Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора

България

Мнения: 295
Някой правил ли е добуш торта . Загубила съм рецептата .Хайде давай те я.
Цитирай


Мнения: 461
За блата:12 яйца, 0,500г захар, 2 пълни ч.ч. брашно
За крема: 4 яйца, 1 ч.ч. захар, 200г масло, лимонова есенция
Сместа за блатовете приготвяте, както за останалите торти. В случая трябва да ви стигне за 5-6 броя тънки блатове. Пече се в умерена фурна, в намазана с масло и поръсена с брашно голяма тортена форма. Аз пека 2 блата от цялата смес, след което ги нарязвам с конец хоризонтално на още 2 или 3, според зависи  Wink
Масленият крем е ясен. Smile
Готовите блатове се намазват с маслен крем последователно, като се нареждат един върху друг. Върху най-горния блат не се слага крем, а се залива с гореща карамелизирана захар. Тортата се нарязва на парчета още докато е горещ карамелът - преди да се е втвърдил!
Украсата - може да импровизирате, но най-подходящи са маслен шприц и карамелизирани орехи.
Цитирай

София

Мнения: 19 766
Не се ли слагаше амонячна сода.  newsm78
Тази торта е първото сладко нещо което направих /бях 5-6 клас/
Заради тази сода, която ми мирише ужасно, не съм се наканила още да  я направя.
Цитирай


Мнения: 461
По принцип се слага, когато импровизираш рецептата с по-малко яйца.
Амонячната сода се разтваря в 1с.л. оцет или лимонов сок.
Не трябва да се забравя, че сладкишите приготвени с амонячна сода прегарят по-бързо отгоре.
Цитирай

България

Мнения: 295
благодаряти KRIVONDELA.Мисля утре да я направя. Smile
Цитирай


Мнения: 461
Тортата е доста тежка, в смисъл мазна и сладка.
Кремът вместо маслен може да е млечно-яйчен. Срещала съм рецепти и с какаов крем, но класическата е с маслен.
Аз лично предпочитам сметанови торти с карамел  Peace
Цитирай

България

Мнения: 295
моята ще я правя с млечен крем
Цитирай

Добрич

Мнения: 1 117
Баба ми я прави превъзходна !
Имам й рецептата , но аз не съм я правила Smile
Тя я прави с млечен крем и става лека Smile
Цитирай

DE

Мнения: 4 615
Моята баба (лека и пръст) правеше само тази торта като се събирахме всички внуци.
Правеше я с 12 много тънки блата и с млечен крем. Между блатовете слагаше и много орехи.
Нямам рецепта, но още помня вкуса и - такава торта не съм яла от години.
Цитирай


Мнения: 461
http://www.azgotvia.com/content/index.php?option=com_garyscookbo … detail&id=718
Ето още една Добуш торта  chef
Цитирай

България

Мнения: 295
тортата стана страхотна .Лека е на вкус с млечен крем . newsm44
Цитирай

Варна

Мнения: 102
Това беше и на моята баба Лили един от специалитетите.Слагаше между блатовете и отгоре  крокант-ядки в карамел - и сладко от смокини.За съжеление нямам точната рецепта.
Цитирай


Мнения: 157
мойта рецепта е следната и става много хубава и я правя всеки път за рожденния си ден

за корите

1 ч.ч. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
2 к.ч. олио/топено масло
1 ч.л. амонячна сода
2 к.ч. пр. мляко
3 яйца
брашно колкото поеме

за сиропа

1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода

замесва се тестото - първо се разбиват яйцата със захарта, сипва се олиото, млякото в което са сложени двата вида сода. всичко се разбърква и се слага брашното. разделя се на 10-12 топки, които се разточват до големината на тавата, в която ще се пекат. пекат се в силна фурна (тавата да е подмазана с олио) докато порозовеят. след като изстинат се напояват със сиропа, който също е студен. напояваме ги хубаво и след това всяка се мааже с крем.

за крема

3 жълтъка
1 ч.ч. захар
7 с.л. брашно
1 л. пр. мляко
миризма

125 гр. масло
1 ч.ч. захар

жълтъците се разбиват със захарта и след това се прибавя брашното и миризмата. към заврелия литър мляко се прибавя сместа и се бърка непрекъснато. след като се сгъсти се слага да изстине. маслото се разбива със захарта, пожелание може да се сложи и какао/шоко.постепенно се прибавя към масления крем млечния крем

тортата се оставя да престои 2 денонощия.
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Имам въпрос към тези, които я правят - колко време ви отнема, вижда ми се трудоемка...... newsm78
Цитирай


Мнения: 461
Не съм засичала време, но никога не съм правила торта с 10 блата изпечени поотделно.
Разделям сместа в две тортени форми, които се събират във фурната ми и след като се изпекат ги разрязвам хоризонтално с конец на 2 или 3  според зависи Laughing
 
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора