Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора

София

Мнения: 7 030
Здравейте, мами Very Happy
Много обичам всякакви тестени неща /за съжаление/ и по този повод се замислих какво може да се приготви от готово тесто освен стандартната пица и мекици? Идеи?
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
Кремвиршки, сиренки, кашкавалки, сладки и солени кифли, тутманик....каквото ти роди фантазията още.
      тутманик:
 1кг готово тесто
 200г мас или масло
 200г краве сирене
 1 жълтък
Начин на приготвяне:
Тестото се накъсва на 9 топки, които се разтеглят на дебели кори.
Три по три се нареждат една върху друга, като помежду им се маже обилно с мас.
Тройните кори се разтеглят до големината на тавичката, като помежду се мажат с мас и се наръсват с сирене.
Тутманикът се пече в умерена фурна, докато се зачерви.
 

               
Цитирай


Мнения: 1 464
а кремвиршките?
Цитирай

под тепетата

Мнения: 1 890
И аз правя като адашката  Wink тутманик, но малко по-друг.Разделям тестото на 3.Намазвам тава с мазнина,върху нея разтеглям 1-та кора с намазнени ръце(преди това може да я топнеш в гореща мазнина за по-лесно разтягане) ,поръсвам със сирене. Отгоре разтеглям 2-та и същата процедура се повтаря с нея и с третата кора. След което оформям стегнато руло и късам (прищипвам) с ръка топки.Нареждам ги на разстояние,втасват ,намазват се с жълтък и се пекат. Мазнината предпочитам да е смесена (мас и масло).Готов го напръсквам с малко вода и завивам за кратко с кърпа.
За кремвиршките късам топка колкото среден картоф, разтеглям с дебелина около 0.5см, поставям половин кренвирш (срязан и на дълго и нашироко),тънко парченце кашкавал, завивам на руло да не се показва пълнежа и оставям да втаса. Можеш да намажеш с жълтък и печеш.
 Извинявам се на Биляна, че отговорих вместо нея    Embarassed  Ако ги прави по различен начин ,ще ми е интересно да сподели   bouquet
« Последна редакция: сб, 06 яну 2007, 21:01 от bilqna_69 »
Цитирай

Sofia

Мнения: 11 104
Ето ги Билянините кренвиршки в мое изпълнение.  Smile



снимката е линк към рецептата
Цитирай


Мнения: 2 094
Можеш и да комбинираш по-горните продукти, напр. кренвирши с кашкавал, малко сирене и чубрица. Интересно става и съчетанието от пържен лук с к.краставички, наденичка, кашкавал и чубрица. Също така става и щрудел от готово тесто, но по-вкусен е от бутер тесто. Ние много харесваме едни питки с кашкавал, разточваш си тестото като за пица, но в малък формат и го поръсваш с кашкавал примесен с изцеден чесън, най-отгоре поръсваш с малко зехтин.
Цитирай

София

Мнения: 19 731
Аз правя:
- кренвиршки  /ленти от тестото, завивам около кренвирша по диагонал със застъпване/
- сиренки /питки-малки с плънка от сирене/
- милинки със сирене
- тутманик
- питки-малки с плъкна/колбас, сирене,маслини, подправки/
- питки-малки с плънка  от маслинова паста
 - Пека на чугунен тиган-сух  тънки питки, които ядем намазани с масло,сол и лют червен пипер.Приличат на арабският хляб, но са по-твърди. Обожавам ги! Hug
Цитирай

Abu Dhabi

Мнения: 7 982
за пръв път тази вечер правих нещо с готово тесто и то е на камък Sad има ли тънкости при боравенето с такова тесто?
Цитирай

БГ-изток

Мнения: 764
Трябва да втаса,каквото и да правиш!Поне аз така мисля.Ше ми се да направя тутманика на Биляна с 9-те кори,но се чудих дали да втасва или не,тя не е написала,а пък не ми се рискува.Дано да влезе в темата и да ни пише.
Цитирай


Мнения: 1 464
Ето ги Билянините кренвиршки в мое изпълнение.  Smile



снимката е линк към рецептата
Направих ги!Станаха нееееееееееееевеероятниииии  chef  bouquet
Много ме ки и вкусни.Рецептата за тестото използвах и за питки и тутманик,всичко стана божествено.Благодаря ви момичета!  bouquet
Цитирай


Мнения: 2 094
Сетих се и за още нещо- представляват мекички със сирене/зная ги от бабата на мъжа ми, която ги прави от свое тесто, но и от готово не стават по-лоши/.
Разточваме си кръгове, в едната половина натрошаваме по малко сирене, затваряме ги- стават половин кръг и пържим . Стават чудесни.
Цитирай

някъде ... тук ...

Мнения: 4 656
Сетих се и за още нещо- представляват мекички със сирене/зная ги от бабата на мъжа ми, която ги прави от свое тесто, но и от готово не стават по-лоши/.
Разточваме си кръгове, в едната половина натрошаваме по малко сирене, затваряме ги- стават половин кръг и пържим . Стават чудесни.
Аз, вместо да пържа, ги редя в тавата и пека. Пълня с каквото има - сирене, кашкавал, кренвирш, салам, сладко... Peace
Цитирай


Мнения: 2 602
Не знам рецептата откъде е - дано не е от този форум Thinking
/но пък майка ми не чете тук, така че ще рискувам да я пусна - пък ако се повтаря, повтаря... Mr. Green/

Значи нужен ни е един пакет тесто, едно пакетче масло, сирене и галета.

Разтопяваме маслото. Разделяме тестото на 4 части. Всяка част разточваме на тънка кора/е, тънка-тънка - колкото можете, аз почти не мога Embarassed/. Наръсваме всяка кора с 2-3 лъжици от маслото, отгоре поръсваме натрошено сирене. Завиваме на руло. Слагаме четирите рула в намаслена тавичка и оставяме да втаса на топло поне няколко часа. Когато тавата се изпълни, намазваме рулата с останалата част от разтопеното масло и поръсваме обилно с галета. Печем.
Цитирай

София

Мнения: 36
Ето ги Билянините кренвиршки в мое изпълнение.  Smile



снимката е линк към рецептата
  newsm10
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Не знам рецептата откъде е - дано не е от този форум Thinking
/но пък майка ми не чете тук, така че ще рискувам да я пусна - пък ако се повтаря, повтаря... Mr. Green/

Значи нужен ни е един пакет тесто, едно пакетче масло, сирене и галета.

Разтопяваме маслото. Разделяме тестото на 4 части. Всяка част разточваме на тънка кора/е, тънка-тънка - колкото можете, аз почти не мога Embarassed/. Наръсваме всяка кора с 2-3 лъжици от маслото, отгоре поръсваме натрошено сирене. Завиваме на руло. Слагаме четирите рула в намаслена тавичка и оставяме да втаса на топло поне няколко часа. Когато тавата се изпълни, намазваме рулата с останалата част от разтопеното масло и поръсваме обилно с галета. Печем.

На това май му се казва Масленица
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора