Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

софия

Мнения: 364
търся рецепта на бисквити с фини овесени ядки, по възможност без захар или подсладители. имате ли такава в арсенала си с кулинарни изкушения?
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
Майка ми правеше тези, но аз лично не съм ги пекла, иначе бяха много вкусни. Smile Без захар нямам, но предполагам би могла да намалиш количеството и да пробваш.

3/4 ч.ч масло ( или маргарин)
1/2 ч.ч кафява захар
1/2 ч.ч бяла захар
1 яйце
1/4  чаша вода
1  пакетче ванилия
3  ч.ч овесени ядки
1  ч.ч брашно
1 ч.л. сол
1/2  ч.л сода
Загряваш си фурната предварително. Разбирваш яйцето, захарта, олиото , водата, ванилията докато станат на крем. Добавяш останалите съставки и разбъркваш добре. Може да добавиш ако искаш стафиди ( аз и така много ги обичам) и/или ядки, най-вероятно орехи, шоколад, кокос и т.н.

Слагаш с лъжица в/у намаслена хартия за печене в тавичка и печеш на 190 градуса за 12-15 минути.
Цитирай

София

Мнения: 3 250
Миналата година си копирах от тук една рецепта за дребни сладки с овесени ядки. Ище не съм ги правила. Но мамата, която ги е пуснала казваше, че са й любими.

Ето я:

Овесени сладки с глазура (тези са ми любими)

300гр брашно
100гр овесени ядки
2 яйца
100гр меко масло
150гр пудра захар
настъргана лимонова кора

За глазурата - сока от лимона и 150гр пудра захар

Смесват се сухите продукти и в средата се добавят маслото,яйцата и лимоновата кора. Омесва се гладко тесто и се оставя за 30 мин в хладилника. Разточва се на кора 0,5см и се нарязва с формичките. Пекат се около 15 мин на 1-ва шина на 180 градуса.
За глазурата - смесват се сока от лимона с пудрата захар и със сместа се мажат сладките.Оставят се да изсъхнат (или може да се пъхнат за малко на вентилатор във фурната).
Цитирай

София

Мнения: 19 763
Много са хубави, ние редовно си правим.
Ако случайно ти се разтече сместа при печенето/ на мен ми се е случвало/ - става като един блат ooooh! след като го опечеш просто го нарежи с чаша или нож - пак са хубави.
Цитирай

софия

Мнения: 364
много благодаря  Laughing
Цитирай


Мнения: 5 632
Ще се пробва обезателно. Досега не ми е хрумвало да си направя, а дъщеря ми им е фен.  Smile
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
Нека добавя какво научих след първия ми трагичен опит с овесените сладки наскоро. Първия път просто сложих овеса и бърках. Станаха, ъъъ, несъедобни. Язък. Само от учтивост ми ги опитаха, аз понеже не съм много любезна с мене си, не си ги ядох.

Втория път след една справка с готварска книга направих следното: овесът се смила (пасатор, кухненски робот, каквото там) и се запържва с масло до златисто. След това вече се смесва с останалите продукти според съответната рецепта. Разликата в готовия продукт беше осезателна Very Happy
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
Нека добавя какво научих след първия ми трагичен опит с овесените сладки наскоро. Първия път просто сложих овеса и бърках. Станаха, ъъъ, несъедобни. Язък. Само от учтивост ми ги опитаха, аз понеже не съм много любезна с мене си, не си ги ядох.

Втория път след една справка с готварска книга направих следното: овесът се смила (пасатор, кухненски робот, каквото там) и се запържва с масло до златисто. След това вече се смесва с останалите продукти според съответната рецепта. Разликата в готовия продукт беше осезателна Very Happy

Бу, ти по каква рецепта ги прави? Понеже тук се правят с цели ядки и нямаме никакъв проблем newsm78
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
Тандоори, не помня рецептата (макар че скоро беше). Имаше още брашно, захар... ъъъ. Не помня, наистина Rolling Eyes
Втория път рецептата беше почти същата, но смилането и запържването в масло на ядките даде огромна разлика в положителна посока.
И двата пъти - с фини овесени ядки работих.
Цитирай


Мнения: 6 073
Пекат се около 15 мин на 1-ва шина на 180 градуса.

коя е първа шина? отдолу нагоре или обратно?
Цитирай

София, Младост 2

Мнения: 8 219
Първата шина е отдолу нагоре Laughing
Това със запържването на ядките е интересно и ще пробвам - но аз често правя най-различни неща с овесени ядки и никога не е имало проблем с вкуса или консистенцията, а си ги ползвам без нищо да им правя - дирекшън от опаковката.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.