Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 ян. 2007, 08:49 ч.

Нова съм и съм обезнадеждена

 • 8 196
 • 26
 •   1
Отговори
Не мога да изчета всички теми, колкото и да ми се иска. Но от това, което прочетох, виждам че тук всички сте отзивчиви към проблемите на другите. Дали ще можете и искате да помогнете и на нас? Rolling Eyes

(Ако задавам вече дискутирани въпроси, извинявам се, както казах, темите са много и съм изчела съвсем малка част от тях) Embarassed

Ето и нашия проблем: Двамата със съпруга ми сме български граждани, но живеем от няколко години в чужбина, доста далеч от България. Искаме да си осиновим българско детенце. При едно от завръщанията ни в родината се срещнахме със социален работник в района ни по местоживеене в България и според него няма пречки да осиновяваме по процедурата за български граждани. Описа ни пътя, който включва и доклад от съответните служби в страната, в която живеем. Трябваше да отложим подаването на Молбата до следващото ни връщане, за да може през това време да набавим необходимите ни документи от двете държави. Междувременно обаче се консултирахме с български юрист, който ни каза, че за нас единствената възможност е да осиновим като чужденци. И посочи съответните текстове от нормативни актове. Аз четох, четох, и стигнах до същия извод.  ooooh! Но тази процедура, освен че е по скъпа, е и много по-дълга, както подразбирам, защото децата, предлагани за осиновяване от чужденци, трябва да имат преди това 3 отказа от български кандидати. И като чувам и чета колко чакат българските кандидати  ooooh! , та камо ли да се стигне до 3 отказа за здраво детенце...
Имам нужда от съвет от специалист или от такъв, минал по този път. Дали изобщо е възможно да осиновим като българи? Ще се радвам на всякаква информация по въпроса. А също и ако можете да ме насочите към опитни в тази сфера юристи.

# 1
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
ако сте български граждани-осиновявате като такива, живеещи в чужбина.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 11
Здравей Гергина !
 Пиша за пръв път в този форум , но чета от много отдавна . Аз не съм осиновител , но по стечение на обстоятелствата се занимавах с  документите по осиновяването на детенце на мои близки приятели които живеят в Канада . Те са с двойно гражданство .Ще ти кажа как беше при тях ,понеже не зная ти къде живееш .
  Първо и най- важно е че осиновяваш като бългаски гражданин !Не е нужно детето да има откази !Процедурата е същата! Правилно са ти казали че искат социален доклад от мястото където живеете (трябва да се преведе съответно на бългаски ) . Искат и бележки за доходите Ви .  Удължаването идва от това,че след като получите предложение и го одобрите -трябва да мине през съд - като всички останали . След това трябва да му се издаде акт за раждане и съответно задграничен паспорт . Всички тия документи са свързани с различни срокове . И след като се вземе паспорта- съответната виза -предполагам ще си гледате детето там където живеете . В нашия случай обаче , понеже моите приятели са и с Канадско гражданство - детето трябваше да бъде одобрено и на Канадска територия . Което означаваше че трябваше да се преведат и изпратят всички документи на детето- здравни картони, социални доклади и т.н.  до Канада , за да върви там "паралелно осиновяване ". Може би ти се струва много сложно и дълго , но не е така ! Повярвай ми и не се отказвай !!!!!!! 
   И още един съвет искам да ти дам - Не се обръщай към агенция ! Те само си прибират таксите !  А тук - в БГ - моето мнение е ,че колкото повече се интересуваш и напомняш за троя случай - толкова по- бързо ще стане !  Моите приятели чакаха 1 година , без да имат никаква вест от  Агенцията за социално подпомагане ! Когато аз отидох, за да им напомня че тия хора чакат (имах съответното пълномощно ) - ми се обадиха  след 20 дни от 2 Регионални агенции с предложения !  Как стана тоя номер - не мога да си обясня и до момент - УЖ случайно !
 Ако  мога да ти помогна с нещо - пиши ми - с удоволствие ще ти разкажа каквото зная !
 Пожелавам ти много търпение и сила ! Вярвай  и детенцето ще стане реалност във вашия живот !

# 3
Здравей Vardina,

Твоят постинг много ме заинтригува много. И естествено ми изникнаха 100 въпроса. Щом си се занимавала с това, знаеш колко конкретни неща се крият зад тези твои няколко реда. Ако можеш да ми кажеш ти/вие как стигнахте до тази информация, ще е чудесно. Аз не искам да минавам през агенция за осиновяване, даже доскоро си мислех, че можем и без адвокат да минем, но за целта трябваше да намеря информация ясна и точна и да действаме сами. Но , както вече писах в първия си постинг, се обезкуражихме, че това може да стане. Ще се възползвам от отзивчивостта ти  Embarassed и ще ти пиша, за да си задам въпросите.


# 4
Здравей matacosmata,
Можеш ли да ми посочиш юридическите документи, които дават тази възможност? Благодаря предварително.

# 5

Гергина,
 
Мисля, че ще са ти от полза следните извадки от СК:
Чл.136 (3) Осиновяването между лица с еднакво гражданство се допуска при условията на отечествените им закони. Ако имат различно гражданство, осиновяването се допуска при условията на отечествените им закони.
(4) Български гражданин, който има и друго гражданство и живее постоянно в чужбина, при осиновяване на дете-бълг.гражданин трябва да отговаря и на изискванията за     осиновяване по закона на постоянното си местопребиваване.


Като български граждани, живеещи постоянно в чужбина, доклада за годността ви за осиновяване на дете ще бъде изготвен от Дирекция "Социално подпоматгане", на база на представен доклад от съответния компетентен орган в държавата, в която живеете.

Надявам се, тази кратка информация да ти бъде полезна!
 Успех  bouquet!!

# 6
Vixen,
Виж какво е съдържанието на чл.136, с което аз разполагам:

Чл. 136. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 42 от 2005 г.)
(2) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 42 от 2005 г.) Български гражданин, който е навършил една година, може да бъде осиновен от чужденец, представил разрешение за осиновяване на дете съгласно отечественото си право. По изключение, с оглед здравословното състояние на детето или когато са налице други важни обстоятелства, то може да бъде осиновено и преди да е навършило една година, ако това е в негов изключителен интерес.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 63 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 42 от 2005 г.)

(4) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 42 от 2005 г.)

(5) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 42 от 2005 г.)

(6) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) При осиновяване на дете - гражданин на държава - страна по Конвенцията за защита на децата и сътрудничество в областта на международното осиновяване, наричана по-нататък "Конвенцията", осиновяването се признава след представяне на удостоверение от централния орган. Министерството на правосъдието изпраща служебно акта за раждане за отразяване в регистрите за гражданското състояние.


Не знам коя е последната версия: тази, която даваш ти, или тази, която давам аз. Но мисля, че моята е по-новата, защото това, което ти даваш, съм го чела и доскоро разчитах, че оттук може да се тръгне. Но сега, като рових по сайтове и нормативни актове, намерих това, което постнах.  newsm78 Tired

# 7
Да, последната версия е с измененията от 2005. Само че не виждам никаква логика в това да осиновявате като чужденци Thinking
Доколкото разбирам, обаче именно това е съвета на юриста, с който сте се консултирали. Може би е добре да се консултираш и с друг юрист и да направиш официално запитване до МП?!
Успех и търпение  bouquet

# 8
 • Мнения: 474
Аз също мисля, че не следва да осиновявате като чужденци. Закона позволява да направите това като български граждани. Намерих това, дано да ти е от полза:

Условия и ред за извършване на социално проучване и за издаване и прекратяване на разрешение за вписване в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване
Чл. 14. (1) Лице, което желае да осинови дете при условията на пълно осиновяване, подава писмено заявление за получаване на разрешение за вписване в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване до дирекция "Социално подпомагане" по постоянния си адрес.
(2) В случай, че желаещите да осиновят са съпрузи с различни постоянни адреси, заявлението се подава в дирекцията по постоянния адрес на единия от тях.
(3) Дирекция "Социално подпомагане" извършва социално проучване и на български гражданин, желаещ да осинови дете - чужд гражданин, което е с постоянно местопребиваване в чужбина.
(4) Когато осиновяващият български гражданин живее постоянно в чужбина, дирекция "Социално подпомагане" изготвя доклада за годността му да осинови дете въз основа на представен доклад от съответния компетентен орган в държавата по постоянното местопребиваване и допълнителни проучвания относно лицето.(5) Дирекция "Социално подпомагане" проучва и чужди граждани с постоянно местопребиваване в страната, които желаят да осиновят дете.
(6) Заявлението съдържа:
1. лични данни - имена, единен граждански номер (ЕГН), съответно личен номер на чужденец, дата и място на раждане, номер на документа за самоличност и органът, който го е издал, постоянен и настоящ адрес, гражданство, държава по местопребиваване;
2. кратка история на семейството на осиновяващия;
3. информация за икономическото и социалното положение на осиновяващия;
4. изброяване на регионалните дирекции за социално подпомагане, в чиито регистри лицето желае да бъде вписано;
5. мотиви за осиновяването;
6. други обстоятелства от значение за осиновяването;
7. подпис на заявителя.
(7) В случаите на осиновяване от съпрузи заявлението съдържа информация и за двамата.
Чл. 15. (1) Към заявлението се прилагат следните документи:
1. документ, удостоверяващ, че лицето не е лишавано от родителски права, който се издава от общината по постоянния му адрес след проверка в другите общини, в които той е имал постоянен адрес;
2. медицинско свидетелство за физическото и психическото здраве, както и медицинско удостоверение за липса на тежки хронични, заразни венерически болести, СПИН, туберкулоза и други, застрашаващи живота на осиновяващия, в което са посочени резултатите от проведените изследвания;
3. свидетелство за съдимост;
4. документ, удостоверяващ, че срещу лицето не е образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;
5. документи за доходи и имотно състояние (декларация, удостоверение и др.);
6. препоръки за лицето, което желае да осинови, както и за лицата, които живеят с него.
(2) Към заявление, подадено от съпрузи, се прилагат документи за всеки един от тях и удостоверение за сключен граждански брак.
(3) В случаите по чл. 14, ал. 4 към заявлението се прилага и доклад за годността на осиновяващия да осинови дете, изготвен от съответния компетентен орган в държавата по постоянното му местопребиваване.(4) В случай на пропуски, фактически грешки или несъответствия в приложените документи директорът на дирекция "Социално подпомагане" определя срок и дава указания за отстраняването им, а при необходимост - изисква уточняване на наличната и предоставяне на допълнителна информация.
(5) Заедно с документите по ал. 1 лицето, което желае да осинови дете, подава и декларация за готовност за сътрудничество с дирекция "Социално подпомагане" при наблюдението на отглеждането на детето и спазването на неговите права и законни интереси, включително да предоставя информация за развитието на детето на всеки шест месеца през първите две години от осиновяването.
(6) Към заявлението се прилага и фотокопие на описаните документи

# 9
 • Варна
 • Мнения: 11
Здравей отново Гергина ! Отговорих ти на лична бележка ! Не се притеснявай да питаш - ако мога да ти отговоря- с удоволствие ! 

 Няма място за отчаяние ! Всичко ще мине и ще замине  ! Вярвам че ще си намерите едно малко слънчице,което ще стопли дома и сърцата Ви !

# 10
 • Aachen-Пловдив
 • Мнения: 89
Sdravej Gergina,
i nie sas sapruga mi varvim po patja na meshdunarodno osinovjavane, makar tche pri nas nestata sa po-sloshni otkolkoto pri vas, sastoto samo as sam balgarka, a saprugat mi e tchushdnez i shiveem v tchushbina. Predi vreme v tosi forum v Ot4ajvasto i vav www.forum-osinovjavane.com spodelih obarkanite si tchuvstva. Sega sme dosta naprednali i  moga pone da ti kasha kakvo sme napravili dosega.

Sas sigurnost moshete da osinovite kato balgari- balgarskija sakon e ostavil tasi vratichka otvorena. As sam rasgovarjavla  s predstaviteli ot Dir. Soz. Podpomagane, ot Oblastnija savet po osinovjavanija, s Min. na pravosadieto- vsitchki kasvat, tche tova e vasmoshno. V Direkzija Sozialno podpomagane po adresna registrazija v BG ste vi dadat i podroben spisak s neobhodimite dokumenti. Vashno e, taj kato deteto ste shivee v tchushbina da imate sozialen doklad ot slushbite tam, kadeto shiveete. Mnogo e verojatno da se naloshi da vadite edni i sasti dokumenti po dva pati, sastoto moshe da ne sa aktualni v momenta, kogato e gotov soz. doklad i trjabva da gi podadete v BG. Osven tova i v BG ste se isvarschi proutchvane, koeto kakto mi kasaha  ste mine po-barso, sastoto vse pak vetche ste imame soz. doklad. Rasbira se vsitchki dokimenti trjabva da imat Apostile i da sa ofizialno prevedeni. No tova e naj-malkija problem.

Po-vashno e da isjasnite v stranata, kadeto shiveete kak ste stane prisnavaneto na osinovjavaneto. Satova iskam da te posavetvam naj-napred da se svarshite s ofizialnite organi v dvete strani- v BG Min. na pravosadieto pri meshd. osinovjavanija (njama snatchenie, tche dvamata ste balgari, osinovjavaneto e meshdunarodno, sastoto deteto ste shivee isvan BG), i v stranata, kadeto shiveete.
As litchno pismeno podadoh sapitvane do Min. na pravosadieto, otdel meshdunarodno-pravna sakrila na deteto i meshd. osinovjavanija i mnogo barso polutchih podroben otgovor kakvo da pravim. V pismoto sa opisani konkretno sa naschija slitchaj vsitchki stapki i srokove. Adresat e: www.justice.government.bg Tam sa i naj-vashnite dokumenti- Naredba 3, Semeen kodeks- glava 6, Naredba 4 i Hagska konvenzija. Predpolagam, tche stranata, v kojato shiveete e ratifizirala Hagskata konvenzija. Tam ima i spisak na lizensiranite v BG posrednitcheski organisazii.
 
Ne se otschajvaj, ako informazijata se rasminava, i pri nas besche taka, dori naj-napred soz.rabotnitchka tuk kategoritchno otkasa da ni isgotvi soz. doklad i nastojavasche direktno da upalnomostim lizensiran posrednik. Sega obatche s malko tarpenie i povetche informazija vetche situazijata e raslitchna. Mnogo e verojatno da trjabva da angashirate posrednik, sastoto pri meshdunarodni osinovjavanija imenno te sa poeli tchast ot rabotata na slushbite po osinovjavanija. No dori i da e taka, to njama da im plastate fantastitchnite  sumi, sa koito pische navsjakade. Sastoto te njama da isvarschat zjalostno posrednitchestvo, a samo ste vi predstavljavat sa kratko na opredelen etap. Nie imahme kasmet, tche v naschija malak grad ima organisazija, kojato raboti s BG, a i v Sofia se svarsah s balgarskija partnjor na tasi organisazija- ot vsitchki polutchih mnogo kompetentna informazija. V krajna smetka te ste ni pradstavljavat samo kogato e neisbeshno, ostanalata rabota ste si ja varschim nie.
 
Ako moga da ti pomogna -pischi. Nie sme oste v natchaloto na tosi dalag pat, no vse pak sme po-napred ot vas. Kakvoto snam, sam gotova da go spodelja.

# 11
Към Пиратка:

Супер! Само да ми кажеш това от коя наредба е, защото точно текстовете, които си постнала в синьо, според мен ми решават проблема правно, т.е. ми дават правна упора. Аз съм чела наредба 3, но не си спомням за такива текстове. Embarassed  И това съвпада с напътствията на соц. работник, с когото разговаряхме.

Към Vardina:

Благодаря много за отзивчивостта.

Към Petkovsl:

Много конкретни напътствия!!! Страшно са ми полезни! Сега ги прехвърлих набързо ( затова все още не ми идват въпроси на ум), защото побързах да отговоря тук, толкова се зарадвах, че получавам конкретни съвети.  Ще си ги прочета на спокойствие и ако имам нужда, пак ще питам.

Искам да изразя благодарността си на всички, които ми отговарят.   bouquet Връщате ни надеждата, момичета  Hug

Знам, че ще е дълго и трудно, но тук намирам нещата, които са ни липсвали, за да започнем въобще, и да не се чувстваме обречени. И не се чувствам вече така самотна отчаяна в търсенията си.

Даже, като ви чета, ме хваща срам, че не съм изчела явно всичко, което трябва, или не съм го чела както трябва, а също и че явно има неща, които съм можела да свърша, като например запитванията, които ми посочва Петковсл, но не съм се сетила.  Embarassed Не съм си свършила добре домашното и съм тръгнала да плача тук.  Embarassed Но всеки път, като прочета нещо, което според моето тълкуване ни стопира, и се отчайвам веднага и почвам да се чудя как изобщо хората успяват.
Затова можете спокойно да ме нахокате, аз си признавам, че не съм направила всичко по силите си, преди да се отчая. И в същото време съм много доволна, че поставих проблема си тук: получавам съвети, които освен, че са страшно полезни, ми дават и хъса да започна наново и с много по-голяма енергия и упоритост. Не че съм се била отказала, това не, но всичко, което правех, го правех с чувството на обреченост, с чувството, че се опитвам да пробивам стената с глава.

# 12
 • Aachen-Пловдив
 • Мнения: 89
Здравей отново Гергина,
няма място за отчаяние, макар че знам, колко си объркана. И при мен беше така.
Най-важното е да се свържиш със службите в града, където живеете, защото от тях зависи изготвянето на социалния доклад и по-нататък признаването. А това ще отнеме доста време - зависи в коя страна живеете- при нас са около 6 месеца и струва 1200 Евро.
Междувременно ще имате достатъчно време да проучите останалите въпроси.

# 13
 • ENGLAND
 • Мнения: 2 903
Гергина, това е линк към тема, в която сме обсъждали подобен въпрос. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=107983.0 Имаше и още някоя и друга теми по тези въпроси, но не е кой знае по-различно.
В посочената тема съм казала каквото знам, така че сега няма да се повтарям. Най-важното е, че сте български граждани и може да осиновите като такива. Безсмислено е да минавате на международно осиновяване, тогава ще бъде наистина безнадеждно - три пъти отказани деца, обикновено с много здравословни проблеми и често над 2-3 години. Като допълнение се чака най-малко 2 години и огромни разходи на пари. Свържете се със социалните в района, където живеете и те ще ви кажат какво трябва да се направи. Говорете и с Юриста на социални грижи, той знае всички нормативни актове и писма, които ти никъде не може да прочетеш.Колкото повече се ровиш по закони, Хагски конвенции и подобни, толкова повече ще се обнадеждаваш. И още независимо къде живее, в България или чужбина българинът си е  БЪЛГАРИН И има право да осинови БЪЛГАРСКО дете по БЪЛГАРСКИТЕ закони.
Ако имаш въпроси питай тук или на лични, ще ти отговоря като човек минал всички тези процедури, че дори и пр смесен брак.

# 14
 • Мнения: 474
Гери, извинявай, че ти отговарям едва днес, но достъп до Апис имам само на работното си место, а не помнех от къде точно е текста. Ето от тук е:

НАРЕДБА № 4 от 25.11.2003 г. за условията и реда за водене и съхраняване на регистъра на деца за пълно осиновяване
Издадена от министъра на правосъдието и министъра на труда и социалната политика, обн., ДВ, бр. 107 от 9.12.2003 г., в сила от 9.12.2003 г.
Библиотека закони - АПИС, т. 12, р. 4, № 330а

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт