Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 ян. 2007, 09:29 ч.

Има ли връзка успешното кърмене с политиката в родилното (за София)?

 • 1 634
 • 46
 •   1
Отговори

Анкета

Къде раждахте и повлия ли това на кърменето ви в последствие?

Опции:

 • Мнения: 967
Здравейте, разговор с една моя позната провокира у мен въпроса наистина ли политиката на родилното оказва решаващо влияние на решението на майката да кърми или който има желание го прави независимо от обстоятелствата.
Това, което имам пред вид е, че има болници в които активно стимулират майката да кърми, насърчават кърменето на поискване, бебето е с майката и не му се дава АМ, ами се храни с коластра докато кърмата на майката слезе. Ясно е, че в тез болници след изписване от болницата майката в повечето случаи продължава да кърми и не дохранва.
Има обаче болници, където бебето се носи на майката под час, а не всеки път, когато е гладно, майките и бебетата са разделени и на бебетата се дава адаптирано мляко - питам ви пречи ли това на кърменето в бъдеще (под кърмене имам пред вид хранене изцяло на кърма, а не смесено хранене)? Ако жената ражда в такава болница не я ли отказват условията от кърменето или веднъж захранено с АМ бебе не продължава ли и за напред на смесено хрнене или ще кажете, че няма значение от мястото на раждане, а кърменето си зависи само от решението на майката и дори изписани на смесено хранене биха могли да преминат само на кърма вкъщи с малко воля и постоянство.
Да чуем какво ще кажат личните ви впечатления...

Предварително се извинявам, че в анкетата не присъстват всички болници, но е невъзможно да се обхванат всички, за това съм посочила тези, към които според мен има най-голям интерес.

Ако трябва да отговоря лично раждах в Света София и кърмих 1год и 4 мес. Смятам, че политиката на болницата в подкрепа на кърменето и срещу даването на адаптирани млека на новородени ми помогна да стартирам успешно кърменето и да върви добре и занапред. Лично аз смятам, че ако в родилното бяха хрнили бебето ми с адаптирано и ми го бяха давали под час надали бих успяла за в бъдеще да кърмя успешно, но това си е мое мнение - да видим какво сочи вашия опит...

# 1
 • Мнения: 2 820
Първия път раждах в Окръжна болница, дадоха ми бебето след около 48 часа (предполагам, че са й давали АМ) и нищо не обясняваха, освен че не дават да кърмим легнали (а толкова щеше да ни улесни - всички с епизиотомия, а леглата с пружина, при това изтърбушена, без стол в стаята........) Кърмих, защото исках да кърмя, но ако бях от колебаещите се сигурно щях да се откажа. Накратко   мисля, че политиката на болниците определено влияе на бъдещия начин на хранене  Peace

# 2
 • Мнения: 5 399
Родих в Шейново, кърмя и ще кърмя докато и двамата желаем. Там дават яко АМ и нищо не обясняват за кърменето и ползите.

няма значение от мястото на раждане, а кърменето си зависи само от решението на майката и дори изписани на смесено хранене биха могли да преминат само на кърма вкъщи с малко воля и постоянство.

Да, така смятам!!!!  newsm10

# 3
 • Мнения: 903
Раждах в Майчин Дом и кърмя/кърмих/имам намерние да кърмя дълго (повече от 6 мес, по-възможност 1 год)
Това е моя отговор...
Продължавам да кърмя   bouquet

# 4
 • Мнения: 679
Здравей!
И аз раждах в Св.София Simple Smile До момента се кърмим и се надявам да продължим така до минимум годинката на малчугана. Очарована съм от лекарите в детското отделение, всички са ЗА кърменето и обясняваха че дори и капките коластра са достатъчни за бебо.
Ноооо акушерките в детското незнам дали всъщност са акушерки  е те просто с нищо не ми помогнаха.  Добре че беше една санитарка да ми помогне да сложа бебо на гърдата, а също и на него да засуче.  newsm78. А тая работа май трябваше тия от детското да я свършат. Но явно навсякъде има хора изпълнени с безхаберие. Какво да се прави  Sick
Но определено има значение дали в болницата е давано АМ, това е моето мнение

# 5
 • София
 • Мнения: 3 061
Раждах във Втора Градска - тя е сертифицирана като "Болница - приятел на бебето". Това беше и една от причините да родя там. В това отношение съм много доволна. Не че много-много обясняваха, ама аз бях прочела тук доста, та ми беше достатъчно, че ми донесоха бебето три часа след раждането и се остана с мен докрая. Само първата вечер го взеха за 6 часа да поспим.

Мисля, че тези първи дни си оказаха благотворно влияние - бебето си засука коластра, нямам проблеми със запушени канали и т.н.

Да, има значение! Който е решил твърдо да кърми може и да "не се даде" на порядките като в Шейново, но все пак добрите условия в родилното помагат за успешното кърмене. Аз засега нямам проблеми в това отношение!

# 6
 • Мнения: 277
Здравейте мили мами и от мен!
Искам да дам и моя отговор макар, 4е живея и раждах в Австрия.
Мисля, 4е кърменето е най-ве4е избор на майката, но родилния дом си казва думата! Тук политиката е на кърмене и изобщо не те итат дали искаш или не да кърмиш. Родих Марти в 23:50х и без да го измият го сложиха на гърдите ми да легне и така си лежахме 2 часа. След това станах да се изкъпя, изкъпаха и бебето и го сложиха на гърдата да су4е - 3часа след раждането.  От тогава сме като залепени и кърменето , съответно су4енето е нашето  любимо занимание!

# 7
 • sofia
 • Мнения: 6 034
Първия път раждах в Окръжна болница, .....
Да ти кажа, че оттогава нещата са се променили. Дадоха ми Теди на 5-тия час. Висеше нон-стоп на гърдата и си спяхме заедно. Естествено намериха се такива (и доктори, и акушерки) да правят забележки, но бяха любезно контрирани от мен. Иначе вече не предлагат вода, а за добавка те питат ако искаш.
Не обясняват, защото и самите акушерки си нямат идея  Simple Smile

Иначе съм абсолютно съгласна, че ако в родилния дом се дадат насоки и помощ, повече майки ще кърмят.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 056
Абсолютно си права, че е от огромно значение как ще те напътстват в родилното!
Аз раждах в Майчин дом и там уж насърчават кърменето, но дават същите неадекват ни съвети като всички педиатри - кърмене на 3 часа, нощна пауза, даване на вода със захар и т.н.
И аз като бебка и бебко питах една санитарка и добре, че беше тя да ми покаже как да изцеждам и т.н. (акушерките само сумтяха надменно).Имах огромното желание да кърмя и само това ме спаси, че си прокарахме интернет след като се прибрахме с бебето у дома. За болшинството момичета, които нямат достъп до интернет вкъщи просто следват сляпо съветите на педиатри, акушерки и баби и дори и не си и помислят, че има друг вариант...(както бях аз, преди да започна да влизам тук)Не бях чувала за кърмене на поискване... Embarassed

# 9
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Можем ли и извън София да гласуваме с "Раждах в болница различна от посочените и кърмя/кърмих/имам намерние да кърмя ..." ? Simple Smile
И другите родилни по градове имат разни политики Wink

# 10
 • Мнения: 1 896
Тук във форума обаче анкетата едва ли ще даде много показателни резултати, защото сме се събрали убедени кърмачки.
Тези, които не са успели да кърмят поради политиката на родилния дом ги няма да отговорят.
Има голямо значение стартът, така мисля. Куп проблеми можеха да ми бъдат спестени, на детето ми също. Все пак първите часове от живота на новия човек са много важни, нали така?

# 11
 • София
 • Мнения: 2 648
Даа, и аз си мисля, че анкетата щеше да е  по-ефективна в форума "Майки - бъдещи и настоящи"

Иначе - аз родих със секцио в МД. На въпроса кога ще ми дадат бебето и къде е, ми казаха "Айде, пак истории за "Искрено и лично". Не го видях в следващите 24 ч. Когато си го взех за кърмене, нкикой нищо не ми каза/ показа... нещо повече - виках акушерките 3 пъти, за да дойдат и го сложат правилно /междувременно имах вече рагади  Confused /. За дохранването - същите "професионалистки" ни гонеха по коридоите с шишетата и заплахи, че ако не дохранваме още половин месец няма да ни изпишат... Имаше и почти физическа разправа между момичето на съседното легло, чието бебе се събуди и засука 5 мин. преди времето за връщане на бебетата и акушерката, която след 10 мин. дойде и почна да й крещи и да дърпа легълцето -количка да си го прибира.  #Cussing out

Единственото, което ми помогна много, е когато дойде /на 5я ден!/ неонатоложката Др. Попиванова и ми каза да спра да дохранвам, защото имам достатъчно кърма. Не, че нещо ми обясни или показа, но поне думите й ми вдъхнаха увереност и започнах да изхвърлям добавката . Ако имах късмет да ми беше казала да го кърмя колкото си иска, а не максимум по 20 мин., щеше да ми е от огромна полза и да спестя много последвали трудности, ама... карай!

В обобщение мога да кажа, че успях да кърмя /и продължавам да го правя, защотото е основната храна на бебчо вече 8 месеца/, независимо от "грижите" положени за противното от персонала на отделението за раждали секцио в МД София.

# 12
 • София
 • Мнения: 1 252
Мястото на темата не е тук. За да са обективни резултатите трябва да се пусне и в другия подфорум за Хранене с АМ. Тук отговорите ще са 100% кърмя, независимо къде съм родила.
Аз съм раждала в частна болница. Предупредих, че смятам да кърмя и не искам добавка и вода. Въпреки това винаги ми даваха, защото ми се полагали. Всичко изсипвах в тоалетната. Детето беше 5 дни на венозно хранене в кувьоз. На 5-я ден акушерка ми го донесе за кърмене и стоя при мен да ми показва как да го държа и как да го кърмя. Вечерта отказах да го оставя при акушерките и спах с него на леглото и го кърмих колкото пъти пожелаеше. Сутринта отнесах скандал за това, че детето е в моето легло. Обясних, че и за в бъдеще Емо ще спи с мен така, че това не би трябвало да ги притеснява. Докато ни изпишат Емо си беше при мен и само когато минаваха педиатри на визитация ми го вземаха.
Не мисля, че във всяка болница щях да имам тази свобода и това бе причината да избера частна клиника.

Според мен дали ще кърми една майка зависи от нейната нагласа и теоретична подготовка. Ако го нямаше този форум едва ли щях все още да кърмя. Имах си своите битки в началото на кърменето и благодарение на съветите и статиите, които намерих тук синът ми вече 9 месеца ми е голям фен.

# 13
 • Джакарта
 • Мнения: 1 234
Родих в Шейново, кърмя и ще кърмя докато и двамата желаем. Там дават яко АМ и нищо не обясняват за кърменето и ползите.

няма значение от мястото на раждане, а кърменето си зависи само от решението на майката и дори изписани на смесено хранене биха могли да преминат само на кърма вкъщи с малко воля и постоянство.

Да, така смятам!!!!  newsm10

Все едно аз съм по писала. Аз лично ял, не ял, не му давах добавката, като ми го носеха.

# 14
 • Мнения: 845
Родих във Втора Градска - София, там нищо не обясняват за кърменето освен ако не ги питаш настоятелно. Но дават добавка само ако си я поискаш. Инак вода дават, но аз не дадох на Вики въобще защото се бях подготвила от форума че той ще си набави вода от кърмата. Още си се кърмиме и ще продължавам, е вярно че е захранен но поради други обстоятелства.
Интересно беше че девойката с която бяхме в една стая имаше кърма но си искаше добавка, вярно че бебето беше големичко но нали като суче и се стимулира кърмата, та тази девойка ми правеше постоянно забележки да не го слагам толкоз често на гърда че щял да се научи така и нямало да ме остави намира в къщи. Хич не и пбърнах внимание даже да си промрънкваше заради нещо друго аз си го слагах на гърда. Смятам, че не съм сгрешила.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт