14
 • Мнения: 312
За тези, който ме разбраха и за тези, който не им стана ясно, кое всъщност ме подтиска.
Няма да пиша реплики към отделните цитати, ще се опитам да обобщя накратко.
Аз съм за създаване на централизиран регистър за подпомагане на нуждаещите се деца - информацията за същите  да се обновява ежедневно. Връзката на същия с Официално регистрирани банкови сметки на благотворителни фондации и пр. за отпускане на  нужните средства (тук бих вметнала, че съм против безразборното регистриране на  благотворителни фондации и пр.- губи се контрол, спекулира се със средства и пр.) За структурата и механизмът на действие не е нужно гениална мисъл просто се прилага методиката на "Червения кръст") .
Публичност - "Да " (анонимно състраданието няма, то винаги е по силно, когато е подплатено с визуален аргумент), но при равни условия. Дали страда Иванчо, Драганчо или някое друго детенце, аз съчувствам еднакво на болката. (Към момента - едва ли може да си представите, колко връзки са необходими за да попадне съдбата на едно такова дете на телевизионния екран. В противен случай вярвайте, рекламното време щеше да е запълнено с подобна болка.)
В България има нужните специалисти, има и средствата да се създадат или да се домодернизират наличните медицински центрове. Против съм бели (състрадателни) пари да отиват в чужди страни, където високия стандарт на живот определя и скъпоструващите медицински услуги. Средствата обаче се събират от бедния български човечец, каращ кола на 20-30г., живеещ в панелка и пр.
Добре е , че знам и мога да помогна на Даринка, но ме разяжда и болка, че не  зная и не мога да помогна на Малинка, Калинка и др. А щом медийте и фондовете не са ги открили, и ние няма да разберем за тях, те ще си останат анонимни без Шанс. За втори път ощетени от съдбата.
Ив - искренно съчувствам...! Бързата реакция  е най-важна в много от случайте.
Пожелавам на всички година без болка и болест.
На болните да оздравеят!
На здравите усмивки и обич в сърцата!
Живи, Безгрижни, Щастливи дечица!

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт