Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Бургас - на гребена на вълните
  • Мнения: 777
Здравейте! Бременна съм в началото на 5ти месец и към края на януари възнамерявам да изляза в болничен до 45те дни преди термина. Тогава започва майчинството както си е по закон. От ноември месец започнах да се осигурявам на двойна МРЗ, като сама си надвнасям осигуровките, тъй като работодателя ми внася осигуровки върху МРЗ. Въпроса ми е: какво се случва ако изляза в болничен от края на януари? Кой поема осигуровките ми? Аз ли ще трябва да довнасям или се поемат от НОИ? Ако изляза в болничен, какви пари би следвало да получавам и от кого? Моля, който е наясно да ми отговори! Благодаря предварително!

# 1
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 15 546
Болничните по време на бременността са от вида"за общо заболяване и майчинство" и като размер са 80% от брутното трудово възнаграждение за предходните 6 месеца, но не могат да надвишават средно дневното нетно възнаграждение за същия период. Върху сумата на боничните се дължи само здравна осигуровка, която по принцип е за сметка на работодателя. Самото обезщетение, което се получава по време на болничен е за сметка на НОИ.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт