Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 ян. 2007, 19:35 ч.

дарение за деца-инвалиди

 • 8 114
 • 34
 •   1
Отговори
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 2 524
Спомням си че някъде бях чела че родител може да дари средства на детето си и да плати по - малко данъци? Как точно става това, някой правил ли го е???

# 1
 • Враца
 • Мнения: 867
Взимаш бележка за дохода..връщат от 2005г.Правиш дарение .... и подаваш молба-декларация в данъчното.Може на всеки инвалид,не само на детето си.връщат сумата от здравното осигуряване и второто пенсионно осигуряване.До месец връщат парите на посочена сметка.

# 2
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 2 524
Нищо не разбрах Embarassed
В нашия случай мъжа ми ще подава сега годишна данъчна декларация- какво да вземе и да пише??? И въпросното дарение процент от дохода ли е - все пак не може да дари целия си доход??? Има ли значение и процента инвалидност на дарения и с какъв документ се "доказва" дарението?

# 3
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
Както разбирам Марги пише при условие на платен данък, когато човек е на заплата

# 4
 • София
 • Мнения: 1 333
Мили мами и татковци пускам Ви какво е точно становището на Закона за Дарителството и дано всички успеем да го приложим за децата си. И при нас таткото на Мими ще подава декларация и сега се чудим как точно да изчислим данъка който да му върнат. май ще се допитвам до счетоводител за помощ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Дарения и облекчения
Информация за индивидуални дарители
Размер на данъчните облекчения:
Законът за облагане доходите на физическите лица (ЗОДФЛ) определя данъчно облекчение за направено дарение до 10 % от облагаемия годишен доход.
Кой може да ползва облекчението:
Получаващите доходи от трудови правоотношения и от приравнените към тях правоотношения (чл. 20, ал.6)

Лицата, упражняващи свободна професия и други дейности и услуги по извънтрудови правоотношения, както и лицата, извършващи срещу възнаграждение управление (чл. 22, ал.1, т.4)

Лицата, получаващи доходи от наем, рента или аренда (чл.25, ал.2)
Как се намалява облагаемият доход:
Данъчното облекчение се приспада от облагаемия доход след намаленията, посочени по-долу.
За получаващите доходи от трудови и приравнени на тях правоотношения данъчната основа се намалява:
с вноските за пенсионни, здравни и други осигуровки, които работникът или служителят по закон е задължен да прави за своя сметка;

вноските за доброволно пенсионно и здравно осигуряване и доброволно осигуряване за безработица;

внесените през месеца за сметка на лицата вноски по договори за застраховки "Живот" и застраховки "Живот", ако са свързани с инвестиционен фонд.
За получаващите доходи от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия и договорите за управление и контрол, данъчната основа се намалява:
с разходи за дейността от 10% за управление и контрол и участие в управителни и контролни органи на предприятия и юридически лица с нестопанска цел, 35% за извършване на услуги с личен труд, упражняване на свободна професия, до 70% за животновъдство (чл.22, ал.1, т.1);

вноски за пенсионни, здравни и други осигуровки, които лицата по закон са задължени да правят за своя сметка (чл.22, ал.1, т.2);

вноски за доброволно пенсионно и здравно осигуряване, доброволно осигуряване за безработица и вноските по договори за застраховки "Живот" и застраховки "Живот", ако са свързани с инвестиционен фонд в общ размер до 10 на сто от облагаемия доход след приспадане разходите за дейността. (чл.22, ал.1, т.3);

За фирмите-дарители
Размер на данъчните облекчения и отчитане на даренията
Дарителите, които са юридически лица, задължени по Закона за корпоративното подоходно облагане, могат да отчетат направените дарения като разходи.
Ако даренията са в размер до 10% от положителния финансов резултат, те не се облагат с данък, удържан при източника и с тях пряко се намалява финансовият резултат.
Ако даренията са в по-голям размер, надвишението се прибавя към финансовия резултат и се облага с данък, удържан при източника в размер на 17%, който се признава за разход по дейността.

Ограничения
За да се ползва данъчното облекчение, дарението трябва да бъде направено в полза на получатели, определени от закона.
Задължения на получателите на дарения
Българската държава може и трябва да създава данъчна среда, която да насърчава дарителството.
Едновременно с това е необходима и по-добра законова рамка, за да могат организациите с идеална цел – едни от най-честите получатели на дарения - да работят повече и по-ефективно.
Дарителят има право да постави условие дарението да бъде използвано за конкретна цел. В случай, че такова условие не е изрично посочено в договора за дарение, то дарението се ползва по желание и преценка на дарения в изпълнение на неговите обществено полезни дела.
Независимо дали е физическо или юридическо лице, получателят на дарението дължи на дарителя точна отчетност за изразходваното дарение. Периодично по време на разходване на дарението и след неговото пълно изчерпване получателят изпраща на дарителя отчети за изразходените средства и за постигнатите резултати. Възможно е към тези отчети да бъдат прикрепени първични счетоводни документи, доказващи направените разходи.
Етиката в съвременната благотворителност изисква за направеното дарение да бъде изпратено благодарствено писмо на дарителя

# 5
 • Враца
 • Мнения: 867
Нанди ви е написала подробно..но аз ще ви го кажа на прост език.Взима се бележка за дохода от предприятието,задължително там трябва да кажете,че е за пред данъчното..те знаят какво да пишат.След това се сключва договор за дарение.Не е задължително нотариално заверено.Просто се взима готова бланка.Едната страна/дарителя/ е човека на когото е издадена бележката за дохода..т.е. таткото.А приемателя на дарението..майката.Попълва се данъчна декларация за облекчаване на данъците,има ги в данъчната служба.При нас във Враца има пред данъчното 2 гаража със счетоводни служби.Даваш 5 лв и ти я попълват.Но който разбира може да мине и без това.И целия комплект се подава в данъчното.Даваш сметката на която искаш да ти преведат паричките и чакаш около 1 -2 месеца.Връщат от 2003г,2004г и 2005.Все още за 2006 нямам информация.Ако има нещо неясно питайте!

# 6
 • Мнения: 4 554
След това се сключва договор за дарение.Не е задължително нотариално заверено.Просто се взима готова бланка.
     Откъде се взема?

# 7
 • Враца
 • Мнения: 867
Има ги в гаражите в които се извършнат счетоводни услуги до данъчното.И при вас трябва да е така.Най-обикновен договор за дарение.Получател отдолу и място за дарителя. И място за подписи.

# 8
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
Формуляри от нац агенция за приходите /може да се теглят и от Интернет/ - по нашему данъчното

Един от необходимите документи Удостоверение за наличието или липса на задължения

Днес бях до там

# 9
 • София
 • Мнения: 1 333
Doroti, какво ще рече това Удостоверение за наличието или липса на задължения  ????

за да знаем какво да подготви таткото

А също не ми е ясно как така връщат пари от 2003,04, 05 ... имаш предвид със задна дата за иузминали години... все едно и тогава таткото е направил дарение на детето ли???
Може ли малко повече подробности !!!

# 10
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
И аз не разбрах много, много  Embarassed
Значи, ако сега направим дарение, нали е 2007, а таткото ще подава данъчна декларация за 2006, може ли така? И това дарение горе-долу каква сума може да е?
Удостоверение за наличието или липса на задължения - това и за двамата родители ли трябва и за дарителя и за дареният, или само за дарителят?
Извинявайте за многото въпроси  Embarassed Embarassed Embarassed

# 11
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
Нанди, това е документа, че не се дължат данъци.

За връщането от старо време, не знам как става, но логично - след като договора не се заверява нотариално, то може в такъв случай да се представи стар договор за дарение и да се иска приспадане на старите данъци.

Аз днес питах за мои приятели, които имат инвалид в къщи - те също са чували, но мислили че трябва да и ги внесат, но аз им обясних, че те изразходват така или иначе тези пари за пълнолетното си дете и просто ще представят отчет в общината къде са ги изразходволи.


Днес като отидох в данъчното питах за този момент. Веднага хората ми показаха какво трябва.

Като първо се вади този документ за това че няма дарителя задължения към държавата.

Договора за дарението - вътре се пише сумата. А когато са с предплатени данъци се вади бележка за дохода от службата - там знаят какво да пишат.Аз сега разучавам нещата за стари години тези хора нямат такива доходи и затова не съм питала. Добре че беше тази тема.


открих това http://www.bgblago.com/?3,4

и тук http://www.biberonbg.com/sdrujenie/darenia.htm

http://www.geocities.com/clubscheti/може да си ги изтеглите. Иначе ми обещаха екземпляр /нямаха в момента/ и ще ви пратя

Последна редакция: ср, 10 яну 2007, 21:02 от dorothy

# 12
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 2 524
А документ че нямаш задължения от данъчното ли се вади???
Петя, размера на дарението може да е до 10 % от дохода-  например ако взимаш 1000 лв- то е 100 лв.

# 13
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
А документ че нямаш задължения от данъчното ли се вади???
 

да

# 14
 • Враца
 • Мнения: 867
Може да се връща със задна дата.Да кажем за 2003г взима се бележка от предприятието/може и двамата родители поотделно да подават такава декларация/Но ако са ви осигурявали на минималната..просто няма смисъл ще върнат броени левове.Прави се договор за дарение със задна дата..през 2003 произволно.А дарението поне при мен беше 450 лв и ми върнаха 100 за 2005гА сега съм подала за 2003.Понеже 2004 бях по майчинство ,а то е необлагаемо и няма да ми върнат нищо.А бележка за задължения към данъчното не съм вадила.Ако имаш, те викат и подписваш акт за прихващане и ти дават остатъка.Пете ,вади на таткото и действай.Може и двамата радители ...нали разбрахте.Но трябва доходите да са им реални .Колкото взимат,на толкова да са ги осигурявали.Защото повечето частници ги осигуряват на минималната.Така беше и при сестра ми,бяха и изчислили ,че ще и върнат 12лв и се отказа..И още една хитринка.Понеже при нас беше страшен наплив..чакаш по 2-3 часа, отиваш в пощата  и ги подаваш с препоръчано  писмо с обратна разписка.Даваш 2 лв и  и си готов без чакане.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт