Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 22
Здравейте,

Може би отговора го има някъде, но търся вече от сутринта и не мога да го открия...
Интересува ме след като свършат първите 2 болнични, единият за 45 дни преди раждането и вторият за 90-те дни след, как се процедира по-нататък?
Имам предвид за оставащите 270 дни според новият закон.
Педиатърката ни не е наясно и не можа да ми каже. Тя ще ни даде само за оставащите 2 дни от новата 2007-ма година, с които изчерпваме вторите 90 дни за след раждането.

Благодаря предварително!
Ники

# 1
 • Русе
 • Мнения: 264
И аз искам да знам! С новите промени в закона всички са тотално ошашкани.  Sad И защо ни дават болнични за 135 дена, като новия закон е за 315???
Някой знае ли каква е процедурата за парите от тези болнично, защото доколкото знам, вече ще се изплащат от НОИ, ама как става това? newsm78

# 2
 • Няма такава държава!
 • Мнения: 1 238
Дават ви болнични за 135 дни, защото това си остава така. За другите 270 дни се пуска специална молба пред работодателя, но май все още няма готова бланка, така че използвайте свободен текст.
За обезщетенията и аз чух, че ще се изплащат направо от НОИ, но и аз още не знам подробности - сори.

# 3
 • Мнения: 5 139
Педито на детенцето и се издава като болничен за отглеждане на малко дете (майчинство)
А молбата до работодателя още няма бланка, а майчинството за декември 2006 и следващите ще се изплащат от НОИ и то най-рано Февруари..Голям кеффф, а? Тия що не пробат да живеят без заплати 2 месеца

# 4
 • Мнения: 22
Звучи много объркано ..., като че ли живеем в българия  Simple Smile #2gunfire
За чий ми е да подавам молба (МОЛБА!!!) до работодател, след като жена ми си има плащани осигуровки?
И като е молба, това значи ли, че работодателя може да откаже да удовлетвори "молбата"?
Може би по-скоро трябва да е заповед ... но до кого ...

# 5
 • Русе
 • Мнения: 264
Не е молба, ами декларация. Само не ми е ясно, как от НОИ ще знаят по коя сметка да превеждат парите....

# 6
Zvaniah v NOI dnes. Ot tam mi kazaha, che vse oshte nishto ne znaiat za procedurite po izplashtaneto. Ne sa naiasno i dali shte prevejdat parite po bankovi smetki, posocheni ot rabotodatelia ili shte se otkrivat novi partidi. Inache sega prez january parite za dekemvri shte se poluchavat ot rabotodatelia.

# 7
 • Русе
 • Мнения: 264
Значи по стар БГ обичай, правят нещата наполовина, пък после ги кърпят, доискусуряват, а ние се побъркваме покрай техните дивотии.

# 8
 • Мнения: 236
Днес ходих до НОИ, казаха ми че трябва да се подаде декларация при работодателя, а на въпроса ми как ще се превеждат парите защото досега получавам майченството от работодателя ми казаха че ще продължи по стария начин, тъй като било заварено положение, в НОИ не знаеха до кога е срока за подаване на тези декларации. А миналата седмица по КАНАЛ 1, беше поканена служителка от НОИ, която каза че за да се получава майченство 90 % от заплатата трябва да се подаде молба при работодателя за 315 дни, ако не се подаде молба ще вземаш 180 лв. Някой знае ли нещо повече????  

# 9
здравейте и от мен!
Днес и аз съм на тази тема - звънях в НОИ към обяд на телефон 9261987. И на мен един любезен мъжки глас ми каза, че още нямат представа как ще се процедира относно удълженият срок за обезщетение за майчинство. Аз им казах какво съм чула по бтв новините(  че при работодателя се подава заявление(не стана ясно дали е бланка или образец) и акта за раждане на дедето, а после от НОИ превеждат и откриват отделни сметки) , но той ми каза,че това била рамката , но още нищо не се зналело и нямало наредба за това. Търсих на сайта на МТСП някаква наредба, но уви - засега  само чл. 50 и 52 и параграф 22е от КСО откривам по въпроса, защото при вече изтекоха 135 дни. И по този повд по моите сметки става въпрос за още 180 дни, а не 270, т.е. това е новото  Thinking

Моля, ако някоя от майките организаторки на петицията за  подобряване социалната политика и от срещите с президента и изпълнителната власт чете тези двоуменея и има повече яснота, да ни помогне - поне с някой линк ако темата е обсуждана и вече има раздадени съвети   bouquet

# 10
 • София
 • Мнения: 5 442
Ето ви яснота!

Първо, разликата между 315 и 135 дни е 180, а не 270!!!!

Болничните се ползват така : първо 45 дни преди термина ( издава се от гинеколога ). После 42 дни, които се издават от болницата, в която раждате, накрая еди изравнителен до 135 дни, който се издава от педиатъра. Останалите 180 дни се ползват въз основа на молба до работодателя.

Ако имате още въпроси - питайте

# 11
Момичета, май понамерих верния път и то на сайта на НОИ - просто на знам там поне от средна грамотност като си служител не се ли поглеждат актуалностите на сайта - втрещена съм , то си пише всичко, тоя ми разправя, че няма яснота! Както и да е - надявам се сами да си помогнем :

http://www.noi.bg/content/laws/07/Nar_pms_364.htm - това е наредбата, още и аз само по диагонал съм я прегледала, че нали си гледам и детето. По-конкретно чл.4 , а  приложенията са на отделен линк в самите НОВОСТИ на този забележителен сайт. Това е  накратко, сега го открих и бързам да го споделя, защото виждам, че темата е отворена повече от 150 пъти.

 Надявам с ед абях полезна ! УСПЕХ

# 12
 • София
 • Мнения: 1 133
Сега, аз не съм съвсем на ясно, но се включвам, понеже темата я заджвакахме днес в работата.
По-точно счетоводителката ни се въртеше като муха без глава и ровеше в ДВ, дали е излязла някаква си допълнителна разпоредба, която трябва да уточнява точно това - молбата (или каквото е) до работодателя и начина на изплащане от НОИ. Доколкото разбрах въпросната подзаконова разпоредба още не обнародвана (въобще не ми стана ясно, дали изобщо е изготвена от МС), така че неяснотата май остава...

# 13
НАРЕДБА

ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ
И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ

(Приета с ПМС № 364 от 27.12.2006 г.) - наредбата е подзаконова разпоредба, да е спокойна счетоводителката ви и наредбата явно е факт, за служителите на НОИ само не е май.ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

 

§ 2. (1) Паричните обезщетения на лицата, заварени в отпуск за временна неработоспособност, за трудоустрояване, за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете към 1 януари 2007 г., неизплатените парични обезщетения и помощи, отнасящи се за периоди до тази дата, както и паричните обезщетения за бременност и раждане по § 22е от Преходните и заключителни разпоредби от КСО се изплащат по досегашния ред.

(2) По реда на ал. 1 се изплащат и паричните обезщетения и помощите на лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 4 от КСО, на едноличните търговци, които нямат наети на работа лица и на лицата, които се осигуряват чрез осигурителни каси, след заверка от съответното ТП на НОИ на документите за теглене на осигурителните плащания.

(3) В документите за теглене на осигурителните плащания задължително се вписва единният идентификационен код на осигурителя или на самоосигуряващото се лице.

 

§ 3. В случаите по чл. 49, ал. 2 от КСО осигурителите, самоосигуряващите се лица или упълномощените от тях лица представят документ, удостоверяващ дневния размер на паричното обезщетение при бременност и раждане за предходното дете, за периоди преди 1 януари 2007 г.

 

§ 4. Наредбата се приема на основание чл. 40, ал. 5 и чл. 41, ал. 5 от КСО.

 

§ 5. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2007 г.

 

§ 6. Изпълнението на наредбата се възлага на управителя на НОИ.

Повече яснота от това засега няма откъде да извадим - само да четем се иска  Peace

 

# 14
 • София
 • Мнения: 1 133
Права си Мария_Б, повредата е в моя телевизор (пиша преди да чета, т.е. разгледам подробно линка ти  Wink)
Само да допълня, че разгледах приложенията към наредбата в сайта на НОИ
Съотв. приложението към чл. 4 е молба-декларация адресирана до териториалното подразделение на НОИ (а не до работодателя  newsm78)
Второто (№7) е декларацията за банковата сметка, по която ти изплащат парите. Ако не - се открива специална сметка.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт