Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 236
Мами, днес ходих да подам документите, които са необходими за продължаване на майченството по отпуск до 315 дни при мамите заварено положение, както е посочено в брой 96 на Държавен весник - писмено заявление на майката до предприятието, към което се прилага акт за раждане на детето и декларация съгласно приложение № 7. Оказа се обаче че пак има промяна в брой 1 на Държавен весник, някой знае ли какви документи трябва да се подадът и можели да изпрати образци? 

# 1
 • София
 • Мнения: 329
Здрасти Inadar -промяната е следната:попълва се Молба- декларация от осигуреното лице по образец съгласно Приложение 2.Опитвам се да намеря в lex.bg бр.1 на ДВ но вече е издаден новия.....Ще поровя и ако го намеря ще пусна линка за да го видят и други.

# 2
 • София
 • Мнения: 5 440
Няма промяна във вашия случай. В първия брой на ДВ от тази година бе обнародвана наредбата за изплащане на обезщетенията от НОИ. Вас обаче това не ви касае. Тя се отнася за майките, които тепърва ще излизат в болничен за бременност и раждане и на които обезщетенията ше се изплащат директно от НОИ. Във вашия случай ще си получавате обезщетението от работодателя и трябва да подадете само тези документи, които сама изброявате.

# 3
 • София
 • Мнения: 5 440
Здрасти Inadar -промяната е следната:попълва се Молба- декларация от осигуреното лице по образец съгласно Приложение 2.Опитвам се да намеря в lex.bg бр.1 на ДВ но вече е издаден новия.....Ще поровя и ако го намеря ще пусна линка за да го видят и други.

Моля ви, ако не сте сигурна, че сте разбрала всичко правилно, не заблуждавайте останалите. По лентичката ви виждам, че на вас болничния ви предстои и вие в действителност ще попълвате сповенатото от вас приложение 2. Но в случая  на Inadar нещата не стоят така!

# 4
 • Мнения: 193
Майчета от къде се взимат заявлението и  декларацията съгласно приложение № 7 готови бланки ли са ?

# 5
 • Мнения: 517
Майчета от къде се взимат заявлението и  декларацията съгласно приложение № 7 готови бланки ли са ?

От къде се взимат тези документи и къде се подават?

# 6
 • София
 • Мнения: 975
И аз ще следя темата с инетрес

# 7
 • Мнения: 221
A kak ще се процедира с майките като мен,прекратили майчинството преди изтичането на тези 315 дни и какво обезщетение е редно да получат

# 8
 • Мнения: 236
ZinaSt, благодаря ти!  ZinaSt, а има ли промяна при заявлението, това което знам, че трябваше да бъде свободен текст? Последно свободен текст или по образец?

Mimi-mm, документите се подават във фирмата. Декларацията е по образец, това е декларацията, ако имаш принтер, можеш да я ползваш:

ДЕКЛАРАЦИЯ
за ползване на отпуск по чл. 163, ал. 1 или ал. 6 от Кодекса на труда от майката (осиновителката) Подписаната: ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
(трите имена по документ за самоличност)
декларирам, че за ползването на отпуск по чл. 163, ал. 1 или 6 от Кодекса на труда във връзка с чл. 45, ал. 1, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските за детето ... ... ... ... ... ...
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .,
(трите имена на детето)
родено на ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. 20 ... ... ... ... ... г.,
ЕГН ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... :
1. детето не е дадено за осиновяване;
2. детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка;
3. детето не е настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
4. детето не е починало;
5. осиновяването не е прекратено от съда.
Задължавам се при даване на детето за осиновяване, при настаняването му в заведение на пълна държавна издръжка, при настаняването му по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето или при смърт, както и при прекратяване на осиновяването от съда да уведомя предприятието, за да прекрати разрешения отпуск.
Известно ми е, че за неверни данни нося отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

... ... ... ... ... . 20... . г. Декларатор:
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Забележки:
1. Декларацията се съхранява в личното досие на работника или на служителя.
2. Излишното се зачертава.

# 9
 • Мнения: 193
Inadar благодаря ти за информацията

# 10
 • Плевен
 • Мнения: 801
освен тази декларация искат и акта за раждане на детенцето и документ от банката, в която имате разплащателна сметка - поне на мен днес от счетоводството, където работя ми искаха тези неща......
искам да споделя, че счетоводителите и те не са още наясно с цялата ситуация.........
ако някой може да ми отговори на този въпрос:
аз също съм заварено положение, до 315 дни ми остават 21 дни и мисля да се възползвам, питанката ми е ,след плащането на  обещетението за тези 21 дни, т.е. 90% от брутната ми, ако не се лъжа, заплата, откъде продължава да  се изплаща майчинството, т.е. 180-те лв. От НОИ или от работодателя - според счетоводителите, НОИ трябва да го изплаща, а аз останах с впечатлението, че в заварено положение плащането става както е било преди 01,01,2007. г.Благодаря ви.

# 11
 • край морския бряг
 • Мнения: 506
Мерси  bouquet

# 12
 • Мнения: 241
На страницата на НОИ-http://www.noi.bg/, в "Новости" , е публикувана наредбата и всички приложения към наредбата, вкл. Приложение 2 (Молба-Декларация и Приложение 7 (декларация за банковата сметка). В края на Приложение 2 са изброени всички необходими документи, които са необходими да се приложат. Моите 135 дни изтекоха на 25.12.2006г. Аз си подготвих всички документи и ги дадох във фирмата (там все още не бяха наясно). Днес са се опитали да ги подадат в НОИ, но оттам са отказали да вземат документите за завареното положение. Знаете ли дали наистина не трябва да се подават тези декларации в НОИ?

# 13
 • Мнения: 104
А какво става с тези, които са заварено положение в отпуск за гледане на дете до 2 години и си получават 160-те лв. Трябва ли да подаваме нещо или остава както досега тези пари да ги изплаща работодателя. В моята работа не са наясно дали нещо се променя в този случай и искрено се надявам да си получа мизерните пари в срок.

# 14
 • София
 • Мнения: 432
Вчера по Нова някакъв от НОИ обесняваше,че майките по майчинство заварено положение ще си получават майчинството от работодателя както досега.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт