Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 275
Пет стъпки бебето ви да спи по-добре

 (част от книгата "The Baby Sleep" от William Sears, M.D., Robert Sears, M.D., James Sears, M.D. and Martha Sears, R.N.)

Вероятно си мислите "О, едва първата глава, а авторите преминават директно към най-същественото - пет стъпки бебето ви да спи по-добре!" Организирахме книгата по този начин, защото предполагаме, че сте уморени родители, които се нуждаят от помощ незабавно, и сте вероятно твърде уморени, за да се задълбочавате във  факти, теории и въведения.

Но сделката е такава: За да може тези пет стъпки да работят наистина добре за вас и вашето бебе, е необходимо да разберете повече за това как спят бебетата. Те заспиват и спят по различен начин от възрастните. Това е нужно да се знае, за да бъдат реалистични очакванията ви за нощното спане на цялото семейство. Така че щом приведете в действие петте стъпки от тази глава, моля, продължете с четенето по-нататък. Колкото по-добре разберете нуждите на бебето през нощта, толкова по-добре ще спи всеки от семейството.

Тази глава съдържа идеи, които може да използвате по време на лягане или в ранните часове когато бебето се събуди. Петте стъпки ще помогнат то да заспива по-предсказуемо и след събуждане да се връща към съня си по-бързо. Бебето може и да е, а може и да не е готово да спи през цялата нощ, но обещаваме, че съветите, които предлагаме в тази глава, ще ви помогнат да съставите план, чрез който всички ще се наспивате по-добре.

Ето и петте стъпки:

1. Разберете къде вие и бебето спите най-добре.
2. Научете кога бебето  е уморено.
3. Създайте безопасна и  благоприятстваща спането обстановка.
4. Създайте разнообразие от ритуали преди лягане.
5. Помогнете на бебето да спи по-дълго.

Внимание! Ако бебето е новородено (по-малко от два месеца), не се захващайте с този план или който и да е друг. Новородените не са готови да усвоят модели на спане, за които е необходима повече зрялост. На този етап интуитивното опознаването на бебето  е много по-важно, отколкото установяването на рутина. Привързването към бебето в тези ранни седмици ще направи нощното родителство по-лесно идните месеци.

Нека сте наясно, че не всичко, което предлагаме, ще е подходящо за вашето бебе. Не харесваме книги, които казват на родителите: "Трябва да  направите така и така. Това е единственият правилен начин. Много жалко ако не съответства на разбиранията ви или индивидулаността на вашето бебе." Вярваме, че родителите, които познават и обичат бебето си, могат най-добре да преценят  как да се грижат за него. Ето защо е много важно първо да се привържете към бебето си. По този начин ще придобиете мъдростта да знаете кое е най-добро за него. В тази книга ще предложим различни стратегии, с които да му помогнете да придобие здравословни навици за спане. Коя ще изберете зависи от уникалния нощен темперамент на бебето.

Така че, нека започваме. Ето го  хубавото нощно наспиване... най-накрая!

Стъпка 1: Разберете къде вие и бебето спите най-добре

Къде бебето ще спи най-добре? С вас във вашето легло? В люлка или легло, закрепени до вашето? В легло във вашата стая? В легло в негова собствена стая?  Къде вие спите най-добре? Къде искате бебето да спи?

Реалистично погледнато, подгответе се да преминете през няколко от тези варианти за спане, опитвайки се да откриете при кой от тях всички се наспиват най-добре. Очаквайте и вариантите да се сменят през различните етапи от развитието на бебето. Единствените хора, които могат да дадат отговор на въпроса "Къде ще спи бебето?" са мама и татко. Вслушвайте се в бебето и във вътрешния си глас!

Може би имате новородено (или ще имате скоро) и се опитвате да решите къде ще спи. Или пък това, което сте уредили в момента, е причината вие и бебето да не си отпочивате добре през нощта. Каквато и да е ситуацията, нека да видим трите варианта:

1. Бебето спи самО в собствена стая.

Това е традиционната картина, която много нови родители си предтсвят. Прелиствайки бебешки списания и каталози за обзавеждане виждате снимки на усмихнати родители (изглеждат като че ли добре са се наспали), които поставят бебето в легло или люлка в ъгъла на красиво декорирана детска стая на фона на слънчевия залез, прокрадващ се през прозореца.  Родителите щастливи гледат  усмихнатото бебе. Представяте си, че това е начинът, по който вашето бебе също ще си ляга. Ще го погалите по коремчето, ще го целунете по бузките, ще прошепнете "на-ни-на" . То ще си затвори очичките, вие ще излезнете на пръсти от стаята и заедно със съпругът си ще се наслаждавате на една прекрасна тиха вечер. Бебето ще спи спокойно през цялата нощ.

Звучи като приказка, нали? Но дали ще е така? Вероятно, но не през първите месеци. Повечето, ако не и всички, малки бебета се нуждаят повече от родителите си при лягане отколкото тази картина представя. Това е "качествено време" за бебетата. Обикновено те не се поддават охотно на бързи методи за заспиване.

Дали тази организация на спането ще работи? Може - за спокойните, невзискателните бебета. Те   заспиват много лесно и се събуждат по-нарядко през нощта. Някои от вас, бъдещи родители, си казвате: "Това е бебето, което ще си имаме, нали скъпи?" А много други вече са открили, че бебето, с което са благословени,  ще се нуждае от повече близост, отколкото този вариант на отдалеченост предлага.

Тези от вас с бебе, спящо в собствена стая, може да  са в една от двете ситуации:

(1) Бебето  е спяло добре в продължение на месеци, но сега е почнало да се буди твърде често.
(2) Опитвали сте се да го накарате да спи в леглото си от месеци, но то никога не е успявало да спи добре в отделна стая. И вие (и бебето) сте уморени.

Имате две възможности. Да продължите с опитите да научите бебето да спи в своето легло, използвайки останалите стъпки от нашия план или да пробвате други решения за това къде да спи то.

Защо бебето не спи добре в собствената си стая? Може  никненето на зъбките или друга временна физическа причина да предизвиква буденето. (Дискутираме различни причини за нощното будене в 3-та и 12-а глава.) Но може и да е нещо повече. Ако бебето никога не е спяло добре самО, ако се препъвате по коридора на всеки 2 часа в опит да успокоите плачещото бебе, може би то се опива да ви каже, че има нужда от повече уют и близост през нощта.

"Но нашето бебе спи чудесно през нощта в собствената си стая", може да ви кажат приятели. Всяко бебе има своя индивидуланост. Някои Бебета просто имат повече нужда от своите родители ден и нощ. На стр. 73-75 дискутираме различните типове бебешка персоналност и темперамент и как те се отразяват върху нуждите на бебето през нощта. Време е да се отърсите от фантазиите в списанията и да разберете сами кое е най-добре за вас и вашето бебе. Ако трябва да изберем едно единсвтено най-важно послание от тази книга, то е: Вярвайте на инстинктите си и вземайте сами решения отнсно това кое е най-добро за  вас  и вашето бебе.

2. Бебето спи във вашата стая, но не във вашето легло.

Това е често срещано при два вида семейства: тези, които живеят в апартамент с една спалня (както д-р Боб когато вторият му син се роди - четирима души, спящи в една стая!) и тези, които искат бебето да е наблизо (но не твърде близо, че да ви рита с крачета в ребрата). Може би искате бебето да е наблизо, просто за да ви е по-удобно да се грижите за него когато се буди по няколко пъти на нощ. Или може би бебето спи добре, но предпочитате да е при вас за собствено успокоение.

Спането с бебе в една стая има следните предимства:

   * Когато се събуди то е на една ръка или стъпка разстояние.
   * Може бързо да стигнете до него, за да го приспите с люшкане или кърмене  преди напълно да се е събудило.
   * Ако се събудите може лесно да погледнете дали е добре, за да сте спокойни.
   * Близо сте до бебето, а леглото ви си остава за вас и съпруга ви
   * Бебето има усещане за сигурност
   * Може лесно да донесете бебето в леглото си, за да го накърмите; така по-малко се нарушава и вашето спокойствие

Разбира се, има някои възможни недостатъци:

   * Ако спите леко, може да се окаже, че се будите от всеки звук, който бебето прави
   * Бебето може да свикне с вашата близост и да почне да се буди по-начесто, защото има за какво да се буди (кърмене) и кого да събуди.

Ето някои възможности за безопасно място на бебешкото легло във вашата стая:

   - На една ръка разстояние - легло тип "co-sleeper" (www.armsreach.com ). Бебето е възможно най-близо до вас, но технически не точно в леглото ви. С "co-sleeper" може искрено  да кажете на свекърва си "Не, бебето ни не спи в едно легло с нас." Тъй като бебето е на отделен дюшек, то няма да усеща всяко ваше движение, както и вие неговите. Вие и съпругът ви ще имате своето интимно място. Имате бърз достъп до бебето когато се събуди (на една ръка разстояние е), така че да се преместите близо до него, да го нахраните или погалите, за да го приспите преди да се събуди напълно и разплаче.

   - Легло-люлка. Може да бъдат близо до леглото ви, но не предлага удобството за лесно кърмене като "co-sleeper". Мобилно е, така че да проверите дали бебето може да спи добре и в отделна стая.

    - Amby Baby Motion Bed. ( http://www.ambybaby.com/) Този бебешка  хамак е като омекотена люлка. Виси на пружина от метална рамка, така че всеки път бебето като се помръдне, люлката  нежно се залюлява, което често приспива бебето. Също е преносима, така че бебето може да спи във всяка стая. Може и да е до леглото ви, така че бебето да е лесно достъпно през нощта.

3. Бебето спи с вас в едно легло.

Може би някои, четейки тази книга, ще установят, че за бебето им не е достатъчна близостта, която предлага общата стая.  Бебето има нужда да бъде до вас и ако не е - се буди. А може би бебето ви още не се е родило, но сте решили, че искате да сте заедно от самото начало. Може би чувствате "В края на краищата то е бебе. Било е близо до мен 9 месеца." Или пък тепърва опознавате бебето и не сте сигурни какво точно искате. А може би сте забелязали следното: Когато  бебето спи в леглото си се буди често, но щом го пренесете във вашето легло , то спи по-добре, а също и вие. Бебето се опитва да ви каже нещо: "За да съм добре имам нужда да съм близо до теб." И какво правите тогава? Спите заедно!

Спането с бебето има някои уникални предимства:

   * Приспивате бебето кърмейки, докато самите вие лесно заспивате.
   * След като се събуди бебето заспива по-бързо, защото можете да го успокоите преди напълно да се е събудило, а и преди вие напълно да сте се събудили.
   * Бебето може да спи по-добре като е близо до вас.
   * Бебето има полза от допълнителната близост с вас през нощта.
   * Работещите родители имат допълнително време за контакт с бебето.
   * Според проучванията, въпреки че бебетата, споделящи леглото на мама, се будят по-често, за да сучат, майките всъщност си отпочиват по-добре от тези, които не спят с бебтата си.

Някои от тези предимства обаче могат да се превърнат и в недостатъци (в зависимост от това как гледате на тях):

   * Бебето може да се буди по-често, защото усеща близостта ви.
   * Някои родители не спят добре в едно легло с бебе. Искат бебето да е близо, но не толкова близо.
   * Майката спи добре, но таткото спи леко, не може да свикне с присъствието на бебто в леглото и  не се наспива.  
   * Веднъж свикнало да спи с вас, бебето може и да не иска да се откаже. За някои хора това е предимство, защото им допада такова дългосрочно обвързване. За други спането заедно може да продължи по-дълго отколкото биха искали.

Може би сте се наслаждавали на това да спите заедно с бебето си, но сега един или няколко от изброените недостатъци пречат на съня ви. Ако бебето се буди твърде често, може или да го задържите в леглото си и  да следвате останалите стъпки от плана, или да обмислите други варианти за това къде да спи.

Решението да спите с бебето не се свежда просто до претегляне на предимствата и недостатъците. Спането с бебе е част от стилът "привързано родителство", който може да ви се отплти по много начини. Понеже повечето родители спят с бебето през един или друг период от първите му години, по-късно ще  разгледаме подробно  този вариан за спане и как да решите дали е подходящ за вас.

4. Всичко по-горе.

В  много семейства през първите години от живота на детето се прилагат комбинации от различните варианти за спане. Например,  бебето заспива в отделно легло или стая, а по някое време през ноща се премества близо до мама и татко. Запомнете, важното е кое е най-добре за вас и вашето бебе и  адаптирането към променящите се нужди на всеки един от семейството.

Сега нека преминем към стъпка 2.

Стъпка 2: Научете кога бебето е уморено.

Когато подходящият момент настъпи, не го пропускайте. Наблюдавайте за сигнали за сънливост. Уловете бебето до третата прозявка. Наблюдавайте за знаци, сигнализращи нужда  от сън, така както наблюдавате за сигнали за глад. Когато бебето започне да сигнализира, че е уморено, се отваря десет-петнайсет минутен прозорец, в рамките на който бебето заспива сравнително лесно. Ако пропуснете момента умореното бебе става все по-раздразнително.  Въпреки че с всяка измината минута то е все по-уморено, раздразнението му пречи да се отпусне и заспи.

Важно е да разберете кога бебето в вероятно да бъде уморено, така че да планирате началото на ритуала преди лягане. (повече за  този ритуал - малко по-долу). Ако изчакате първо сигналите за умора и чак след това го изкъпете, облечете пижамата, нахраните и полюшкате, подходящият момент ще отмине и  бебето ще е готово за подвизи  още един час. По-добра стратегия е да започнете ритуала  20-30 мин. преди времето, в което очаквате  бебето да е уморено. По този начин на него ще му се спи точно когато би трябвало вече да заспива. Още повече, когато съненото чувство започне да го наляга докато следвате ритуала, бебето евентуално ще се научи да асоциира сънливостта с ритуала преди лягане.

Навременното реагиране е изключително важно за живи, енергични  бебета и деца, които се борят със съня. Бебе или дете, което е уморено, но се съпротивлява и не може да заспи, се опитва да каже: "Не знам как да се отпусна. Моля, помогни ми!" Колкото повече се бори, толкова по-трудно става. Ако можете да го успокоите и приспите преди да се е започнала борбата, то ще заспи по-лесно и ще спи по-дълго. Също така ще научи да асоциира сигналите за умора с бързо заспиване - и през деня и вечерта.

Веднага щом ми се стори уморен, аз реагирам. Говоря нежно, гушкам го, кърмя го, масажирам го (но не по стимулиращ начин) и постепенно снижавам гласа си и забавям ритъма на приспивната песен. Това е знак, че е време за сън.


Записвайте времето на  умора.

Записвайте си времето когат бебето е уморено вечер в продължение на седмица. Забелязвате ли някакъв модел? Доспива ли му се приблизително по едно и също време (плюс, минус 15 до 30 минути) всяка вечер? На повечето бебета им се доспива около 18:30 - 19:30 вечерта ако следобедният им сън е в ранния следобед или около 20:30 - 21.00 ако обикновено спят късно следобед.

Или бебето заспива по различни време - разлика повече от час? Ако е така, вътрешният му часовник може още да не е установил рутинен час за сън, особено ако бебето е много малко. Или причината може да е непоследователността на спането през деня.  Или пък дневната ви семейна програма не е предсказуема.

Ако за една седмица не можете да установите вечерното време за сън, продължете да засписвате още една седмица. Уверете се, че в дневното спане на бебето също има относителна рутина. Ако все още не откривате рутинно вечерно време за сън, може да се наложи да се фокусирате върху дневното спане. В такъв случай преминете към глава 9, Стратегии за спането през деня. Нужни са усилия, за да се установи режим на спането денем. Може да е по-лесно да го оставите да спи когато и да е, но за да се  установи времето на вечерното лягане, трябва и времето на дневното спане да е предсказуемо през повечето време.

Промяна времето на умора.

Ако сте установили, че бебето се уморява около 19:30 и  ви устройва ранното лягане, тогава всичко е наред. Но ако  е напълно будно в 19:30, 20:30, дори 21:00? А ако няма признаци за умора чак до 22:00? Може или да приемете този факт и да  помагате на бебето да заспи в този, естествен за него, час или да се опитате да го промените. Ако искате бебто да си ляга по-рано вечерта (поради каквато и да е причина), слагайате го да спи по-рано следобед. А може да ви е приятна компанията му късно вечер, особено ако работите през деня. В такъв случай не се занимвайте да променяте нищо. А ако искате бебто да е с вас по до късно, а то е винаги уморено в 19:30? Отново, променете спането през деня.

Да обобщим, открийте времето, когато бебето се уморява и създайте режим на дневното спане ако искате по-предсказуемо време за сън вечер. Започнете ритуала преди лягане около 30 мин. преди времето на умора и бебето ще се научи да заспива лесно и предсказуемо.

Стъпка 3: Създайте безопасна и  благоприятстваща спането обстановка.

Ако бебешката спалня (или вашата спалня) е твърде светла, твърде тъмна, твърде шумна, твърде тиха или твърде стимулираща, бебето може да има трудности да заспи и остане заспало. Някои бебета са по-чувствителни към обстановката от други. Най-подходящата обстановка за вашето бебе зависи от неговия темперамент. Ето някои идеи, които ще ви помогнат да създадете подходящата обстановка:

Тиха спалня. Повечето бебета могат да блокират различни шумове, така че не е необходимо да създадете напълно безшумна обстановка. Някои обаче се стряскат и събуждат лесно от рязък звук. За такива чувствителни към шума бебета смажете пружините на скърцащото легло, пантите на вратата и затворете прозореците.

Тиха къща. Затишие в къщата около времето на умора ще даде сигнал на бебето, че е време за спане и ще го програмира да асоциира тихата рутина с времето за сън. Снижете гласа си, затворете вратите, изключете телефона, оставете кучето навън, преди да се разлае, забавете движенията си, и сведете разсейването до минимум.  Изключете телевизора и пуснете успокояваща музика. Нека бебето усети промяната на настроението - от активност в спокойствие. Не го подрусвайте и закачайте. Запомнете, може вече да е превъзбудено.

Правя така, че да разбере разликата между деня и нощта. През деня не се опитвам много да пазя тишина. Телефонът звъни, кучето лае. През нощта е тъмно и тихо. Храня го на нощтна светлина, преобличам го на нощна светлина и всичко е спокойно. През деня пеем при смяна на памперсите, през нощта - не. Сега той знае, че когато изгасим лампите е време за сън, не за игра.

Тъмна спалня. Помогнете на бебето да асоциира тъмнината със съня. Не пускайте ярка светлина през нощта, защото това може да обърка вътрешния му часовник, сигнализирайки че е ден (и време за ставане от сън!) Използвайте нощна лампа или инсталирайте ключ за лампа, регулиращ светлината, така че при нощната смяна на памперси светлината да е слаба. Ако е необходимо спуснете пердетата. Щори, които напълно блокират светлината, могат да ви осигурят допълнителен час сън ако си имате някое от ония петлета, които се събуждат с първия слънчев лъч, прокрадващ се в стаята.

Топло легло. Бебешкото легло (или вашето) трябва да е винаги топло. Да сложите бебе върху студени чаршафи е сигурен начин да го събудите. Един изобретателен татко ни беше казал, че ляга в леглото с бебето, сгушено на гърдите му, за пет минути и след това го полага на затопленото място. Преди да сложите бебето в леглото или люлката затоплете чаршафите с топла хавлия от сушилнята, бутилка гореща вода или електрическо одеало. (Всичко това, естествено, махнете преди да сложите бебето  от мерки за сигурност.) Използвайте бархетни чаршафи в студено време.

Намалете физическия дискомфорт.  Бебето ще се събуди ако нещо го сърби, боли или трудно диша. Ето някои съвети как да помогнете на бебето да спи по-добре:

   * Почистете носа. Носните канали трябва да са почистени, за да могат бебетата да дишат. Изполвайте физиологичен разтвор и помпичка, за да почистите бебешкото носле при необходимост.

   * Отстранете въздушните  дразнители. Дразнители от обкражаващата среда могат да предизвикат задръстване  на дихателните канали и да събудят бебето. Примери за често срещани дразнители в дома са: цигарен дим, бебешка пудра, изпарения от бои, спрей за коса, жовотински пърхот (пазете жиотните далеч от стаята на алергично дете), растения, дрехи (особено вълнени), прах от покривалото за легло, възглавници от перушина, одеала, плюшени играчки, задържащи мъх и прах. Ако бебето постоянно се буди със запушен нос, потърсете дразнители и алергрни в спалнята. Потдържайте  стаята на бебето без прах до колкото е възможно. Освен да бършите праха редовно, махнете пухестите одеала, намалете броя на събиращите прах плюшени играчки и т.н. Ако бебето  е склонно към алергии, въздушен филтър тип  HEPA ще помогне. Като допълнително преимуществ, т.нар. "бял шум" от бръмченето на въздушния филтър може да помогне на бебето да спи по-дълго.

   * Облекчете болката от зъбките. Дискомфортът от никненето на зъбите може да започне още в 3-я месец и да продължи с прекъсвания до две годишна възраст. Мокър чаршаф под главата на бебето, обрив по бузите и брадичката, подути и чувствителни венци, лека температура са признаци за растеж на зъбите. Ако наситина ви се струва, че бебето изпитва силна болка, с одобрение на вашия лекар, дайте ацетаминофен преди да го приспите  и отново след четири часа ако се събуди.

   * Сменете памперсите. Някои бебета се притесняват от мокри памперси нощем. Повечето не го правят. Ако бебето спи с мокри памперси няма нужда да го будите, за да ги сменяте, освен ако не се опитвате да се отървете от упорити обриви. Пълните наакани нощни памперси обаче е необходимо да се сменят. Ето няколко полезни съвети: Ако е възможно, сменяйте памперсите точно преди хранене, тъй като е вероятно бебто да заспи по време на или сред това. Някои кърмени бебета обаче акат по време на или непосредтсвено след  кърмене и ще трябва да сменяте пемперсите отново.   Ако използвате памучни памперси сложете два или три броя на бебето преди лягане, за да намалите мокрото усещане. Също ако бебето е склонно към обриви намажете обилно със защитен крем, за да предпазите чувствителната бебешка кожа от раздразнение. Студените бебешки кърпички за почистване са сигурен начин да разсъбудите бебето. Използвайте нагревател за  кърпички или ги мокрете с топла вода (една хубава задача за таткото!).

   * Отстранете дразнещото спално белъо. Много бебета не са спокойни в синтетично белъо (някои възрастни също!). Една майка от нашата практика мина през целия ни списък от евентуални причини за  нощното будене докато открие, че бебето й е чувствително към полиестер. След като го смени със 100% памук, бебето й спеше по-добре. Освен че са неспокойни, някои бебета проявяват кожни алергии към нови дрехи, перилни препарати, омекотители и се обриват.

   * Поддържайте умерена температура в спалнята. Постоянна температура от 21°С и относителна влажност от 50% са най-подходящи за спане. Сухият въздух може да доведе до запушване на носа,  от което бебето да се събуди. И все пак, твърде висока влажност може да предизвика  появата на плесени, провокиращи алергии. Овлажнител за въздух тип Warm-Mist Vaporize  може да затопля около бебето като същевременно поддържа адекватно ниво на влажност в домове с централно парно отопление (а и "белият шум" от постоянното бръмчене може да помогне на бебето да спи по-дълго)

   * Напълнете стомахчето. Колкото по-малко е стомахчето, толкова по-често е необходимо бебето да се храни - и денем и нощем. Бебетата имат малки стомахчета (приблизително колкото размера на юмручето им), поради което тези под 6 месеца имат нужда от храна веднъж или два пъти през нощта. Някои бебета (особено кърмените) се нуждаят от нощно кърмене дори и през вторите шест месеца от живота си. Може да максимизирате времето, през което бебето спи, като се уверите, че хубаво си е напълнило стомахчето точно преди лягане, също и като го храните отново към 12 през нощта. (Вижте стр. 139 за идеи как, без да му е дискомфортно, да напълните стомахчето, за да спи бебето по-дълго.)

   * Повивайте бебето. Повиването пресъздава обстановката в утробата. В ранните месеци много бебета обичат да "спят на тясно", добре повити в памучно одеалце. По-големите бебета обичат да им е "широко" и може да спят по-дълго покрити с одеалце, което позволява повече свобода на движенията. Често обличането  в по-свободни дрехи през деня и повиването нощем може да създаде у бебето асоциация между спането и повиването. Уверете се, че на бебето не му е прекалено топло.

След като почнах да я повивам, тя спеше през цялата нощ. Около 3 месечна възраст стана твърде силна, за да я повивам по традиционния начин. Изваждаше си ръцете, търкаше си лицето, стряскаше си и се събуждаше. Взех по-голямо и тънко одеалце и увих крищата  му около всяка от ръцете й и под гърба, така че да не може да се освободи. Може да звучи жестоко, но тя се усмихваше докато го правех и спа спокойно през цялата нощ.

Повитите бебета обикновено започват да се измъкват от пелената около 6 месечна възраст. Друг вероятен проблем с повиването е, че  веднъж като привикнат, на бебетата им е трубдно да спят без него. Движението от собствените им ръце и крака ги буди.

Д-р Бил предупреждава: Д-р Робърт Салтер, професор по ортопедия в най-голямата болница за деца в света - Болница за деца в Торонто, Канада - буквално е написал цяла книга за  развитието на таза при новородените. След публикуването на първото издание на "Книга за бебето",  в която ние изтъкваме достойнствата на повиването и показваме на родителите как да го правят, Д-р Салтер ми написа дълго писмо. Той вярва,  че оставянето на бебето повито за твърде дълго време, особено в ранните месеци, може да попречи на развитието на тазобедрената става. Поради тази причина ние съветваме родителите да повиват бебетата само докато спят.  Когато е будно, осигурете на бебето достатъчно време, през което "да му е широко".


Стъпка 4: Създайте разнообразие от ритуали преди лягане.

Научихте къде бебето спи, кога спи и как да създадете приятна обстановка за спане, и сега преминаваме към следващата стъпка от нашия план: да ви помогнем да разберете кои ритуали преди лягане са най-подходящи за вашето бебе. Ако използвате тези процедури всяка вечер (или редувате няколко последователно), бебето ще се научи да заспива лесно и да спи по-дълго.

Създайте здравословни и успокояващи асоциации за спане

Асоциация за спане не е група от деца, спящи заедно или пък група от недоспали родители, събрали се да се оплакват от нощните навици на бебетата си. Асоциация за спане се отнася до връзката, която бебето прави в съзнанието си между заспиването и различни действия, места, преживявания и чувства, които предхождат унасянето в сън. Връзките в  мозъка на бебето са изпълнени с асоциативни модели. Например, ако обикновно приспивате бебето в люлеещ се стол, кърмейки и пеейки, тази обстановка ще се програмира в бебешкото съзнание като приспивна процедура.  Бебето ще запомни успокояващите и сънливи усещания, предизвикани от люшкането и кърменето и това ще му помогне да заспи.

На какви асоциации искате да научите вашето бебе? Асоциации, основани на привързаност или асоциации, основани на независимост искате да създадете?

Асоциации, основани на привързаност. Много родители обичат да "родителстват" бебетата си, за да заспят - чрез люшкане, хранене или гушкане. Бебето се научава да асоциира заспиването с присъствието на родителя. Предимството? Развива се по-дълбока връзка между родителя и бебето. Недостатъкът? Мама или татко трябва да се ангажират с приспиването  с месеци или дори години. В завсисимост от собствения ви стил на родителстване, може всъщност да намирате това за предимство; със сигурност за бебето е такова.

Асоциации, основани на независимост. Някои родители искат да помогнат на бебето да се научи да заспива самостоятелно, без да има нужда те да се намесват. Най-пополярният метод, за да се накара бебето да заспива самО е методът нареваване. Недостатъкът? Не учите бебето да заспива самостоятелно, насилвате го да го прави. Медицински изследвания показват, че прекаленото плачене създава стрес за бебето. Бебето се научава да асоциира заспиването със страх, стрес и тревога. Това не е здравословно в дългосрочен план. (Ще дискутираме страха от съня повече на стр.104 и вредата от нареваването на стр. 210-213) Всички ние искаме бебетата ни да се научат да заспиват самостоятелно, използвайки свои стратегии за самоуспокоение, на една подходяща възраст. Нашият план ще ви помогне да ги научите как да го правят, вместо да ги насилвате.  

В нашето семейство ние избрахме да създадем асоциации, основани на привързаността. Ние се наслаждавахме на гушкането и близостта с нашите деца преди лягане и усещахме, че да бъдем до тах е по-лесно, оттколкото да се суетим около други работи. Вие можете да усещате нещата по друг начин. Или пък си мислите, че е време порасналото ви бебе да започне да заспива само. Ние нямаме нищо против.  Най-важното  е да помогнете на бебето да придобие здравословни и приятни асоциации за спане.

Защо е необходимо да помогнете на детето си да придобие здравословни асоциации за спане? Защо просто не го сложите в леглото, излезете от стаята и не го оставите да заспи самостоятелно? Няма ли да се научи, че в леглото няма нищо друго за правене, освен да се спи?  Да, ще се научи да асоциира оставянето сам в леглото със заспиване. Развиващият му се мозък е зает в изграждането на асоциативни модели. Това е работата на мозъците. Но в ранните месеци бебетата не притежават способността да преминават без помощ от състояние на будност в състояние на сън. Малко бебе, оставено само в леглото си, за да заспи самостоятелно вероятно ще плаче ужасено и след това ще спи неспокойно. Да заспиш неспокойно  противоречи на целите на нашия план: да научиш бебето на здравословно отношеное към съня - че сънят е приятно състояние, в което да навлезеш и прекрасно да останеш.

Бебетата имат нужда от "родителстване", за да заспят, така че да формират приятни асоциации за сън. Какви действия, преживявания и чувства искате бебето ви да асоциира със заспиването? Бебета, които заспиват докато се кърмят или хранят с биберон ще се научат да асоциират топлото мляко, ритмичното сукане и гушкането до мама със съня. Бебета, които се разнасят на ръце или люшкат, за да заспят, ще научат, че движението и уюта, също и контакта с мама или татко, е това, което ги отнася в страната на сънищата. Бебета, които се слагат в леглото да плачат докато заспят научават, че сънят е време на самота, в което те трябва да се самоуспокояват.

Запомнете, искате бебето да спи не само по-дълго, но и по-щастливо. Така че когато размисляте над съвети относно сънят, включително и тези в тази книга, се запитайте следното:

Да погледнете през очите на бебето и да си представите как бихте искали вашите родители да се държат в определена ситуация е един от най-важните инструменти на родителството, за който ние научихме през годините ни като родители и педиатри. Почти винаги ще взимате мъдри решения за това как да  се  грижите за децата си ако се опитате да разберете ситуацията  от тяхна гледна точка. Ако сте бебе, дали бихте искали да заспите на гърдата на мама или в прегръдките на татко или просто да бъдете оставени сам самички  да плачете в леглото докато заспите?

Сега ще ви покажем начини да създадете асоциации за спане, които имат една цел предвид - да помогнат на бебето да научи, че сънят е приятно състояние, в което да навлезе и прекрасно да остане.

Асоциации за сън и средства за приспиване

Полезно е да си създадете набор от асоциации около съня и средства за приспиване, които ви вършат работа. Мислете за първичните асоциации за сън на бебето ви като основния ви метод за приспиване. Средствата за приспиване са допълнителни неща като нежна музика, приглушени светлини или приказки, които помагат детето да се отпусне и да се приготви за сън. Някои родители избират една първична асоциация за сън като основа и използват още няколко средства за приспиване. Други обичат да приучват бебето към няколко различни първични асоциации, така че да имат повече възможности, когато дойде време за лягане.

Коя първична асоциация за сън ще е най-подходяща за вашето бебе? Не можете да знаете преди да опитате всичките. Предлагаме ви да направите опит в продължение на няколко седмици, за да видите кой първичен начин за приспиване работи най-добре. Опитайте няколко нощи да храните бебето, за да заспи, после опитайте да го люшкате или носите. Опитайте да се гушкате с бебето, но без да го храните. Включете таткото в ритуалите за приспиване. Опитайте различни методи, докато научите кое работи най-добре.

Първични асоциации за сън

Ето първичните асоциации, които може да вземете предвид, когато решавате кое ще е най-доброто за вашето семейство – да храните бебето за заспиване, включително да го храните почти до заспиване; приспиване на бебето чрез люлеене или разхождане; носене на бебето до заспиване в слинг и слагане на бебето да заспива само.

Кърмене или хранене с шише за приспиване. Ако бебетата можеха да гласуват, заспиването по този топъл начин би спечелило Награда за най-добър преход към съня. Обстановка, изпълнена с много докосване – от топла вана към топли обятия, топла гърда и топло легло е печеливша рецепта за сън. Сгушете се до бебето в леглото и го кърмете, докато заспи. Ако кърмите бебето си за заспиване, като го държите на ръце, изчаквайте да се уверите, че е напълно заспало, преди да опитате да го прехвърлите в собственото му легло. Когато бебето заспи, просто се измъкнете. Погледнете техниката на Марта за измъкване на гърдата от устата на бебето (стр.140), за да научите повече.

Кърменето изглежда е измисленият от природата начин бебето да се успокои и да му се помогне да заспи. Всъщност кърмата съдържа сънотворен протеин, който помага да отправите бебето към страната на сънищата. (Като допълнителен бонус – когато бебето се отпуска, се отпуска и майката, благодарение на хормоните, които се отделят, докато бебето суче на гърдата). Малките бебета лесно заспиват и при хранене с шише.
Препоръчваме ви да не ограничавате сученето на бебето за приспиване през първите седмици на кърменето. През първите 4-6 седмици след раждането се учите да разчитате сигналите на бебето за глад, бебето се учи как да ви покаже, че е гладно и кърмата ви се нагажда към нуждите на бебето. Отпуснете се и се наслаждавайте на кърменето.

Умното бебе ще заобича тази асоциация чрез-хранене-към-сън и ще й се наслаждава и ще я очаква за цялата продължителност на кърменето или храненето с шише. От една страна, това означава, че можете да разчитате на храненето като лесен начин да приспите бебето. Дори бебе, което се съпротивлява на слагането за сън, ще се поддаде на успокояващите усещания от сученето. От друга страна, майчините гърди (или шишето) трябва да са налице за приспиването вечер и отново, когато бебето се събуди посред нощ. Дори вашето бебе да поставя на първо място храненето като първична асоциация за сън, може да поискате да го научите и на други асоциации, така че да можете да го приспивате и по друг начин.
Когато създавахме нашия план за сън, питахме майките на често будещите се нощем деца: „Със следващото си бебе, какво бихте направили различно?” Следният отговор от Хейдън (звездата на нашата книга Ревливото бебе и понастоящем млада майка), е представителен за това, което ни казаха много майки:

Обожавам тези прекрасни моменти, когато кърмя Аштън за приспиване, защото осъзнавам, че ще отминат твърде бързо. Но, за следващото ни бебе, няма да използвам само един начин за приспиване. Ще правя разнообразни неща, така че тя да не е настроена само за един начин за приспиване. Това ще включва съпругът ми Джейсън понякога да я слага да спи, така че когато тя поотрасне, да може и той сам да я приспива по свой начин.

Много родители казват, че кърменето на бебето вечер и няколко пъти нощем  е добър начин за тях, ако споделят леглото си с бебето. Бебето е спокойно и майката успява да се наспи, понеже то е наблизо и може да го приспи, без да се разсънва напълно. Майката може да се буди малко по-често, но има усещането, че ползата надвишава неудобствата за нея.

Но някои майки ни казват, че на възраст 6, 12 и дори 18 месеца техните бебета продължават да се будят за сучене (понякога по няколко пъти нощем) и те вече не се могат да се справят с толкова много кърмения нощем. Те биха искали бебетата да научат, че има повече от един начин да заспиват. Е, бебетата наистина могат да научат и други начини за заспиване и нататък в тази книга ще споделим начините как да научите бебето на нови асоциации за сън. За момента искаме да знаете, че много майки кърмят бебетата си за приспиване в продължение на много месеци, включително през нощта и все пак успяват да си починат достатъчно. Ако в момента ви доставя удоволствие да приспивате бебето си чрез кърмене, не искаме да пречим на нещо толкова хубаво. Един от уроците, които научаваме с родителството, е да се наслаждаваме на момента. Искаме да се привържете към бебето си без да се притеснявате за всичките „ако”.

Хранене на бебето почти до заспиване. Много кърмачки, които искат таткото също да може да приспива бебето, приучават бебето си на асоциации за сън извън кърменето. Бебето суче, когато стане време за лягане, успокоява се и започва да се унася. Тогава, като използват разхождането или люлеенето, докато потупват бебето по гръбчето или използват други методи за прехода към съня, татковците поемат щафетата до заспиването на бебето. Хранещите с шише родители също може да използват този подход, ако не искат бебето да заспива с биберон в устата. Този подход помага бебето да научи, че има и други начини за заспиване, освен комфорта от сученето. Когато използвате този подход с по-голямо дете, което вече не се нуждае от 2-3 нощни хранения, бебето може по-рядко да се буди нощем и да успява да заспи само с малко нежно потупване или гушкане от мама и татко.

Основната причина да приучаваме бебето към други асоциации за сън е да се избегне претоварването на майката от честите нощни кърмения на по-голямото кърмаче (най-честият повод за тревога по отношение на съня, с който се сблъскваме в нашата педиатрична практика). В прекрасния свят на нощното кърмене, бебетата обожават да заспиват напълно на гърдата и да имат постоянен достъп до тази топла и нежна утеха, когато се събудят. Ако това е ок за вас, моля не го променяйте. Но, често е от полза да добавите финално докосване или друга утеха след кърмене, за да помогнете на бебето да премине от унасянето през лекия сън към състоянието на дълбок сън. Опитайте тези докосвания:

* Кърмене, после потупване, песен или люшкане на бебето, докато заспи. Вместо да кърмите до заспиване, кърмете докато бебето започне да забавя сученето и да притваря очи, но още не е заспало. Внимателно извадете зърното от устата му и после люшкайте, потупвайте или тананикайте, докато бебето заспи напълно.

* Кърмене от майката, грижа от таткото. Към края на кърменето, нежно прехвърлете бебето в ръцете на таткото за финалното приспиване. Тогава може да се надявате, че когато бебето се събуди, то ще е по-склонно да приеме таткото или някой друг да го потупва по гръбчето за заспиване, използвайки същите средства.

* Прибавете разнообразни средства за приспиване. Може да използвате които искате средства от тези, изброени на стр.16 и обсъдени тук, за приспиване на бебето след хранене. Ако тези техники не действат и бебето настоява на хранене за заспиване, приемете, че бебе, което не иска, явно още не е готово. Дайте му още няколко седмици за съзряване и опитайте отново.

Приспиване на бебето без хранене. Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Поради принципите на асоциациите за сън, които дискутирахме по-горе, ако бебето винаги заспива по един и същи начин, особено на гърдата, то ще очаква, изисква и дори ще крещи за същия утешител – обикновено гърдата – за да може да заспи отново. Може да опитате понякога да слагате бебето в леглото, когато е сънено, но не съвсем заспало. Да му покажете как да заспива без хранене го учи, че е допустимо да заспива и по други начини. Може бебето да захленчи, когато опитате за първи път някои от средствата за приспиване. Ако хленчи повече от мъничко, помнете важния родителски принцип – Не продължавайте с неудачен експеримент. Но, дори да е веднъж-два пъти седмично, може да продължавате да опитвате да слагате бебето в леглото, когато е полузаспало, най-малкото да посадите у него асоциацията, че „може”.

Люшкане или носене. Опитайте да приспите бебето с люлеене в люлеещ стол или се разхождайте с бебето на ръце, като го потупвате по гръбчето и му тананикате. За да продължите с движението (и бебето да продължи да спи), леко го поставете в кош-люлка и продължете люлеенето в ритъм от около 60 полюшвания за минута. Това е сърдечния ритъм, към който бебето е привикнало от утробата.

Носене в слинг. Поставете бебето в слинг и го носете из къщата за около половин час преди времето за лягане. Когато заспи в слинга, внимателно го прехвърлете от слинга в леглото. Ако не е напълно заспало, легнете с бебето, така че то да е с главичка в ямката под брадата ви или в друга топла сгушена поза на гърдите ви. Когато бебето заспи напълно, се претъркулете настрани, измъкнете се от слинга и оставете бебето да спи по гръб, като използвате слинга за одеалце. Приспиването в слинг е особено практично за бебетата, които отказват да спят. Когато бебето заспи в слинга, и двамата можете да си легнете и да се наслаждавате на толкова необходим общ сън.

Слагане на бебето да заспива самостоятелно. Някои родители предпочитат да изградят отрано по-независим начин за приспиване, с надеждата бебето да се научи да заспива само без много взаимодействие с някой от родителите. Те се обосновават с това, че бебе, което се е научило да заспива само, ще може да се приспи само и ако се събуди през нощта. Този начин на трениране за заспиване е станал популярен сред някои родители, тъй като има за резултат „лесно” бебе през нощта. Но също така е обект на сериозна доза критицизъм заради количеството плач, което трябва да изживее бебето по време на тренировъчната фаза. Той игнорира факта, че бебетата са родени с вродена нужда от комфорт и сигурност за времето, когато заспиват, когато се будят, когато отново заспиват и понякога дори докато спят.

В идеалния случай комфортът, който им е нужен, се осигурява от човек, който се грижи за тях. Бебета, които се приспиват сами, обикновено имат нужда от различни средства за приспиване, за да се успокояват, когато заспиват и пак когато се разбудят. Може да им е необходимо движение като люлеене или подрусване в люлеещ кош, стационарна люлка или бебешки хамак. Може да са зависими от залъгалка. Може да се научат да асоциират нежна музика или други звуци със заспиването. Родителите изработват ритуал, който приспива бебето. Използвайте разнообразието от средства и асоциации за сън от предните страници, за да помогнете на вашето бебе да се научи да заспива самостоятелно.

Тренирането на бебетата да заспиват, легнали сами в легло без никакви успокоителни асоциации за сън може да е много жестоко за тях. В глава 10 ще научите защо не подкрепяме този подход на „суровата обич”, който включва бебето да се нареве. Изследванията показват, че методи, които включват продължителен плач без утешение от родителя не са здравословни физически и емоционално както за бебето, така и за родителите. Някои кротки и „лесни” бебета може да са способни да се научат как да заспиват самостоятелно с минимално хленчене и в глава 4 ще ви предложим варианти как това би могло да се направи по подходящ и нежен начин. Помнете – нашата цел е да създадете лишени от стрес асоциации за сън за бебето, които да имат за резултат щастлив и здрав сън.

Средства за приспиване – съвети за прехода към съня

Бебетата не пристигат снабдени с копче за сън, което можете да натиснете, когато е време за следобеден сън или за лягане вечер. Но преход към времето за сън с определен ритуал може да е като постепенно превключване, което намалява стимулите около бебето и го настройва за сън. В психологията на съня това се нарича „унасяне” (каквото ви се случва по време на скучна лекция). Не може да очаквате бебето да превключи бързо от вълнуващото състояние на будност към съня. (Вие също не заспивате по този начин, нали?). Трябва да има преходен период. Ето някои любими неща, които действаха в нашите семейства:

Грижа от таткото. Кърменето включва и осигуряване на комфорт, не само на храна. Бащите могат и трябва да „кърмят” бебетата си за приспиване. Поставете бебето с главичка в ямката под брадичката си и носете или люшкайте бебето, докато заспи.

Един ден, когато обяснявахме концепцията за асоциациите за сън на една уморена майка, тя отговори „Моето бебе има само една асоциация за сън – МЕН!” Ако това ви звучи познато, прочетете – заедно със съпруга си – глава 8, „23 начина таткото да посреща нуждите на бебето през нощта”

Слагане на птичето в гнездото. Прехвърлянето на спящото бебе от вашите ръце в неговото легло може да бъде сложно. Рязката промяна от сгушване до тялото на родителя към самотно лежане на матрак събужда някои от бебетата. За да улесните бебето при този преход, опитайте като междинна стъпка да легнете на вашето легло със спящото бебе в ръце. Ние наричаме това „гушкане на мечо”. Когато бебето изглежда наистина заспало, може да се освободите или да го преместите където е мястото му за сън.

Краката първи. Когато прехвърляте спящото бебе от ръцете ви в леглото или кошарата му, слагайте го така, че първо крачетата му да докоснат леглото, после тялото и тогава главата. Ако сложите първо главата, бебето може да се стресне и да се събуди.

Сучене. Сученето успокоява, но човешката залъгалка може да се умори. Освен на гърда и на шише, може да опитате да научите бебето да смуче пръста ви или да му помогнете да намери собствената си ръчичка.

Потупване. След като сложите бебето на неговото легло, потупвайте нежно и ритмично гърдите или коремчето му, около 60 пъти в минута (в ритъм като пулса ви). Постепенно със заспиването на бебето потупването става по-леко и се забавя. Добавете и вербални сигнали.

Когато бебето вече заспиваше, прекарвах пръсти по лицето му, през очичките и надолу по нослето, така че да затвори очи.

Докосвайте. О, колко обичат бебетата да ги докосват, докато заспиват. Ето някои идеи за успокоително нежно докосване:

* Потупване. Потупвайте гръбчето или дупето на бебето нежно и ритмично, докато го държите на ръце. Нежното потупване по коремчето също може да бъде използвано за успокояване на бебе, което лежи в леглото, особено когато да го вдигнете може да е твърде стимулиращо.

* Масажирайте. Нежното галене на главичката е гръбчето също е любимо на бебетата. Нежен масаж на цялото тяло преди лягане също може да помогне на бебето да навлезе в настроение за сън.

* Контакт кожа до кожа. Особено новородените бебета много обичат познатото усещане от вашата кожа до тяхната.

* Преходно докосване. Ако бебето започне да се противи, докато опитвате да го оставите или да се отдалечите от него в леглото, сложете ръцете си върху него. Поставете ръка върху гърдите или гръбчето му и я оставете там, докато отново се унесе. Това допълнително докосване е особено важно за бебета, на които им е трудно за свикнат с прехода от ръцете ви към леглото или кошарата. Те имат нужда от това докосване, за да останат дълбоко заспали. То може да ви спести разходката обратно към люлеещия се стол за успокояване и приспиване на събуденото бебе.

Люлеене. Опитайте бебешки хамак. За повечето бебета движението, а не неподвижността, означава сигнал за сън. Нали помните как докато сте бременна, бебето спи през деня, но ви държи будна нощем, когато лягате да спите. Докато сте будна и в движение, движенията на тялото ви приспиват бебето. Когато спрете, то се събужда.

Бебешки люлки, които се навиват, са хит сред родителите, когато ръцете им се уморят от носене. Някои бебета намират механичната люлка за не особено интересна, направо скучна, в сравнение с това да си в ръцете на човек, и заспиват. Но други бебета упорито се съпротивляват срещу механичните заместители на майката и протестират срещу всичко, което е различно от истинската мама. Преди да похарчите пари за люлка, може да заемете една от познати за седмица-две, за да видите дали магията на люлката действа на вашето бебе. Може да се окаже, че вие самите не се чувствате добре с механичните заместители и да решите, че бебето е най-добре в ръцете ви.

Возене в колата. Ако сте опитали всички гореизброени техники за преход и бебето все още отказва да заспи, сложете го в столчето за кола и карайте наоколо, докато заспи. Когато се върнете у дома и бебето е дълбоко заспало, внесете бебето заедно със столчето и го оставете в него до първото нощно събуждане. Ако то е дълбоко заспало, вероятно ще успеете да го прехвърлите от столчето за кола в леглото му.

Любима играчка – наричани преходни обекти или любимци, любимите играчки помагат на децата по-лесно да осъществят прехода от познатия и интересен свят към съня. Преходните играчки трябва да са удобни за гушкане, но безопасни. Бебето може да се събуди, ако легне върху пластмасова играчка.

Мириса на майката. Оставена в леглото подплънка за сутиен или тениска, които майката е носила цял ден, може да помогнат на бебето да приеме раздялата с цялата мама през нощта.


Звуци за сън. Родител, тихо пеещ приспивна песен, е класически сигнал за заспиване за бебето. Спокойна инструментална музика е друг традиционен фаворит. Ето някои креативни начини, по които може да използвате звук за успокояване и приспиване на бебето:

* гласът на майката – нежния звук от майчиния глас, дали в песен или тихи думи, хипнотизира бебето. Затова песничките се наричат приспивни.

* дълбоките тонове на таткото – някои бебета проявяват истинско предпочитание към плътните, дълбоки тонове на бащата. Освен че чува гласа му, бебето може да усети вибрациите от гласните му струни, когато таткото го носи на гърдите си.

* ритмична музика – музика с прости, повтарящи се думи и ритми е успокоителна за бебето. Детските и приспивните песнички са класически пример за това. Дори бавна поп-музика с постоянен ритъм може да въведе бебето в сънен режим. Спокойна класическа музика е още един фаворит. Комплексна класическа музика или турбулентен рап или рок от друга страна може да са свръхстимулиращи.

* китка от песни – запишете на диск или касета приспивни песнички и пуснете плейъра на постоянен режим. Няма нужда да се притеснявате, че музиката ще свърши и така ще се прекъсне съня. Познатият ви глас може да помогне на бебето, когато някой друг го слага да спи.
 * музикална въртяща се играчка – за бебета в кошче или креватче, включете музикалната играчка, за да помогне на бебето да свърже нежното движение и звука с приспиването. Ако играчката му помага да заспи, рестартирайте я, когато се събуди, за да заспи отново.

Запазих една песен, песента ни за сън, за времето за приспиване. Тя бързо се научи да свързва тази песен със заспиването.

За някои предложения от фамилната музикална библиотека на семейство Сиърс виж Апендикс А.

Бял шум. Това са монотонни звуци, които блокират другите шумове и помагат на бебето да заспи. Освен постоянното монотонно тананикане или шшшш на родителя, ето и някои други шумове, които вършат работа:

* шума на абсорбатора или климатика
* запис на шума от прахосмукачката или течаща вода от крана или душа
* бълбукането на аквариум
* силно тактакащ часовник или метроном, сложен на 60 удара в минута (също може да бъде записан)
* записи на водопади и океански вълни

*
Носех бебето си в слинг, докато чистех с прахосмукачка. Звуците го приспиваха и успявах да отметна част от чистенето.
*
Нашият син обича да суче за заспиване и понякога кърменето продължава по 30-40 минути. Съпругът ми установи една вечер, че синът ни е заспал само след десет минути, докато суче и слуша спокойния разговор между нас. Реших да запиша разговора ни една вечер. Сега, когато искам сина ни да заспи малко по-бързо и съпругът ми не е наоколо да си говорим, пускам записа.
*
Когато бебето е неспокойно и не иска да заспи, съпругът ми включва миялната машина за бял шум и носи бебето известно време.

Движение за приспиване. Кое бебе не обича движението? Точно заради него бебетата заспиват в люлки, коли и докато ги носят и разхождат. Ето някои предложения за слинг, люлка и други неща, които може да използвате за приспиване на бебето:
*
Люшкане – ръцете на мама или татко и стабилното движение на люлеещ стол са приспивали бебетата от векове
*
Люлка-легло – леко полюшвайте бебето за приспиване или за да се унесе пак при разбуждане
*
Бебешка люлка – много бебета заспиват на люлката по време на дневния сън или за приспиване вечер
*
Слинг – носенето на бебето в слинг или друг вид носило, докато се разхождате наоколо симулира обстановката в утробата и успокоява и приспива бебето (виж стр. 19 и 20).
*
Танцуване – може да комбинирате всички сензорни стимули в танц, който ще потопи бебето в успокоителна обстановка. Това действа чудесно при ревливи бебета и при тези, които се съпротивляват на съня. Гушнете бебето в ръцете си, в поза за кърмене, на рамото си или с коремче върху ръката ви. Движете се във всички посоки – нагоре, надолу, напред, назад – и потупвайте бебето по дупето, докато тананикате, пеете или издавате друг нежен звук. Цялата тази нежна стимулация блокира чувствата на неспокойство, идващи от бебето и наистина връща бебето в спокойствието на утробата.

Чантата с трикове. Макар че повечето бебета имат нужда от предсказуема рутина, за да заспят, някои изпитват удоволствие от новото. И дори най-добрите ви трикове за преминаване към сън може да не вършат работа, когато бебето преминава в нова фаза от развитието си. Ще ви е нужна цяла торба от стратегии за сън, за да минете през първите 1-2 години от живота на бебето. Продължавайте да опитвате нови неща.

Може да мислите за изграждането на рутина като възможност да прекарвате качествено време с детето. Наслаждавайте се на това спокойно време заедно. Не гледайте часовника. Не мислете за нищо друго, което имате да правите. Ако вие се отпуснете, бебето ще възприеме вашето състояние и вероятно ще заспи по-лесно.

Как да откриете какво върши работа при вашето бебе

През първите 1-2 седмици от вашия план за сън ще опитвате да определите кои асоциации за сън и средства вършат работа при вашето бебе.
За новородени и малки бебета ще научите 1-2 рутинни неща, на които може да разчитате да приспите бебето. Те вероятно ще включват някои комбинации от хранене, люшкане и разхождане.
За по-големи деца, които вече имат силни първични асоциации за сън трябва да сте готови да направите промени, защото вече не ви вършат работа. Ще опитате да изградите 1 или 2 нови асоциации за сън, така че вашето бебе да се научи да заспива по друг начин. Бебето вероятно ще протестира и ще се бори срещу промяната и ще иска да се върнете към предпочитания му начин. Използвайте различни средства за приспиване от списъка на стр.16 наред с новата асоциация за сън, която се опитвате да изградите. Опитвайте нови неща, за които не сте помисляли преди – може да се окажете приятно изненадани от това какво върши работа при вашето бебе.

Запишете наблюденията си, за да си спомняте какво е свършило работа.

След като сте открили няколко неща, с които можете щастливо да приспите вашето бебе, нека да научим няколко начина, с които може да помогнете на бебето да спи по-дълго.

Стъпка 5. Помогнете на бебето да спи по-дълги интервали от време

Бебетата – и техните родители – се наспиват по-добре нощем, ако съня им не се прекъсва. Както ще научите в глава 3, бебетата са програмирани да се будят нощем и обикновено имат нужда от родителите си, за да заспят отново. Със съзряването на бебетата съзрява и моделът на съня, така че те са в състояние да спят по-дълги интервали и да се унасят сами. Кога ще дойде това блажено време е много различно за всяко бебе. И макар че не можете да принудите бебето да спи непробудно цялата нощ, можете да осигурите условия, които ще помогнат на детето ви да сдобие необходимата зрялост и да спи по-дълго време.

Защо бебетата се будят толкова често? Отговор: Защото са бебета! В глава 3 и глава 12 обсъждаме множеството причини – на развитието, медицински и физиологични – поради които се будят бебетата. Като имате предвид, че кърмените бебета под годинката обичайно имат нужда да сучат 2 пъти нощем, а тези над годинка – обикновено веднъж, ето някои идеи как да увеличите интервала между нощните хранения.

Промяна на мястото, където спи бебето. В стъпка 1 вие избрахте къде искате да спи бебето. Надявам се това да върши работа за двама ви. Но – не е нужно леглото, в което бебето заспива, да е непременно същото легло, в което ще се събужда всяка сутрин. Обмислете това: Дали бебето ви се буди нощем, защото се чувства самотно в другата стая и иска да бъде близо до вас? Ако мислите, че може това да е причината, опитайте да преместите бебето по-близо до вас при първото нощно събуждане. Или – бебето е в леглото ви и се буди защото вие сте там? Ако е така, опитайте да преместите бебето по-далече от вас, когато си лягате или при първото нощно събуждане.

“Тренирайте” бебето да заспива. Повтаряне на думички и звуци, които бебето асоциира със заспиване често помага бебето отново да се унесе. Нека тези звуци са последното, което бебето чува, когато се унася и ги използвайте отново, когато се събуди през нощта (например ш-ш-ш-ш, нани-нани или каквото решите). Като използвате принципа на асоциациите за сън, бебето се учи да свързва тези звуци едновременно със заспиване и унасяне отново. Изпитаният с времето звук ш-ш-ш, който майките инстинктивно издават, има биологично основание. Той е подобен на звука от течащата в артериите в матката кръв, към който бебето е у него, без да го взимате. Останете с него и продължете да използвате успокояващото докосване, докато казвате или припявате любимите си асоциации за сън, като нани-нани или ш-ш-ш. Продължете така, докато се успокои. Ако отново започне да се разбужда, може отново да опитате. Пак сложете ръка върху бебето и шепнете нани-нани. Ако бебето просто не може да заспи, го вземете и разходете из стаята в приспиваща поза, като например с главичка, сгушена в ямката на шията ви. Дотогава ще знаете дали може да удължите съня или просто е време за хапване.

Оставете малко “мама”. За да помогнете на бебето да продължи да спи, когато не сте там, оставете наблизо нещо, което мирише на вас. Може да е подплънка за сутиен с мириса на млякото ви или част от облеклото ви. ВАшето легло също носи по естествен начин мириса ви. Също така може да използвате чаршафчето на бебето като калъфка за възглавницата ви за една нощ и после да го застелете в леглото му. Мириса ви ще трае няколко дни.

Кърмя и нося бебето си продължително през деня. Той всъщност спи по-добре, ако съблека ризата, която съм носила през деня и го покрия с нея, преди да го завия с одеалото за през нощта.

Предложете пръстче или залъгалка. Залъгалката често възцарява мир и спокойствие. Да се даде на бебето нещо, което да суче, често носи мир и на бебето, и на родителите. Можете да помогнете н а бебето си да се научи да смуче ръчичката или палчето си. Те са по-“подръчни” от залъгалките. Освен това са топли, меки и винаги на разположение. Не падат на пода, точно подходящата големина за бебешката уста са и не запушват носа, нито има нужда да бъдат вързани с клипс. Бебетата имат повече контрол над ръчичките си.

Като слагате бебето да спи, пъхнете палчето или ръчичката в устата му и го правете всеки път, когато се събуди. По този начин бебето се учи да асоциира сученето със заспиване – и приспиване. Ако бебето продължава да суче, но все пак се буди, вероятно е гладно и има нужда от вас, а не от палче, което не пуска мляко. По време на прегледи, когато е нужно малките бебета да са кротки, за да мога да преслушам сърцето, понякога пъхвам палчето им в устата. Понякога забелязвам майките да повдигат вежди, сякаш не са осъзнавали, че могат да направят същото. Бебетата в утробата смучат палчетата си. В ранните месеци, когато бебетата не могат още да открият палчето, те смучат китките и дори предмишшницата. Те са родени със собствена естествена залъгалка. Възползвайте се от това. И не прекалявайте с употребата на изкуствени залъгалки. Ако когато бебето плаче, установите, че посягате първо към залъгалката вместо към бебето, спомнете си нашия съвет:
“Използвайте ги, не злоупотребявайте с тях и се постарайте бързо да ги загубите”.
Някои родители се притесняват, че да научат бебето да си смуче палчето, ще доведе до дългосрочен навик, който е трудно да се премахне (не можете просто да изхвърлите палеца, както става със залъгалката). Макар че това наистина може да се случи, ако сега ви помага да се наспите, може би си заслужава.

Опитайте и моменталния, и забавения отгоор. Трябва ли да изтичате в секундата, когато чуете, че бебето се е събудило? Или трябва да изчакате малко да видите дали няма отново да заспи? Някои родители смятат за по-лесно бързо да отидат при бебето и да му помогнат да заспи, преди плачът да ескалира и бебето да се превъзбуди. Ако изчакате твърде дълго, може да е много по-трудно и за майката, и за бебето да заспят отново. С бебета, които спят във вашето легло, полусъбудената майка може просто да се обърне, да накърми полусъбуденото бебе и кърмещата двойка да се унесе отново, без нито един от двамата да се е будил напълно.

Понякога нощем бързо предлагам гърдата или залъгалка и тя не се разбужда напълно.
*
Трикът е никога да не го оставяш да се събуди напълно и да се разреве. Ако ревне, значи е напълно буден.

Други родители откриват, че ако оставят бебето да помрънка малко, то се унася без намеса. В тези случаи помага да се помни, че не всички звуци, които спящите бебета издават, са звуци за помощ. Ако мислите, че бебето може да се успокои и да заспи само, отлагайте ставането и вземането му. Дайте му възможност да се справи само. То ще ви покаже, ако има нужда от помощ.

# 1
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 275
Поддържайте нещата прости и бързи. Никакви забавления посред нощ, моля. Вие сте там за комфорт, а не като другарче за игра. Нощта е за сън, не за игри. Ако бебето има нужда от помощта ви, за да заспи отново, опитайте да го направите бързо, спокойно и удобно.
Макар че сте уморени – и вероятно под стрес - опитайте да приложите това, което наричаме “Карибски подход” – “ няма проблем, бебе”. Ако бебето усети раздразнението и възбудата ви, ще е по-трудно да се успокои. Опитайте да го успокоите с простичка песничка или потупване с ръка. Ако е нужно да вземете бебето за малко люшкане и друсане, не превръщайте това в твърде интересен за бебето навик. Целта ви е просто да го приспите.


Някой ден вашето бебе ще открие обетованата земя на непрекъснатия нощен сън. Бебетата постепенно се отбиват! Тази твърде изискваща фаза на нощно родителство ще премине. А времето в ръцете, на гърдите и в леглото ви е доста кратко време от живота на детето, докато спомените за любовта и това, че сте на разположение, остават завинаги.

Водете записки за съня

Макар че повечето майки по-скоро биха прекарвали свободното си време в почивка, отколкото в попълване на таблици, записките могат да ви помогнат по разнообразни начини. Те ви дават визуална представа за индивидуалния модел сън на вашето бебе за 24ч. Може да се изненадате, че бебето всъщност спи повече, отколкото сте мислили. Таблицата може да ви помогне да откриете проблемното време и да проследите прогреса, така че да знаете дали стратегиите ви за сън работят. Когато обсъждате притесненията си около съня с вашия педиатър, покажете му таблицата и изтъкнете проблемните моменти, които сте забелязали. По този начин вие и вашият лекар може веднага да видите модела на сън на бебето и къде може да се приложат определени стратегии за сън. Фотокопирайте примерната таблица на следващата страница. Докато изпробвате всички стратегии за приспиване, описани в глава 1 и 2, попълвайте таблицата и отбелязвайте прогреса на бебето.

Copyright © 2005 by William Sears, Martha Sears, Robert Sears, and James Sears

превели Червената кралица и hedra
 


# 2
 • София
 • Мнения: 3 061
Чудесна статия! Peace Много полезна!
Благодаря Hug

# 3
 • Мнения: 7 606
Благодарения на Червената кралица и hedra zа труда   bouquet  Тъкмо принтирам вси4ко и така по се вижда колко е много, браво на вас   bouquet 

(Дано мога да се похваля някой ден, 4е ми е помогнало  Wink )

# 4
 • Мнения: 599
Благодаря, момичета  Hug
Използвам темата, за да попитам, кога да очаквам (ориентировъчно) детето ми да започне да спи цяла нощ и аз да се наспя най-сетне  ooooh!

# 5
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 275
Благодаря, момичета  Hug
Използвам темата, за да попитам, кога да очаквам (ориентировъчно) детето ми да започне да спи цяла нощ и аз да се наспя най-сетне  ooooh!
Камен започна да спи цяла нощ чак в детската градина - значи около 3-годишен. Между 1 и 2г беше най-трудно, по-гадно от бебешкия период. И с дребната като гледам, е същото, макар че тя е на моменти Thinking

# 6
 • Мнения: 5 003
Чудесна статия! Peace Много полезна!
Благодаря Hug
Благодаря! Ще ми е от полза!

# 7
 • Мнения: 133
и аз благодаря много  bouquet, тъкмо се канех да попитам, дали е голяма грешка, че спи в нашето легло малкият и намерих темата. Simple Smile

# 8
 • В заешката дупка
 • Мнения: 2 992
Дано мога да се похваля някой ден, 4е ми е помогнало. 

Аз ще се хваля.  Mr. Green С уговорката, че много зависи от бебето. От значение е и колко рано   (или съответно късно) почват да се прилагат някои от горните идеи. Също така е необходимо търпение, защото промените  не стават за ден-два, нито дори за седмица-две. Освен това, прилагането на някои от съветите не е гаранция, че детето ще започне да спи по 7-8-9 часа непропудно на 6 месеца, нито на 1 годинка, нито дори на 2. А ако почне да го прави, това не означава, че няма да има периоди в които ще се буди през 2 часа, примерно.

Синът ми беше много спокойно бебе. Аз не знам какво са това колики, нито силен или неутешим бебешки плач. Баща му успяваше да го приспива (или доприспива след мен в леглото) още на месец и половина - два някъде. По-късно  можеше и да го успокоява нощем като се будеше, макар и не винаги.

Отдавна вече синът ни оставя да поспим поне 5-6 часа нощем, без да ни буди. Обикновено е така, което въобще не означава, че няма периоди и дни, в които се буди по-често. Ето от няколко дни, например,  не спи добре, заради запушения си нос. Но пък с баща му можем да се редуваме кой да се грижи за него през нощта. Събуди ли се след 5-6 часА сутринта обаче - винаги иска да суче. По няколко пъти дори.

Общо взето аз  съм доволна не само от 5-6 часовите паузи нощем, но и от това, че синът ми не е зависим изцяло от мен и от кърменето като начин за приспиване и успокоение.

Между другото,  ето  две любопитни видеофилмета за методите на Фарбър и Сиърс.

Richard Ferber's cry-it-out method

Sears method

# 9
 • Мнения: 179
Статиятя е изключително полезна.Ще ви споделя нашия опит.Откакто изместихме последното хранене в 23.00 h,а първото в 6.00,спим от 23.30 до 6.00 без прекъсване .Но обикновено мисля ,че зависи от бебето .

# 10
 • Мнения: 1 098
Голямо благодаря за положения труд  bouquet Полезна информация...

Научих някои нови хитринки, които мога да опитам да приложа, но не вярвам че ще имам успех Tired

Жалко, че няма начин да я прочетат околните, които постоянно ми повтарят, че трябва да науча Дени да спи по цяла нощ и като им кажа, че не мога, започват да ми дават акъл и напълно безполезни идеи.

Когато преди 2 дни припаднах във фитнеса, инструкторката се изуми как така вече година и 9 месеца не съм спала повече от 4 часа без прекъсване. Пък дори и 4 часов сън съм имала само 2-3 пъти през това време. Разбира се, и тя не пропусна да ми каже че ТРЯБВА да го науча да спи по цяла нощ, да не му давам да суче нощем за да почива коремчето, да го оставям на таткото или бабите от време на време. Тази липса на нощен сън се отразява вече на организма ми...Изобщо не се хабя вече да обяснявам защо не се справям с нощното будене, така или иначе никой не ме разбира (освен мъжа ми, слава Богу). Само стискам зъби, защото винаги ме хваща яд.

Ами това е положението - неспокоен сън има моя син. Буди се на всеки час - два и се успокоява с кърмене, рядко само с гушкане. Надявам се, че все някога това ще се промени. Ще продължавам да опитвам различни хитринки. Колкото и да ми повтарят, че трябва да го оставя да пореве няколко нощи, но да не му давам да суче и да го насилвам да спи сам, няма да го направя.

Обнадеждавам се, когато прочета как някое дете е преодоляло вече нощното будене и сучене, но защо пък нито един начин да се постигне това не действа при нас...? Crazy

# 11
 • Мнения: 532
И аз горещо благодаря за положения труд  Hug

Бях чела статията преди време,но май не съм се възползвала от съветите...Дребсъна си е абсолютно зависим от мен по отношение на приспиване,което до момента не ми тежи особено.Заспива в количката си на разходка,а понякога татко му го унася за да ми го даде да си цокне и заспи напълно.

Предполагам че живот и здраве за следващото ще процедирам по-различно,защото ако сега съм авейлабъл 24ч то при наличието на батко нещата ще стоят друго яче.

Поздрави   bouquet

# 12
 • Мнения: 439
Чудесна статия! Peace Много полезна!
Благодаря Hug
Благодаря! Ще ми е от полза!

# 13
# 14
 • Мнения: 132
Момичета, страхотни сте както винаги!!! Отново безкрайно много ви благодаря!!! newsm51

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт