Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 ян. 2007, 08:49 ч.

Нова съм и съм обезнадеждена

 • 8 244
 • 26
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • Всички
Не мога да изчета всички теми, колкото и да ми се иска. Но от това, което прочетох, виждам че тук всички сте отзивчиви към проблемите на другите. Дали ще можете и искате да помогнете и на нас? Rolling Eyes

(Ако задавам вече дискутирани въпроси, извинявам се, както казах, темите са много и съм изчела съвсем малка част от тях) Embarassed

Ето и нашия проблем: Двамата със съпруга ми сме български граждани, но живеем от няколко години в чужбина, доста далеч от България. Искаме да си осиновим българско детенце. При едно от завръщанията ни в родината се срещнахме със социален работник в района ни по местоживеене в България и според него няма пречки да осиновяваме по процедурата за български граждани. Описа ни пътя, който включва и доклад от съответните служби в страната, в която живеем. Трябваше да отложим подаването на Молбата до следващото ни връщане, за да може през това време да набавим необходимите ни документи от двете държави. Междувременно обаче се консултирахме с български юрист, който ни каза, че за нас единствената възможност е да осиновим като чужденци. И посочи съответните текстове от нормативни актове. Аз четох, четох, и стигнах до същия извод.  ooooh! Но тази процедура, освен че е по скъпа, е и много по-дълга, както подразбирам, защото децата, предлагани за осиновяване от чужденци, трябва да имат преди това 3 отказа от български кандидати. И като чувам и чета колко чакат българските кандидати  ooooh! , та камо ли да се стигне до 3 отказа за здраво детенце...
Имам нужда от съвет от специалист или от такъв, минал по този път. Дали изобщо е възможно да осиновим като българи? Ще се радвам на всякаква информация по въпроса. А също и ако можете да ме насочите към опитни в тази сфера юристи.

# 1
 • Мнения: 4 138
ако сте български граждани-осиновявате като такива, живеещи в чужбина.

# 2
 • Мнения: 11
Здравей Гергина !
 Пиша за пръв път в този форум , но чета от много отдавна . Аз не съм осиновител , но по стечение на обстоятелствата се занимавах с  документите по осиновяването на детенце на мои близки приятели които живеят в Канада . Те са с двойно гражданство .Ще ти кажа как беше при тях ,понеже не зная ти къде живееш .
  Първо и най- важно е че осиновяваш като бългаски гражданин !Не е нужно детето да има откази !Процедурата е същата! Правилно са ти казали че искат социален доклад от мястото където живеете (трябва да се преведе съответно на бългаски ) . Искат и бележки за доходите Ви .  Удължаването идва от това,че след като получите предложение и го одобрите -трябва да мине през съд - като всички останали . След това трябва да му се издаде акт за раждане и съответно задграничен паспорт . Всички тия документи са свързани с различни срокове . И след като се вземе паспорта- съответната виза -предполагам ще си гледате детето там където живеете . В нашия случай обаче , понеже моите приятели са и с Канадско гражданство - детето трябваше да бъде одобрено и на Канадска територия . Което означаваше че трябваше да се преведат и изпратят всички документи на детето- здравни картони, социални доклади и т.н.  до Канада , за да върви там "паралелно осиновяване ". Може би ти се струва много сложно и дълго , но не е така ! Повярвай ми и не се отказвай !!!!!!! 
   И още един съвет искам да ти дам - Не се обръщай към агенция ! Те само си прибират таксите !  А тук - в БГ - моето мнение е ,че колкото повече се интересуваш и напомняш за троя случай - толкова по- бързо ще стане !  Моите приятели чакаха 1 година , без да имат никаква вест от  Агенцията за социално подпомагане ! Когато аз отидох, за да им напомня че тия хора чакат (имах съответното пълномощно ) - ми се обадиха  след 20 дни от 2 Регионални агенции с предложения !  Как стана тоя номер - не мога да си обясня и до момент - УЖ случайно !
 Ако  мога да ти помогна с нещо - пиши ми - с удоволствие ще ти разкажа каквото зная !
 Пожелавам ти много търпение и сила ! Вярвай  и детенцето ще стане реалност във вашия живот !

# 3
Здравей Vardina,

Твоят постинг много ме заинтригува много. И естествено ми изникнаха 100 въпроса. Щом си се занимавала с това, знаеш колко конкретни неща се крият зад тези твои няколко реда. Ако можеш да ми кажеш ти/вие как стигнахте до тази информация, ще е чудесно. Аз не искам да минавам през агенция за осиновяване, даже доскоро си мислех, че можем и без адвокат да минем, но за целта трябваше да намеря информация ясна и точна и да действаме сами. Но , както вече писах в първия си постинг, се обезкуражихме, че това може да стане. Ще се възползвам от отзивчивостта ти  Embarassed и ще ти пиша, за да си задам въпросите.


# 4
Здравей matacosmata,
Можеш ли да ми посочиш юридическите документи, които дават тази възможност? Благодаря предварително.

# 5

Гергина,
 
Мисля, че ще са ти от полза следните извадки от СК:
Чл.136 (3) Осиновяването между лица с еднакво гражданство се допуска при условията на отечествените им закони. Ако имат различно гражданство, осиновяването се допуска при условията на отечествените им закони.
(4) Български гражданин, който има и друго гражданство и живее постоянно в чужбина, при осиновяване на дете-бълг.гражданин трябва да отговаря и на изискванията за     осиновяване по закона на постоянното си местопребиваване.


Като български граждани, живеещи постоянно в чужбина, доклада за годността ви за осиновяване на дете ще бъде изготвен от Дирекция "Социално подпоматгане", на база на представен доклад от съответния компетентен орган в държавата, в която живеете.

Надявам се, тази кратка информация да ти бъде полезна!
 Успех  bouquet!!

# 6
Vixen,
Виж какво е съдържанието на чл.136, с което аз разполагам:

Чл. 136. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 42 от 2005 г.)
(2) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 42 от 2005 г.) Български гражданин, който е навършил една година, може да бъде осиновен от чужденец, представил разрешение за осиновяване на дете съгласно отечественото си право. По изключение, с оглед здравословното състояние на детето или когато са налице други важни обстоятелства, то може да бъде осиновено и преди да е навършило една година, ако това е в негов изключителен интерес.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 63 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 42 от 2005 г.)

(4) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 42 от 2005 г.)

(5) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г., отм. - ДВ, бр. 42 от 2005 г.)

(6) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) При осиновяване на дете - гражданин на държава - страна по Конвенцията за защита на децата и сътрудничество в областта на международното осиновяване, наричана по-нататък "Конвенцията", осиновяването се признава след представяне на удостоверение от централния орган. Министерството на правосъдието изпраща служебно акта за раждане за отразяване в регистрите за гражданското състояние.


Не знам коя е последната версия: тази, която даваш ти, или тази, която давам аз. Но мисля, че моята е по-новата, защото това, което ти даваш, съм го чела и доскоро разчитах, че оттук може да се тръгне. Но сега, като рових по сайтове и нормативни актове, намерих това, което постнах.  newsm78 Tired

# 7
Да, последната версия е с измененията от 2005. Само че не виждам никаква логика в това да осиновявате като чужденци Thinking
Доколкото разбирам, обаче именно това е съвета на юриста, с който сте се консултирали. Може би е добре да се консултираш и с друг юрист и да направиш официално запитване до МП?!
Успех и търпение  bouquet

# 8
 • Мнения: 480
Аз също мисля, че не следва да осиновявате като чужденци. Закона позволява да направите това като български граждани. Намерих това, дано да ти е от полза:

Условия и ред за извършване на социално проучване и за издаване и прекратяване на разрешение за вписване в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване
Чл. 14. (1) Лице, което желае да осинови дете при условията на пълно осиновяване, подава писмено заявление за получаване на разрешение за вписване в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване до дирекция "Социално подпомагане" по постоянния си адрес.
(2) В случай, че желаещите да осиновят са съпрузи с различни постоянни адреси, заявлението се подава в дирекцията по постоянния адрес на единия от тях.
(3) Дирекция "Социално подпомагане" извършва социално проучване и на български гражданин, желаещ да осинови дете - чужд гражданин, което е с постоянно местопребиваване в чужбина.
(4) Когато осиновяващият български гражданин живее постоянно в чужбина, дирекция "Социално подпомагане" изготвя доклада за годността му да осинови дете въз основа на представен доклад от съответния компетентен орган в държавата по постоянното местопребиваване и допълнителни проучвания относно лицето.(5) Дирекция "Социално подпомагане" проучва и чужди граждани с постоянно местопребиваване в страната, които желаят да осиновят дете.
(6) Заявлението съдържа:
1. лични данни - имена, единен граждански номер (ЕГН), съответно личен номер на чужденец, дата и място на раждане, номер на документа за самоличност и органът, който го е издал, постоянен и настоящ адрес, гражданство, държава по местопребиваване;
2. кратка история на семейството на осиновяващия;
3. информация за икономическото и социалното положение на осиновяващия;
4. изброяване на регионалните дирекции за социално подпомагане, в чиито регистри лицето желае да бъде вписано;
5. мотиви за осиновяването;
6. други обстоятелства от значение за осиновяването;
7. подпис на заявителя.
(7) В случаите на осиновяване от съпрузи заявлението съдържа информация и за двамата.
Чл. 15. (1) Към заявлението се прилагат следните документи:
1. документ, удостоверяващ, че лицето не е лишавано от родителски права, който се издава от общината по постоянния му адрес след проверка в другите общини, в които той е имал постоянен адрес;
2. медицинско свидетелство за физическото и психическото здраве, както и медицинско удостоверение за липса на тежки хронични, заразни венерически болести, СПИН, туберкулоза и други, застрашаващи живота на осиновяващия, в което са посочени резултатите от проведените изследвания;
3. свидетелство за съдимост;
4. документ, удостоверяващ, че срещу лицето не е образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;
5. документи за доходи и имотно състояние (декларация, удостоверение и др.);
6. препоръки за лицето, което желае да осинови, както и за лицата, които живеят с него.
(2) Към заявление, подадено от съпрузи, се прилагат документи за всеки един от тях и удостоверение за сключен граждански брак.
(3) В случаите по чл. 14, ал. 4 към заявлението се прилага и доклад за годността на осиновяващия да осинови дете, изготвен от съответния компетентен орган в държавата по постоянното му местопребиваване.(4) В случай на пропуски, фактически грешки или несъответствия в приложените документи директорът на дирекция "Социално подпомагане" определя срок и дава указания за отстраняването им, а при необходимост - изисква уточняване на наличната и предоставяне на допълнителна информация.
(5) Заедно с документите по ал. 1 лицето, което желае да осинови дете, подава и декларация за готовност за сътрудничество с дирекция "Социално подпомагане" при наблюдението на отглеждането на детето и спазването на неговите права и законни интереси, включително да предоставя информация за развитието на детето на всеки шест месеца през първите две години от осиновяването.
(6) Към заявлението се прилага и фотокопие на описаните документи

# 9
 • Мнения: 11
Здравей отново Гергина ! Отговорих ти на лична бележка ! Не се притеснявай да питаш - ако мога да ти отговоря- с удоволствие ! 

 Няма място за отчаяние ! Всичко ще мине и ще замине  ! Вярвам че ще си намерите едно малко слънчице,което ще стопли дома и сърцата Ви !

# 10
 • Aachen-Пловдив
 • Мнения: 89
Sdravej Gergina,
i nie sas sapruga mi varvim po patja na meshdunarodno osinovjavane, makar tche pri nas nestata sa po-sloshni otkolkoto pri vas, sastoto samo as sam balgarka, a saprugat mi e tchushdnez i shiveem v tchushbina. Predi vreme v tosi forum v Ot4ajvasto i vav www.forum-osinovjavane.com spodelih obarkanite si tchuvstva. Sega sme dosta naprednali i  moga pone da ti kasha kakvo sme napravili dosega.

Sas sigurnost moshete da osinovite kato balgari- balgarskija sakon e ostavil tasi vratichka otvorena. As sam rasgovarjavla  s predstaviteli ot Dir. Soz. Podpomagane, ot Oblastnija savet po osinovjavanija, s Min. na pravosadieto- vsitchki kasvat, tche tova e vasmoshno. V Direkzija Sozialno podpomagane po adresna registrazija v BG ste vi dadat i podroben spisak s neobhodimite dokumenti. Vashno e, taj kato deteto ste shivee v tchushbina da imate sozialen doklad ot slushbite tam, kadeto shiveete. Mnogo e verojatno da se naloshi da vadite edni i sasti dokumenti po dva pati, sastoto moshe da ne sa aktualni v momenta, kogato e gotov soz. doklad i trjabva da gi podadete v BG. Osven tova i v BG ste se isvarschi proutchvane, koeto kakto mi kasaha  ste mine po-barso, sastoto vse pak vetche ste imame soz. doklad. Rasbira se vsitchki dokimenti trjabva da imat Apostile i da sa ofizialno prevedeni. No tova e naj-malkija problem.

Po-vashno e da isjasnite v stranata, kadeto shiveete kak ste stane prisnavaneto na osinovjavaneto. Satova iskam da te posavetvam naj-napred da se svarshite s ofizialnite organi v dvete strani- v BG Min. na pravosadieto pri meshd. osinovjavanija (njama snatchenie, tche dvamata ste balgari, osinovjavaneto e meshdunarodno, sastoto deteto ste shivee isvan BG), i v stranata, kadeto shiveete.
As litchno pismeno podadoh sapitvane do Min. na pravosadieto, otdel meshdunarodno-pravna sakrila na deteto i meshd. osinovjavanija i mnogo barso polutchih podroben otgovor kakvo da pravim. V pismoto sa opisani konkretno sa naschija slitchaj vsitchki stapki i srokove. Adresat e: www.justice.government.bg Tam sa i naj-vashnite dokumenti- Naredba 3, Semeen kodeks- glava 6, Naredba 4 i Hagska konvenzija. Predpolagam, tche stranata, v kojato shiveete e ratifizirala Hagskata konvenzija. Tam ima i spisak na lizensiranite v BG posrednitcheski organisazii.
 
Ne se otschajvaj, ako informazijata se rasminava, i pri nas besche taka, dori naj-napred soz.rabotnitchka tuk kategoritchno otkasa da ni isgotvi soz. doklad i nastojavasche direktno da upalnomostim lizensiran posrednik. Sega obatche s malko tarpenie i povetche informazija vetche situazijata e raslitchna. Mnogo e verojatno da trjabva da angashirate posrednik, sastoto pri meshdunarodni osinovjavanija imenno te sa poeli tchast ot rabotata na slushbite po osinovjavanija. No dori i da e taka, to njama da im plastate fantastitchnite  sumi, sa koito pische navsjakade. Sastoto te njama da isvarschat zjalostno posrednitchestvo, a samo ste vi predstavljavat sa kratko na opredelen etap. Nie imahme kasmet, tche v naschija malak grad ima organisazija, kojato raboti s BG, a i v Sofia se svarsah s balgarskija partnjor na tasi organisazija- ot vsitchki polutchih mnogo kompetentna informazija. V krajna smetka te ste ni pradstavljavat samo kogato e neisbeshno, ostanalata rabota ste si ja varschim nie.
 
Ako moga da ti pomogna -pischi. Nie sme oste v natchaloto na tosi dalag pat, no vse pak sme po-napred ot vas. Kakvoto snam, sam gotova da go spodelja.

# 11
Към Пиратка:

Супер! Само да ми кажеш това от коя наредба е, защото точно текстовете, които си постнала в синьо, според мен ми решават проблема правно, т.е. ми дават правна упора. Аз съм чела наредба 3, но не си спомням за такива текстове. Embarassed  И това съвпада с напътствията на соц. работник, с когото разговаряхме.

Към Vardina:

Благодаря много за отзивчивостта.

Към Petkovsl:

Много конкретни напътствия!!! Страшно са ми полезни! Сега ги прехвърлих набързо ( затова все още не ми идват въпроси на ум), защото побързах да отговоря тук, толкова се зарадвах, че получавам конкретни съвети.  Ще си ги прочета на спокойствие и ако имам нужда, пак ще питам.

Искам да изразя благодарността си на всички, които ми отговарят.   bouquet Връщате ни надеждата, момичета  Hug

Знам, че ще е дълго и трудно, но тук намирам нещата, които са ни липсвали, за да започнем въобще, и да не се чувстваме обречени. И не се чувствам вече така самотна отчаяна в търсенията си.

Даже, като ви чета, ме хваща срам, че не съм изчела явно всичко, което трябва, или не съм го чела както трябва, а също и че явно има неща, които съм можела да свърша, като например запитванията, които ми посочва Петковсл, но не съм се сетила.  Embarassed Не съм си свършила добре домашното и съм тръгнала да плача тук.  Embarassed Но всеки път, като прочета нещо, което според моето тълкуване ни стопира, и се отчайвам веднага и почвам да се чудя как изобщо хората успяват.
Затова можете спокойно да ме нахокате, аз си признавам, че не съм направила всичко по силите си, преди да се отчая. И в същото време съм много доволна, че поставих проблема си тук: получавам съвети, които освен, че са страшно полезни, ми дават и хъса да започна наново и с много по-голяма енергия и упоритост. Не че съм се била отказала, това не, но всичко, което правех, го правех с чувството на обреченост, с чувството, че се опитвам да пробивам стената с глава.

# 12
 • Aachen-Пловдив
 • Мнения: 89
Здравей отново Гергина,
няма място за отчаяние, макар че знам, колко си объркана. И при мен беше така.
Най-важното е да се свържиш със службите в града, където живеете, защото от тях зависи изготвянето на социалния доклад и по-нататък признаването. А това ще отнеме доста време - зависи в коя страна живеете- при нас са около 6 месеца и струва 1200 Евро.
Междувременно ще имате достатъчно време да проучите останалите въпроси.

# 13
 • ENGLAND
 • Мнения: 2 928
Гергина, това е линк към тема, в която сме обсъждали подобен въпрос. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=107983.0 Имаше и още някоя и друга теми по тези въпроси, но не е кой знае по-различно.
В посочената тема съм казала каквото знам, така че сега няма да се повтарям. Най-важното е, че сте български граждани и може да осиновите като такива. Безсмислено е да минавате на международно осиновяване, тогава ще бъде наистина безнадеждно - три пъти отказани деца, обикновено с много здравословни проблеми и често над 2-3 години. Като допълнение се чака най-малко 2 години и огромни разходи на пари. Свържете се със социалните в района, където живеете и те ще ви кажат какво трябва да се направи. Говорете и с Юриста на социални грижи, той знае всички нормативни актове и писма, които ти никъде не може да прочетеш.Колкото повече се ровиш по закони, Хагски конвенции и подобни, толкова повече ще се обнадеждаваш. И още независимо къде живее, в България или чужбина българинът си е  БЪЛГАРИН И има право да осинови БЪЛГАРСКО дете по БЪЛГАРСКИТЕ закони.
Ако имаш въпроси питай тук или на лични, ще ти отговоря като човек минал всички тези процедури, че дори и пр смесен брак.

# 14
 • Мнения: 480
Гери, извинявай, че ти отговарям едва днес, но достъп до Апис имам само на работното си место, а не помнех от къде точно е текста. Ето от тук е:

НАРЕДБА № 4 от 25.11.2003 г. за условията и реда за водене и съхраняване на регистъра на деца за пълно осиновяване
Издадена от министъра на правосъдието и министъра на труда и социалната политика, обн., ДВ, бр. 107 от 9.12.2003 г., в сила от 9.12.2003 г.
Библиотека закони - АПИС, т. 12, р. 4, № 330а

# 15
Hi,

Otdavna ne baix chela forum.bg, no toky shto razbrax za tvoia problem i mislia, che moga da ti pomogna s niakolko sqveta. Sqs sqprygqt mi toky shto si osinovixme edno xubavo dete ot Bulgaria, a jiveem v Canada, province Ontario. Mnogo sme shtastlivi, zashtoto deteto ni promeni jivota. I dvamata sqs sqprygqt mi sme s dvoino grajdanstvo: kanadsko & bqlgarsko. Vie jiveete v Canada, koeto oznachava, che triabva da spazite zakonite na dvete strani. Po canadskiia zakon e zadqljitelno da minete prez agenciia. Ako ne skluchite dogovor s licenzirani agenciia, canadskiia government niama da vi razreshi da dovedete deteto da jivee pri vas v Canada. Imate postoianno mestojiveene v Canada, koeto oznachava, che ste dlqjni da spazite zakonite na Canada. Poneje imate i bqlgarsko grajdanstvo, spazvate sqotvetno i zakonite na Bulgaria. Ima niakolko agencii v Canada koito praviat osinoviavane v Bulgaria. Ako ste zainteresovani moga da vi dam agenciita koiato nie polzvaxme. Struva dosta pari, no si struva.
Ako imate interes kqm nashiia slychai i stqpkite po koito sme minali, moje da mi pishete.

Mejdy drygoto ednovremenno s nas oshte dve semeistva bqlgari jiveeshti v Canada si osinovixa deca. Taka che ne e nevqzmojno.

Shte se radvam da vi pomogna.

Hannah   

# 16
Пиратка, благодаря много. Апис не го търсих, но ето тук намерих текста на наредбата (ако и някой друг се интересува):
http://www.baoo-bg.org/index.php?location=zakon-b

Момичета, благодаря ви за отзивчивостта, ще се възползвам от нея и ще ви пиша тия дни.

# 17
Samo da dopalnia Hannah- ne e zadaljitelno da izpolzvash agentsia. Spored hagskata konventsia posrednichestvoto se osashtestviava ot litsenzirana agentsia ILI tsentralnia organ na darjavata, v koiato jiveesh. Nomera e da gi ugovorish, spestiava se ne malka suma.Uspeh

# 18
Hi Edna,

V Canada, provinciia Ontario e zadqljitelno da izpolzvash agenciia. Nie sme razpitvali i proychvali. Otne ni 2 god. i polovina dokato osinovim. Pri nas stava bavno, no e zadqljitelno da imash agenciia c koiato da rabotish. Niamam predstava za drygite provincii v Canada ili drygi dqrjavi. No poviarvai mi, 3 bqlgarski semeistva si osinovixa dechica ot BUL i jiveiat v grada kqdeto sme i nie i vsichki sa minali po edin i sqshi pqt. Niama nachim  da izbegnesh agenciite.

# 19
Zdraveite.Naistiana dosta protivore4iva informazia veroiatno zavisi ot stranata v koiato jivees.V momenta az i moiat saprug sasto sme po patia na osinoviavane no da vi kaja 4estno zapo4vame dosta da se ot4aivame a imenno 4e nikoi ne ti kazva edno i sasto.Naprimer v Balgaria v otdela za zastita na deteto mi kazaxa 4e az kato bg.grajdanin moga da osinovia dete ot bg.(predstaviaki soz.doklad ot tukasnite slujbi) i posle v Italia saprugat mi da go osinovi.Oba4e tuk v Italia mi kazvat 4e triabva 4rez agenzii.Nesto nemojem da se razberm s tezi xoriza.Niakoi ot vas imal li e takav slu4ai (stava vapros za italia)i bi li mi dal po podrobna informazia.Ve4e naznam kade da tarsia kogo da pitam a pak i tuk za da polu4is sozialniat doklad minavas pone prez 9 kolektivni sresti s drugi dvoiki kandidat osinoviteli bezbroi sresti sas sozialnite oste tolkova s psixolozi 4e po4ti vseki den se zanimavam samo s tiax.Ex tova ve4e bese goliamo oplakvane.no vie koito ste minali po tozi pat moje da me razberete ,molia vi ako niakoi znae nesto konkretno,mnogo vi blagodaria

# 20
 • Мнения: 441
volume , Hannah , пишете на кирилица, моля ви

# 21
 • Aachen-Пловдив
 • Мнения: 89
Мила Volume,
наистина във всяка страна е различно, но не е невъзможно.  Ние живеем в Германия, но и при нас ситуацията е подобна- нашата социална също настоява за агенция-посредник. Просто защото шаблона според Хагската конвенция е : межд. осиновявания само чрез посредник, на който се плащат луди пари.  Аз преди две седмици подадох сама документите в България, защото в най-скоро време доклада ни в Германия ще бъде готов и през септември/октомври със съпруга ми ще сме в България за да минат и там разговорите. И ние чакаме от миналия ноември да мине проучването тук.
Аз съм от Пловдив и социалната ми каза, че наскоро е приключило дело за осиновяване в Италия, а пък моя позната е превеждала май в същия случай. Но така и не разпитах повече, а пък и координати нямаше да ми дадат. Така че не е невъзможно.
Не се отчайвай за последниците- информирай се, защото много организации работят с Италия. Таксите им са високи, но те включват посредничество и преводи и организиране на пътуванията и т.н.т. Вие всичко това сами ще си го правите, както и ние. Опитай с мого дипломация да ги убедиш, че си информирана за възможностите като бълг. гражданка и действай. Тяхното задължение ще бъде едва на втотия етап да внесат документите на съпруга ти в Министерство на правосъдието и да ви представляват пред Софийски съд. Ако можете само български посредник да ангажирате  ще е най-изгодно финансово за вас.

# 22
 • Мнения: 2 722
Мили задгранични мами - трудно е, но не е невъзможно newsm10
Мислено сме с вас  Hug дано виртуалните прегръдки ви стоплят докато чакате задвижването на тромавата бюрократична машина  newsm03

# 23
 • Aachen-Пловдив
 • Мнения: 89
Blagodarja Mama Galja sa virtualnata podkrepa.
Na Volume sabravih da pischa, 4e mnogo mi pomogna otgovora ot Ministerstvo na pravosadieto sa pravata mi kato balg. grashdanka. Taka prosto i uvereno sajavih sa sozialnata, 4e sled kato vsi4ko e sa blagoto na deteto i balgarskija sakonodatel dava tasi vasmoshnost, to nie ste ja ispolsvame. Vse pak slushbite v Balgarija po-dobre mogat da prezenjat kakvo e po-dobre sa balgarskite deza ot slushitelkata v 4ushbina.
Ako iskasch Volume pischi i ti do Ministerstvoto, otgovora idva barso i posle v ofizialen prevod go predstavjaj navsjakade kato dokasatelstvo, 4e nisto ne si ismisljasch i dejstvasch spored sakona.

P.S.Isvinete sa latinizata, no ve4e sam na rabota i po rasbiraemi pri4ini njamam podhodjasta klaviatura.

# 24
 • Мнения: 393
Преглеждайки форума, поаднах на тази тема. Моя близка приятелка и съпруга и осиновиха преди година детенце от България. Минаха през големи перипетии. Те живеят в Канада. Исискват се документи и от социалните работници в Канада, посещаване на курсове и т.н. Не съм разпитвала подробно, но знам че им отне почвече от година, докато гушнат малкото си съкровище. Опънаха им се нервите до крайност. Знам, че кандидастваха като БЪЛГАРСКИ граждани. Ако имате въпроси, пишете ми на лични, ще я разпитам.

# 25
Zdraveite,usloviqta se urejdat ot Kodeksa na Mejdunarodnoto 4astno pravo.Ako ste bg grajdani i deteto su6to e,nqma pre4ka da go osinovite kato takiva. 4l. 84.
Za ES izto4nik e reglament 2201/2003 godina.Zavisi v koq durjava prebivavte sus supruga vi.

# 26
 • Мнения: 37
ако сте български граждани-осиновявате като такива, живеещи в чужбина.

Здравейте, прочетох всичко по темата и искам да споделя моят проблем. Аз съм Българка омъжена за грък искаме да осиновим дете, като осиновяването ще го извърша аз, като български гражданин, но проблема е, че от 3 години живея в Гърция. Днес ходих до соц.служби и те категорично отказват да ми издадат такъв доклад, защото нямам основателен документ, а само приказки на вятъра. От гръцка страна изискват документ от дома от който ще осиновим дете за да започнат проучването ... такова нещо като заявление свободен текст при тях не върви, та питам аз как да накарам гръцките служби да ми издадат документ за да започне процедурата, понеже разбрах ще се сменят законите и нещата ще станат доста сложни... Ако може някой да ми помогне със съвет, някой който е осиновявал от чужбина ще бъда много благодарна. Благодаря предварително.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт