Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
 • 8 ян. 2007, 12:33 ч.
 • Преглеждания  167 872  Мнения  1 039  Онлайн  1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 603
След като изчетох чинно закованите теми, искам да попитам конкретно - моля да ми изброите частни ясли в София и ако имате данни за таксите, адреси, мнения, по колко деца са в група и т.н. Пускам темата, тъй като в съществуващата такава за частните детски ясли няма нищо конкретно, освен двугодишно тълкуване дали Увекинд става или не. Тъй като по стечение на обстоятелствата съм притисната от времето и трябва да дам малчо възможно най-скоро на ясла, бих искала нещо конкретно като информация...което от друга страна ще е полезно и за всички нас. Предварително благодаря за разбирането и отзивчивостта  Hug


АКО ТЪРСИТЕ ЧАСТНА ДЕТСКА ГРАДИНА


Независимо в кой край на България се намирате, ако търсите частна детска градина за Вашето дете, следващата информация може да Ви бъде полезна, за да избегнете неприятни изненади и разочарования.


І. Някои заблуди, свързани с частните детски градини

1. В частните детски градини се учат само „елитни” деца.
Имаше поколения, за които това твърдение беше сравнително вярно поради това, че децата в такива градини влизаха след задължителен входен тест. Измежду така приетите деца, обаче, имаше и такива, приети по привилегии. В днешно време входният тест не е задължителен и рядко се прилага. От значение е преди всичко дали родителите на детето са в състояние да си позволят плащането на съответните такси.
2. Само в частна детска градина детето може да получи добро образование за своята възраст.
Без да омаловажаваме и пренебрегваме усилията на всяка частна детска градина да привлече квалифицирани преподаватели и да изгради своя собствена школа, съществуват и много общински детски градини, които могат да се похвалят с отлично квалифицирани и всеотдайни преподавателски екипи.
3. В частните детски градини децата не боледуват
Вярно е, че при по-малко деца в група самите преподаватели са в състояние да отделят по-голямо внимание на всяко дете, за да избегнат опасните за разболяване моменти (изпотяване, неподходящо за времето облекло, пиене на студени течности и т.н.). Но това не може да предпази децата от разболяване изобщо. И по-малко деца да са в група, ако едно от тях киха или кашля, почти сигурно е, че и останалите ще се заразят, да не говорим за по-сериозните вирусни и бактериални заболявания.


ІІ. ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ОСВЕДОМИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО

Повечето разумни родители обикновено посещават по няколко частни детски градини, преди да изберат тази, в която да запишат детето си. Други родители се доверяват изцяло на препоръките на свои близки или приятели за конкретна детска градина. Независимо по кой път ще тръгнете Вие, за да избегнете неприятни изненади и недоразумения, добре е предварително да се осведомите по няколко съществени характеристики, които отличават частните детски градини една от друга:

1. Какво е работното време на детската градина
Повечето детски градини са целодневни, има и полудневни. Целодневните детски градини, обаче, съществено се различават по продължителност на работния ден. Има детски градини, които започват работа още в 7:30, но повечето приемат децата от по-късен час. Краят на работния ден е от съществено значение за родителите и тук разликите са най-много – в повечето целодневни детски градини работят до 16:30, има и такива, които приключват работа с децата в 15:00, някои работят до 18:00, други до 19:00, а в една столична детска градина могат да изчакат родителите до 20:00 часа! Кой, кога и от къде ще вземе детето от детската градина се оказва от съществено значение при избора на частна детска градина, защото в някои случаи се налага мобилизирането на баби, близки или наемането на детегледачки, които да поемат детето от приключването на детската градина до прибирането у дома на някой от родителите.

2. Осигурява ли детската градина транспорт
Ако домът Ви е отдалечен от избраната от Вас детска градина, а Вие не можете да поемете ангажимент за превозването на детето Ви, осигуряването на специализиран превоз от страна на самата градина е от съществено значение. Повечето частни детски градини предлагат транспортната услуга „взимане и връщане” на детето с превоз на самата градина, но трябва да имате предвид две особености: 1) обикновено специализираният превоз е с определен маршрут и Вие поемате грижата детето Ви да бъде на определеното място в определения час на отиване и на връщане. Това означава да подсигурите човек, който да го води и връща от тези „спирки” и то точно навреме, защото бусчетата не могат да чакат. 2) таксата за превоз обикновено се обявява като отделна сума от таксата за обучение.

3. Чуждоезиково обучение
Обявените като чуждоезикови частни детски градини обикновено разполагат с преподаватели, за които съответният чужд за България език е роден. Това се отразява на таксата за обучение. Отсъствието на чужденци в екипа от преподаватели не означава по-ниско ниво на обучението. Трябва, обаче, да внимавате в случаите, в които чуждоезиковото обучение се предлага като възможност, а не като задължителен предмет в програмата за обучение. В тези случаи таксите за това обучение се обявяват отделно от таксата за самата градина.

4. Извънкласни занимания
В някои градини предлагат занятия по различни спортове като плуване, карате, балет, спортни или народни танци, ски, и т.н.; музикални занимания, приложни изкуства и др. От съществено значение е предварително да уточните кои занимания са включени като задължителни в програмата за обучение на самата градина, и кои се предлагат като допълнителна възможност. Задължителните предмети са включени в таксата за обучение, за останалите се плаща отделно.

5. Брой деца в група
Като правило частните детски градини работят с по-малко деца в група, като нормативът е 18 деца. В някои градини децата са по 8 – 12 в група от определена възраст. Рядко, но можете да срещнете и над 18 деца в група.

6. Квалификация на персонала
Всяка детска градина, която държи на името и престижа си, се гордее със своите кадри и умее да ги цени. Затова не е излишно да се поинтересувате какво е текучеството на кадрите в градината, и конкретно кои преподаватели биха Ви препоръчали и защо.

7. Такси
Много родители се интересуват най-напред от това колко ще им струва обучението на детето в частната детска градина. Естествено, таксите за обучение в частните детски градини са несравнимо по-високи от тези в общинските детски градини и това поставя финансова бариера пред повечето родители. Важно е да знаете, че:
1) таксите са различни видове – за обучение, за превоз, за храна, за допълнителни занимания и т.н., затова не е излишно да задавате повече въпроси в тази посока, за да не пропуснете нещо съществено и да бъдете неприятно изненадани;
2) повечето градини предоставят възможност за различни начини на плащане  - еднократно (със съответната отстъпка), на няколко части (обикновено на два или на три пъти) и много по-рядко – месечно. Цените в различните градини рязко се отличават, като трудно ще намерите такава, в която месечната издръжка на детето Ви да е под 300 лв;
3) от изключителна важност е предварително да се осведомите дали и какво се плаща, когато детето Ви отстъства от занятия независимо по каква причина (заболяване или семейни причини). В повечето случаи непосещаването на детската градина от страна на детето Ви е за Ваша сметка, т.е. пари не се приспадат и не се връщат! Има, обаче, и градини, които дават възможност за предварително обявено отсъствие, което не се плаща.

8. Продължителност на учебната година
И тук можете да се сблъскате с различни варианти. Като правило учебната година започва или на 15 септември, или на 1-ви октомври, и приключва в края на месец май или юни. Това означава да съобразите таксата за градината с продължителността на учебната година (за какъв период плащате – за 8, 9 или 10 месеца), от една страна, както и перспективите за детето Ви в неучебно време – предлага ли градината допълнителни занятия през лятото или Вие поемате изцяло грижата за детето през летните месеци.

9. Изхранване на децата
Повечето детски градини предлагат няколкократно хранене на децата – сутрешна закуска, междинна закуска към 10:30, обяд и закуска след следобедния сън. Има градини с по-малко на брой хранения, има и такива, в които всяко дете идва с храната си за деня. Предлаганата храна също се различава като количество и като качество въпреки нормативите. Независимо дали детето Ви се храни добре или не, добре е да имате отзиви за храната в конкретната детска градина, в която го записвате, както и да споделите с преподавателите и лелките как се храни Вашето дете, и по-важно – как не желаете да бъде хранено (за съжаление все още има хора, които робуват на схващането, че цялата порция храна трябва да бъде изядена на всяка цена).

10. Материална база
Дори и при спазени нормативи, разликите в материалната база на различните детски градини са съществени и за непредубеденото око. Вие сте тези, които решавате на какво точно държите: на луксозния и презадоволен интериор, на добре поддържаните зелени площи и детски съоръжения в двора на градината, на чистия въздух в някои по-скъпи квартали и т.н.

11. Легализация
Макар и излишно за споменаване пред здравомислещите родители, редно е да не пропускаме факта, че за да бъде законна една частна детска градина, тя трябва да има съответния лиценз от Министерството на образованието и науката, този лиценз да бъде валиден (а не просрочен) и да бъде достъпен за справка.

12. Актуална информация
Вече не е трудно за никого да потърси информация за каквото и да било през различни информационни източници – в Интернет сайтове и търсачки, в печатни и телефонни справочници. За съжаление, обаче, се случва за едно и също нещо потребителят да получава различна, понякога дори противоречаща си или подвеждаща информация от различните информационни източници, или една и съща стара, невалидна информация от всички тях.. Преписването наготово един от друг без проверка и актуализация на информацията, особено в информационните източници с безплатно вписване, води до дезинформиране на крайния потребител, губи му ценно време, труд и нерви.
Като правило е най-добре да ползвате официалните държавни сайтове на съответните институции, както и на другите обществени и частни организации, които са свързани с интересуващата Ви тема, тъй като съответните ангажирани фирми и учреждения са заинтересовани да поддържат там актуални данни за себе си.
Предложената тук информация за частните детски градини е резултат от маркетингово проучване, което „Солора” направи на територията на София във връзка с предстоящата учебна 2007-2008 година.

Последна редакция: чт, 20 мар 2008, 09:06 от Ellypr

Реклама
# 1
 • Sofia
 • Мнения: 603
Бутам темата напред с надежда да получа поне един отговор  Sad

# 2
 • Букурещ
 • Мнения: 7 139
С удоволствие бих ти отговорила, ако ставаше дума за частни детски градини, ама за частни ясли - идея нямам newsm78 Tired

# 3
 • София
 • Мнения: 7 104
В голяма част от частните ДГ май приемат и малки дечица т.е. и под 2 г. Харесай си няколко и се обади да попиташ.

# 4
 • Мнения: 914
Уф, и аз чакам такова инфо, търся но не намирам нищо конкретно, всички сайове на градини са с остарла информация.

# 5
 • Мнения: 348
"Цветенце" - в "Бъкстон". Незнам в момента как са цените.

# 6
 • Мнения: 283
Детски образователен комплекс "Светлина". Яслата е в Овча купел. Имат и градина - Зона Б5.
За яслата: 10 деца, 160 Евро/мес., добра база. Не мисля, че дават нещо кой знае колко повече на децата в сравнение с държаваната, но все пак по-малкото деца и заплащането позволяват да имаш малко повече изисквания по отношение на обличане, хранене, отчет от тях и т.н. Дълги разговори с директорката и госпожите /те им казват "мис", защото е английска/ за всичко, касаещо детето ти ... Финансовите условия са малко неизгодни, защото ходи-не ходи, болно-неболно - плащаш си цялата такса. Освен това първоначалната такса е за 3 месеца: авансово два и един депозит = 480 Евро. Това е.

# 7
 • Мнения: 914
Александра,
Страшно благодаря за подробното и полезно инфо!

# 8
 • София
 • Мнения: 8 400
Тъй като си поставих амбициозната задача да обиколя всички ЧДГ в София (за които имам информация) мога да дам подробности за почти всяка. Следващата седмица ще съм завършила обиколката и ще съм съвсем запозната.
До момента мога да споделя предимно неприятни впечатления. Като цяло май се подхожда доста несериозно към правенето на детска градина. Разбира се има и изключения.
На мен ми допаднаха няколко градини - Увекинд, Лапину, Алиса, донякъде Пламъче и Немо.
Под 2 години приемат в Пламъче, Алиса и Немо, но Немо и Алиса нямат транспорт

Последна редакция: пт, 26 яну 2007, 21:27 от Lady Charm

# 9
 • Мнения: 914
Lady Charm, ти си златна! Hug  bouquet
Благодаря от името на всички за синтезираната информация. Аз намерих инфо в нета за всички по-малко, но само за Немо няма нищо ( в кой квартал е?) мен повечето май не ме устройват тъй като сме в Люлин 5 Sad

# 10
 • София
 • Мнения: 1 494
Мога да ти кажа за Пламъче, проучвахме я, защото е на 50 метра от нас и се оглеждаме за нашата девойка. Вътре е добре оборудвана, имат доста играчки, в къща с двор, където децата да играят. Таксата беше (преди 2-3 месеца) 300 лв. и за храна отделно. май беше нещо от сорта на 40 лв.
Имам отзиви на родители, случйно се оказа, че детето на мой бивш колега е там - доволни са, преди това са сменили 4 детски градини, все частни, но тази според тях е най-добра. Друг един родител сподели, че също са много доволни, преди тоа детето било в държавна и постоянно било болно. Общо са 24-26 деца, не ги делят по възрасти, имат и на 1.6 години и доста по-големи. За по-големите имат занимания - танци, езици ... естествено, всичко се плаща отделно.
Това е, което се сещам. Но нашия педиатър ни охлади ентусиазма да ходим на ясла - според него напоследък много боледували и постоянно хващали едно от друго вируси и ни препоръча да устискаме с детегледачката поне до 3 години по тази причина. Съседчето го дадоха септември на ясла (2.5 години), държавна наистина, но от тогава е все болно. И аз вече не знам какво да правим ...

# 11
 • София
 • Мнения: 8 400
Немо се намира в Симеоново. www.nemo-bg.com Детската градина е съвсем нова, открита е през септември. Дечицата са малко, в момента са общо 7. Идеята е групите да са 3 - 1,6-2,6 (3) години, 3-5 години и предучилищна. Таксата е 400 лв, като имат и варианти за полудневно, седмично , дори почасово гледане на деца.
В Пламъче таксата е 330 лв + 150 лв за транспорт.
Сега като си разрових записките виждам че и Лапину приемат по-малки дечица - под 2. Там таксата е 390.

Уфффф, от тези трите май Лапину ми е фаворита Embarassed Много ми допадна къщата и двора. А и собственичката ми се видя много готин човек

# 12
 • София
 • Мнения: 221
Момичета, някой да знае частна ясла в Младост или поне в центъра (около паметника на св. Патриарх Евтимий)? newsm78

# 13
 • София
 • Мнения: 8 400
Момичета, някой да знае частна ясла в Младост или поне в центъра (около паметника на св. Патриарх Евтимий)? newsm78

Не бих препоръчала ни то една от частните ясли в Младост Confused Ако все пак ти се разхожда до тях за да се увериш лично - Меридиан 22, ЕСПА и Дойче Шуле са там. Сравнително наблизо е и Рай - на Бистришко шосе. Ако се налага задължително яслата да е в района моят избор би бил имено Рай.
Около Патриарх Евтимий не знам да има частна ясла. Може би някой друг има инфо по въпроса

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 186

Здравейте момичета! И аз имам същия проблем с яслите и не знам какво да правя. Синът ми е на 1 год. и 2 месеца и мисля от април месец да почна работа (ако намерим решение за него), та имам няколко въпроса към Lady Charm или който знае...
   1. Има ли възможност да почнем яслата сега, понеже държавните приемат от септември месец итн...
   2. Ние живеем зад Билла в кв. Гоце Делчев и мисля че "Пламъче" ни устройва като място,евентуално да знаете дали има места там или дали трябва молба?
   3. Може ли повече инфо за Лапину ?

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт