Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 4 384
Напоследък много ми харесва, купуваме я от Елемаг. Намерих разни рецепти за салата Табули, там пише булгур - обаче този в магазините до нас е много едър, не изглжда по същия начин. И какви подправки се слагат - разбрах за мента, още нещо има ли, трябва ли да престои определено време...
Цитирай

София

Мнения: 3 447
ТАБУЛИ

Продукти:
3 домата
50 гр булгур
1 глава червен лук
2 връзки магданоз
1 стрък джоджен
сока на ½ лимон
1 питка арабски хляб
50 мл зехтин
сол
½ лимон за украсата
 
Приготвяне:
Нарежете на дребно магданоза с дръжките. Изсипете в голяма купа и смесете с предварително накиснатия за час пшеничен булгур. Нарежете доматите на дребни кубчета и добавете в купата.
Овкусете със сол, зехтин и лимон.
Сложете арабската питка във фурната за около 10-15 минути на 100 градуса, да изсъхне и стане хрупкава.
Нарежете на ситно джоджена и добавете в купата.
Готовата питка поставете на дъното на чинията, в която ще сервирате салатата.
Нарежете на ситно лука и го овкусете в отделна купа с част от салатата.
Салатата без лук сипете в средата на питката. Частта с лука изсипете отстрани.
Украсете с лимон и пресен джоджен.
Цитирай

София

Мнения: 4 384
Благодаря Dona, Ето тук има още 2 рецепти.
http://www.piccadilly.bg/recipe.php?open=48
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/tabuli

Днес купих от арабски магазин бял ситен булгур и се надявам да постигна добър резултат по БГ вкус. Не знам точно за накисването и варенето. Арабинът в магазина каза, че не се накисва и вари, а се овкусява от лимона и зехтина и така омеква. Трябва да измисля бърз начин на варене, да не омекне много, но и да се хигиенизира.
Цитирай


Мнения: 96
Много интересна салата - за пръв път я чувам, а уж съм фен на всякакви салати.
Ще я опитам, но какво точно представлява арабския хляб, защото подозирам, че това може да е проблем при нас?
Цитирай

София

Мнения: 420
Аз също съм я яла салатата на Елемаг и съм взаимствала нещо от нея. Аз я правя по следния начин:
2-3 връзки магданоз
около една шепа булгур кисна за малко и варя ( кисна за да се свари по-бързо после)
1 връзка зелен лук
1 домат на кубчета
сок от лимон на вкус
сол, зехтин или олио, каквото имам в момента
тиквени и слънчогледови семки, печени в сух тиган или микровълновата( това по идея на мама;)
смесвам всички неща, разбърквам и отгоре поръсвам със семките. става божествено и всички, които са я опитвали тази салатка са си облизвали пръстите!
Цитирай

София

Мнения: 4 812
любимата ми салата! само че през зимата трудно намирам хубав магданоз в големи количества Sad
накисвам булгура в топла вода за половин час, после го изцеждам хубаво.
нарязвам ситно магданоз и мента, лук не слагам всеки път, защото не харесвам аромата му като престои. нарязвам доматите на кубчета.
лимоновия сок, зехтина и солта разбивам с машинката за фрапе.

моята хитринка за зимата, когато няма прясна мента е да накисвам булгура в ментов чай   chef

не знаех, че се продава готова салата табули - вероятно, защото елемаг ми е далече.

ето една коледна елха от табули (малко послегнала)
 http://family.webshots.com/photo/1539413666083993172AhgPTc
Цитирай


Мнения: 461
В София нямахте ли м-н "Пикадили" ?
Пресни магданоз, мента и др. подправки там има постоянно.  Peace
Цитирай

София

Мнения: 4 812
има пикадили в моловете, ама още не съм стигнала до пазаруване там - чакам да се опразни хладилникът Wink
то и в била уж има постоянно пресен магданоз, ама е толкова измъчен горкичкият Sick
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
yanita, мнооого красиво!   bouquet
Цитирай

София

Мнения: 4 384
Направих я по следната комбинация от рецепти, стана много близка до Елемаг

8 с.л. бял ситен булгур - от арабски магазин, с другия не е същото
сок от 1 лимон
2-3 лъжици зехтин
2 връзки магданоз
1/2 глава лук
няколко листа мента /от Пикадили/
сол, черен пипер
2 домата

Правих я на 3 части
Първа част -  заливам булгура с вряща вода и почти веднага изцеждам, измивам със студена вода, добавям половината лимонов сок и зехтин. Подправя се със сол е черен пипер, разбърква се добре, покрива се с капак и се слага в хладилник за 1 час
Втора част - нарязва се магданоза, лука, ментата и се дабавя към булгура. Добавя се останалия лимонов сок и зехтина. Разбърква се добре и стои в хладилкик още коло 40 мин.
Трета част - доматите се нарязват и се прибавят 15 мин. преди сервирането.

Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.