Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 ян. 2007, 20:57 ч.

фебрилен гърч

 • 8 043
 • 32
 •   1
Отговори
Здравейте на всички, бих изкала да споделя своя проблем и ако има такива подобни и имат желание да ми пишат, за да обменим опит.
Детето ми беше на 1г. и5м., когато заболя от чревна инфекция. Два дена повръщаше и имаше разстройство но не показа никакви признаци на обезводняване. Когато станах ме на 3 ден тя нямаше сили да се вдигне от леглото, закарах ме я на спешния и там тя направи фебрилен гърч, но нямаше температура а било от обезводняването. Сега е на 2г. мисля да я давам на ясла а невролога каза, че не било препоръчително, защото тя щяла да боледува там и вероятноста да повтори гърча била голяма. Майки чийто деца са имали фебрилни гърчове дали са ги дали на ясли и градини? Моля пишете ми

# 1
 • Мнения: 380
Здравей ,моето момче също е правило фибрилни гърчове,Но  е ходило и на детска градина а сега вече ходи и на училище. Не мога да разбера този невролог , защо да не го пускаш да ходи на ясла. детенце може повече никога дай боже да е така да не прави гърчове , за съжаление децата ни боледуват но това ене е причина д а се спират, от детски градини и от ясли.Нали казват че така се изграждал имунитета не може да ги държим все затворени и да чакаме да стане нещо...

# 2
Здравей! Виж, фебрилен гърч не може да се получи без температура. Мисля, че задължително трябва да направите ЕЕГ - прави се най-рано 10 дни след гърча, за да се види дали вълните в мозъчето протичат нормално. Според мен, неврологът е и прав, и неправ. Всички деца рано или късно трябва да минат през периода на "голямото боледуване" и обикновено това се случа, когато тръгнат на градина, но може да стане и като тръгнат на училище. От друга страна, когато детето веднъж е направило гърч, винаги може да направи втори. Човек никога не знае и няма как да го предвиди. Успех!!!

# 3
 • Мнения: 2 211
Брат ми получаваше фебрилни гърчове до 5г. възраст. За ясли нямам спомен, но на градина ходеше, обаче всеки ден приемаше медикаменти. Може би е добре да изчакаш малко и да го дадеш направо на градина.

# 4
 • Мнения: 167
Извинете, но бихте ли обяснили какво представлява фебрилния гърч?

# 5
 • Мнения: 3 647
аз съм била дете с фебрилни гърчове
Но съм си ходила на детски градини съвсем нормално

# 6
 • Мнения: 291
Цитат
Извинете, но бихте ли обяснили какво представлява фебрилния гърч?


Фибрилен се нарича гърч, който се получава вследствие бързо покачване на телесната температура над 38,5 градуса. Вероятната причина за него е все още недоразвития център на терморегулацията в мозъка. Наблюдава се при деца до 5 годишна възраст. Обикновенно фибрилните гърчове са краткотрайни (до 2-5-10 мин.) и задължително двустранни.Понякога се наблюдава краткотрайно спиране на дишането с поява на периорална цианоза (посиняване около устата) Ако гърча не е усложнен не се повтаря в рамките на едно и също заболяване.
Какво могат да направят родителите: Важно условие е понижаването на телесната температура с антипиретици, студени компреси на челото и крайниците и ако се наложи увиване в мокър чаршаф. В болничната практика (за щастие рядко) се използва събличане на детето и заливане със спирт, но в никакъв случай не го препоръчвам като температуропонижаващ метод. Незабавно се вика лекар, който при необходимост ще постави антиконвулсанти. Препоръчително е след гърч да се направят редица изследвания (ПКК, ЕЕГ,КАТ и др.) за да се изключат други причини за гърча. Задължителна е консултацията с детски невролог.
Не забравяйте - фибрилен гърч не означава епилепсия. Има деца, предразположени към гърчове, но това не означава промяна качеството им на живот. Спирането от ясла до голяма степен е обяснимо, но спирането им от градина не е необходимо. Презумцията е, че в тези заведения децата по-често боледуват и съответно състоянията с висока температура са по-чести.

# 7
Благодаря на всички, които са ми отговорили. На mateeva, ще отговоря, че невролозите ни казаха, че гърч може да се получи и вследствие на обезводняване на организма, поради прекомерна загуба на соли. Правих консултация с двама невролози и техните мнения долу-горе съвпаднаха.
На Daqo логиката за яслата е правилна, такива бяха и доводите на единият невролог за яслата, но тя вече е на 2години, родена е на 1 януари и в градината ще я вземат чак на 3г. и 6м. а тя е много буйна и контактна а и аз немога да и дам играта с други деца. Страхувам се да не повтори гърча, защото тогава казаха, че ще ни изпишат успокоителни лекарства.
След консултацията с невролога ни предписаха свещички Деазепам за да и ги слагам в дупето при висока температура, но все още несъм ги ползвала а и те имат трайност само 1 седмица.
Бих изкала да попитам, как се прави това ЕЕГ, казаха ми, че детето ще бъде упоено за да не мърда и каква е тая упойка?

# 8
 • София
 • Мнения: 2 158
Моят син направи фебрилен гърч, когато беше на същата възраст. Гледката е страшна и аз като човек, който нямаше познания относно правилните действия в такива моменти, постъпих възможно най-необмислено, като ревях и тресях детето да се събуди, вместо да направя нещо, с което да сваля високата температура. Обаждайки се на Бърза помощ, оттам ме посъветваха да увия детето в студени компреси и да изчакам линейката, която дойде на 15-тата минута. Междувременно температурата беше спаднала и синът ми дойде на себе си. Самият гърч продължи около 10 минути. Бърза помощ ни закара в болница, където останахме няколко дни под наблюдение, а 20 дни след гърча направихме контролно ЕЕГ при детски невролог, което слава Богу показа, че гърча е бил фебрилен и не е свъррзан с по-страшни диагнози.
Според мен един гърч, за да бъде фебрилен, при всички случай трябва да е свързан с висока температура, както са ти написали и по-горе. Всякакви други ситуации трябва да ти подскажат, че на детето трябва да му се направят изследвания от детски невролог- за твое спокойстие и за изясняване са самата ситуация.
Като майка, която е преживяла тази страшна ситуация искам да дам един съвет- не правете моята грешка да тресете детето или да губите самообладание. В този момент на самото дете не може да му се случи нищо лошо. Просто трябва да се действа адекватно и в никакъв случай не се опитвайте да слагате каквото и да било в устата на детето. Може да сложите свещичка ректално ( в дупето), но тя така или иначе няма да подейства веднага, затова най-добрата алтернатива е да го увиете в чаршаф, напоен с хладка вода и да слагате компреси със студена вода на крачетата, ръчичките и челцето, докато дойде линейката.

Разбира се, макар и вече да съм изчела доста информация по темата, не мога да ви кажа, че не се страхувам всичко това отново да не се повтори. Не смея да оставя температурата да се качи над 38 градуса и на всеки половин час скачам от леглото с термометър в ръка, когато детето ми е болно.

Гледката наистина е потресаваща, но когато човек е осведомен, вероятно нещата се понасят по-леко.

Лично на нас не са ни казали, че заради този гърч не трябва да пускаме детето на детска градина или ясла. Единственото, което ни посъветва невролога беше, когато слагаме ваксината ДТК, да купим такава без коклюшна компонента, защото така се процедирало с деца, предразположени към фебрилни гърчове.

В момента моят син ходи на детска градина и боледува също толкова, колкото и когато не ходеше, но лично аз не мисля, че трябвада се ограничава едно дете от контакт с връстниците му, ако няма някаква обективна причина за това.

# 9
 • София
 • Мнения: 2 158
Като съм започнала да пиша, да продължа...

ЕЕГ-то представлява изследване на мозъка (обяснявам от позицията на майка, не от тази на лекар), при което детето трябва да стои неподвижно най-малко 15 минути, за да се отчетат правилно резултатите, които показва апарата. При по-големите и разумни деца упояване не се налага, защото те разбират ситуацията и съдействат, но при малките се налага да се сложи упойка по тази причина. Ние сме правили няколко ЕЕГ-та на различни места, тъй като аз много се страхувах от някакви последствия върху мозъка на детето вследстви гърча, и търсях няколко мнения по въпроса. На главичката на детето се слагат електроди, които се закрепят с една гумена шапка, и от този момент нататък главичката трябва да е неподвижна, да да започне изследването. Първият път дадоха упойката на сина ми през устата, но той я повърна, затова се наложи да му я боцнат. Очакваше се той да заспи след това, но това не стана в следващия един час. Опитахме да закрепим електродите, докато е буден, но той непрекъснато ги дърпаше и плачеше, затова и нищо не се получаваше. По някое време заспа от умора и ЕЕГ-то беше направено, докато аз го държах спящ в ръцете ми.

Следващото ни ЕЕГ беше месец след първото и тогава той се държа много послушно, като седя гушнат в мен 15 минути с електродите на главата, без да го упояват. Така, че всичко си зависи от самото дете. На изследването лекарите записват дали то е правено в период на сън, на упойка или в будно състояние.

# 10
 • Мнения: 6 164
Аз само ще кажа, че "фебрилен гърч" без температура е оксиморон.
Фебрилен, идва от латинската дума за температура.
Все едно да имаш главоболие, ама не в главата, а в корема. Crazy

# 11
Разбирам, че има и други подобни случаи на моя но я водих на двама невролози, които се водят най добрите във Варна и двамата ми казаха, че не е задължително да и правя ЕЕГ а тя предния ден имаше температура, но тогава не беше се обезводнила, на моя приятелка детето изпада в безсъзнание при обезводняване. Така като чета всички мнения разбирам, че децата са направили гърч от висока температура, но при нас температура нямаше а и невролозите не намериха за нещо странно, че е направила гърча от обезводняване. Ех аз като заинтерисована майка ще и направя и ЕЕГ но тогава тя беше малка и ни посъветваха да и го направим като стане поне на 2 години и пак ми казаха, че не е задължително. Сега след като прочетох толкова много мнения и аз се обърках. Явно на всичките деца са им правили ЕЕГ

# 12
Бих изкала да запитам Misty, какво точно значи оксиморон

# 13
И аз преживях това страшно нещо фебрилен гърч с първата си дъщеря, която вече е на 10 години...Нямах никакъв опит като млада майка..пък и никой не ти обяснява превантивно, какво да правиш...

Точно на 2 години я дадох на детска ясла...явно там е хванала някой вирус или от притеснение вдигна виока температура на 3 ден ...мисля, че не и бяха давали и вода....През ноща получи фебрилен гърч..ужасът беше голям и постъпих точно както описва ... gabiplus ...

След този случай...свещичките..фенобарбитал за деца и една спецялна ректална свещичка с диазепан беше винаги под ръка...никога не допусках тепературата да се покачи над 38, така ми бяха казали докторите...мажех я с комбинация от оцет, ракия, белтък и сода за хляб ......След 5 година се израства...В повечето случаи това се получава при деца с много силен имунитет...
 

# 14
 • Мнения: 664
Мами, при каква Т децата ви са правили гърч и преди това вдигали ли са същата Т без последствия?

А за увиването в мокри кърпи..тук педиатрите са категорично против точно поради опасността от фебрилен гърч заради голямата разлика с Т на тялото!

Общи условия

Активация на акаунт