Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 ян. 2007, 22:48 ч.

Да се смеем ли или да плачем?

 • 1 188
 • 13
 •   1
Отговори
 • България-Швейцария
 • Мнения: 2 532
Отпада пренoсът на добавките за стаж

Автоматичното пренасяне на допълнителното заплащане за трудов стаж ще отпадне от 1 юли. От тази дата ще се въведе нов вид допълнително възнаграждение за продължителна работа, гарантирано докато работникът или служителят е на работа при настоящият си работодател. Това реши правителството като прие Наредба за структурата и организацията на работната заплата. Работната заплата ще се увеличава с определен процент за натрупан професионален опит и трудов стаж в случаите, когато работникът или служителят упражнява една и съща професия или такава от сходен характер. Условията, по които ще се зачита сходния им характер, ще се определи в колективен трудов договор. Минималният размер на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит ще се определя от правителството, след като бъде договорено по браншове. Конкретният размер обаче ще се записва в колективния трудов договор.


С Наредбата за работната заплата се увеличават ( newsm78) и минималните размери на допълнителните трудови възнаграждения за нощен труд. За отработен нощен час те се вдигат от 7 на 25 стотинки (Crazy), а за времето, в което работникът или служителят трябва да бъде на разположение от 9 на 10 стотинки (ooooh!). Значително ( Outta Joint Sick) е увеличението на добавките за образователна степен. 15 лева ще получават хората, които имат образователна степен “доктор“. За “доктор на науките“ тя ще е 50 лева.

Източник: http://club-dnes.dir.bg/_wm/diary/diary.php?did=139821&df=46 … p;dflid=3&c=1

Close Twisted Evil  Аз лично съм безмълвна...

# 1
 • Мнения: 179
To si e za bezmalvie...Niakoi raboti li legalno noshtna smiana, ta da se zaradva na uvelichnieto?
Nie kolektiven trudov dogovor ne sme podpisvali...kakvo e tova?

# 2
 • Мнения: 4 916
Като гледам колко "значително" нараства добавката за научната степен доктор  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 3
 • Мнения: 2 829
Преносът на добавките за стаж според мен пък си беше чисто безумие и следваше да отпадне.
Какъв е смисълът да си работил, да речем, 20 години като хигиенист, после по някакво стечение на обстоятелствата да станеш...де да знам какво - счетоводител, лекар или нещо подобно и да получаваш допълнително възнаграждение още първия си месец, само заради факта, че имаш трудов стаж. При което се стига до абсурда да получаваш по-голямо възнаграждение от да речем лекар или счетоводител и т.н. с 10 години стаж, а ти имаш да кажем стаж в областта един месец. За мен това беше тъпо и абсурдно...
Допълнителното трудово възнаграждение за стаж се дава за натрупан опит, а не просто за изживени години като някакъв си в някаква съвсем различна професия. Това възнаграждение следва да стимулира един работник да остане по-дълго при един работодател, това е един вид възнаграждение за лоялност.

# 4
 • Мнения: 229
Ами аз и досега нямам добавки за трудов стаж.
Работя в частна фирма,и формулировка по памет, в трудовите ни договори гласи "в  основната запата са включени всички добавки и допълнения,  съгласно Кодекса на труда"
Така че, какво като ги имаше да сега, фирмите са намерили начин да го заобиколят, сега става официално.

# 5
 • Мнения: 1 547
Подкрепям {Тони}   Peace

Много си права. Поради тази причина за много работодатели беше неизгодно да наемат по-възрастни служители с продължителен трудов стаж, защото автоматично те следваше да получават големи възнаграждения. Това не е особено справедливо, мисля аз. Много по-смислено добавката за прослужено време да се дава, когато не се сменя професията и бранша, а само организацията. Така е съвсем ок.

А КТД-а има само при някои отрасли.
Членски внос плащате ли, че искате синдикална защита?

# 6
 • Мнения: 3 424
Още една причина да се върна.
Щото тук пък данъците се качиха.
В евро. Та не знам кое е по-добре.

# 7
 • Мнения: 843

               Тони , идеята/една от идеите/ е да има добавки за трудов стаж беше,  че се натрупва сума,  на базата , на която се определяше и пенсията.  Като гледам пенсията на майка ми.. , обаче..  би трябвало държавата да  и дължи.    Толкова се е обезценила.  А , мама е доцент по физиология на растенията.. и генетик.  И е работила 20 години с изотопи.   и е облъчена.   Карай. За никого не е честно.
       

# 8
 • Мнения: 389
Възнаграждението за лоялност т.е. прослужено време към точно този работодател трябва да е бонус от самата фирма, според мен. Тоест те да преценят как да те стимулират и мотивират.

# 9
 • Мнения: 4 302
То и сега няма пречка в колективния трудов договор да са заложени по високи проценти от тези в КТ- било то за стаж, за научна степен или друго. При нас например за степен "доктор" се доплаща 25% над основната заплата. Само че лошото е, че с навлизането на чужди работодатели, особено големи транснационални лъсва проблема със синдикатите. Нашите за съжаление са дупедавци ( може да има и по точна дума). Всеки път като чуя за стачка в Гърция или Италия ме хваща яд. Хората знаят как да си пазят правата. А ние по навик все си мълчим, както и да ни порежат. И естествено чуждия работодател си играе неговите номера- понижава колкото може до позволения от закона минимум и чака отпор, за да се постигне консенсус някъде по средата. И когато отпорът не дойде прецакани са работниците.

# 10
 • Мнения: 211

С Наредбата за работната заплата се увеличават ( newsm78) и минималните размери на допълнителните трудови възнаграждения за нощен труд. За отработен нощен час те се вдигат от 7 на 25 стотинки (Crazy), а за времето, в което работникът или служителят трябва да бъде на разположение от 9 на 10 стотинки (ooooh!).

Close Twisted Evil  Аз лично съм безмълвна...

Е как?! Ама разбира се! Цели 25 стотинки на час !!! Ухааааааааааа! Искам само нощни смени!
Скоро получихме "уведомление" от началството, че за нощна смяна ни се полага по 0,60 лв за ободряващи напитки. Не ми ли завиждате сега , а ?  Laughing

# 11
 • Мнения: 4 556
Тази тема е шега, нали?!
Това не може да е истина  Sick

# 12
 • Мнения: 5 578
Аз нямам стаж, и не съм запозната, но мъжо взема добра сума за стажа си - пфу, значи ще отпадне?  Tired

# 13
 • България-Швейцария
 • Мнения: 2 532
Тази тема е шега, нали?!
Това не може да е истина  Sick
И на мен ми се ще да е шега, ама май не е Tired
Ще стане ясно юни месец Sick

P.S. - пак към модераторите:  когато пусках темата ми прекъсваше нетът и излезе 2 пъти, гледам че и двете си се развиват самостоятелно Wink. Другата е отишла някъде по-назад, но и в нея имаше отговори. И в нея писах подобен апел - който и когато има време нека да ги слее, за да не губим ценно пространство Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт