Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 ян. 2007, 01:27 ч.

БГ солидарност

 • 1 326
 • 23
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 070
От известно време си мисля за това и видях, че има и тема пусната за лентичките.

Има всякаква солидарност... Аз съм най-голям фен на предаването на билетчетата в градския транспорт. Ще ме обвините и ще кажете, че безплатно няма и т.н., аз пък ще ви кажа, че щом системата не е достатъчно добра да ни принуди да си плащаме, ще я прецакваме, докато можем. Поне в транспорта лично аз.  Не че го правя толкова често, ползвам карта и си плащам, но всеки път като дупча билетче го оставям.

Друга солидарност - излезе ли петиция тука из форума или ви оспамят icq - то - всичко живо подписва. Почти винаги е за добра кауза, как да не подпишеш.

Разни видове символична солидарност - таксита се събират и бибиткат, гасим и светкаме лампи, минутки мълчание, песни, патетики, лентички, концерти...

Протестите - ходят разни хора, защитават разни идеали, имаше барикади даже едно време, но тенденцията е май все по-заспали да стават, вместо обратното. Я вижте, анти и алтерглобалистите по света какво сътворяват... Мечтая си да ида на един такъв протест, само да не попадна при най-радикалните, че там се стреля на месо и си е като на война. До момента се сещам за сносни акции - на студентите от театралната, не помня за кое и как, но бяха впечатляващи за времето си; един антивоенен протест, на който хвърляхме символично хартиени самолетчета срещу хамериканското посолство /мнооого малко хора../; и протеста на майките, естествено, когато пяха "балона се надува" пред парламента, а едно малко момченце си седна на едно малко гърненце пак пред парламента...  Mr. Green    Протестите на екоорганизациите и велошествията - група ентусиасти, на които се присмиват повечето хора и им се чудят за кво се борят...

Излиза, че сме солидарни, ама аз не ги чувствам съвсем така нещата. Погледнато извън форума и встрани от медийната патетика сме недостатъчно съпричастни според мен. Вие как мислите?# 1
 • Мнения: 1 419
Подкрепям мнението ти...
Разписах се и в темата за лентичките. Много е лесно да си съпричастен, когато не ти коства нищо. Бодват ти лентата на сакото - и готово! А на протестите пред посолството - десет души...
За всичко сме такива...  Tired

# 2
 • Мнения: 5 624

 Абсолютно. Същото си говорихме и с мъжа ми..И като закичим лентите, какво?- Нищо....Не ние сме там, осъдени на смърт, с потвърдена присъда, не ние живеем затворени с чувство на обреченост и безверие в собствената ни държава, че е способна изобщо да направи нещо.... Нищо чудно, че се чувстват така, все пак това са 8 години........  Stop

Хич не ми се ще тук да пша какво трябва да направим, че все пак форума е обществено място, а аз съм възпитан човек, затова ще се въздържа от коментар, вие сами можете да се досетите за какво говоря....

# 3
 • София
 • Мнения: 2 437
Е, как...внушението, че сме направили всичко, което е по силите ни трябва да е налице.

Изобщо солидарност няма, когато се касае за нещо глобално.
Единствено акциите на майките са нещото, което ми връща вярата. И ако трябва да съм сълзливо откровена, това са майките от форума и клуба в дир-а.


Но да съм откровена до края...само давам мнения, но сама не съм подела никаква инициатива.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 171
Аз също забелязвам затишие във всички видове протести и тенденция на заспиването им.
Но все пак това е по-цивилизования начин на протест и проява на съпричастност. Смятам, че специално по въпроса с лентичките те имат по-голям ефект, отколкото еднократен масов протест пред посолството....
Също мисля, че петициите, които подписваме онлайн имат по-голям шанс да влязат в съответната Комисия, Президентството или в Парламента, отколкото виковете и заплахите на група протестиращи.

# 5
 • Мнения: 1 959
Аз съм най-голям фен на предаването на билетчетата в градския транспорт. Ще ме обвините и ще кажете, че безплатно няма и т.н., аз пък ще ви кажа, че щом системата не е достатъчно добра да ни принуди да си плащаме, ще я прецакваме, докато можем. Поне в транспорта лично аз.  Не че го правя толкова често, ползвам карта и си плащам, но всеки път като дупча билетче го оставям.


Изобщо не съм съгласна с това!
Защо трябва да ни принуждават-както си се изразила-да спазваме правилата?
Не ме разбирай погрешно, аз също съм си патила от СКГТ, но и пеша от Ст. град до Плиска съм вървяла, когато съм нямала пари за билет.

Сама си отговаряш на въпроса за БГ солидарността - щом е да прецакаме нещо/някого, сме особено задружни!

# 6
 • в мъжки прегръдки
 • Мнения: 3 546
Точно това ме е яд покрай разправиите с топлофикация. Защо всички мълчешком си плащат сметките и гледат как са ги крали все е дно гледат филм. И никой не разправя как ще върнат парите на хората или ще намалят цените за да обезвъзмездят по някакъв начин. Същото е и с тока. Откъде-накъде манго няма да плаща ток а ще ползва а пък аз ако не си платя един месец сметката и веднага ми го спират. Искам да съм циганка!!! Хем няма да плащам сметки, хем ще ми купуват обувки и кебапчета пред избори, хем ще крада по автобусите а ако ми се опре някой цялата махала ще го бие. Еи на това му викам аз солидарност.

# 7
 • Мнения: 495
солидарност има при циганите  Peace
при нас има интересчийство в повечето случаи  Mr. Green

# 8
 • Мнения: 2 771
        Винаги подкрепям каузите, в които вярвам и тормозя и хората, които познавам да направят същото, ако съм 100% убедена в правилността. А това с билетчетата винаги ми е било особено затрогващо  Peace... И ми е странно, че все още има хора, които не карат със запалени фарове... Въпреки, че е регламентирано със закон, резултатът е запазване на човешки животи  Hug.

# 9
 • Мнения: 4 176
ОООО да. Така е.
Мен ужасно ме дразни, ако отидеш а магазин и магазинера ти каже, че не може да те обслужи, че няма да ти върне ресто. Случи ми се и разбира се направих мини, но сбит скандал. И знаете ли какво стана? Всички от опашката скочиха с/у мен, че ги бавя. Такива неща има само в БГ. Живяла съм доста години в чужбина и там, ако някой каже нещо с/у магазинер, магазин, институция, правителство и тн., всички взимат страната на гражданина. Тук обаче е обратното.
Тук например е прието да те обвинят, че си много претенциозен, че се жалваш, като си търсиш правата.
Разликата м/у съзнанието на чужденците и българите е, че там хората знаят как да изискват за данъците, които плащат.
Незнам. Никога няма да се примиря с това.
Относно протестите за медиците няма какво да кажа. Ужасно е. Имайки предвид, че преди 2-3г. какви протести правеха студентите за билетчетата за градския транспорт. Голяма шега. Протестират, а в същото време говорят по ГСМ-ите си, а иначе в Студентски град няма сбободна маса да седнеш.
Знаете ли в този ред на мисли, че видях общежитие с климатик Simple Smile Плащат 40 лв. ( или по-малко) на месец за общежитие, а си купили климатик за 1000 лв.

# 10
 • Мнения: 4 176
Да добавя още нещо.
Когато се разчу, че са арестували българи в Либия, си спомням как масово се дочуваше от тук и там коментари, като " ебал съм им майката- печалбари. Да не са ходили. Ние тук мизеруваме, а те отишли да печелят долари". По този повод се скарах с една позната, като човек пряко засегнат, защото и аз живеех в чужбина и като човек "избягал" далече от роднини и семейство не от добро.
Даже до колкото си спомням самият Костов беше казал " ами ако са виновни? ".
Какво да коментирам.
Сега когато колелото се завъртя се сетихме да сме състрадателни и съпричастни. И момичето го каза много точно. Не ни струва нищо да боднем една лентичка, за която не сме си мръднали пръста.
Според мен лентичката не те прави по-добър и няма да им помогне ( но само това ни остава и си струва човек да опита).

# 11
 • Ямбол
 • Мнения: 23 080
По принцип съм много солидарна, чак понякога се ядосвам на себе си.
Тук няма как да оставя билетчето, защото минава кондуктор и ти взема 50ст. и ти дава билетче. Тук практиката е да не си вземеш билетчето, но не всички го правят с мотива "и аз плащам данъци, да плащат и те".
Въобще за мен не е важно как някой е спечелил, важното е, че е бил умен и го е направил, не завиждам.
С петициите също много се разписвам и чак по други форуми ги разпращам.
За медиците - да, мисля, че имат смисъл лентичките. Най-малкото заради това да се почувстват наистина не забравени и, че не са сами.

# 12
 • Мнения: 2 070
А забелязали ли сте, че когато има управление на БСП изведнъж започват масови работнически стачки за всичко. з съм крайно антиполитична, аполитична или каквото се казва там, но си мисля, че синдикатите са най-вероятно сини или някакви други античервени, защото де факто в последните години е имало винаги за какво да се протестира, но те вдигат стачкуващите основно преди избори ипо време на червено управление.

И спонтанните протести веднага биват квалифицирани като нещо много лошо и нарушаващо обществения ред - пред президентството в 19:30 пред фонтана кой толкова притесняваш, не барикадираш и прочие...

И иначе и аз съм барикадирала и то точно по време на тия студентски протести за картите, за който някой тук спомена и за които толкова ни плюха навремето, че сме нямали право да го искаме намалението. ходихме пеша от СУ до Студентск и блокирахме Цариградско.

Миньорите, лекарите, учителите, майките, еколозите - стачките и протестите са модерни лятото...

# 13
 • Мнения: 8 480
Някой спомена, че от лентичките имало полза - каква?
Аз пък помня, че като съобщиха за заразата в Либия (още не беше ясно кой, кого и как е арестувал) се чуха веднага "На смърт!", "Да мрат тия убийци!" , "Какви лекари са това, за едни пари деца да заразяват" и т.н., а сега всички с лентички. Евала баце!
На мен ми е жал за тия жени, солидарна съм, но всичко това можеше да се направи много по-рано, сега е като прах в очите и награди за медийни постижения (за хамериканската ТЕЛЕвизия).
И мен ме е яд че протестите затихват, а по едно време си беше голям купон да имаш кауза. Баща ми дори все още си пази мегафона (специално изровен от боклука и отремонтиран от него) от стачките през '97 в СТЗ.

# 14
 • Мнения: 1 134
Колкото и да е грозно, според мен хората са солидарни, само ако са или лично засегнати, или имат някаква изгода.
Както с лентичките и онзи бизнесмен, който ги беше изтипосъл на захарчетата... Ама, че след 2 секунди пепелниците ще са пълни с българския трикольор, на кого му пука.
Солидарността (и доброто въобще), трябва да е плод и на сърцето и на ума. В противен случай говорим за мимолетна емоция или добре направени сметки.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт