Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравейте,
Покрай масовата паника около 3-ти януари за кандидатстване в ОДЗ, подадох молби в няколко детски градини и ОДЗ-та. Не съм влизала в помещенията на тези сгради, но дворовете се виждат от улицата. Направи ми силно впечатление факта, че тези с голям наплив и много желани заведения са наистина доста спретнати и макар да не са реновирани изцяло са просто поддържани. Това си личи, че е правено с малко средства, но имат желание хората...За съжаление има и такива ОДЗ-та и ДГ, в които е меко казано ОПАСНО да пуснеш детето си, като се има пред вид масовия дестрой на детските съоръжения и двора като цяло- корозирали метални части, изкривени и деформирани, изтърбушени пързалнки, кал, листа и бурени навсякъде....Да не говорим, че дървесно-храстовите групи така са се разрастнали, че слънце там не влиза през есенно-зимния период. Казват "да но през лятото пазят от силното слънце", но колко детски градини работят пълноценно през лятото. Обикновено са затворени или са сборни групи, а най-активни са сезоните пролет, есен и зима, когато децата имат нужда от сутрешното слъннце...но слънцето е друга тема. То така или иначе не влиза в някои заведения, поради масовото застрояване на кооперации на 3м от оградата...
Та мисълта ми е, че явно истерията по детските градини и чакането в 2 часа през ноща се дължи на чистата конкуренция между тези учреждения. Просто родителите искат най-доброто за децата си. В същото време защо няма опашки пред ОДЗ-тата с мърлява материална база? Но така или иначе, поради големия брой деца в София и ограничените места в "елитните" ОДЗ-та, винаги остават деца, които да посещават и въпросните мърляви градини. Остават и родители, на които им се налага да правят компромиси със сигурността на най-скъпото им.
Не разчитат ли точно на това някои директори на ОДЗ-та?! : "Защо да си правя усилието да кандидатствам по проекти и да се боря за средства и материална база като така или иначе пак ще си напълня местата тази година...ако щът!"...
И ние се питаме като родители: Къде са контролните органи, които позволяват децата ни да рискуват живота си по изпочупени соц съоръжения!? Може би контролните органи са някъде в Европа и се надяваме да ни ги спуснат като субсидия през новата 2007-ма. Да ни е честито!

П.С. Извинявам се за дългите словоизлияния, но се възмущавам....

Последна редакция: вт, 09 яну 2007, 11:22 от pepinko

# 1
 • Варна
 • Мнения: 1 379
Да, харесвам го. Поддържан е и в края на есента имаше сбирка на родители за почистване на двора на която, за мой срам, не отидох.
Специално на нашата ДГ дворът е огромен и още преди да ни приемат съм водила Гери там да играе - има катерушки и пързалки, игрище и пясъчници и всичко това се поддържа.

# 2
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 937
Дворът е всичко друго, но не е хубав. Възмущавах се, преди години... сега се примирих.

ОказВа се, че не са много възможностите за подобряването му, да не кажа - никакви. Това е полУжението... Confused

# 3
 • дядовата ръкавичка
 • Мнения: 2 773
Дворът е всичко друго, но не е хубав. Възмущавах се, преди години... сега се примирих.

ОказВа се, че не са много възможностите за подобряването му, да не кажа - никакви. Това е полУжението... Confused

В същата градина сме, така че нищо положително не мога да добавя. Не ме притеснява толкова това, че няма почти никакви съоръжения за игра, колкото ужасно ниската ограда и мръсотията в двора. Но най-много ме възмущава факта, че от Октомври до предполагам Април, децата изобщо не излизат навън    Naughty.

Ще разпитам и ако може нещо да се подобри, ще се включа с радост.

# 4
 • София
 • Мнения: 4 813
ако имаше начин да се ограничи влизането на кучета и пубертети в дворовете на детските градини, състоянието им щеше да е в пъти по-добро. проблемът е, че и едните, и другите са си наши.

# 5
 • София
 • Мнения: 3 416
 Не ми харесва, но така се стекоха обстоятелствата, че това най-малко избирах.

 Дворът е ограден с тухлени стени и тухлени огради от съседните къщи(поне няма опасност децата да прескочат и да излязат на улицата).
 Дворът е само от цимент, разделен е на малки пространства от една педя зеленина(здравец и теменужки) и всяка група си играе само в нейното пространство.
 Едните групи са изключително на слънце, а другите са под дебелята сянка на едно огромно дърво(дали не е единственото newsm78) - няма лято, няма зима, това е разпределението.
 Има една пързалка в полето за игра на най-големите(предучилищна). Катерушки няма, а има едни тунели с дупки, които са оставени на земята и всеки път изпадам в ужас като видя децата налягали вътре(т.е. на земята върху лист ламарина).
 По тази причина основното им забавление на двора е да тичат. А...забравих през есента се "къпят" с листа.
 
 Някакъв татко архитект беше предложил да "пооправи двора" и дори събирахме пари, като купувахме разни произведения на децата. Снощи щерката ми каза, че свалят старата боя на оградата и слагат нова - предполагам, че стягат тухлените стени, че бяха започнали да се разпадат и бяха ужасно грозни.
 Но каквото и да се направи - градините в центъра са с малки дворове, без зеленина и не позволяват разширяване.
 При майка ми градините са с огромни дворове, озеленени, с пързалки, катерушки, кърбалки, люлки, пясъчници, пейки, тревни площи - супер.
ако имаше начин да се ограничи влизането на кучета и пубертети в дворовете на детските градини, състоянието им щеше да е в пъти по-добро. проблемът е, че и едните, и другите са си наши.

Деца и родители направиха цветна градинка пред детската - много хубаво. Водят си кучетата там да се изхождат. И родители и лелки, и охраната се карат с тях и полза никаква - нагли до безобразие.
 

# 6
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 193
Не е лош двора на ОДЗ-то. Има какво да се желае, но всичко опира до парите. Направиха площадка за безпасно движение - със зебрите, светофарите и знаците. Децата определено и се радват. Широко е - всяка група си има собствен кът - пясъчник, катерушки, сенник и т.н. Тревата се подстригва редовно, има храсти и дръвчета...

# 7
 • Мнения: 924
Има прекрасни дворове на частни детски градини.
А има и 1 приказка - с пръдня боя не става.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 5 330
Да- огромен, в тих квартал; липсват люлки и катерушки. ИМа само пързалка, но тя е за големите групи.

# 9
 • Мнения: 1 889
Къде са контролните органи, които позволяват децата ни да рискуват живота си по изпочупени соц съоръжения!?

Тъй като отговор на този въпрос не получихме, със съпругът ми закупихме дървен материал и подменихме всички пейки - опасно стърчащи в двора на детската градина. Всичко това не костваше големи средства, но пък ни набедиха за "голямото добро утро" и понесохме купчина злословия и коментари, вкл. по адрес на децата ни!?!

Директорката е амбициозна и напориста, но за съжаление насочва усилията си в съвсем различни посоки.
Самият двор е добре поддържан, за което се грижат наети по някаква програма за борба с безработицата роми.

При завършването, децата от предучилищната група на голямата ми дъщеря засадиха дърво при специална церемония, което беше страхотна идея и чудесен завършек на този етап от живота им.


Последна редакция: вт, 09 яну 2007, 14:11 от Verdad

# 10
Има прекрасни дворове на частни детски градини.
А има и 1 приказка - с пръдня боя не става.

Абе не е точно така. В нашата детска градина лелите чистят и двора на градината, директорката подкастря храстите, а снабдителя е и градинар.

# 11
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 193
При завършването, децата от предучилищната група на голямата ми дъщеря засадиха дърво при специална церемония, което беше страхотна идея и чудесен завършек на този етап от живота им.


Това е страхотна идея! Непременно ще я споделя с директорката на нашата градина. Хубаво е да оставят след себе си нещо друго, освен снимките...

# 12
 • Мнения: 1 889
Ване, идеята беше моя  bowuu
Така че се приготви да купиш дръвче, или поне предложи да съберете парички!
Дано при вас става по-лесно  Confused

# 13
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 193
О, няма проблем - ще го купя. Не вярвам да има и съпротива, защото наистина жената гледа да се грижи добре за градината. Но не среща разбиране от общината Sad Все си мисля, че могат и да са по-отзивчиви - вече трета година чакаме включването на градината в списъка за кредит Енергийна ефективност.

# 14
 • София
 • Мнения: 76
И за нашият двор думата"хубав" е много,много силна.Но от едно съм доволна-че поне е сравнително безопасен.Има само няколко катерушки, на които госпожите не позволяват катерене и малко мръсни пясъчници Laughing

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт