Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • у дома
 • Мнения: 2 249
От 01.01.2007г.фондация "Движение на Българските Майки"въвежда официално 4ленство  в организацията.Молим желаещите да се запознаят с публикуваният по долу текст,засягащ 4ленството .

  Р Е Д     З А   К А Н Д И Д А Т С В А Н Е  ВЪВ ФОНДАЦИЯ       ‘’ДВИЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ”

1.   Да сте пълнолетно лице;
2.   Да се запознаете  с Правата и Задължения на членовете, както и с прекратяването на членството;
3.   Да се солидаризирате с  целите на ДБМ
4.   Да подадете кратка справка и  Молба до УС /по образец/- по пощата или лично;
5.   В едномесечен срок ще получите отговор от УС;
6.   При одобрение на Молбата Ви, Вие вече ще сте пълноправен член на нашата организация.

      Цели, принципи, дейност

1. Да организира и провежда дарителски акции за финансиране на дейности за закрила на деца в риск и за полагане на специални грижи за децата с физически и психически увреждания.
2. Да изработва и реализира проекти и програми в областта на възпитанието, образованието и отглеждането на децата, настанени в специализираните институции и защитата на техните законни права и интереси.
3. Да предоставя социални услуги и да оказва съдействие и помощ чрез събирането и предоставянето на храна, дрехи, пари и медикаменти на децата, настанени в специализираните институции и на самотните майки в неравностойно положение.
4. Да извършва контрол и наблюдение на специализираните институции, осъществяващи държавната политика в областта на закрилата на децата относно спазването на правата на децата.
5.Да сътрудничи и координира с дейността си държавните организации ,отговорни за специализираните институции.

          Принципи

ДБМ е организация с иделна цел,ръководеща се от принципите на хуманизма,демократизма,морала и етиката.

            Средства

За постигане на тези цели Фондацията:
1. Организира и провежда дарителски акции;
2. Отпуска помощи, стипендии и грантове;

3. Организира и провежда благотворителни търгове и разпродажби, дискусии, симпозиуми, срещи, кръгли маси, летни обучителни семинари и други;
4. Осъществява различни изследователски програми и инициативи;
5. Осъществява експертна и консултантска дейност;
6. Поддържа контакти, разработва и осъществява програми и проекти самостоятелно или съвместно със сродни местни и чуждестранни правителствени и неправителствени организации.
7.Защитава интересите на децата и  следи за запазването на техните права сред членовете на фондацията, а също така и за запазване на конфеденциална информация засягаща техният семеен статус и личност
 


Възникване и членство


1. Членството в ДБМ възниква с решение на Управителния съвет по писмена молба-заявление. В молбата кандидатът декларира, че е запознат и приема разпоредбите на Устава.
2. Заявлението се внася за разглеждане на Управителния съвет от Председателя му в срок, не по-късно от 1 (един) месец от датата на подаването му.
3. С решението си Управителният съвет приема или отхвърля молбата за членство. Отказът за приемане на нов член на фондацията може а се обжалва пред Общото събрание чрез УС в седмодневен срок. УС е длъжен да внесе за разглеждане жалбата на първото Общо събрание след постъпването й. Кандидат за член, на когото е отхвърлена молбата може да подаде нова молба за членство след изтичането на шест месеца.


Права на членовете

    Всеки редовен член на ДБМ има право:
1.   Да поднася свои идеи,мнения и възражения в писмен вид на УС както към цялостната работа на фондацията,така и към конкретни членове

2.   Да получава информация за дейността на ДБМ, както и специфични данни по реда, установен от Управителния съвет;
3.   Да участва в инициативите и мероприятията на фондацията-според собствените си възможности и желания ,също така и да предлага и да организира такива след одобрение на УС
4.   Да ползва резултатите от цялостната дейност  на фондацията според приноса си в организацията  след уведомяване и разрешение от УС.
5.   Да използва имуществото на фондацията само доколкото това е свързано с упражняване на дейности и функции в неговите управителни органи или такива, възложени с решение на тази органи.

Задължения на членовете

 Членовете на фондацията са длъжни:
1.   Да спазват разпоредбите на този Устав и на действащите в страната закони и да изпълняват решенията на ръководните органи на фондацията;
2.   Да участвуват в дейността на фондацията и да работят за осъществяването на целите му;
3.   Да издигат авторитета на фондацията, да помагат за увеличаване на  имуществото и да не извършват действия или бездействия, които да противоречат на целите му или  злепоставят фондацията.
4.   Да внесат в срок предвидения по реда на  настоящия Устав членски внос.
5.   Да спазват етичният кодекс на децата и да не изнасят информация за същите извън рамките на закона.Да не показват и разпростаняват снимков материал засягащ интересите на децата и техните права.
6 . Да информират своевременно УС за нарушения в разпоредбите на устава.
7.  Да членуват доброволно в организацията и да съдействат за запазване правата на децата и работата в интерес на децата.

Прекратяване на членството

 Членството във фондацията на физическо лице се прекратява:
1.   С едностранно писмено волеизявление, отправено до УС;
2.   С изключването;
3.   С прекратяването на юридическата личност на сдружението;
 Членството във фондацита на юридическо лице се прекратява:
1.   С едностранно писмено волеизявление на представителния му орган, отправено до УС;
2.   С прекратяването му с ликвидация или обявяването му в несъстоятелност;
3.   С изключването;
4.   С прекратяването на юридическата личност на фондацията;

 Изключването на член на фондацията става по решение на УС при грубо или системно нарушаване на Устава или на законодателството на Република България. Решението за изключване може да се обжалва пред УС по реда за обжалване на отказа за прием на нов член. При изключване поради неплащане на членски внос изключеният член отговаря за неплатените вноски до момента на прекратяване на членството му.
Възстановяването на членството след изключване става по общия ред за прием на нов член.
 При прекратяване на членството внесените вноски не се възстановяват.
членската такса е 20 лева /година и се внася на банковата сметка не по-късно от 2 (два )месеца след приемането на членството.

Последна редакция: ср, 03 яну 2007, 15:54 от МЕРЕЛИН

# 1
 • у дома
 • Мнения: 2 249
                          ДО
                       УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ
                          НА ДБММ  О  Л  Б  А
 От.…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
/трите имена, ЕГН, адрес, тел. e-mail/Г-жо Председател,

Моля да бъда приет/а за член на фондация”ДВИЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ”, като физическо или юридическо лице /подчертайте/.
Мотиви:……………………………………………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………...

       Запознат/а съм  с дейността на организацията и съм съгласен/а с целите и.Запознат съм с разпоредбите на Устава на фондацията и го приемам
       Надявам се, че молбата ми ще бъде удовлетворена!


Дата                           /подпис/

Трите имена...
   
Адрес:...
Град, улица и №
Тел. ,e-mail
   
Образование ...

Какво, каква образователна степен и от коя образователна институция
...
   
Упражнявана професия в момента   
   ...


Имате ли желание и възможност да участвате в дейностите на ДБМ-
...

   


Последна редакция: ср, 03 яну 2007, 11:38 от МЕРЕЛИН

# 2
 • София
 • Мнения: 35
Мерелин, в заявлението тррябва да се декларира изрично още:
"Запознат съм с разпоредбите на Устава на фондацията и го приемам."

# 3
 • sofia
 • Мнения: 7 477
Мерелин, в заявлението тррябва да се декларира изрично още:
"Запознат съм с разпоредбите на Устава на фондацията и го приемам."

мерси Милен4е Hug

опссс,Марието,сваляй краката от бюрото и действай Mr. Green

# 4
 • Sofia - TelAviv
 • Мнения: 1 062
      Zdraveite,
  Kato entusiaziran vash pochitatel iskam da Vi obarna vnimanie na niakolko neshta. (1)Spored men, 25 leva sa mnogo za edin badesht vash chlen, koito bi iskal da vi pomaga s vremeto si, a ne s finansii. Moje bi shte e po-dobre da go napravite niakakva sinvolichna suma, kato 1 lev, naprimer, a pak ako niakoi iska i moje shte vi prevede poveche, zashtoto i sami ste kazvali v niakoi ot pisaniata si, che choveshtinata e po-vajna poniakoga ot parite. (2) Nikade ne ste spomenali kakvi sa zadaljeniata na dvijenieto kam Daritelite, zashtoto nali chlenovete pomagat i s privlichane na dariteli i spodvijnizi  

# 5
 • Мнения: 1 134
     Zdraveite,
  Kato entusiaziran vash pochitatel iskam da Vi obarna vnimanie na niakolko neshta. (1)Spored men, 25 leva sa mnogo za edin badesht vash chlen, koito bi iskal da vi pomaga s vremeto si, a ne s finansii. Moje bi shte e po-dobre da go napravite niakakva sinvolichna suma, kato 1 lev, naprimer, a pak ako niakoi iska i moje shte vi prevede poveche, zashtoto i sami ste kazvali v niakoi ot pisaniata si, che choveshtinata e po-vajna poniakoga ot parite. (2) Nikade ne ste spomenali kakvi sa zadaljeniata na dvijenieto kam Daritelite, zashtoto nali chlenovete pomagat i s privlichane na dariteli i spodvijnizi  

Позволявам си да отговоря първа, момичетата ще ме допълнят.
Членството не е задължително за никого. Всеки може да помага с каквото може, както и до сега. Но всяка организация има нужда от определена структура, представителство, лице и т.н.
Те са необходими, за сериозното и адекватно присъствие в публичното пространство. Защото това движение наистина се крепи на ентусиазма и поривите на доброто, но по пътя на реализирането им се откриват проблеми, които няма как, иначе да се преодоляват.

Какво имаш предвид под задължения към дарителите?! Едва ли има по - прозрачна организация, в която абсолютно всяко движение на средства и ресурси да е толкова добре съгласувно и толкова достъпно до всички?! Аз мисля, че сме задължени към децата, а дарителите - пак казвам - едва ли на друго място ще са толкова нясно какво се случва с даренията им, както тук.

# 6
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Е, радвам се, че вече има ясни правила Simple Smile
Благодаря, на мен ми беше много интересно да ги прочета. Виждам отговори на доста от въпросите, които ме интересуваха. Дано уставът свърши повече работа в положителна насока Simple Smile

# 7
 • у дома
 • Мнения: 2 249
Мерелин, в заявлението тррябва да се декларира изрично още:
"Запознат съм с разпоредбите на Устава на фондацията и го приемам."
mersi-ще го поправя

# 8
 • София
 • Мнения: 2 601
Момичета, ще си позволя да коментирам публикувания устав, защото имам емоционално отношение към вас, с някои от вас се познаваме, и следя отблизо всичко, което правите. Нямам юридическа компетентност, но в последно време прегледах Закона за юридическите лица с нестопанска цел, както и уставите на други благотворителни фондации, публикувани на сайтовете им, и отбелязвам следните пропуски:

Във вашия проект липсва точка за органите на Движението. Това са Управителен съвет и Общо събрание (съставено от всички членове на движението). Трябва ясно да се посочи от колко души ще се състои управителният съвет и кой ще избира или преизбира членовете му. Трябва да се укажат правомощията на Управителния съвет. След това трябва да се дефинира общото събрание като орган на движението и да се посочат неговите правомощия. За да не съм голословна, ще копирам как това е отразено в закона:

Общо събрание

Чл.24. Общото събрание се състои от всички членове на сдружението, освен ако в устава е предвидено друго.

Права на общото събрание

Чл.25. (1) Общото събрание:
1. изменя и допълва устава;
2. приема други вътрешни актове;
3. избира и освобождава членовете на управителния съвет;
4. приема и изключва членове;
5. взема решение за откриване и закриване на клонове;
6. взема решение за участие в други организации;
7. взема решение за преобразуване или прекратяване на сдружението;
8. приема основните насоки и програма за дейността на сдружението;
9. приема бюджета на сдружението;
10. взема решения относно дължимостта и размера на членския внос или на имуществените вноски;
11. приема отчета за дейността на управителния съвет;
12. отменя решения на другите органи на сдружението, които противоречат на закона, устава или други вътрешни актове, регламентиращи дейността на сдружението;
13. взема и други решения, предвидени в устава.
(2) Правата по ал.1, т.1, 3, 7, 9, 11 и 12 не могат да се възлагат на други органи на сдружението.
(3) Решенията на общото събрание са задължителни за другите органи на сдружението.
(4) Решенията на общото събрание подлежат на съдебен контрол относно тяхната законосъобразност и съответствие с устава.
(5) Решенията на органите на сдружението, които са взети в противоречие със закона, устава или предходно решение на общото събрание, могат да бъдат оспорвани пред общото събрание по искане на заинтересуваните членове на сдружението или на негов орган, отправено в едномесечен срок от узнаването им, но не по-късно от една година от датата на вземане на решението.
(6) Споровете по ал.4 могат да бъдат повдигани пред съда по регистрацията на сдружението от всеки член на сдружението или на негов орган, или от прокурора в едномесечен срок от узнаването им, но не по-късно от една година от датата на вземане на решението


Управителен съвет

Чл.30. (1) Управителният съвет се състои най-малко от три лица - членове на сдружението. Юридически лица, които са членове на сдружението, могат да посочват за членове на управителния съвет и лица, които не са членове на сдружението. Членовете на управителния съвет се избират за срок до пет години.
(2) Управителният съвет избира от своя състав председател. В устава може да се предвиди, че председателят се избира от общото събрание или друг орган на сдружението.
(3) По решение на общото събрание функциите на управителен съвет могат да се изпълняват и от едно лице - управител.

Правомощия на управителния съвет

Чл.31. Управителният съвет:
1. представлява сдружението, както и определя обема на представителната власт на отделни негови членове;
2. осигурява изпълнението на решенията на общото събрание;
3. разпорежда се с имуществото на сдружението при спазване изискванията на устава;
4. подготвя и внася в общото събрание проект за бюджет;
5. подготвя и внася в общото събрание отчет за дейността на сдружението;
6. определя реда и организира извършването на дейността на сдружението, включително и тази в обща полза, и носи отговорност за това;
7. определя адреса на сдружението;
8. взема решения по всички въпроси, които по закон или съгласно устава не спадат в правата на друг орган;
9. изпълнява задълженията, предвидени в устава.


Също така се присъединявам към препоръката за политиката относно дарителите, макар че не знам дали точно в устава трябва да бъде отразена. След като искате да имате сериозно присъствие, трябва да се помисли за публичната отчетност на дейността ви и за правата на дарителите- настоящи и бъдещи. Виждам, че в сайтовете на други фондации се публикуват годишни, даже някъде и месечни отчети; обяснени са данъчните облекчения за дарение,може да се изтегли договор за дарение направо от сайта и т.н. Всички тези неща са важни, защото те ви представят пред обществото, както и пред потенциалните дарители и сподвижници.

# 9
 • у дома
 • Мнения: 2 249
МИЛЕНКА Hugблагодаря ти-ще прегледам постнатото от теб и ще направя поправки  bouquet

# 10
 • София
 • Мнения: 6 737
Коя молба да си пращам сега  Twisted Evil  Laughing
Не, сериозно, казвайте кое е последното  Hug

# 11
 • sofia
 • Мнения: 7 477
мОмИчЕТА,мОлЯ чЕТЕТЕ ВНИмАТЕлНО Praynig
Пиша го за да си спестим излишни бъдещи въпроси HugОтново не сте вникнали в същността на написаното Confused

1.Фондацията ни е учредена отдавна и си има Учредителен АКТ-УСТАВ,който е изготвен от адвокат и на тази база фондацията е учредена от мен и Мария.Има си и Упр.съвет .Това са хората,които носят отговорност.
2.Този устав,който сме изготвили сега е за ЧЛЕНСТВО на доброволци в организацията!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Който желае и го приема ще бъде приет Hug
Двете неща нямат общо-Учредителният акт-устав и устава(po skoro sa uslovia za chlenstvo) за членство на доброволците!!!!!!!

Закона сме го чели и на тази база сме учредили фондацията.  Преди години никой не се нае да ни помага в това отношение,поехме нещата и ги свършихме защото искахме,независимо какво ни струваше.Така че, моля ви нека си вършим работата и който иска да заповяда с нас HugСтига сме се занимавали с кой,какво и защо..... Praynig
2.До сега не сме имали членски внос ,а винаги е трябвало да има и понеже винаги сме били добронамерени към всички и знаем за финансовото състояние на много от нас не е имало и чл.внос.Всички организации имат и той никъде не е под 20 лв.Така че не вярвам това е голям проблем за повечето.

Пак молим,прочетете ни добре сайта преди да пишете Praynig
 

Последна редакция: ср, 03 яну 2007, 16:45 от lavender

# 12
 • sofia
 • Мнения: 7 477
iskam da kaja,che uchreditelniat AKT_USTAV ne e kachen sayta .
Shte go napravim pri parva vazmosjnost.V parviat posting na Merelin ima dotsa info i na koito ne mu e dostatachno moje da izchaka dokato kachim ustava.Vzeto e ot uchreditelnite dokumenti ,prosto ne e palno...

Tova zavisi ot dosta faktori ,taka che molim da ste tarpelivi Praynig

# 13
 • В сърцата на четирима мъже/е,може и малко повече да са:-)))/
 • Мнения: 1 808
Да,момичета,прочетете внимателно и отново казвам,че става въпрос за членството при нас, а не за избиране и преизбиране на управителният съвет,който от три години си е един и същ,и това сме си учредителите.
Общото събрание,което ще сме всички членове,които сега и през годината ще се запишат,ще се събира веднъж годишно,за да си сверим часовниците.

Относно прозрачността към дарителите -  винаги сме били прозрачни,винаги всеки един дарител,във всеки един момент знае къде и за какво отиват парите или дарението му, отчет има редовно на страницата ни/не чакаме веднъж месечно или годишно да го правим/, а и винаги поощряваме дарителите да идват с нас,за да видят с очите си какво се случва с дарението. Досега никога не е имало съмнение спрямо нас от дарител, и повярвайте ни - няма да има- всички дарители са наясно как работим,и много пъти са ни уверявали ,че именно заради начина ни работа са избрали чрез нас да помогнат на даден дом,дете или самотна майка.

# 14
 • Нови Искър
 • Мнения: 4 186
искъм също да добавя, че до колкото знам, едва от тази година, има по сериозни постъпления финансови говоря, в сравнение с предишните години - Роси, Мери нали не бъркам. имам спомен, че имахме много малко счетоводни документи 2005г., по - голямата дейност бе от акции, а съгласете се, да опишеш и пуснеш в сайта ни хилядите сортирани дрехи тн е убийственно. Но от тази година, покрай успешните ни базари и тн, парите, от които задължтелно минават през банка, ще има и счетоводни документи, и след приключване счетоводно на годината, напълно възможно е да се побликуват приходите и разходите ни в сайта - например с данъчната ни декларация - Роси, Мери и тук ме поправете, ако греша. Така че - за прозрачност до преди година - в смисъл - всяка блузка и пантофки къде са отишли беше абсурдно да дадем точни отчети. просто нямаме физическия ресурс за това. Но всеки един дарил например вотра употреба дрехи - да заповяда с нас в домовете - децата са почти винаги в наши дрехи. Не веднъж на мен се  е случвало да виждам дрешките на сина ми облечени от някое детенце, без дори да знам, че точно в този дом са отишли - но са там, аз самата ги виждам, няма място за съмнение, дали всичко, дарено чрез нас на децата е стигнало при тях - всеки желаещ да провери може да го стори.
Отдаван си говорим с Роси да пускаме отделни теми, сега например за приходите и разходите по Коледния базар, и дори мислех на срещата да го обсъдим и да го поема като отговорност, защото така или иначе съм по цял ден пред компа, а трябва физическо време да се пуска такова нещо. та така - прозрачност - това да искаш от ДБМ, сигурна съм, че Управителния съвет ще направи всичко възможно, изплзваните средства, да бъдат на видно място дали в сайта ни, дали тук - все едно.
И аз за молбата не разбрах, ама съм сигурна, че ша ма светнете - как да я пускаме по мейл, при положение, че няма да имате подписите ни - нали трябва да фигурират или азн е съм разбрала правилно? newsm78

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт