Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 290 отговора

София

Мнения: 3 447
Момичета, покрай темата за родопските сарми ми хрумна да отворя нова тема за рецептите от предаването - става дума за кулинарното предаване "Време за готвене" по Диема 2.
Понеже имаше интерес към манджи с месо, ще започна с едно по-засукано свинско със зеле, а по-нататък... ще видим  Smile
На ваше разположение съм за рецепти и въпроси по предаването bouquet

СВИНСКО СЪС ЗЕЛЕ ПО БОСИЛЕГРАДСКИ
Продукти:
2 кг свински обезкостен бут
1 едра зелка
100 мл олио
300 гр бекон
2 сухи люти чушки
2 скилидки чесън
2 с. л. червен пипер
50 мл ябълков оцет
вода
2 дафинови листа
6-7 зърна черен пипер
2 домата
100 мл доматен сок
4 – 5 стръка магданоз
брашно за сгъстяване на соса
сол
черен пипер

Приготвяне:
Почистете зелката и я срежете на четири. Отстранете кочаните.
Обезципете свинското месо. Овкусете го със сол и черен пипер.
Нарежете бекона на дебели филии, а след това на ленти.
Сложете тиган на котлона да загрява. Когато се сгорещи, сложете месото. Около него наредете бекона.
Обръщайте често месото от всички страни. То трябва леко да се запържи.
Почистете скилидките чесън и ги сложете в тигана. Добавете и сухите люти чушки.
В голям глинен съд подредете зелето с листата към стените. Отгоре сложете месото, лютите чушки и чесъна.
Върнете тигана обратно на котлона. Сипете червения пипер, разбъркайте и преместете от огъня. Налейте ябълковия оцет и малко вода. Отново върнете тигана на огъня за кратко да къкри. Пуснете дафиновите листа и зърната черен пипер. Цепнете на кръст два домата и сложете в тигана да се попарят. Посолете. Налейте доматения сок, разбъркайте  и изсипете в гювеча. Сложете цели стръковете магданоз и захлупете.
Преместете съда в предварително загрята фурна да се пече 1,30-2 часа.
Първите 15 минути фурната може да е на максимум, а след това -  на 150 градуса.
Готовото изпечено месо извадете на дъска и нарежете на филии.
Сервирайте нарязаното месо със зеле.
В малък дълбок съд налейте малко олио и го сложете на котлона да загрява. Прибавете брашното и бъркайте непрекъснато с тел, за да не останат топчета. Брашното трябва леко да се запържи.
Налейте с черпак от соса на яденето. Сосът е готов, когато се сгъсти.
Полейте месото и накапете по чинията от соса.
Украсете с клонче магданоз и запечена люта чушка. 

Цитирай

weltweit

Мнения: 5 436
Мммм потече ми лигичката  Mr. Green
Мерси, Доне, и без това нямах разни идеи за събота вечер, та със сигурност ще пробвам  Mr. Green
Цитирай

София

Мнения: 3 447
О, идеи да искаш  Very Happy

Наистина става много вкусно това зеле - беконът му придава аромат на пушено. В рецептата е с прясно зеле, но предполагам, че може да се пробва и с кисело.
Цитирай

Русе

Мнения: 401
Поздравления за страхотната ти идея да пускаш тук рецепти от предаването!
Преди малко даже /покрай сърмите/ се канех да те помоля за това.
Ще следя темата с интерес   bouquet
Цитирай


Мнения: 5 768
Dona,дарлинг,много ти благодаря!
Цитирай

Бургас

Мнения: 648
   Уха, тамън снощи ядохме свинско със зеле  chef, любима гозба Hug
Исками иьощи Love

Сега, ще ровя из родопските сърми Crazy

Доне Love
Цитирай

София

Мнения: 19 795
Благодаря Dona, ще го пробвам  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 3 447
Продължавам не с една, а с две зимни супи от праз  Smile
Истината е, че на мен и двете много ми харесаха, макар че са различни като стил и вкус...
И понеже не можах да избера една, пускам и двете  Blush

СУПА ОТ ПРАЗ СЪС СИРЕНЕ

Продукти:
1 морков
40 мл олио
50 гр масло
1/2 глава целина
2 стръка праз лук
1 скилидка чесън
1 пилешки бульон
1 зеленчуков бульон
1 връзка магданоз
1 картоф
листа целина
2 стръка копър
сирене

Приготвяне:
Сложете в тенжера маслото и олиото. Запържете леко настърганите моркови.
Целината нарежете на ситни кубчета, праза по диагонал на едри елипси, а скилидката чесън – на тънки филийки. Изсипете ги в тенджерата.
Налейте малко вода за задушаване на зеленчуците. Прибавете и стрито на прах бульонче.
Нарежете стеблата на 7-8 стръка магданоз и ги изсипете в тенджерата.   Разбъркайте и сложете капака да се задушат зеленчуците до омекване.
Налейте още вода - за супа, разбъркайте, сложете капака и оставете да къкри.
Обелете и нарежете картофа на тънки пръчици. Изсипете ги в тенджерата. След около 5 минути супата е готова.
Нарежете на много тънко 2 зелени пера праз, 2-3 стръка магданоз на ситно, листа целина на ситно, 2 стръка копър на едро. Изсипете всичко в супата. Разбъркайте. След 1-2 минути преместете съда от котлона.
Нарежете сиренето на едри кубчета.
Сервирайте супата, като първо сложите от гъстото на купчинка в средата. Сипете бульон. Сложете кубчета сиренца върху праза в средата. Поръсете с червен пипер.




КРЕМ СУПА ОТ ПРАЗ СЪС СИРЕНЕ “РОКФОР”

Продукти:
500 гр праз лук       
1 глава целина с листата   
60 гр масло      
1 франзела
100 гр синьо сирене   
100 мл готварска сметана   
1 кубче пилешки бульон   
1 ч. л. сол         
500 мл вода

Приготвяне:
Сложете тенджера на котлона да загрява.
Нарежете само бялата част на праза на едри парчета. Нарежете на едри кубчета главата и 3 – 4 стебла от целината. Сложете всички зеленчуци в тенджерата да се запекат за кратко. Добавете 50 гр масло.
Когато маслото се разтопи, налейте 500 мл вода, добавете натрошеното бульонче и разбъркайте. Варете с капак.
Нарежете франзелата по диагонал на филийки. Намажете ги с малко масло и поръсете с натрошено синьо сирене. Подредете филийките в тавичка и ги запечете в предварително загрята фурна за около 5 минути.
Пасирайте сварените зеленчуци в тенджерата заедно със сметаната до еднородна смес.
Сервирайте крем супата с малко сметана и препечено хлебче.
Украсете с по-крехката зелена част на целината.
 
 

Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
Дона, благодаря за Босилеграската рецепта   bouquet Моят прадядо е от там и знам, че дори на попарата със сирене е слагал люта чушка  35
Цитирай

София

Мнения: 3 447
Нещо, което е много лесно и става за "спасяване на положението" при непредвидени гости или ако няма нищо в хладилника  Smile Но пък е много вкусно и пикантно. Балсамовият оцет от маринатата може да се замени със соев сос - правила съм го и така, също е хубаво.
На мен лично зелето от гарнитурата не ми харесва, приготвено по този начин - въпрос на вкус. Може да се поднесе със всякаква друга гарнитура или салата.

ГЛАЗИРАНИ ПУШЕНИ СВИНСКИ ГЪРДИ

Продукти:
500 гр пушени свински гърди
3 с. л. мед
1 с. л. балсамов оцет
2 с. л. светъл оцет
3 с. л. доматено пюре
100 мл олио
за гарнитурата:
зехтин
сушени люти чушки
1 малка зелка
3 моркова
1 с. л. захар
сол
черен пипер

Приготвяне:
Нарежете свинските гърди на тънко по диагонал. Пригответе марината от доматеното пюре, меда, балсамовия оцет, светлия оцет, олиото и солта. Оваляйте месото в готовата марината и оставете да престои 2-3 минути. Наредете парчетата в тава и залейте с маринатата. Печете около 40 минути на 150-160 градуса.
Почистете зелето от листата и кочана. Нарежете го на тънки ивички. В загрят тиган налейте малко вода, зехтин и 2 супени лъжици светъл оцет. Добавете зелето, разбъркайте и овкусете с една стрита люта чушка. Захлупете с капак и оставете да се задуши.
Обелете морковите, срежете на две и ги сварете в затворен съд с вода, 1 с.л. захар и щипка сол. След като се сварят, ги облейте с ледено студена вода, за да си запазят цвета. 
Сервирайте изпечените гърди с гарнитура от зелето и морковите.

Цитирай


Мнения: 268
Ммм, предаването ми е едно от любимите, но често забравям да го гледам ooooh!, през лятото обаче го следях по-редовно. Много ми харесват украсите, които прави момчето и начина на подреждане на самото ястие. Останах очарована от една диня, която се превърна в лебед, ама загледах в самия край и тогава. Абонирам се за темата. Peace
Цитирай

София

Мнения: 3 387
Благодаря за рецептите, ще следя темата с интерес!  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 19 795
ГЛАЗИРАНИ ПУШЕНИ СВИНСКИ ГЪРДИ    -  хареса ми рецептата  и скоро ще ги направя. Мерси   bouquet
Цитирай

София

Мнения: 3 447
Ммм, предаването ми е едно от любимите, но често забравям да го гледам ooooh!, през лятото обаче го следях по-редовно. Много ми харесват украсите, които прави момчето и начина на подреждане на самото ястие. Останах очарована от една диня, която се превърна в лебед, ама загледах в самия край и тогава. Абонирам се за темата. Peace
Благодаря ти за хубавите думи  Love
Това с динята се казвало "карвинг". Страхотни красоти прави, наистина. Жалко, че няма как да се опишат като рецепта   Smile
Цитирай

Bulgaria-Cyprus-Qatar

Мнения: 99
супер!!! и аз много харесвам влади илиев.обикновено го гледам в 10.30 , но не си записвам рецептите  Blush а случайно да знаете къде мога да намеря и другите/всички рецепти от предаването? аз им писах е-маил, но отговора беше поздрави за празниците ...а тази тема ще я следя редовно  Wink
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 290 отговора