Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 30 отговора

София

Мнения: 5 467
От темата "Боза" в Клюкарника и от това, че на моето отроче му се очертава като една от любимите напитки, реших да попитам тук за рецепта и ако е възможно да си направя такава чиста в къщи, отколкото всеки ден почти, да купувам химизирана от магазина Smile.
Правил ли е някой боза? Хубава ли става като от магазина и ...може ли рецептата? Mr. Green
Цитирай


Мнения: 4 748
АЗ съм правила. Когато в началото на демокрацията нямаше много боза по магазините. Или където имаше - беше кисела, защото прясната си я продаваха отдолу на познати. Така майка взе рецепта от "бозаджиите" в село и започнах да си правя.
Ето рецептата ми за боза
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Като кликна на линка, ми дава ето това:

"Unknown column 'b.permission_mode' in 'field list'"

pep-4o,
моля дай рецептата, че и аз съм любител на бозата, а подсладена не ми се купува.
Цитирай

под тепетата

Мнения: 1 893
Боже, не съм била само аз значи ,която съм правила боза в ония години( аз и кашкавал)!Не ми се отваря рецептата на Пепчо и не мога да я сравня с моята, затова предварително се извинявам ,ако е същата.Количеството е доста голямо, ако я правиш първо пробвай с половината и ако ти харесва...знаеш  Peace(в краен случай викаш мен -или да я изпия или да ям  #2gunfire)
          Едно бурканче от кисело мляко с бяло брашно; същото количество захар;1,5л студена вода за разбиване на печеното брашно;3,5л вряла вода за варене на сместта; едно шише от 0,5л с купена боза за мая.
       Брашното се изпича слаб огън докато придобие кремав цвят. Бърка се често с дървена лъжица, за да не прегори. Изпеченото брашно се сипва в съд и се разбърква с 1,5л студена вода. Прецежда се и получената смес се долива с 3,5л гореща вода.Вари се до 20мин на умерена температура, като постоянно се бърка.По време на варенето се слага захарта.Отмества се от огъня и се оставя да изстине при захлупен съд. След което се налива боята за мая и се разбърква добре. Ако е необходимо се прецежда пак.    Ех, споменииии  Mr. Green 
« Последна редакция: нд, 07 яну 2007, 14:27 от bilqna_69 »
Цитирай

под тепетата

Мнения: 1 893
       newsm12 Айде ,Пепчо,че съм любопитна за твоята рецепта!
Цитирай

UK, Harlow/София

Мнения: 7 670
5 л вода
2 чаши брашно
2 чаши захар
1 чаена чаша боза или специално приготвена закваска
 Брашното се препича до бледорозово, като се внимава се да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължава да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.
  Имам огромно желание да опитам тази рецепта, но няма от къде да намеря чаша боза тук Sad
Цитирай


Мнения: 4 748
Момичета, във www.gotvetesmen.com  сменят сървъра и затова не може да се ползва форума.
Шефката  Laughing Laughing обещава до 2-3ч. - т.е. до 18ч  всичко да е ок. Пробвайте по-късно.

Били,   Моята оригинална рецепта беше с такава закваска и майка с такава я правеше. Но тук ми беше по-лесно с готовата боза за мая.
А тази закваска беше просто от брашно, вода и малко мая - бърка се на каша, оставя се да втасва - като се пребърква 2-3-4 дни, докато започне леко да киселее/ферментация някаква. След това го изсипва в тава на тънък пласт и изсушава. Начупва на дребно - на трохи и от тях поставяше в бозата.
Сравнена с нейната - всичко друго беше едно и също, моя резултат повече ни харесваше - онази вкисваше повече, а ние я харесваме "блага".

bilqna_69 а домашен кашкавал ми правеха до миналата година. И специално за хапки и паниран - все още е ненадминат.
Цитирай

ES

Мнения: 1 863
Ами тук няма откъде да си набавя боза за мая. pep-4o кажи точните пропорции за маята за боза, пък току виж може и да се опитам да я направя.
Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184
И аз искам.
Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
Ами тук няма откъде да си набавя боза за мая. pep-4o кажи точните пропорции за маята за боза, пък току виж може и да се опитам да я направя.

И мен ме интересува същото! Peace
Цитирай


Мнения: 4 748
за маята ще се наложи да почакате (докато си ида при мама да взема рецептата за закваската) - ако почна по телефона да я питам, ще се наложи мъж ми да ползва пожарогасителя като Любо БТК-то  Laughing Laughing . Като взема рецептата ще върна темата обратно нагоре.
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Чакаме.

И мерси на всички включили се.
Цитирай

София

Мнения: 5 467
5 л вода
2 чаши брашно
2 чаши захар
1 чаена чаша боза
Ще направя тази Peace. То бозата струва 40 стотинки, ама мерак ми е да се пробвам.
БлагодаримSmile.
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
за маята ще се наложи да почакате (докато си ида при мама да взема рецептата за закваската) - ако почна по телефона да я питам, ще се наложи мъж ми да ползва пожарогасителя като Любо БТК-то  Laughing Laughing . Като взема рецептата ще върна темата обратно нагоре.

Пепчо и аз се включвам в списъка на желаещи Smile От толкова време боза не сме кусвали, че нямам търпение да я опитам Smile
Цитирай

ES

Мнения: 1 863
Абе тук има един магазин, в които продават български храни и боза продават, но тя е с голям срок на траиност. Преди години в България си спомням бе6е 4асове траиността и, а тук е месец. От друга страна съм сигурна, 4е я правят с захарин или някакъв изкуствен подсладител. Ама те маи ве4е и в България я правят така, за да излиза по-траина и евтина. Та въпросът ми е, може ли една такава "модернизирана" боза да стана за мая на по-голямо коли4ество.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 30 отговора