Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 1 182


Малкия ми син прави годинка скоро и искам да съм подготвена.Искам аз да направя тортата и да не е обикновенна кръгла торта с разни фигурки, а да е по-така.Тази ми се видя сравнително лесна за изпълнение.Отгоре ще се пробвам с марципан Варна.Приемем идеи за самата торта и украсата-ще се хапва и от деца.С какъв крем да бъде и с какви блатове?Въобще всички Ваши идеи ще са ми от полза.
Цитирай


Мнения: 139
Аз не съм веща в тия неща, но от момичетата знам че това лесно ще стане с фондан
Цитирай

София

Мнения: 19 789
Това не е ли марципан /пралина, май се казва/  newsm78, не че съм много веща в сладкарството... Wink
Цитирай

София

Мнения: 192
Оня ден когато правих тази тортаhttp://snimka.bg/album.php?album_id=92999 захарния фондан ми се получи абсолютно същия цвят , изглеждаше точно така .При мен е оцветен, но може да се каже ,че съм  сигурна ,че с него ще стане. Направих го от 1кг. пудра захар ,1 пак. желатин на др. Йоткер,1 суп.лъж.масло  120мл. глюкоза и нишисте .Рецептата е от този форум.В началото го направих без глюкозата и нишистето и не ми хареса ,нещо не можеше да се моделира хубаво стоеше едрозърнесто и се ронеше,после видях ,че  има рецепта и с глюкоза и нишисте ,добавих ги и стана добре
Цитирай

София

Мнения: 192
Значи можеш да видиш точно каквъв е фондана без боичките -под креслото на мечо  Smile
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Здрасти Lati! Smile

С марципан "Варна" зайчето няма да стане бяло, а жълтеникаво. По-добре опитай с фондан както те е посъветвала nelkin.

Иначе за оформянето, аз бих направила две различни по големина торти с рула(Нелка, Стоичков - абе, както я знаеш). По-голямата за тяло, другата за главичка. Останалото го дооформи с фондана или ако решиш - марципан "Варна". Аз бих сложила млечно-маслен крем, но може и сметана - сладка или заквасена, но тогава с желатин вътре за да не се разтече.  Може да сложиш банани или други плодове, по желание шоколад, карамел - както обичате.

Ами това е, ако не е нещо ясно, питай!  УСПЕХ!  bouquet
« Последна редакция: пн, 08 яну 2007, 19:12 от natalyna »
Цитирай

София

Мнения: 192
Lati, можеш да видиш тази тема:http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=144294.20
Natalina
,под фондана за който аз пиша може ли да се слага друг крем освен маслен,че този масления нещо не ми допада  много?
Цитирай

София

Мнения: 1 182
Момичета благодаря че се включихте!Страхотни сте!Значи ще я направя със захарен фондан на Нелкин.Това количество ще ми стигне ли за покритието на цялото зайче и за морковите?Също да попитам мога ли да направя фондана 1-2 дни по-рано?Наталинка- как го правиш млечно-масления крем?  chef
Цитирай

София

Мнения: 192
Лати мисля ,че ще ти стигне , на мен ми остана доста и съм го прибрала в камерата  Sickнезнам дали там е добре знам ,че се съхранява в хладилник ,но за колко време Thinking незнам . На мен ще ми трябва чак към Великден/живот и здраве/ затова реших да го сложа в камерата,дано не съм направила някоя глупост  Embarassed.
Цитирай

София

Мнения: 1 182
Нелкин а как закрепи фигурите?Да не вземе да падне муцунката на зайко newsm78
Цитирай

София

Мнения: 192
Ами докато фондана е още мек той се свързва ,ама при теб понеже муцунката е доста големичка  newsm78 сигурно ще тежи  може да я закрепиш примерно с две клечки за зъби ,когато сме купували торти на Лагуна  имаше едни зайчета и те бяха така закрепени на тортата
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
nelkin под фондана може да се намаже и с леко разреден конфитюр от кайсии и да се остави за позасъхне. Не е добре да се слага друг вид крем, защото и сметаната и млечния крем са с по-голямо съдържание на вода и от това фондана се размеква и разтапя. Масления крем обаче не е нужно да е на дебел слой - той е колкото за спойка и ако си сложила друг крем вътре в тортата, не би трябвало дори да се забелязва.

Lati, сега видях че тортата е и за деца и ако не ти се занимава да печеш рула(за да не им даваш купени), може да я направиш с бишкоти(но не италианските, ами от онези едно време по сладкарниците - дано да ги има). Бишкотите са подходящи за малки деца и като ги потопиш за кратко в мляко, ще могат лесно да се налепят на купата. Като се замисля, дори и с бисквити закуска ще стане, но като ги потопиш в млякото и извадиш, ще трябва да изчакаш малко за да поомекнати да залепнат за стените на купата добре. Те и от крема ще поемат.

Млечно-масления крем може да го направиш, като смесиш обикновен млечен крем - яйца, брашно, захар и мляко с разбито масло в съотношение на 500мл. крем, 200-250г масло. Когато нямам време замествам крема с пудинг(д-р Йоткер).

Кремовете трябва да са с еднаква температура, за да не се пресече сместа.
Цитирай

София

Мнения: 1 182
Наталинче златна си!Благодаря много!Със сигурност съветите Ви ще са ми от полза.Доколкото разбрах под фондана трябва да се намаже с конфитюр.Задължително ли е?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.