Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
....и вярно ли че отнемат привилегията (май единствена!), да се плаща по половин такса за дете и вече щяло да се плаща цяла такса за едното дете и половин за другото?

При нас в ДРУЖБА 1 , щяло да е така по решение на общината, но тепърва ще го проверявам, а сега ми го сервира една от госпожите в градината.


http://www.sofiacouncil.bg/?page=ordinance&id=75 - ето я дивотията!
РАЗГЛЕДАЙТЕ РАЗДЕЛ ІІІ ! има и други "интересни" работи....

"Когато две деца от едно семейство са приети в едно или в различни детски заведения, таксата за второто дете се заплаща с 50 на сто намаление.
(4) Разпоредбите на ал. 1 и ал. 3 могат да се прилагат едновременно.

Чл. 42. (1) При ползване на преференциите  по чл. 39 и чл. 41 родителите/настойниците подават декларация до директора на заведението, придружена с необходимите документи. Когато в детско заведение са приети близнаци поредността им се определя с копие от акт за раждане, издаден от отдел “Гражданско състояние” на общината по месторождение на децата. "

Последна редакция: пт, 12 яну 2007, 19:30 от vrachanin

# 1
 • София
 • Мнения: 2 013
 newsm78 newsm78 newsm78 М.г. , единствената, в която са ходили на детска, май плащахме точно такса и половина, т.е. 60 лева.
Т.е. не разбирам каква е промяната?

# 2
 • София
 • Мнения: 5 448
Ние сме баш в Дружба 1 - сега плащаме 60 - 40+20 (това за пълен месец), но в петък също ми казаха, че ще има промени към повишение

# 3
 • varna
 • Мнения: 1 012
а някой знае ли да ли има преференций за близнаци-за приемане в детската градина или ясла?като има място за едното те автоматично приемат и другото-предполагам  това е привилегията,а не примерно ако кандидатствам кадето  пожелая да ме приемат автоматично защото сме с близнаци? Sad

# 4
 • София
 • Мнения: 1 081
Няма привилегия за близнаци. Ако приемат едното ще вземат и другото, защото има предимство при приема на второ дете в една и съща детска градина, така че няма опасност да бъдат разделени, но това че са близнаци си е само наш проблем.  Laughing

# 5
 • София
 • Мнения: 3 337
Няма привилегия за близнаци. Ако приемат едното ще вземат и другото, защото има предимство при приема на второ дете в една и съща детска градина, така че няма опасност да бъдат разделени, но това че са близнаци си е само наш проблем.  Laughing

Да, така ми отговори и на мен директорката на нашата /евентуално Praynig / ясла Rolling Eyes Виж децата на самотни родители ползват привилегия  Laughing А те за 2005г. са 45%  Rolling Eyes Псевдосамотни плюс самотни! Ето това не го разбирам, те да ползват, а ние не ooooh!

# 6
 • София
 • Мнения: 5 448
Виж децата на самотни родители ползват привилегия  Laughing А те за 2005г. са 45%  Rolling Eyes Псевдосамотни плюс самотни! Ето това не го разбирам, те да ползват, а ние не ooooh!
хм, при наа пък казаха, че самотните вече нямат предимство по новата наредба и точно заради "псевдо-то", аз 100 пъти съм казвала, че ако човек няма съвест и съзнание - всичко друго е бошлаф. те по тази линия и 50% от таксата плащат, а има толкова много наистина самотни майки.

# 7
 • Burgas
 • Мнения: 87
Явно в София е по-различно, защото доколкото знам в Бургас се плаща по половин такса за дете,т.е 1 такса за двете общо. Само да не решат и те да стават като софиянци и да премахнат тази привилегия. Mr. Green

# 8
 • Варна
 • Мнения: 1 005
Във Варна е такса и половина и в яслата плащах така,а сега и в градината.Колкото до псевдосамотните бях писала в клюкарника по една такава тема-не помня точно какво,но ставаше въпрос дали се възползват от "облагите"за самотни родители-да не ви казвам как реагираха,като се опитах да си дам мнението по въпроса,но това е друга тема и както казва Bibi
въпрос на съвест,която не всеки има ,а за жалост учи и децата си да нямат.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 522
Ако имате 2 деца в градината, за първото се плаща 100%,а за второто 50%.
Ако имате 3 деца ,както съм аз /2 и 3 -то са близнаци/за първото се плаща 50%, за втарото 25% и третото нищо.
В моя случай каката отпада, защото е ученичка и остава 25% за второто нищо за третото.Таксата тук е 30 лв. което следва ,че плащам само 7.50лв. за второто.
Понеже чух ,че ще има промени в таксата ,някой знае ли как стои въпроса във Варна.
Интересуваме ,защото това е единствената ми превилегия ката многодетна майка,която мога да ползвам и пътуването по БДЖ с намаление.

# 10
Ние сме баш в Дружба 1 - сега плащаме 60 - 40+20 (това за пълен месец), но в петък също ми казаха, че ще има промени към повишение
до сега плащахме една такса - 2 х 20лв......(три години!!!)...

Не знам колко време сте плащали така, но като са толкава  стриктни да веземат да ви върнат парите до момента на влизане в сила на новата наредба.

Последна редакция: вт, 16 яну 2007, 12:17 от vrachanin

# 11
 • София
 • Мнения: 5 448
 днес точно четох в яслата извадка от наредбата и даже с подписах, че съм запозната. Пишеше, че първият близнак (по акт за раждане)плаща пълна такса т.е. 40лв , а  вторият 20 лв.
Промените са, че съжителстващите майки бащи вече по смисъла на тази наредба са "семейство" , а не самотни майки и дължат пълна такса. Самотната майка доказва, че е самотна по определен ред. И другото изменение е, че ако детето не ходи на ясла по семейни причина вече заплаща такса, в размер на 1 лв на ден май беше, а не както досега да му се считат неприсъствани дни изцяло без такса.

# 12
 • Nitra, Slovakia
 • Мнения: 841
Аз съм от Стара Загора и за трите години, през които ползвам услугите на ясли и детски градини, винаги съм плащала такса и половина, с това изключение, че тук таксата е около 30 лв за месец (казвам около, защото в различните детски градини таксата варира от 25 до 35 лв)

# 13
В Троян в яслата плащах само за едното дете,а за второто близне беше безплатно.Преместихме се в Гулянци(Плевенско) децата тръгнаха в първа група и ми казаха,че тук се плаща една такса и не 50%,а цели 70% за второто дете.Няма ли някакъв закон за тези неща бе хора?

# 14
 • София
 • Мнения: 3 337
То закони и наредби дал Господ, ама няма контрол и затова всеки си прави каквото си иска #Cussing out

Защо не потърсиш какво пише на страницата на вашата община или ако няма такава, направо в общината да идеш да попиташ?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт