Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 4 384
Уж много разпростарен крем, днес като реших да напрая изникнаха няколко въпроса

Направих карамела като кипнах 1 ч.ч. захар и 1/2 ч.ч вода. Как точно разбрирате кога е готов - към края става целия на мехурчета, обаче май по-рано го сипах, защото като се втърди беше бял във купичките, не кафяв.
Друг проблем - може би много разбивах яйцата или не знам - купичките се напълниха, обаче като се изпекоха, много спаднаха, останаха на 1/3 вътре newsm78
Цитирай

София

Мнения: 19 779
Карамела го правя само със захар - да се разтопи - трябва да е  тъмно кафяв на цвят - затова захарта я разтапям на не много силен котлон.
Яйцата нетрябва да се разбиват много, защото крема става на шупли.
След като изстине спада крема, но много малко - по-скоро в средата.
Пече се на водна баня!

Цитирай

София

Мнения: 4 384
Карамела съм го правила и само със захар, обаче много бързо се втвърдява. Пекох го на водна баня Crying or Very sad
Цитирай

София

Мнения: 391
И аз да си дам мерудията. Карамелът става най-добре в тефлонов тиган. Слагаш 3-4 лъжици захар, никаква вода, и загряваш полека на слаб огън и при непрекъснато бъркане с дървена бъркалка докато се разтопи захарта и почне да прегаря. Тогава дърпаш от котлона и изливаш втечнената захар във формичките или формата, в която (които) ще печеш. Разклащаш формата добре, така че карамелът да полепне по всички стени.

Самият крем го правя от 10 яйца и 10 лъжици захар (за средна правоъгълна форма за кейк). Ако при разбиването с миксера се получат много мехурчета, оставям сместа да поседи няколко минути. След това я изливам във формата, поставям формата в тавичка с вода и мушкам в печката.

Най-важното на крем карамела е, че трябва да се пече на слаб огън, не повече от 150 градуса, и не по-малко от 3 часа. Така се избягват шуплите.
Цитирай

София

Мнения: 901
Аз съм пробвала да направя крем карамел по сто различни начина и най-накрая му  "напипах" точната рецепта. Отначалото ставаше все на шупли - пекох го на много слаба фурна, но пак не се получи. Вече го правя по следния начин и винаги ми се получава превъзходен резултат:
Карамелът за основата в чашките го правя със захар и много малко вода, защото става по-хубав. Карамелизираната захар трябва да не бъде много тъмна, защото след това нагарча. Цвета трябва да е горе-долу..... newsm78как да го опиша - като кехлибар.( светло кафяв).
Яйцата ги бия с вилица, а не с миксер, защото не трябва да се разбиват много.
Млякото го варя предварително ( дори и да е пастьоризирано), защото иначе става на шупли.
Накрая смесвам сместта от яйца и захар с охладеното мляко, изсипвам в купички и пека на водна баня, но НЕ на слаба фурна ( както са повечето рецепти), а на силна фурна (на 4 на фурната). Ако много започне да ври водата слагам малко лед. Става обикновено за около 40 минути.
Това е - надявам се и ти да намериш подходящата рецепта за кре-карамел. Това е любимия ми десерт.  bouquet
Цитирай

Холандия/Хага

Мнения: 1 352
Млякото и яйцата не трябва да са студени. Аз разтапям захар до светло кафяво. Разпределям я във формички. След това разбивам 5 яйца, 1 л.прясно мляко и 1-2 ванилии. Разсипвам във формичките и пека на водна баня на средна температура. Никога не ми е ставал на шупли.
Цитирай

Карлово

Мнения: 4 021
И аз го правя с топло мляко. Варя го непосредствено преди да смеся с яйцата, бъркам с бъркалка и не става на балончета. Пека на водна баня, на силна фурна 250 градуса и дори и да заври водата пак не става на шупли. Карамелизирам захар без вода.
Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184
А кога изсипвате мле4но-яй4ената смес върху карамела в съда? Из4аквате ли карамела да поизстине?  newsm78
Цитирай

София

Мнения: 19 779
А кога изсипвате мле4но-яй4ената смес върху карамела в съда? Из4аквате ли карамела да поизстине?  newsm78
Да   Peace
Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184
Зна4и карамела изстинал и втвърден, а мле4ната смес топла. Питам, защото досега съм правила опити само 2 пъти и не съм доволна. Реших, 4е проблема е в млеката тук, в държавата в която живея. И тъй като се у4их да готвя тук, нямам опит с БГ мляко .... та знам ли, най вероятно аз нещо греша. Резултата при мен беше доста кофти - на вкус добре, но консистенция ужасна - на поарцали, като пресе4ено. Веднъж и съпругът ми реши да ми направи крем-карамел, като бях бременна. Пак така стана  newsm78
Цитирай

София

Мнения: 901
Зна4и карамела изстинал и втвърден, а мле4ната смес топла. Питам, защото досега съм правила опити само 2 пъти и не съм доволна. Реших, 4е проблема е в млеката тук, в държавата в която живея. И тъй като се у4их да готвя тук, нямам опит с БГ мляко .... та знам ли, най вероятно аз нещо греша. Резултата при мен беше доста кофти - на вкус добре, но консистенция ужасна - на поарцали, като пресе4ено. Веднъж и съпругът ми реши да ми направи крем-карамел, като бях бременна. Пак така стана  newsm78

И при мен резултата беше същият докато го правех с пастьоризирано мляко, без да го варя. Предполагам, че и при вас млеката са пастьоризирани. Опитай да го свариш млякото, преди да го смесиш с яйцата и захарта. При мен се получи - откакто започнах да варя млякото никога не е ставал карамела на парцали.
А карамела във формичките не трябва да е прекалено много изстинал, защото иначе след варенето остава залепен за купичките.  bouquet
Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184
Благодаря. Ще пробвам тези дни. Дано се полу4и, 4е и двамата с мъжа ми обожаваме този крем. Предполагам, 4е и на де4ко ще му хареса, но той никога не е опитвал  Embarassed
Имаме приятели, които живеят във ферма, давали са ни издоено от кравите мляко, но не съм се сещала да пробвам с него. Аз просто реших, 4е не го мога този крем и край. Но сега се навих пак  Flutter
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.