Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 839
Ясно, подписвам договор с някоя банка за съхранение на стволови клетки, но трябва ли да правя предварителна уговорка с лекарите, при които ще раждам/при мен със секцио?
Нека мамите, които са запазили вече клетки да споделят как точно е станало това.

# 1
 • София
 • Мнения: 7 140
Има си спец. екипи, които извличат ст. клетки от пъпната връв т.е. това не го прави екипа, при който раждаш. Реално пряко не можеш да подпишеш дог. с банка за съхранение в чужбина, а чрез нейните представители тук /които осигуряват и екипа/. До колкото знам в Б-я ст. клетки се съхраняват на две места - Св. Никола и клиника Малинов, като договора, който подписваш с тях обхваща цялата процедура /извл. и съхранение/. Те се ангажират техен екип да е на разположение, когато раждането започне в която й да е болница на територията на България. Лично аз за сега съм се спряла на кл. Малинов /Стаменов/.
Има много писано по темата - пусни на търсачката "стволови клетки"

# 2
 • София
 • Мнения: 1 839
Това е ясно, че израждащият екип не извлича клетките, но как точно разбират, че трябва да съхранят, а не да изхвърлят пъпната връв и прочие на боклука? Банката ли ги уведомява, или аз в момента на раждането. И кой доставя комплекта-този дето струва около 400 лв? Аз ли си го нося, или е готов във самата болница? Да не се окаже после-разбрали, не недоразбрали.

# 3
 • София
 • Мнения: 7 140
Достатъчно е да избереш къде ще замразяваш, да подпишеш договор, да платиш и да се обадиш, когато тръгнеш към болницата да раждаш. Всичко останоло си е грижа на екипа.

"Това е ясно, че израждащият екип не извлича клетките, но как точно разбират, че трябва да съхранят, а не да изхвърлят пъпната връв и прочие на боклука?"
На раждането присъства екип на банката /или оторизиран от нея/, в която ще замразяваш, който ти съгл. договора си предупредила, че отиваш да раждаш.
"Банката ли ги уведомява, или аз в момента на раждането."
Ти уведомяваш екипа, на банката, с която си скл. договора като тръгнеш да раждаш, той вече си се разбира с израждащите.
"И кой доставя комплекта-този дето струва около 400 лв?"
Не разбирам за какви комплекти питаш? Всичко необходимо си носи екипът.
http://www.invitro-bg.com/display.php?page=m11&sub=11
http://st.lazar-hospital.com/
http://www.art.bg/temp/vita.bg/statii.php?sn=9
http://www.1agb.com/news.php?id=13
Избери къде ще замразяваш /което никак не е лесно т.к. цените и условията са мн. различни/ и там ще ти обяснят всичко, вкл. дали и какво се очаква от теб.

Последна редакция: ср, 10 яну 2007, 14:33 от Лекси

# 4
 • Мнения: 4 784
В момента и ние със съпруга ми сме в процес на избор, къде да съхраним стволовите клетки на бебо. За сега знам са ЦИЛАБ, Малинов и "Св.Лазар". Май ще се спрем на последния вариянт, доколкото успях да разпитам, там май са най-добри в тази сфера в България, въпреки че е и най-скъпо.

# 5
 • София-Люлин
 • Мнения: 592
Ние подписахме с клиника Малинов.От моя страна беше необходимо само да им кажа датата и часа на секциото,както и доктора при който ще раждам.Оттам нататък не съм имала никакви ангажименти,т.е.при подготовката за операцията девойките от Малинов вече бяха дошли и бяха около мен.На самата операция май не присъстваха( просто си имах други вълнения) и не съм гледала кой е там.После те са си взели материала,казали са даже на мойте близки,че е достатъчно количеството.Вчера вече ми се обадиха,че замразяването е успешно и трябва да отидем да си вземем всички документи и да заплатим

# 6
 • София
 • Мнения: 7 140
Буба, понеже и аз смятам да замразявам там, би ли ми казала колко струва и колко време преди раждането е добре да се свържа с тях?
Мерси  bouquet

# 7
 • Мнения: 4 302
За какви суми става въпрос горе долу?

# 8
 • София
 • Мнения: 7 140
До колкото знам за Малинов - 3100 лв + съхранение за първите 3 години и след това по 300 лв. на година за съхранение.
За Шейново /представители на  холандския холдинг Cryo Save/ - 3000 лв, като няма такса за съхранение. Първоначално се плащат 400 лв и едва след успешно замразяване се доплаща. Дървото там е, че клетките се транспортират в чужбина и рискът да се увредят по време на транспортирането е голям.
За Св. Лазар - 4400 лв + 280 лв. за съхранение на година

# 9
 • София-Люлин
 • Мнения: 592
ДА за Малинов сумата е 3100 като след 3-та година е 150 евро годишно.Аз отидох при тях месец преди датата на секциото ( то беше на 27 декември).Тогава подписахме и договора като нищо не съм заплащала,едва сега след като всичко е о.к.т.е.имаме замразени ств.клетки трябва да отидем да си вземем протоколите и съответно да заплатим 3100 лв.
Доколкото знам може и разсрочено да се плаща,но не знам какви са условията.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт