Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 ян. 2007, 16:28 ч.

Обичай при новородено

 • 12 762
 • 31
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 61
Радина ще стане на 40 дена в неделя.Моля кажете ми има ли някои ритуали които трябва да се изпълнят

# 1
 • София
 • Мнения: 454
Ние правихме погача. Каниш близки гости и роднини (ако искаш) и две жени разчупват погача над главата ти и пожелават хубави неща за бебо. От погачата се раздава, а едно парче слагаш високо (върху секцията) "за да стигне високо". 
Най- важното е в този ден да се отиде на църква, за да му чете свещеника първата молитва.
Разбира се и нищо можеш да не правиш. В тези болни дни само гости ти липсват Wink
Ти решаваш! Важна е молитвата, но и това зависи от религията, която изповядваш.
Да ти е жива и здрава голямата рожба!!!

# 2
 • Мнения: 338
Аз живея  Асеновград, а родом съм от Плевен, така че обичая е по-скоро тукашен-на 40-я ден детето заедно с майката и бащата отиват в църква. Там попът пее молитва за здравето на бебчо и майката, след което можеш да излизаш навън с него и да го посещават хора. Ние го направихе точно на 30-я ден. А в Плевен има обичай наречен Понуда-събират се близките и на двете страни, хапване, пийване и така вместо да ти се влачат един по един, всички идват и го виждат. А това за питите и ние го правихме, но аз си разчупих питата и бяхме само жени. Ти си избираш. Simple Smile

# 3
 • Русе
 • Мнения: 2 351
-на 40-я ден детето заедно с майката и бащата отиват в църква. Там попът пее молитва за здравето на бебчо и майката, след което можеш да излизаш навън с него и да го посещават хора.
 Peace
друг о нещо което съм чувала е че мама и тати трябва да заведат бебчо в родителите на майката където ги очакват с питка!
весело изкарване на `юбилея`   bouquet

# 4
 • плевен
 • Мнения: 1 382
Нашите 40 дни се паднаха по това време миналата година и не съм правила нищо. Само отидох на църква, да запаля свещ за доброто на всички Simple Smile

# 5
 • Мнения: 5 067
По принцип се ходи на църква и се прави питка .. показваш детето пред обществото ..
Но в това грипно време не те съветвам !!!

# 6
 • софия
 • Мнения: 999
Ние правихме погача. Каниш близки гости и роднини (ако искаш) и две жени разчупват погача над главата ти и пожелават хубави неща за бебо. От погачата се раздава, а едно парче слагаш високо (върху секцията) "за да стигне високо". 
Най- важното е в този ден да се отиде на църква, за да му чете свещеника първата молитва.
Разбира се и нищо можеш да не правиш. В тези болни дни само гости ти липсват Wink
Ти решаваш! Важна е молитвата, но и това зависи от религията, която изповядваш.
Да ти е жива и здрава голямата рожба!!!
ние направихме същия ритуал. само ще допълня, че веднага след църквата Praynig отидохме в три къщи на гости. аз така знам че се прави. Simple Smile
каквото и да решиш, весело изкарване Peace

# 7
 • Варна
 • Мнения: 2 039
Абсолютно никакви обичаи не сме спазвали,никой не ми е казвал такива работи  newsm78

# 8
 • най-хубавото място
 • Мнения: 1 353
Абсолютно никакви обичаи не сме спазвали,никой не ми е казвал такива работи  newsm78
И аз не съм правила такива неща

# 9
 • В светлината на слънцето
 • Мнения: 5 317
Българският обичай е следният. В зависимост от различните области има изветни вариации, но това е основното.
Първо се отива на църква, където свещеникът чете чиста молитва на майката, държейки детето в ръце. Той няма право още да чете молитва на детето, тъй като то не е кръстено - такива са църковните канони. Казва се чиста молитва, тъй като се смята, че 40 дни майката се е пречиствала.
После се събират в дома на майката само жени. Не трябва да има никакъв мъж, освен ако не е малко момченце или болен. Но в такъв случай те не стоят в стаята, където са жените. Прави се пита, която се поставя в центъра на масата. Сервират се само сладки неща, за да е сладък живота на детето. Върху питката се поставя кърпичка, а после една по една жените поставят върху нея някаква монета (не е важна стойността, нито път националността), казвайки на глас някакво пожелание за детето. Ритуалът се нарича орисване, а жените - орисници. Накрая кърпата с монетите се връзва на един не много стегнат (да не е скъперник детето), но не и хлабав възел (да не пилее пари) и се вдига на най-високо възможно място в къщата. Не се вдига парче пита, а тази кърпа! После питката се хваща от две неомъжени момичета с живи родители. Те я разчупват над главата на майката и бебето и раздават на всички по парченце. Първото е за майката естествено.
В различните краища на България наричат ритуала с различни имена. В южна България например, преди години ритуалът винаги завършвал с борба между две жени - майтапчийска естествено. Но се правела за здравето на детето. В повечето райони мажат питката с мед, за да е сладък живота на детето. Има още доста разновидности, но в най-общи линии се прави по описания начин. Разбира се, може и изобщо да не се направи. Никой никого не задължава. Но ако решиш да го правиш, то трябва да е точно на 40-ия ден - нито по-рано, нито по-късно. Аналогично на 40-ия ден след смъртта на човек се прави опело. 40-ия ден изобщо се смята за свещен в православното християнство.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 2 616
Само да се запиша в темата.

# 11
 • Русе
 • Мнения: 225
а тая кърпа после като се сложи нависоко кога се сваля?и пази ли се?

# 12
 • Мнения: 62
И мойта дъщеричка в неделя навършва 40 дена и ето какво намерих тук във форума, ще се постарая да го спазя. Естествено, преди това ще ходиме на църквата.
ЗА ПОГАЧА НА БЕБЕ
Както в древността магьосниците са изричали своите заклинания за новороденото, така и ние да се превърнем сега в добри орисници за малкия ...
1.   Метла като символ –
Мети метла, изгони всички зли сили, измети всичко лошо от този дом, в който расте нашето момченце, измети всичко лошо от живота му, за да расте то спокойно и щастливо. Да бъде живо и здраво!
Обръщам се на изток, откъдето изгрява слънцето и както то дава живот и топлина на всичко живо по света, така и (името на детето) да дарява щастие и радост и да огрява с усмивката си своите родители, баби и дядовци. До (името на детето) ще са родителите му (имената на родителите), които ще го обгръщат с обич и нежност, ще му помагат и ще се грижат за него и ще го пазят от зло и болести.
Обръщам се на юг, топлия юг. Тук са неговите баби и дядовци (с имена), символи на мъдростта и благородството. Тук, в жизнерадост и топъл юг са и неговите дядовци, символи на силата и мъжеството. Всички те с горещата си обич ще го подкрепят винаги и навсякъде.
Обръщам се на запад, където се намират неговите лели, чичовци и кръстници, които ще му вдъхват увереност, ще го напътстват и ще проправят път към бъдещето му.
Обръщам се на север – там са къщите (еди къде си) и (еди къде си). Нека те бъдат за него място, където винаги ще намира подслон и пристан, нека от всички посоки детето да е обградено с близки, роднини и с много обич!!!
2.   Сито – разклаща се
Както то пресява всичко лошо и пропуска през себе си само доброто, така и детето да се научи да откроява лошото от доброто.
В ситото се слагат 3 едри червени чушки и една люта и се търкалят из него:
Както са червени чушките, така да е с червени бузки детето, и като лютата чушка да е здрав и устойчив на болести и злини.
В ситото се слагат орехи – разлюляват се
Танцувайте орехчета – така да е игрив, весел и немирен нашият ....
3.   Купичка бяло брашно – показва се
Ето и бялото брашно, добито от плодородните житни ниви на нашата Родина. Така, както е бяло брашното, така да е бял и нежен нашият ....
С палец и показалец се правят две дупки в брашното:
Така, както се образуваха две дупки в брашното, така ... да има две сладки трапчинки на бузките си.
4.   Менче със здравец и бръшлян – ръси се от китка навсякъде, първо детето.
Както водата дава живот, така и нашето момче да е силно и жизнено.
5.   Купчина книги – детето се слага върху тях:
Да е умно и начетено, да надмине и бабите и дядовците си и родителите си.
В това време се събират дребни пари – монети, в кърпа. Майката връзва кърпата с парите не много стегнато, за да не е много стиснат и не много хлабаво, за да не е разпилян, и се слагат нависоко:
Да е богат, с високи постижения, да завършва всички начинания.
6.   Пита – две момичета с живи родители хващат с по 1 ръка над клавите на майката и бебето. Трети човек държи отдолу кърпата или поднос. Отчупеното парче за бебето се слага при парите:
Да е сит, да не познава глада и бедността. Да има щедра и добра душа.
7.   Купичка мед – залче се докосва до устата на бебето:
Както медът е събиран от работливите пчели, така и той да е трудолюбив, да се справя с работата си, да се осланя най-много на себе си.
Дава се пита с мед и на майката и на бащата.
Раздават се подаръците.
Заповядайте на трапезата!
Да ти е жива и здрава малката принцеса!

# 13
 • София
 • Мнения: 439
Разбирасе,че трябва да се направи Женска Питка.Всеки го прави по различен начин,но това което е описала lulumba е наи-близко до това което ние правихме.На мен ми казаха,че трябва да е една седмица преди 40дни и така направихме.Много е весело,защото нали се сещащ много жени на едно място какво става клюкарник.Да не забравиш обаче да изпратиш гостите преди да се е стъмнило-така е по обичай.Е хайде весело newsm62 newsm62 newsm62 и да ти е жива и здрава рожбичката

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 49
И ние правихме питка!Другото което знам че се прави е да го заведеш някъде на високо-например при съседката от горния етаж.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт