Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Питка-хризантема?

  • 28 ян. 2005, 12:49 ч.
  • Преглеждания  71 872  Мнения  91  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 909
Имаше рецепта със снимки на една питка (погача), която прилича на хризантема. Спомням си, че тестото се навиваше на руло и се режеше леко по диагонал. Така отрязаните "листенца" се подреждаха в тавата с рязаната част нагоре, като вторият ред леко застъпваше първият.

Не мога да намеря рецептата, моля помогнете.

Реклама
# 1
Ето рецептата:
4 яйца / 1 жълтък се отделя за намазване отгоре /
0,5 л прясно мляко
1 кубче прясна мая или 2 пак. суха
1 кг брашно
1 ч.л. сол
0,5 ч.л. захар
кашкавал
масло
Това е тесто с мая, затова е хубаво всички продукти да са леко топлички, а не да излизат направо от хладилника. Яйцата се разбиват добре, маята и захарта се размиват в малко от хладкото прясно мляко и се прибавят към яйцата. Сипва се останалото мляко, солта, брашното и се омесва меко тесто. Заедно с брашното аз слагам и по 1 с.л. мак и сусам, но това не е задължително.Покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса / може и в микровълновата, ако има такава програма / Втасалото тесто се разделя на 2 равни части. Всяка част се разточва на правоъгълна кора, дебела около 0,5 см. Намазваме с разтопено масло и поръсваме навсякъде с настърган кашкавал. Кората се навива на руло, като при навиването се усуква и разтяга да се удължи.
От тук нататък има 2 възможности:
1. Двете кори се слагат на кръст. С трите края се плете плитка, която се навива на охлюв, а четвъртият край се увива отстрани на охлюва - става като козунак.
2. Двете рула леко се разплескват /да станат плоски / и се режат на еднакви триъгълници. Краищата, които остават, се оформят на топче, което се слага по средата на намазнена тава. Покрай него започваме да редим триъгълните парчета едно до друго с върха нагоре на концентрични кръгове, като всеки следващ кръг похлупва до половината предишния. Получава се нещо като хризантема.
Готовата питка трябва да втаса отново и щом се надуе, намазваме отгоре с отделения жълтък, разтворен с малко вода. Аз я поръсвам със сусам и слагам да се пече при 180 - 200 С около 45 минути - да се зачерви като козунак.
Тавата трябва да е достатъчно голяма, защото при втасването и печенето се надува доста.
При втория вариант на подреждане питката става като разпукнато цвете - много е ефектно, но не зная дали успях да го обясня достатъчно разбрано.
..............
Ето и снимки  Grinning

# 2
  • София
  • Мнения: 1 909
Точно това ми трябваше.
Мерси Honda, направо те обичам.

# 3
Embarassed  Grinning  Heart Eyes

Само да добавя. Най-накрая като я извадя я намазвам и с олио за да лъщи Wink  Grinning

# 4
  • София
  • Мнения: 1 909
Хайде, дано стане хубава и вкусна, че свекърите ще гощавам.

Само да питам за кашкавала - колко?

# 5
Някъде около 200-250 гр. Аз обичкам повечко. Настъргвам го на ситната част на рендето.

# 6
  • Мнения: 1 181
maleeee strahotna pitka daze si pozwolih i drugite snimki da razgledam i si otkradnah idei za trapezata za proshtapulnika. gledam che imate i sashtia kamion na disny kato nashia ama na nashia weche mu iztragnaha peeshite figurki.  Whistling

# 7
  • Пазарджик
  • Мнения: 72
Цитат на: Honda
Ето рецептата:
4 яйца / 1 жълтък се отделя за намазване отгоре /
0,5 л прясно мляко
1 кубче прясна мая или 2 пак. суха
1 кг брашно
1 ч.л. сол
0,5 ч.л. захар
кашкавал
масло
Това е тесто с мая, затова е хубаво всички продукти да са леко топлички, а не да излизат направо от хладилника. Яйцата се разбиват добре, маята и захарта се размиват в малко от хладкото прясно мляко и се прибавят към яйцата. Сипва се останалото мляко, солта, брашното и се омесва меко тесто. Заедно с брашното аз слагам и по 1 с.л. мак и сусам, но това не е задължително.Покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса / може и в микровълновата, ако има такава програма / Втасалото тесто се разделя на 2 равни части. Всяка част се разточва на правоъгълна кора, дебела около 0,5 см. Намазваме с разтопено масло и поръсваме навсякъде с настърган кашкавал. Кората се навива на руло, като при навиването се усуква и разтяга да се удължи.
От тук нататък има 2 възможности:
1. Двете кори се слагат на кръст. С трите края се плете плитка, която се навива на охлюв, а четвъртият край се увива отстрани на охлюва - става като козунак.
2. Двете рула леко се разплескват /да станат плоски / и се режат на еднакви триъгълници. Краищата, които остават, се оформят на топче, което се слага по средата на намазнена тава. Покрай него започваме да редим триъгълните парчета едно до друго с върха нагоре на концентрични кръгове, като всеки следващ кръг похлупва до половината предишния. Получава се нещо като хризантема.
Готовата питка трябва да втаса отново и щом се надуе, намазваме отгоре с отделения жълтък, разтворен с малко вода. Аз я поръсвам със сусам и слагам да се пече при 180 - 200 С около 45 минути - да се зачерви като козунак.
Тавата трябва да е достатъчно голяма, защото при втасването и печенето се надува доста.
При втория вариант на подреждане питката става като разпукнато цвете - много е ефектно, но не зная дали успях да го обясня достатъчно разбрано.
..............
Ето и снимки  Grinning

Леле, докъде е стигнала моята рецепта за кашкавалената питка! Stuck Out Tongue Бях я пуснала миналата година в дира, но не подозирах, че е отишла чак в  Scotland. Много се радвам, че ви е харесала. Само да добавя, че триъгълниците могат да се подредят с връхчето нагоре и с разрезите отстрани, та като се пече, корите да се разпукнат.

# 8
  • Seattle, USA
  • Мнения: 1 111
Цитат на: Steffanie

Леле, докъде е стигнала моята рецепта за кашкавалената питка! Stuck Out Tongue Бях я пуснала миналата година в дира, но не подозирах, че е отишла чак в  Scotland. Много се радвам, че ви е харесала. Само да добавя, че триъгълниците могат да се подредят с връхчето нагоре и с разрезите отстрани, та като се пече, корите да се разпукнат.

А познай кой е проводника? Wink  Embarassed

# 9
  • Пазарджик
  • Мнения: 72
Цитат на: Di5
Цитат на: Steffanie

Леле, докъде е стигнала моята рецепта за кашкавалената питка! Stuck Out Tongue Бях я пуснала миналата година в дира, но не подозирах, че е отишла чак в  Scotland. Много се радвам, че ви е харесала. Само да добавя, че триъгълниците могат да се подредят с връхчето нагоре и с разрезите отстрани, та като се пече, корите да се разпукнат.

А познай кой е проводника? Wink  Embarassed

Амииииии.... Embarassed  Embarassed  Embarassed Едно време физиката хич не ми вървеше... Embarassed Няма ли да ми помогнеш? Simple Smile

# 10
Цитат на: Steffanie
....
Леле, докъде е стигнала моята рецепта за кашкавалената питка! Stuck Out Tongue Бях я пуснала миналата година в дира, но не подозирах, че е отишла чак в  Scotland. Много се радвам, че ви е харесала. Само да добавя, че триъгълниците могат да се подредят с връхчето нагоре и с разрезите отстрани, та като се пече, корите да се разпукнат.

Добра работа Стефани, добра и на разпространителите Wink
Освен това не стига, че има хубав външен вида, ами и вкусна newsm10  eat

# 11
  • София
  • Мнения: 1 909
Много вкусна. И не се прави трудно. Благодаря на рецептодателите.

# 12
  • Варна
  • Мнения: 1 289
Цитат на: Honda

..............
Ето и снимки  Grinning



Страхотни снимки Honda  Simple Smile

Красива, а убедена съм и вкусна трапеза се е получила от златните ти ръце.

А би ли пошушнала с какво са пълни ананасите?

# 13
  • out of space
  • Мнения: 7 468
Може ли аз да прошепна.....руска салатааааааааа

# 14
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 21 926
Страхотна пита изглежда! И не звучи трудно, ще я направя. Дайте предложение за повод?

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт