Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • плевен
 • Мнения: 859
Не знам дали точно тук е място да задам въпроса си.Завършила съм медицина и съм специализантка.Преди 11 месеца родих и понеже нямам трудов договор имам право на соц.подпомагане от 100лв на месец за 1 година т.е майчинство.Това подпомагане свършва след месец.Въпросът ми е знаете ли как стоят нещата със студентите и специализантите относно майчинството-има ли възможност да получавам тези макар и 100лв още?

# 1
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
След като детето ти стане на годинка подпомагането спира. Като студентка и специализантка можеш да провериш как стоят нещата със стипендиите за майки-студентки в твоя университет. Ако си в МУ провери, би трябвало да сте като в Софийския - 90лв на месец за дете до 6 годишна възраст. Ако вземеш стипендия за майчинство ти спират тази за успех, имаш право да взимаш само едната, по-долре по-високата. Не знам как е със специализанти, знам, че докторантите си вземат тези стипендии, но точно с медицинската ви йерархия не съм много наясно. Ако се водиш студентка би трябвало да можеш да взимаш парите до втора защита на дипломната или явно до завършване на специализацията, нямам идея, просто провери в университета. Промените за майчинството засягат само осигурените майки със поне 6 месеца трудов стаж преди излизане в отпуск по майчинство. Успех!!!

# 2
 • плевен
 • Мнения: 859
Благодаря за отговора,ще трябва да разпитам в института,макар че хората,които отговарят за следдипломната квалификация при нас са доста дръпнати и не знам дали ще мога да се разбера с тях за това писах тук да имам някаква представа.А това за 90-те лв се полага независимо дали си държавно или платено обучение?Защото аз съм платено.

# 3
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Нямам идея, всеки университет е различен... можеш да попиташ на няколко места - учебен отдел, отдел студенти, секретарката на факултета, към който си... Предполагам в студентски съвет ще са най-мили... няма какво да се притесняваш, тези пари се полагат на всяка майка-студентка. За платеното не знам, може и да нямаш право, просто попитай. Иначе от социалните можеш да взимаш детски, ако си самотна майка или дохода ви на член от семейството е до 200лв. Има и едни помощи по член девети от кодекса за социално подпомагане или не знам точно как се нарича, които се отпускат на безработен родител, който отглежда сам детето си, тоест, ако си разделена с мъжа си и живееш при родителите си или някъде сама с детето. Дават се до 3 годишна възраст на детето. Дават се на безработен родител и се спират, ако започне работа.

# 4
 • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 • Мнения: 6 019
Да, има социални помощи за самотни родители, но трябва да нямаш нищо на твое име (както е казала Дес да живееш при родителите си и да не си омъжена или да си разведена и разбира се безработна) Тези помощи са в размер по 70 лв на месец.Има и такива за парното, но срока вече е минал иначе са по 40лв. на месец май.

# 5
 • плевен
 • Мнения: 859
Омъжена съм така че ми остава да питам в учебен отдел дали евентуално имам право на някаква помощ.

# 6
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Питай питай, но имай предвид, че не е помощ, а е стипендия и имаш пълното право да получиш парите без да им се молиш, просто трябва да попълниш документите или молба май се пишеше, не помня.

 Ради, не знам дали това за самотните майки зависи от общината, но в Плевен тези помощи са към стотина лева и от тях се махат детските и ако имаш друг доход. Като махнеш детските остават осемдесет и няколко, почти деветдесет са даже... Дават се до три годишно дете, ти можеш да пробваш, стига да нямаш фирма на твое име или жилище твое. Ваще не ги гледат, ти и детето сте семейство само, независимо къде живеете. Можеш да подадеш молба по всяко време. За тези енергийните само има срокове. А от социалните идват у вас периодично и проверяват живееш ли там и дали не ги лъжеш, че си самотна майка. Което е нормално.

# 7
 • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 • Мнения: 6 019
 Мога да взимам помощи, но ми е неудобно защото има хора които наистина имат нужда от тези пари.Имам приятелка която ги взима, но тя наистина се нуждае от тях.

# 8
 • плевен
 • Мнения: 859
Момичета днес се обаждах в учебен отдел да питам,ч те ми казаха-ДУШИЧКЕ ОТ НАС НИЩО НЕ ТИ СЕ ПОЛАГА.

# 9
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Може би, защото си платено. Иначе майките студентки, бакалавър, магистър, докторант, няма значение, си имат стипендии. А може специализантите да нямат право, не знам, а и във всеки университет е различно. Ами освен здраво дете какво да ти пожелая... Успешно завършване и намиране на работа след това! И сериозен мъж до теб...

Ради, не знам какаво ти е положението, но нямаш подкрепа от мъж и явно си на издръжка на родителите ти, няма лошо и държавата малко да те подпомогне, не намирам нищо срамно... нали за това са тези помощи. Абе важното е да сте добре и дано и за напред нямате нужда от тях...

# 10
 • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 • Мнения: 6 019
То аз може и да се навия, че малкия най-рано ИУни може да тръгне на детска та няма да работя до тогава. Поне ще знаем какви са процедурите, а и ще мога да поразпитам  Mr. Green

# 11
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Доста е стандартна процедурата... попълва се молба-декларация по образец, социалните ще те ориентират. Ако идеш при тях казваш, че искаш да кандидатстваш за помощите по член 9, за родител, отглеждаш сам детето си /ако кажеш самотна майка ще те изкритикуват/. Известно време след това идват у вас да проверят дали не ги лъжеш и дали някой мъж не с навърта около теб, дават ти една заповед, ако си одобрена /не би трябвало да е проблем/ и почват да ти ги внасят всеки месец по картата, където внасят детските, но ти спират детските. Имаш около полвин година, няма лошо. Хубаво е, ако попаднат на някои от хората,  с които живееш, те да знаят къде си, ако видят, че детето  е там - най-добре, че така ако не те намират известно време може да решат, че ги лъжеш и не живееш там. Ако подадеш молба сега сигурно от февруари ще почнеш да ги получаваш.

# 12
 • София
 • Мнения: 3 337
Ради, тези пари ти се полагат по принцип, дали ще ги вземеш или не няма голямо значение за останалите нуждаещи се, защото излишъка си остава и се пренасочва за следващата година другаде. Като с детските, понеже "заможните " родители не са ходили да взимат мизерната сума от няколко лева на месец, която е била преди, сега детски се взимат на принципа на помощите и "заможните" нямат право вече. Тъй че не се прави на "заможна" и иди си ги прибери, моля те Praynig Wink Знам, че няма да са ти излишни и още повече имаш нужда от тях Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт