Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ПloveДИВ

Мнения: 985
Необходими продукти:
1 пакет кори "Белла"
1 ч. ч. счукани орехи
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер
2 ванилии
4 яйца
1 пакет от 125 гр. масло

За сиропа:
3 ч.ч. вода
3 ч.ч. захар
1 ванилия

Първо се нарязват корите. Пакета се дели на половина. Половинките се нарязват на тънки лентички и се "разрошват". Едната половина се разпръсва в предварително намазнена с олио тава. Отгоре се изсипва равномерно тестото, което се приготвя така:
Разбиваме с миксер първо белтъците на яйцата. Като станат на пухкава пяна, слагаме захарта. Като стане на сняг, добавяме жълтъците. След това слагаме ванилията и накрая брашното, в което предварително сме изсипали бакпулвера. Като се разбъркат добре тези продукти, слагаме и орехите.
Втората половина от корите разпръсваме върху тестото.
Нека не ви притеснява, че тестото изглежда малко и не покрива навсякъде.
Следва изпичането. Слагаме наредената баклава в предварително загрята на 250`фурна. Докато се зачерви, разтопяваме маслото, след което заливаме баклавата с него и продължаваме да печем. Ако бързо зачервява отгоре. Направете фурната само на долен реотан, за да може да се "надигне" кексовото тесто.
Вече изпечената баклава се оставя да изстине, защото правило е сладкишите да се сиропират студени с врял  сироп.
Приготвянето на сиропа става по стандартния начин. Още като го свалите от котлона, изсипете го равномерно върху студения сладкиш.
Нека престои поне едно денонощие, за да поеме добре течността.
Става много вкусна баклава.
Да ви е сладко!  chef

Цитирай
че кое е гръцкото в тази баклава
Цитирай
че кое е гръцкото в тази баклава
Tazi  baklava e mnogo vkusna. Samo 4e se slaga i kanela v testoto
Цитирай

ПloveДИВ

Мнения: 985
че кое е гръцкото в тази баклава
Проблем ли имате?  newsm78
Цитирай

ПloveДИВ

Мнения: 985
Tazi  baklava e mnogo vkusna. Samo 4e se slaga i kanela v testoto
Да, може и канела да се сложи, разбира се. Аз просто не харесвам мириса на канелата и затова я избягвам.
Цитирай


Мнения: 139
И аз се чудех защо се казва гръцка?
Майка ми прави точно същата, без канела (аз не обичам) и може пръстите да си оближеш....
Цитирай


Мнения: 39
И аз правя подобна баклава.

1 пакет кори ( 1/2 се нареждат в тавата, другата половина се нареждат върху плънката)

Плънка:
4 яйца
1ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. олио
1/2 ч. ч. хладка вода
1п. бакпулвер
1ч. ч. орехи ( може и повече)

Подреждат се 1/2 кори, плънката, другата 1/2 кори. Нарязва се на ромбчета.
Полива се с 300ml вряло олио ( пускам малка хапчица хляб, като се зачерви значи е готово) и се слага да се пече в предвариштелно загрята фурна първо на долен реотан.

Сироп :
6 ч.ч. вода
4 ч.ч. захар
Едното трябва да е топло другото студено( баклава / сироп)
В първия пост подробностите са обяснени.


Цитирай

ПloveДИВ

Мнения: 985
Момичето, което ми даде рецептата, си беше кръстила въпросния сладкиш гръцка баклава. От както я направих за първи път, от тогава забравих всички други видове рецепти, защото резултата винаги е превъзходен, вкуса- гарантиран, а когато имам под ръка, сервирам парченце баклава с розичка сметана от спрей.
Цитирай


Мнения: 1 351
Не знаех, че това се нарича гръцка баклава.От много години я правим в нашето семейство и рецептата се казва "Сладка баница"
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.