Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Свищов
  • Мнения: 624
Какво мислите  #2gunfire


http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-01-10&article=174141

Банкови такси изяждат парите за болнични
21 лв. е обезщетението за три дни грип, 45 лева ти вземат, за да ги получиш


Болничните и парите за майчинство да се превеждат задължително по картови сметки. За това настояват от Националния осигурителен институт с обяснението, че такова било изискването от Евросъюза. Тази сакрална формула много прилича на всички глупости и още по-лошо - престъпления, творени досега със заклинанието, че така го изисква демокрацията или пазарната икономика.
Шефовете на НОИ искат парите за болнични, майчинство и трудоустрояване да минават през банкитеТаксите и комисионите, които вземат банките, за да ви преведат болничните от Националния осигурителен институт (НОИ) по разплащателна сметка, ще изяждат сумата, която имате да получавате. Ако получавате малка заплата, напълно възможно е

--------------------------------------------------------------------------------

да се наложи дори да доплащате

--------------------------------------------------------------------------------

на банката. Това показва елементарно изчисление колко ще струва откриването на сметка, вземането на карта и тяхното обслужване, за да може осигурителният орган да ви преведе парите, които сами сте си отработили и авансово внесли при него.
Трезорите прибират различни такси при откриването на банкова сметка. Има и такива, които не прибират пари за разплащателен влог. Повечето обаче задължително искат такса, която е средно около 2 лева. За годишното обслужване също се взема различно. Например някои трезори начисляват по 2 лв. на месец, което прави 24 лв. за година. Други я определят като годишна, която се движи около 15-20 лв. Трети не вземат такса за първата година, но пък след това си наваксват и т. н.
Дотук само за създаването на сметката и нейното едногодишно съществуване се изръсваме с 26 лева. Някъде има и минимална сума за откриване на разплащателна сметка, която може да стигне и до 50 лв. Тези пари обаче няма да ги слагаме в сметката, защото те се връщат и тях можем да си ги поискаме обратно.
Ако имаш сметка, много по-удобно е да разполагаш и с дебитна карта по нея.

--------------------------------------------------------------------------------

Издаването й е безплатно

--------------------------------------------------------------------------------

в почти всички банки. На-често предлагани са "Маестро" и "Виза Електрон", обикновено български и международен вариант. Някои трезори вземат пари и за обслужване на операциите по картата. Например една от най-големите родни банки начислява 15 лева на година за обслужване на самата карта. С това сметката за удоволствието да се разболееш и да си получиш част от заплатата вече набъбва до 41 лв. (предишните 26 плюс 15).
Тук не слагаме таксите за превод на парите от НОИ по сметката в банката. Нито пък таксата, която взема банката за теглене на парите от банкомата. Тя се движи от 20 стотинки до 1 лев.
Да видим сега колко са въпросните болнични, чието изплащане по досегашния начин е трън в очите на ЕС. Българинът обикновено изкарва един грип през зимата и за него (ако не е принуден да го изкара на крака), си взема обикновено 3 дни болнични. Първият от тях се плаща направо от работодателя. При щатна заплата, получавана по трудов договор от 270 лв. например, трите дни излизат два. И след всички сметки по сложната система, утвърдена от управляващите, сумата възлиза на 21, 44 лв. За да имаш удоволствието да си ги вземеш, ще трябва да се бръкнеш с около 45 лева. Толкова ти прибират банките за съмнителния шик да застанеш с лъскавата пластинка на улицата пред някой банкомат. Да не говорим, че и това е в графата "минуси". Тъй като вместо да си ги получиш заедно със заплатата, трябва да ходиш отделно и да губиш допълнително време.
Много хора биха възразили, че повечето фирми и без това си изплащат заплатите с банкови карти. Повечето, но не всички. Тези, които не го правят, не би трябвало да бъдат принуждавани да карат служителите си да влизат в такива големи разходи само заради това, че са изрядни и им осигуряват достъп до законово медицинско обслужване.
Некомпетентно е и твърдението на шефа на НОИ Йордан Христосков, че 90% от хората имали банкови сметки. Това обаче съвсем не значи, че 1 сметка = 1 човек. Хората, които са по-грамотни финансово и са открили за себе си облекчението на безкасовите плащания и интернет банкирането, обикновено имат по няколко сметки и банкови карти. Според данни на банкови анализатори под 30% от населението плаща сметки или въобще има някакво вземане-даване с кредитните институции. Всички останали ще трябва да си открият сметка в банка, което се оказа, че съвсем не е евтино.
Валерия Стойкова

# 1
  • Сливен-Бургас-София-Варна
  • Мнения: 124
Дано да няма много хора, които все още да мислят,че да получиш парите, които ти се полагат за болнични ще ти струва скъпо.
Поне така се опитаха до го представят журналистите, пък и по-горе написаното. Аз съм счетоводител, промените са много по-съществени и деликатни. Дали имаш сметка или не направо си е бял кахър. Но да говорим за сметките.
Какво толкова?!? Отиваш в някоя банка, питаш дали може да ти издадат Дебитна Карта/а не Кредитна/ и според отговора им си правиш сметка откриваш или не. Ето тук е конкурентното начало. Да, има банки които взимат такси за обслужване и имат изискване за минимален остатък, но като не те устройват такива условия си тръгваш и отиваш в друга банка, която не взима нищо за тази услуга, повтарям - нищо.
Аз например имам картова сметка /а не разплащателна, за каквито се говори по-горе/, в която има "замразени" 15 лв.,и по която ми превеждат заплатата. Толкова отдавна я имам, че вече съм забравила този факт.
Преди няколко дни си направих още една Дебитна карта/Виза/, просто защото чух че е с благотворителна опция. Откриват я срещу 1 лв.Няма сума, която да "замразиш" и никаква такса за обслужване. При теглене от банкомат плащаш с 20 ст.повече, ама избора си е мой - просто знам че отиват за БЧК. Спокойно мога да посоча тази сметка за превеждане на майчинството ми, например.
При пазаруване от магазин и плащане на  ПОСТ терминал от нито една от картите ми не се удържа такса. Именно за това почти не тегля пари от банкомат, т.ест. не нося пари в брой. Което е реалност в цял свят и България върви натам. Или щом разплащаш по електронен път, а не в брой и не ангажираш касиери да броят пари, а от там и не изхабяваме валутата, то значи не плащаме такси. Или с други думи - насърчават ни да не носим пари в брой.
Ако сега на някой му е неудобно да си направи картова сметка, то нека се насили и да го направи, защото принципно света върви натам. В бъдеще тази карта ще му е нужна не само, за да получава нещо от НОИ.
Извод:
Не виждам как ще ми навреди ако имам карта, получа от НОИ превод от 46,50 лв / за който НОИ няма да е платил нищо към банката, нито аз ще платя такса/ и отида в един от магазините с ПОСТ устройство и си платя покупките от 45 лв/напр/. Остават ми 1,50, ами какво от това - или ще ги изхарча / ура-ура/, или ще останат за следващия път.
И още :
Това е начина да свалим цените там където са високи и да подобрим качеството на предлаганите банкови продукти. Като сме информирани.
Знам че баба ви на село няма карта и банкомат, ама то на нея не й и трябва. Но съм сигурна, че ако има нужда от 45 лв.от НОИ ще намери начин да си ги получи. Срещу 0,00 лв, естествено.

# 2
  • Мнения: 352
Аз  съм учителка и си дадох банковата сметка ,по която ми превеждат заплатата.Във фиша за заплатата за януари ми пишеше,че от НОИ-31лв. и 44 ст. за 3 дни.Бях 4 дни в болнични ,а първия се плаща от работодателя.Изплатен ми беше 100%.Това беше на 18 януари.Е, тези 31лв.още не са ми преведени по сметката ,а вече сме 17 февруари.Миналата седмица детето пак беше болно и реших тази път да се взема платен отпуск 5 дни.При положение ,че имим натрупани 146 дена платен по време на майчинството направо съм решила ако се налага да не вземам болничен.

# 3
  • София
  • Мнения: 6 452
За тази година все още не ми се е налагало да взимам болничен и нямам идея още. Но думата ми беше за истерията с откриването на банкови сметки. Та аз от повече от 3 години получавам заплатата си по банков път - просто работодателя ни рече, че няма да ни плаща кеш и точка! Издаването на карта е безплатно, неснижаемия минимум е 2 лв. и нямам никакви други такси и комисиони. А ако тегля от банкомат на същата банка, от която ми е картата - тогава ми е безплатно....Е, сигурно се досетихте и коя е банката  Wink Wink Wink Удобно ми е, че не нося пари в брой и още куп леснотии...ма ша вземете да ме набедите, че или работя в банка или ми плащат да правя реклама на дебитните карти! Wink Wink
А колкото до мотането на НОИ да платят парите и ужаса, който всяват в работодателите - това си е съвсем друга тема и там вече нямам думи! Crossing Arms

# 4
  • Мнения: 16 140
Учудена съм, че все още има хора, които разсъждават по въпроса дали да си откриват банкови сметки и да се снабдят с дебитни карти или не. Светът върви в тази насока отдавна. В редица държави е невъзможно да функционираш нормално без наличие на такава сметка. Напоследък виждам дори ромки /да ги нарека така/ да си теглят заплатите свободно от банкоматите.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт