Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 28 ян. 2005, 09:29 ч.

Баба може най-добре :)

  • 2 982
  • 9
  •   1
Отговори
  • Мнения: 180
Сигурно и вашите баби са така. Когато опре до месене и точене нямат равни Simple Smile. Ето нещо на което ме научи баба ми преди седмица. Става страхотно

Масленицата на баба
Продукти:
1 1/2 - 2 ч. ч. мас (топена)
2/3 пакетче мая
1 кг брашно
1 куп. вода (250 гр лимонада)
1 яйце + 2 жълтъка за намазване на масленицата
1 1/2 ч. л. сол
1 к. л. захар
1 ч. л. олио
1/2 к. л. Оцет
сирене
Приготвяне:
Предварително слагаме 1 купа с вода да заври. Маята се размесва с малко вода. Месим всички продукти без маста, като брашното е пресято. Разделяме тестото на 12 – 13 топки. Овалваме всяко топче с мас и го разстиламе в добре подмазаната тава. През 2-3 листа слагаме сирене и ръсим с мас. След това ги събираме и усукваме. Слагаме да втаса на водна баня върху врящата купа с вода. След като изпълни тавата но не много да бухва намазваме с 2-та жълтъка разбити с 2-3 капки вода и олио и слагаме да се пече. Като извадим от фурната напръскваме с вода и завиваме за малко.

Тя естествено прави на око, но аз настоях за мерките. Споделете и вие какво правят вашите баби Simple Smile

# 1
  • Мнения: 3 452
ами баба ми прави невероятен тутманик по панагюрски, но аз не мога да го докарам като нея Tired

# 2
Rus0koska, абе не можах да схвана. Значи "разточваме" всеки от тия 12-13 топки и ги нареждаме в тавата като за баница - така ли? И после цялата тази " камара" я навиваме на руло, леко усукано и ....после как - като охлювче в тавата ли го поставяме Embarassed  ooooh!

# 3
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Цитат на: Honda
Rus0koska, абе не можах да схвана. Значи "разточваме" всеки от тия 12-13 топки и ги нареждаме в тавата като за баница - така ли? И после цялата тази " камара" я навиваме на руло, леко усукано и ....после как - като охлювче в тавата ли го поставяме Embarassed  ooooh!

И на мен точно това не ми стана ясно.
Всичките разточени листи се усуква ли?

# 4
  • Мнения: 180
Почвам отначало Wink
Значи като наредим всички разтокани кръгове (между всеки сме си сложили мазнината, сиренето) го събираме от двете страни за да стане продълговато, а може и да го навием. И след това започваме да усукваме самото тесто (въртим го Simple Smile) и освен това го навиваме да стане като охлюв в тавата. уффф много ми е трудно да ви го обесня. Дано да сте разбрали  #Puppy dog

# 5
  • Мнения: 180
Ето една още една бабина рецепта за бухтички, които правих тази сутрин за закуска. Станаха супер

Продукти:
1 ч. ч. кисело мляко
2-3 с.л. олио
1/2 ч. л. сол
2-3 с. л. захар
1 ч. л. сода
1-2 яйца
брашно
Приготвяне:
От всички продукти се замесва меко тесто, но да е гладко и да не се залепя. Разточва се на кора дебела около половин сантиметър. Нарязва се на ромбоиди или каквото ви хареса и се пържат на силен огън.

Да ви е сладко!

# 6
Цитат на: Rus0koska
Ето една още една бабина рецепта за бухтички, .....

Тъй, тъй. Пък аз точно в неделя сутрин се чудих как се правеха тия прослувути бухтички, че да видиш как звъня по телефона до Б-я да питам за рецепта. .....Пък то..., ей нА къде го имало Embarassed  Grinning

# 7
  • Мнения: 180
Simple Smile Само съм пропуснала че мойе да сложиш в тестото ако искаш и 100-150 гр. сирене

# 8
  • Мнения: 146
Това със 100-те гр сирене за тестото на бухтите ли се отнася?

# 9
  • Мнения: 180
Цитат на: dizzy
Това със 100-те гр сирене за тестото на бухтите ли се отнася?


Да. Натрошаваш го наситно и в тестото Simple Smile Но и без сирене стават вкусни

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт