Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 ян. 2007, 15:27 ч.

Отново за осигуровките на бременните, помогнете

 • 520
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 540
Моя приятелка е бременна във втория месец, но се притеснява, защото няма осигуровки за последните 5 години. Терминът й е в края на август. Ако сега започне да се осигурява, има ли шанс да получава нормално майчинство?

# 1
 • Мнения: 777
Аз мисля, че за майчинството се взима в предвид върху каква заплата са ти внасяни осигуровки за последните 6 месеца. Мисля, че приятелката ти трябва да започне веднага да си внася осигуровки, за да взема майчинство. И все пак... не съм 100% сигурна как седят нещата. Нека някоя друга мама също да сподели. ooooh!

# 2
 • Мнения: 5 540
Ами ако осигуровките са само за предходните 5 месеца, да речем?
Важно ми е да знам, защото приятелката ми е склонна да направи аборт, заради липсата на осигуровки Sad

# 3
 • София
 • Мнения: 975
Ами нали е бременна във втория месец, какъв е проблема ако сега започне да си ги внася, bp78 правилно ти е казала, че са необхоими мин. 6 месеца. А преди тези 5 години работила ли е легално?

# 4
 • Мнения: 5 540
Ще поставя въпроса така: тези 6 месеца се изчисляват назад от датата на излизане в майчинство 45 дни преди термина, нали? Тоест, ако тя трябва да излезе в майчинство в на 13 юли, значи трябва да има осигуровки за януари, февруари, март, април, май и юни? Днес е 11 януари, може ли да започне да се осигурява и да е осигурена за януари?
Благодаря

# 5
 • Мнения: 777
Ще поставя въпроса така: тези 6 месеца се изчисляват назад от датата на излизане в майчинство 45 дни преди термина, нали? Тоест, ако тя трябва да излезе в майчинство в на 13 юли, значи трябва да има осигуровки за януари, февруари, март, април, май и юни? Днес е 11 януари, може ли да започне да се осигурява и да е осигурена за януари?
Благодаря

Мисля, че могат да се внесат със задна дата, въпроса е тя да се заинтересува в НОИ възможно най-скоро. Друг вариант е ако има познат със собствена фирма, който фиктивно да я назначи на работа и той да я осигурява (а всъщност тя да си плаща сама осигурожките). Мисля, че тогава осигуровките са по-ниски. Най-добре намерете счетоводител, който ще ви обясни най-добре.  Peace

# 6
 • Мнения: 191
За мен това е меко казано неоснователна причина да прави аборт.  Shocked Има много момичета, които не са осигурявани, а пък все някак се оправят. Плюс това ако започне да се осигурява дори в средата на януари пак ще има осигуровки за този месец,  а за следващите няма проблем. Мисля че най-добре ще ти отговорят в темата "майчинството-счетоводно"  Peace

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 684
мисля, че за да се брои месецът, трябва да има отработени 10 раб.дни.

# 8
 • Мнения: 907
Ако тя има 6 месеца трудов стаж досега, независимо по кое време са придобити, и към датата на излизане в болничен за бременност и раждане е на трудов договор, то тя със сигурност има право да получава обезщетение за бременност и раждане и след това обезшетение за отглеждане на дете до 2 год. възраст. От това колко месеца преди излизане в съответния болничен е работила ще зависи само размера на обезщетението, което ще получи. За определяне на това обезщетение се вземат 6-те месеца предхождащи този, в който излиза в болничен. Т.е. ако тя излезе в болничен за бременност и раждане (45 дни преди термина) на 13 юли, ще се бороят месеците януари-юни 2007 г. Не е задължително тя да работи през всичките 6 месеца, просто за времето, в което не е назначена на трудов договор, ще се вземе за база минималната работна заплата (180 лв. за 2007). Също така обезщетението за бременност и раждане не може да е по-малко от МРЗ, т.е. стига към момента на излизане в болничен приятелката ти да е на трудов договор и да има 6 месеца трудов стаж някога през живота си, тя ще получава поне 180 лв.
Осигуряване със задна дата не е възможно. Всички трудови договори трябва да се регистрират в НОИ в определен срок от подписването им, мисля че беше 3-дневен newsm78 и служителят има право да започне работа (съответно да бъде осигуряван) едва след това. Т. е. нейният договор може да бъде регистриран утре и от понеделник тя да започне работа. Но, отново повтарям, това, че няма да е осигурена за целия януари няма никакво значение, стига да има придобити 6 месеца трудов стаж в досегашния си живот.

# 9
 • Мнения: 5 540
Благодаря за изчерпателния отговор, gertrudka!  bouquet
И на всички писали по темата  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт