Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 ян. 2007, 21:08 ч.

За интегриранти ДГ и ресурсния учител...

 • 1 435
 • 14
 •   1
Отговори
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
Днес говорих с новата сурдопедагожка на Яни от ДГ. Тя ми каза, че имало идея от другата година ДГ постепенно да минат на самофинансиране, общината да поема 50%, другото градината, като средства за специалисти не са предвидени  ooooh! Тоест в масовите градини, които сега интегрират дечица с увреждания няма да има средства за специалист, рехабилитатори, логопеди, сурдопедагози... И родителите ще трябва да си плащат, тоест все едно те ще минат едва ли не на частна практика.  И жената се ядосваше, че се говори за интеградия, а може да се получи отново затваряне на дечицата в специализираните заведения. Чували ли сте такова нещо? Била свързано с приемането ни в ЕС  ooooh!

Същевременно не искали да отпуснат ресурсен учител в детската градина, щом имало сурдопедагог, не бил нужен ресурсен учител, било едно и също. А аз си мислех, че има някакво развитие  Sad дали има някой, който е по-наясно? Мая, Валя?

# 1
 • Мнения: 485
Вероятно сурдопедагожката не е разбрала добре за самофинансирането. Сигурно става въпрос за т.нар. делегиран бюджет, т.е. на учебното заведение се дават средствата и ръководството се разпорежда както намери за необходимо,като не се налага за всеки разход да пише молба до общината. Това е идея, която се очаква че ще доведе до по-ефективно изразходване на средствата, т.е. според нуждите на конкретното училище или детска градина.
Колкото до това че има сурдопедагог и не искат да назначат ресурсен учител- сигурна ли си че сурдопедагожката не е назначена на длъжността ресурсен учител?

# 2
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
Да, тя работи там от години, когато не се говореше още за ресурсни учители. Градината е една от първите, в които интегрират слуховоувредени дечица, сега имали и дечица с други увреждания също. От министерството и казали, че няма проблем, на 5 деца се отпуска ресурсен учител, но от Ресурсния център и казали, че не можело... Беше се заровила в някакви бумаги и се ядосваше, че лятото отпуската и минала в обиколки по учреждания и молби  ooooh!

# 3
 • Бу-у-урга-а-ас
 • Мнения: 2 598
Ако има най-малко 5 деца, които се нуждаят от подпомагане и са в масова група се назначава ресурсен учител. За вашите нужди, той трябва да е сурдопедагог. Назначава се от училището за деца с увреден слух, защото до сега е такава практиката при глухите дечица, но пък защо не и от ресурсния център  newsm78, защото те освен от ресурсен се нуждаят и от рехабилитатор. Съветвам да се обърнете за помощ и инфо към Валя Игнатова от 28 училище. Телефон ще дам на лични. 

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 168
Всъщност Iogo5ka е права!
Ние от утре започваме градина в градината до нас - в Младост 4
Трябва да подам някаква молба да мине Веси през някаква комисия, която да прецени дали има нужда от ресурсен.
За наше щастие ресурсен ще ни бъди една моя и на Веси приятелка с коята се разбирам много добре.
Но за нещастие тя ще идва в градината само 2-3 пъти на седмица по 1 час.
Ние естествено ще си ходиме почти всеки ден на рехабилитация.
Между другото по стечение на обстоятелствата ресурсната ни учителка е и сурдопедагог.
Но Петя вие не сте ли още в яслата?

# 5
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
Значи първо трябва да минем с Яни през комисия? Дайте повече подробности, моля   bouquet Аз ще го пусна пролетта, така, че имаме време да кажем... Днес, ако остане време ще поразпитам пак сурдопедагожката...
Мира, нали направи 3г и исках да опитам вече да го пусна на градина, пък и тази ДГ ни е много по-близко о яслата, той се преуморяваше от това пътуване...

# 6
 • София
 • Мнения: 1 710
Петя, по принцип, когато отидеш да запишеш детето в градината Директорката е наясно с процедурата за минаване през комисията. Това е комисия към Инспекторато по образование, която преценява Специфичните образователни потребности на детето. Подписват се и казват - да, детето има нужда от ресурсно подпомагане.
Сега - за самата градина - зависи колко деца са в нея и дали има бройка за Ресурсен учител. В 28 СОУ - за което вече сме говорили няколко пъти - сурдопедагозите  бяха там по проект, но сега минаха като ресурсни учители към ресурсния център. Така че вероятно това ще се случи и с сурдопедагожката във вашата градина, ако вече не е станало.
Мога да потърся още инфо, ако искаш - само разпитай по-подробно каква точно е ситуацията и колко деца има в градината, за да помогнем повече.

# 7
 • Враца
 • Мнения: 867
При нас ситуацията е такава.Първо трябва да сме навършили 3г и да има пет деца със еднакви потребности за възможност от ресурсен учител.Криси и първия и единствен в града ни.Кога ще станат пет????Дай боже да не станат нека всички дечица са здрави.Но ние ще трябва да чакаме...дотогава.

# 8
Не се притеснявайте, не е необходимо децата в детската градина  да са 5, за да имат ресурсен учител. Един ресурсен учител трябва да има най-малко  5 деца,но не е задължително те да са от една детска градина или само от едно училище.

# 9
 • Бу-у-урга-а-ас
 • Мнения: 2 598
Не се притеснявайте, не е необходимо децата в детската градина  да са 5, за да имат ресурсен учител. Един ресурсен учител трябва да има най-малко  5 деца,но не е задължително те да са от една детска градина или само от едно училище.

Точно така е.
 Петя, комисията в инспектората се събира всеки четвъртък от 9:00. Носи се епикриза на детето. Попитай Невена дали е към ресурсния център? Ако е, тя трябва да ви заведе или поне да ви даде пълна информация.
 Предполагам, че във Враца процедурата не е по-различна и ако не сурдопедагог, то поне логопед да изискате.

# 10
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
Ами май няма да ни "огрее" с ресурсния учител  Confused Значи нашата рехабилитаторка, щатът и е отпуснат от общината, директорката си е извоювала това, според някаква наредба, в общината имало разбрани хора и така, отпускат щат за специалист към детското заведение, по наредба на 7 деца - един специалист.
Преди са били в една група слуховоувредените дечица, сега от година са ги интегрирали по другите групи със здрави дечица, а в градината са направили кабинет, където се провежда индивидуална рехабилитация. Сурдопедагожката си седи в кабинета и си провежда рехабилитацията, работи от 8 - 12, в момента са 8 деца в градината (с Яни 9), с проста математика се пада по половин час на дете на ден, даже не стига  Confused тя ми каза обаче, че почти никога не са били всички деца на куп, явно боледуват, пътуват и прочие...
Но не и остава никакво време да ходи по групите и да подпомага учителките в заниманията на  децата и т.н., и т.н. Затова  цяло лято е обикаляла в пускане на молби за ресурсен учител, документите на децата от градината са подадени, спазили са всички формалности, но уви - директорката на ресурсния център заявила, че щом има сурдопедагог в градината не им трябва ресурсен учител, било едно и също. Ами не е...  тя е специалист и си води рехабилитацията... От министерството пък някаква жена и казала, че имат право и така всеки си тълкува по различен начин...
Мислех си да минем и ние на комисия, защото в градината освен Яни сега са се записали още две слухово увредени дечица и стават общо 11, мислех, че на 5 деца - 1 ресурсен, щом имало сурдопедагог не искат да отпуснат, но поне на 10-11 деца да отпуснат още един (ако броят сурдопедагога), но сега чета, че променили изискването на 8 деца  - ресурсен...
Чудя се, има ли смисъл да се разправям? Тя се е отказала вече...

# 11
 • Мнения: 2 084
Виждам, че темата е стара. Надявам се да открия някои в нея.

# 12
 • Мнения: 4 554
Щом си успяла да пишеш в нея, значи не е стара. Тема стара няма.
Сега сподели с нас.  Hug

# 13
 • Мнения: 2 084
От един месец със сина ми работи ресурсен учител. Още си търся логопед. Аз се занимавам много търпеливо и професионално, но не ни се получават изречения. Бавно си спомня нещата, които е учил. За сметка на това е много упорит и търпелив.
Преси е на 3,7 години, с операция на малформация цепка на небцето, в кърмаческа възраст беше с изоставане на моториката и емоционалното развитие, повече от две години правеше спазматични пристъпи, но слава Богу с това се справихме. Тъкмо започна да забравя, че не може да диша добре и започна да "излиза" от черупката си.
Сега ни чака операция от херния. Питам се дали стреса ще го затвори.
Вместо бебешко гукане той казваше хуля-гуля или гуля-гуля. На някои това познато ли му е?
Много объркано стана, но малко ми е притеснено.
А и не знам още имам ли кмет или нямам.

# 14
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
Има отделен подфорум за интеграцията, ресурсните учители и т.н. Ето го:
http://www.bg-mamma.com/index.php?board=61.0
Явно са пропуснали да преместят тази тема... Ако те интересува, можеш да поразгледаш.
Иначе във форума има поне едно майче , чието детенце беше с  цепка на небцето - http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=1666
Има и виртуална консултация с логопед:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=188269.0

Последна редакция: вт, 30 окт 2007, 13:40 от PetiaK

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт