Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 267
Здравейте!
Знаете ли нещо за тези таблетки за предизвикане на раждане по-рано от термина, преди раждането да е започнало по естествен път?
По стечение на обстоятелствата ми се струва че ще ми предложат да ми предизвикат раждането преди термина и преди да е започнало по естествен начин, а незнам нищо за това - лошо ли е за бебето, за мен, по-трудно ли ще е...  събирам информация от мами които знаят.
Благодаря птредварително!  Hug

# 1
 • София
 • Мнения: 506
Не съм раждала по такъв начин,но знам това-онова,а и докато бях в болницата имах примери за гледане Simple Smile
Хапчето се казва Cytotec и по принцип е за лечение на язва.едно от страничните му действия е да предизвиква контракции и раждане и затова се изпозва в такива случаи.Едно хапче се пие на 4 пъти през не си спомням колко часа и контракциите обикновено започват след втората четвъртинка (е,разбира се,при всеки е различно).За бебето няма никакво значение че се предизвиква по този начин раждането,в смисъл че хапчето не може да му навреди.Няма правило че раждането така ще бъде по-трудно.Това си е индивидуално при всеки.
Пожелавам ти много кураж и леко раждане!

# 2
 • Мнения: 1 980
Аз раждах с хапче, но вагинално. Способства за изглаждане на шийката на матката и предизвиква контракции. Сложих си го през нощта в 3 и в 8 бяхме в болницата, но нямах болки...в последствие ми сложиха и система с окситоцин и тогава започна процеса. Нямах база за сравнение дали по тежко се ражда така, но от започването на същинските болки до раждането минаха 3-4 часа. Но всяко едно раждане е трудно според мен. Кураж ти желая!

# 3
 • Варна
 • Мнения: 1 044
Аз раждах с хапче, вагинално, не си спомням как се казваше. През нощта преди да родя ме хванаха болките, лекарят ми би някаква инжекция, и на сутринта ме извика в болницата. Отидох свежа и ухилена като репичка, нищо не усещах. В 10:30 ми сложи хапчето, прати ме на обиколка около болницата, в 11:10 си обличах нощницата, и в 12:00 бебчо вече плачеше на корема ми:) Не знам какви вълшебства направи доктора, ама съм му много благодарна! А имаше възможност да ме резнат, защото бебчо се роди големичък за моите размери. А, и някакви системи ми закачи, преди да почне раждането. Но не мога да кажа, че ме боля толкова, колкото разправят всички-нищо страшно няма.

# 4
 • Стара Загора
 • Мнения: 189
Аз незнам за хапче, но мен ме включиха на системи и ми предизвикаха много бързо контракциите. Отидох без нищо само с 3см разкритие, пукнаха ми мехура, предизвикаха ми контракции и 2 часа след като ме приеха бях родила. Никой от близките не повярва като се обадих да кажа. А имам познати, които се мъчеха по цял ден с контракции докато родят  Confused
Благодарна съм на докторката си за бързото и леко раждане.   bouquet
Съветвам те да питаш, който ще те изражда и да се уточните. Ама ти защо си мислиш, че ще ти предизвикват раждане?

# 5
 • Мнения: 135
Раждали по този начин жени са ми казвали,че са родили много лесно. Но не мога да ти кажа нищо от личен опит. Аз бях със система и също родих много бързо и мога да кажа почти без болка. За обезболявощо ползваха бусколизин.
# 6
 • Мнения: 353
И аз бях пускала такава тема и май имаше още една след това.Доста мами отъждествиха планираното раждане с простагландини с окситоциновата инфузия(два  различни медикамента,които,както съм чувала не бива да се прилагат заедно или поне много внимателно).Накратко-прилагат се вагинално(така има по-висока бионаличност),през интервал средно 4 часа(ПГ имат време на полуживот 20-30 мин),средна дозировка по половин или четвърт табл.(има различни схеми).Това е за Мизопростол(Цитотек).Добре е лекарят,който ще дирижира такова раждане,да има известен опит с работа с ПГ.
Аз също се замислям над такова раждане(лекарят ми има поне 300 такива раждания),ще видим дали ще се разубедя докрая Thinking.

# 7
 • Мнения: 2 008
аз раждах с такова хапче.първото изпих в 17ч,второто в 19ч.получих контракции и родих лесно и бързо,но имах някакво разкритие преди това-май около 4см.

# 8
 • София
 • Мнения: 4 474
Поради преносване ми предизвикаха раждане именно с такова хапче. Препоръчаха ми го пред алтернативата да ми включат система. Принципно се пие едно хапче по една четвъртинка през 4 часа - аз го пих през 2.5 - 3 часа. Не знам да създава някакво опасност за теб или детето, съмнявам се да е така.

# 9
 • Мнения: 57
Аз раждах с такова хапче по стечение на обстоятелствата. Казва се Цитотек. Бях категорично против използването му, след като порових в Интернет и прочетох за различни случаи и последиците от използването му. То не е за раждане, а за язва. Доколкото прочетох, предизвиква бурно раждане, т.е. бързо. Не е одобрено официално от здравна комисия нито в България, нито в САЩ, макар че и там се използва. Опасявах се от проблеми при мен или при бебо, имайки предвид прочетеното. Когато обаче ми изтекоха водите и се озовах родилното, въпреки че бях категорично против, доктора ми го даде да го пия. Малко се конфронтирах с него по тоя въпрос и той ми го изкара през носа на родилната маса, но това се забравя. Все пак не родих толкова бързо и определено си беше трудно. Водите ми изтекоха в 22 часа, а с бебо се мъчихме цяла нощ и едва в 6,30 ч. се появи на бял свят.  С това не приключи раждането. После се мъчих още един час да изкараме плацентата, но тя така и не се отлепяше. Наложи се с упойка да ми я вадят мануално. Според мен (а и според неонтоложката в болницата, както и според мнението на един познат лекар) една от причините беше използването именно на това хапче. Защото с негова помощ имаше разкритие, но момента не беше дошъл  явно, пришпорихме нещата. Използат го масово лекарите, особено ако си ги ангажирал, за да родиш в тяхната смяна и да става бързо. Само че не се отчита, че това е естествен процес и той трябва да става по възможно най-естествения начин. На следващото си раждане не бих го пила, категорично съм против и не ви го препоръчам момичета, въпреки че май доста е модно и актуално напоследък. Никой не се замисля за последиците. Престъпно е да се използват медикаменти не по предназначение, а по странични ефекти. АБСУРДНО Е!

# 10
 • Варна/Бургас
 • Мнения: 410
Никога!
Родих с вагинална таблетка. Когато детето стана на 4,5г ни поставиха диагноза епилепсия. Причината се оказа киста в главичката. Причината за кистата е таблетката, която ми сложиха.
Бихте ли рискували? Това е само крайно решение, когато има причини за това. Не смятам че трябва да се рискува само, за да се оцели дежурството на лекаря.
 Всички невролози и неврохирурзи, при които съм ходила са категорични за причината. Таблетката предизвиква силни контракции, при което се свива мн интензивно матката, а от там и притока на кислород към мозъка намалява и ето ти проблем!
Не го пиша, за да ви стресирам, а за да ви предпазя от ужаса, който преживаваме!
Здрави бебчета на всички!

# 11
 • Бургас
 • Мнения: 1 111
 При първото раждане вагинални глобули Простин, понеже преносвах лекарката ми каза да си ги купя, около 150 лв бяха.От тях, 4 броя през 6 часа-2 см, разкритие, смешна работа.Много трудно раждане.Вторият път, друга лекарка, пак преносване/погрешно/, даде ми някакви парченца от хапче и каза през час да ги пия, дори не зная какви бяха, може би тези, за които се говори по-горе.Много бързо се получи разкритието, лесно родих.Да чукна на дърво, засега поражения по децата няма.

# 12
 • царево
 • Мнения: 158
здравей,аз също райдах с вагинално хапче.родих лесно и бързо.не мисля,че има някакви последствия. Peace

# 13
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 261
здравей,аз също райдах с вагинално хапче.родих лесно и бързо.не мисля,че има някакви последствия. Peace
Нещата изобщо не опират до това какво `мисли` някой, а какви са научно доказаните ефекти!
Цитотек е лекарство, което НЕ Е ОДОБРЕНО за използване за предизвикване на раждане, тъй като има немалко случаи на починали от него бебета, особено когато е комбиниран с окситоцин. Търсачката не работи и не мога да открия една от старите теми в здравния по въпроса, но накратко - цитотек е оправдано да се използва за раждане само при мъртъв плод.
Простин е друг вид простагландини и е одобрен за предизвикване на раждане, но пак с куп възможни неприятности около употребата му и необходимост от стриктно следене на раждането, като отново не е хубаво да се комбинира с окситоцин.
`Предлагане` на предизвикано раждане изобщо не означава, че си длъжна да приемеш предложението и да раждаш по този начин. Ако лекарят ти го прави за свое удобство (напр. да родиш, когато е на смяна или преди отпуската му или нещо от сорта), вероятно е добре да се замислиш дали точно такъв лекар би искала да изроди детето ти и доколко можеш да му имаш доверие, че нещата ще станат както е най-добре за ТЕБ и БЕБЕТО, а не за него.

# 14
 • Мнения: 8 505
При първото раждане вагинални глобули Простин, понеже преносвах лекарката ми каза да си ги купя, около 150 лв бяха.От тях, 4 броя през 6 часа-2 см, разкритие, смешна работа.Много трудно раждане.

А на мен ми сложиха половинка.От повече нямаше нужда.7 дни след термина.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт