Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 91 отговора

София

Мнения: 1 905
Имаше рецепта със снимки на една питка (погача), която прилича на хризантема. Спомням си, че тестото се навиваше на руло и се режеше леко по диагонал. Така отрязаните "листенца" се подреждаха в тавата с рязаната част нагоре, като вторият ред леко застъпваше първият.

Не мога да намеря рецептата, моля помогнете.
Цитирай
Ето рецептата:
4 яйца / 1 жълтък се отделя за намазване отгоре /
0,5 л прясно мляко
1 кубче прясна мая или 2 пак. суха
1 кг брашно
1 ч.л. сол
0,5 ч.л. захар
кашкавал
масло
Това е тесто с мая, затова е хубаво всички продукти да са леко топлички, а не да излизат направо от хладилника. Яйцата се разбиват добре, маята и захарта се размиват в малко от хладкото прясно мляко и се прибавят към яйцата. Сипва се останалото мляко, солта, брашното и се омесва меко тесто. Заедно с брашното аз слагам и по 1 с.л. мак и сусам, но това не е задължително.Покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса / може и в микровълновата, ако има такава програма / Втасалото тесто се разделя на 2 равни части. Всяка част се разточва на правоъгълна кора, дебела около 0,5 см. Намазваме с разтопено масло и поръсваме навсякъде с настърган кашкавал. Кората се навива на руло, като при навиването се усуква и разтяга да се удължи.
От тук нататък има 2 възможности:
1. Двете кори се слагат на кръст. С трите края се плете плитка, която се навива на охлюв, а четвъртият край се увива отстрани на охлюва - става като козунак.
2. Двете рула леко се разплескват /да станат плоски / и се режат на еднакви триъгълници. Краищата, които остават, се оформят на топче, което се слага по средата на намазнена тава. Покрай него започваме да редим триъгълните парчета едно до друго с върха нагоре на концентрични кръгове, като всеки следващ кръг похлупва до половината предишния. Получава се нещо като хризантема.
Готовата питка трябва да втаса отново и щом се надуе, намазваме отгоре с отделения жълтък, разтворен с малко вода. Аз я поръсвам със сусам и слагам да се пече при 180 - 200 С около 45 минути - да се зачерви като козунак.
Тавата трябва да е достатъчно голяма, защото при втасването и печенето се надува доста.
При втория вариант на подреждане питката става като разпукнато цвете - много е ефектно, но не зная дали успях да го обясня достатъчно разбрано.
..............
Ето и снимки  Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Точно това ми трябваше.
Мерси Honda, направо те обичам.
Цитирай
Embarassed  Very Happy  Love

Само да добавя. Най-накрая като я извадя я намазвам и с олио за да лъщи Wink  Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Хайде, дано стане хубава и вкусна, че свекърите ще гощавам.

Само да питам за кашкавала - колко?
Цитирай
Някъде около 200-250 гр. Аз обичкам повечко. Настъргвам го на ситната част на рендето.
Цитирай


Мнения: 750
maleeee strahotna pitka daze si pozwolih i drugite snimki da razgledam i si otkradnah idei za trapezata za proshtapulnika. gledam che imate i sashtia kamion na disny kato nashia ama na nashia weche mu iztragnaha peeshite figurki.  Whistling
Цитирай

Пазарджик

Мнения: 72
Цитат на: Honda
Ето рецептата:
4 яйца / 1 жълтък се отделя за намазване отгоре /
0,5 л прясно мляко
1 кубче прясна мая или 2 пак. суха
1 кг брашно
1 ч.л. сол
0,5 ч.л. захар
кашкавал
масло
Това е тесто с мая, затова е хубаво всички продукти да са леко топлички, а не да излизат направо от хладилника. Яйцата се разбиват добре, маята и захарта се размиват в малко от хладкото прясно мляко и се прибавят към яйцата. Сипва се останалото мляко, солта, брашното и се омесва меко тесто. Заедно с брашното аз слагам и по 1 с.л. мак и сусам, но това не е задължително.Покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса / може и в микровълновата, ако има такава програма / Втасалото тесто се разделя на 2 равни части. Всяка част се разточва на правоъгълна кора, дебела около 0,5 см. Намазваме с разтопено масло и поръсваме навсякъде с настърган кашкавал. Кората се навива на руло, като при навиването се усуква и разтяга да се удължи.
От тук нататък има 2 възможности:
1. Двете кори се слагат на кръст. С трите края се плете плитка, която се навива на охлюв, а четвъртият край се увива отстрани на охлюва - става като козунак.
2. Двете рула леко се разплескват /да станат плоски / и се режат на еднакви триъгълници. Краищата, които остават, се оформят на топче, което се слага по средата на намазнена тава. Покрай него започваме да редим триъгълните парчета едно до друго с върха нагоре на концентрични кръгове, като всеки следващ кръг похлупва до половината предишния. Получава се нещо като хризантема.
Готовата питка трябва да втаса отново и щом се надуе, намазваме отгоре с отделения жълтък, разтворен с малко вода. Аз я поръсвам със сусам и слагам да се пече при 180 - 200 С около 45 минути - да се зачерви като козунак.
Тавата трябва да е достатъчно голяма, защото при втасването и печенето се надува доста.
При втория вариант на подреждане питката става като разпукнато цвете - много е ефектно, но не зная дали успях да го обясня достатъчно разбрано.
..............
Ето и снимки  Very Happy

Леле, докъде е стигнала моята рецепта за кашкавалената питка! Razz Бях я пуснала миналата година в дира, но не подозирах, че е отишла чак в  Scotland. Много се радвам, че ви е харесала. Само да добавя, че триъгълниците могат да се подредят с връхчето нагоре и с разрезите отстрани, та като се пече, корите да се разпукнат.
Цитирай

Seattle, USA

Мнения: 1 111
Цитат на: Steffanie

Леле, докъде е стигнала моята рецепта за кашкавалената питка! Razz Бях я пуснала миналата година в дира, но не подозирах, че е отишла чак в  Scotland. Много се радвам, че ви е харесала. Само да добавя, че триъгълниците могат да се подредят с връхчето нагоре и с разрезите отстрани, та като се пече, корите да се разпукнат.

А познай кой е проводника? Wink  Embarassed
Цитирай

Пазарджик

Мнения: 72
Цитат на: Di5
Цитат на: Steffanie

Леле, докъде е стигнала моята рецепта за кашкавалената питка! Razz Бях я пуснала миналата година в дира, но не подозирах, че е отишла чак в  Scotland. Много се радвам, че ви е харесала. Само да добавя, че триъгълниците могат да се подредят с връхчето нагоре и с разрезите отстрани, та като се пече, корите да се разпукнат.

А познай кой е проводника? Wink  Embarassed

Амииииии.... Embarassed  Embarassed  Embarassed Едно време физиката хич не ми вървеше... Embarassed Няма ли да ми помогнеш? Smile
Цитирай
Цитат на: Steffanie
....
Леле, докъде е стигнала моята рецепта за кашкавалената питка! Razz Бях я пуснала миналата година в дира, но не подозирах, че е отишла чак в  Scotland. Много се радвам, че ви е харесала. Само да добавя, че триъгълниците могат да се подредят с връхчето нагоре и с разрезите отстрани, та като се пече, корите да се разпукнат.

Добра работа Стефани, добра и на разпространителите Wink
Освен това не стига, че има хубав външен вида, ами и вкусна newsm10  eat
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Много вкусна. И не се прави трудно. Благодаря на рецептодателите.
Цитирай

Варна

Мнения: 1 287
Цитат на: Honda

..............
Ето и снимки  Very Happy



Страхотни снимки Honda  Smile

Красива, а убедена съм и вкусна трапеза се е получила от златните ти ръце.

А би ли пошушнала с какво са пълни ананасите?
Цитирай

out of space

Мнения: 7 341
Може ли аз да прошепна.....руска салатааааааааа
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
Страхотна пита изглежда! И не звучи трудно, ще я направя. Дайте предложение за повод?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 91 отговора