Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Сливен
 • Мнения: 408
В четвъртък тръгвам на работа  Sad свърши ми царството. Малката ще я гледа баба й, но каката ми е болна тема. По принцип няма проблеми с материала, но е толкова разсеяна, че не й стигаше времето ако не й вися на главата. Пък някои домашни са толкова объркващи, че дори баба й се затруднява  Joy Засега като вариант съм се спряла на частна занималня, но ми е интересно как сте си решили проблема вие. Не ми се иска като се върна уморена от работа тепърва да сядам да пиша домашни, а и домакинската работа пак мен чака. Как да стимулирам Юлия да бъде по- организирана - не само за училище?

# 1
 • София
 • Мнения: 4 813
върнах се на работа, когато виктория започна първи клас, а габа беше на 5 месеца. у дома имаше бавачка за бебето, а виктория записахме на занималня. в първи и втори клас си пишеше домашните там. когато стана трети клас, свекърва ми започна да я прибира от училище, а домашните все така си ги пишеше сама. вече е пети клас и мога да кажа, че с много редки изключения, не се е налагало да помагаме за домашни и уроци.
е, все още се учим за отговорностите и организацията, но няма сериозни проблеми.

опитай с награди за написани домашни:
- отбелязвате всеки ден, когато домашните са били готови преди вечеря и в края на седмицата с изрядни домашни отивате на кино, специална разходка, подаряваш й книга...
- в дните с готови домашни отделяте време за нещо специално: игра след вечеря, дъъълга вана... - неща, за които няма да има време, ако трябва да дописва домашните си.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 069
Просто не знам как се справям! Добре, че са си умнички децата!

# 3
 • София
 • Мнения: 907
При нас занималнята се оказа пълен провал. Само игри на открито.
След това минахме на вариант частна учителка за в къщи. Да си научи уроците, да си напише домашноте, да си подреди нещата за другия ден. Две години по тази схема докато разберем, че учителката пише домашните, а нашия блее. Нали трябва да си отиде в определен час? Не й се стои повече от уговорката.  #Crazy И това беше провал.

Не знам има ли значение детето. Като чета във форума другите как се справят, добивам комплекси. Никой не прави бог знае какво, а децата учат та се късат. И го правят ненасилствено, а по собствено желание. Само моите минават тънко и между капките, не искат да учат и отварят учебника с неудоволствие.

Не знам какъв съвет да ти дам! Ходя на работа от началото. Никога не съм стояла на главата им. Оставила съм ги да се справят сами.  newsm78 Е, не мисля, че успяват да го правят, но не искат. Не че не могат, просто не искат. И каквото и да направя, ефект няма. Не ми помогнаха нито караниците, нито заплахите и наказанията, нито поощренията.
 Rolling Eyes Сега имаме уговорка да ни питат, ако нещо не разбират. Ако нещо им е трудно. 

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Трудно се справям. Сега дъщеря ми е втори клас. В първи клас изобщо не съм се занимавала с нея. Баба й я гледа следобед и се справяха двете спокойно. Сега, вече във втори клас, е много по-трудно. Тя явно сама си пише домашните. В смисъл, баба й не се намесва много. Досега не е било да не напише домашна по каквато и да е причина. Но пише разхвърляно, не особено пригледно, разсеяна е и това се вижда по тетрадките й. Налага се аз да преглеждам всичко през седмицата и уикендите да я карам да подготвя всичко, което има за следващата седмица. Не бих казала, че помагам кой-знае колко, но й вися на главата и следя какво и как прави. Просто тя е... разхвърляна в тетрадките си. Не знам как по-разбрано да го обясня. Иначе, на тестове и контролни се справя, но всички домашни минават през мен. Това е! Все още й нямам пълна вяра.

Вечер се занимаваме. Тя е на тренировки, те приключват или в 19.30 или в 20.00 ч., значи вкъщи е след 19.45 най-рано. Тогава започваме да преглеждаме какво и как е направила. Много е изморително и за двете ни. Особено за нея предполагам. Но това е положението. Надявам се другата година моята намеса да се сведе до минимум, още повече, че и брат и ще е първокласник. Ох!

Племенникът ми пък е на частна занималня. Две учителки рабоят с 4-6 деца. Много старателни и отговорни са госпожите, но след занималнята задължително го проверяваме и него и често се налага да се поработва и с него. Уикендите също.

Изобщо, не го виждам как такива малки дечица отговорно, съзнателно и самостоятелно биха могли да се справят сами. Или моята група са по-калпави, не знам...

# 5
 • София
 • Мнения: 2 700
От първи клас дъщеря ми ходи на занималня /при това държавна/ и сама си пише домашните. Аз, обаче, преглеждам вечерно време какво са правили през деня и тя какво е сътворила като домашни. Мога да кажа, че се справя прекрасно сама. Имало е случаи да трябва да й се обясни това или онова, но като цяло домашните за училище не са ни ангажимент. Казвам за училище, защото в събота ходи на английски - е тук нещата се променят. Тъй като домашните се пишат вкъщи, всяко едно домашно е късане на нерви и адско разтакаване.
Разчитай на самосъзнанието на дъщеря ти, защото в занималнята ще се почуства по-голяма. Нещата ще си дойдат на мястото от само себе си.
Що се отнася до стимулите, Янита правилно те е насочила - морални и материални, според нуждите и желанията на твоето дете.

# 6
 • Мнения: 275
не съм привърженик на занималните, защото имам горчивия опит да се напише готовото домашно на дъската и децата да го препишат.И като питам как стигна до това решение на задачата или дам същата задача вкъщи разбирам, че не е овладял принципа на решение.Когато се поинтересувах, защо така ми каза, че в занималнята заради по-слабите деца госпожата я реши и те всички препишат или от дъската или едно от друго.Веднага приключихме със занималнята.Дано на други места не е така и дано попаднете на добри госпожи по занималня.И сега каквото можем свършим в събота и неделя за цялата седмица, и вечер проверка по всичко.

# 7
 • мечтая за собствен дом заедно с любимите ми две деца и съпруг
 • Мнения: 227
И аз това се питам, как ще се справя, защото почвам нова работа до 17.30. До сега съм работила до 16.00ч и беше по-лесно да ги прибирам , да учим ,да готвя, но сега незнам. Помолих свекърва ми за помощ и тя прие   bouquet Отсега нататък ще я обичам много ако ми помага. 
Занималните на вашите дечица до колко часа са - нашата е максимум до 17.00 ч. ? леле как се справяте, бе хора... (тези, които нямат възможност за детегледачки и имат работещи баби???)

# 8
 • София
 • Мнения: 2 700
Занималните на вашите дечица до колко часа са - нашата е максимум до 17.00 ч. ? леле как се справяте, бе хора... (тези, които нямат възможност за детегледачки и имат работещи баби???)

В училището на дъщеря ми има държавна и частна занималня, като частната е до 18 или 18,30 с опция допълнително заплащане при закъснение на родителя.
Иначе ми се е случвало да закъснявам и съм се обаждала на дъщеря ми да ме чака при охраната.

# 9
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 943
Щерката ходи на занималня вече 3-та година. В 1-ви клас бях доволна, обаче от там нататък - хич. За жалост нямам друг избор за сега  Confused. Опитвам се съботно-неделно да я контролирам и рядко някоя вечер. Тя може да се справи сама, но все пак си трябва контрол, който в занималнята не винаги се осъществява  Close

Занималнята е частна и работи от 7:30-18:30ч. всеки ден, без официалните празници за Бг.

с опция допълнително заплащане при закъснение на родителя.

същото.

# 10
 • Oslo
 • Мнения: 656
Работя на смени, откакто големият стана първокласник, а малкият беше в яслата. Нямам баби и друга помощ, мъжът ми също тръгва рано за работа и се прибира по късно от мен обикновено. Големия по неволя от 1 клас се оправя съвсем сам, често взима и малкият от градина вечер. Опита да ходи на занималня, но тя е смесена от 3 възрасти и не му хареса, предпочита да пише в къщи сам. В началото седях с него докато добие навик , че това е задължение , после почна да оставя за вечерта това, с което не е можал да се справи сам. От тази учебна година сам решава кога да седне да учи и пише, аз даже и не знам какво кога има за домашно, не проверявам и не изпитвам. Явно е дошло времето да осъзнава отговорностите си и да си разпределя времето правилно - факт е, че няма забележки и слаби оценки, което много ме облекчава.  Самото дете обаче е по природа отговорно и съвестно, много се съмнявам, че с брат му няма да е така лесно след време.....

# 11
 • Ямбол
 • Мнения: 22 950
Аз също ходя на училище(учител съм), но за съжаление със сина ми сме различни смени. Обикновено вечер му поглеждам уроците и домашните и пишем и учим това, което мисля, че сам няма да може да се справи, останалото оставям за преди обяд, ако е втора смяна или следобед пише и оставя за мен там, където е срещнал трудност. Вече започна да свиква и почти няма задача или урок, с които да не може сам да се справи. Изпитвам го само да си прочете урока.
Аз също съм против занималните, защото там им пишат домашните и/или им дават всичко на готово.

# 12
 • Dania
 • Мнения: 2 757
Мисля, че е работа на учителите да научат децата ни, а не нас родителите. Иначе защо ги пращаме на училище и защо плащат на даскалите.  Освен това си зависи от детето колко е ученолюбиво - насила хубост не става. Нямам ученик, но всички сме били такива и знаем как е. Мен никой насила нищо не ме е карал - сама съм писала домашните от край време. Много рядко съм питала майка ми да ми покаже и то най-вече защото не и разбирах като ми обяснява. Така че сама си блъсках главата обикновено. Имах съученици, които учеха с родителите си ама пак си нищо не знаеха. Мисля, че един ден ако детето ми не ще да учи изобщо няма да го насилвам  Embarassed

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Мисля, че е работа на учителите да научат децата ни, а не нас родителите. Иначе защо ги пращаме на училище и защо плащат на даскалите.  Освен това си зависи от детето колко е ученолюбиво - насила хубост не става. Нямам ученик, но всички сме били такива и знаем как е. Мен никой насила нищо не ме е карал - сама съм писала домашните от край време. Много рядко съм питала майка ми да ми покаже и то най-вече защото не и разбирах като ми обяснява. Така че сама си блъсках главата обикновено. Имах съученици, които учеха с родителите си ама пак си нищо не знаеха. Мисля, че един ден ако детето ми не ще да учи изобщо няма да го насилвам  Embarassed

Верно си личи, че нямаш ученик. Като му дойде времето да не стане "каква я мислих аз - каква стана тя".  Simple Smile

# 14
Не се справям много добре  Sad
Дъщеря ми ходи на занималня, имам жена която я прибира, защото ние преди 19 ч. не се прибираме  Sad
Аз засега съм доволна от занималнята, мисля че госпожата е добра, не мисля че преписват на готово, но ние сме само в 1-ви клас, още е рано да преценя.
За съжаление нямаме платена занималня, на някои хора 20 лв. им се досвидяха ( ама айде да не отварям темата ).
Аз лично предпочитам да свиква сама да си пише домашните, аз вечер само поглеждам какво е писала. И да е грозно, не късам листата, ако има време през почивните дни малко се упражняваме, ама пусто време все не стига...
Не съм от "амбициозните" майки, много ми се иска да запази желанието с което ходи на училище, да има желание да научи нещо...абе малки сме още и все по-трудно ще е...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт