Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 180
Сигурно и вашите баби са така. Когато опре до месене и точене нямат равни Smile. Ето нещо на което ме научи баба ми преди седмица. Става страхотно

Масленицата на баба
Продукти:
1 1/2 - 2 ч. ч. мас (топена)
2/3 пакетче мая
1 кг брашно
1 куп. вода (250 гр лимонада)
1 яйце + 2 жълтъка за намазване на масленицата
1 1/2 ч. л. сол
1 к. л. захар
1 ч. л. олио
1/2 к. л. Оцет
сирене
Приготвяне:
Предварително слагаме 1 купа с вода да заври. Маята се размесва с малко вода. Месим всички продукти без маста, като брашното е пресято. Разделяме тестото на 12 – 13 топки. Овалваме всяко топче с мас и го разстиламе в добре подмазаната тава. През 2-3 листа слагаме сирене и ръсим с мас. След това ги събираме и усукваме. Слагаме да втаса на водна баня върху врящата купа с вода. След като изпълни тавата но не много да бухва намазваме с 2-та жълтъка разбити с 2-3 капки вода и олио и слагаме да се пече. Като извадим от фурната напръскваме с вода и завиваме за малко.

Тя естествено прави на око, но аз настоях за мерките. Споделете и вие какво правят вашите баби Smile
Цитирай


Мнения: 3 452
ами баба ми прави невероятен тутманик по панагюрски, но аз не мога да го докарам като нея Tired
Цитирай
Rus0koska, абе не можах да схвана. Значи "разточваме" всеки от тия 12-13 топки и ги нареждаме в тавата като за баница - така ли? И после цялата тази " камара" я навиваме на руло, леко усукано и ....после как - като охлювче в тавата ли го поставяме Embarassed  ooooh!
Цитирай

Бургас

Мнения: 3 553
Цитат на: Honda
Rus0koska, абе не можах да схвана. Значи "разточваме" всеки от тия 12-13 топки и ги нареждаме в тавата като за баница - така ли? И после цялата тази " камара" я навиваме на руло, леко усукано и ....после как - като охлювче в тавата ли го поставяме Embarassed  ooooh!

И на мен точно това не ми стана ясно.
Всичките разточени листи се усуква ли?
Цитирай


Мнения: 180
Почвам отначало Wink
Значи като наредим всички разтокани кръгове (между всеки сме си сложили мазнината, сиренето) го събираме от двете страни за да стане продълговато, а може и да го навием. И след това започваме да усукваме самото тесто (въртим го Smile) и освен това го навиваме да стане като охлюв в тавата. уффф много ми е трудно да ви го обесня. Дано да сте разбрали  #Puppy dog
Цитирай


Мнения: 180
Ето една още една бабина рецепта за бухтички, които правих тази сутрин за закуска. Станаха супер

Продукти:
1 ч. ч. кисело мляко
2-3 с.л. олио
1/2 ч. л. сол
2-3 с. л. захар
1 ч. л. сода
1-2 яйца
брашно
Приготвяне:
От всички продукти се замесва меко тесто, но да е гладко и да не се залепя. Разточва се на кора дебела около половин сантиметър. Нарязва се на ромбоиди или каквото ви хареса и се пържат на силен огън.

Да ви е сладко!
Цитирай
Цитат на: Rus0koska
Ето една още една бабина рецепта за бухтички, .....

Тъй, тъй. Пък аз точно в неделя сутрин се чудих как се правеха тия прослувути бухтички, че да видиш как звъня по телефона до Б-я да питам за рецепта. .....Пък то..., ей нА къде го имало Embarassed  Very Happy
Цитирай


Мнения: 180
Smile Само съм пропуснала че мойе да сложиш в тестото ако искаш и 100-150 гр. сирене
Цитирай


Мнения: 146
Това със 100-те гр сирене за тестото на бухтите ли се отнася?
Цитирай


Мнения: 180
Цитат на: dizzy
Това със 100-те гр сирене за тестото на бухтите ли се отнася?


Да. Натрошаваш го наситно и в тестото Smile Но и без сирене стават вкусни
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.