Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 ян. 2007, 22:43 ч.

Натура 2000 - собственици на земи VS еколози

 • 13 529
 • 238
 •   1
Отговори
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Повод да пусна тази тема е спорът ми с една съфорумка, която ме обвинява, че не съм дала коректно заглавие на закованата тема "Да направим нещо малко за красивата природа на Б-я".
Въпросния спор може да прочетете на последните две страници на темата.

Повод за оспорваната тема е една подписка, която много от вас, вероятно, са подписали. "Колежката" Ковачева ме обвинява, че не съм казала, че тази подписка е основно в подкрепа на Натура 2000 и така съм заблудила всички вас. Ако някой се чувства сериозно заблуден от мен и не е прочел това, под което се подписва - извинявам се.  Peace Не ми се вярва толкова много овчици да "живеят" тук, всички обикновино четем под какво се подписваме.

А ето в какво обвиняват Натура някои собственици - че ще им се вземат земите; че как така някой ще им казва какво да си правят със земите си. Благодарение на това се разрових и разбрах, че Натура де факто е съвсем либерална и никакви европейски войски няма да чакат скоро собствениците и да им национализират земите,  ами напротив - ще им дават пачки да поддържат местообитанията и да се занимават с т.н. "устойчиво развитие".
Защо по телевизията никой не говори за това? Защо дават само разярени собственици с вили и мотики /те голама част от тях не са хващали такова нещо, ама сега за спорта/... Защо всички се надсмиват над екологичните движения?

Подробна информация за Натура има в сайта на Министерството на околната среда и водите. След малко ще ви копирам и това, което извадих от там и е доказателство за това, че земите са си на собствениците и че някой /явно я кмет, я инвеститор, на който се пречи така да си построи ски пистата или хотелчето/ заблуждава горките собственици.

Надявам се все още да държите на това, под което сте се подписали в закованата тема по-горе.

# 1
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Най-голяма мъка по тоя спор ми е това, че еколозите винаги са били за местното развитие и такова разделение и такова VS е излишно, но то е факт в момента.

Ето ви информация:

За строителството ще има ясни и точни ограничения, а не забрана. По този начин ще се спре презастрояването, а имотите ще увеличават постоянно стойността си. Министър Чакъров даде за пример Гърция, където цените на земите в Натура 2000 са в пъти по-високи от тези извън мрежата.

За собствениците и ползвателите на земеделски земи и гори в Натура 2000 зони са предвидени средства за компенсация на пропуснати ползи и за насърчаване на екологосъобразно ползване. Тези плащания ще се извършват всяка година и могат да достигнат до 600 евро на хектар, поясниха от Министерство на земеделието и горите.

Ще може ли да се извършва дърводобив на териториите, влизащи в НАТУРА 2000 или ще се въведат само определени ограничения? Предвиждат ли се компенсации за дивечовъдните станции и държавните лесничейства?

В европейските директиви за НАТУРА 2000 и Законът за биологично разнообразие няма изискване за спиране на ползването на горите. Изискването е при ползването да не се променя типа на защитените горски видове. Това означава, че лесовъдските дейности трябва да са такива, че да не водят в краткосрочен или дългосрочен план до промяна на дървесните видове. Предвижда се лесоустройствените проекти, планове и програми да се подлагат на специфична оценка преди да бъдат одобрени.
Законът за биологичното разнообразие допуска със заповед на министъра на околната среда и водите, при необходимост, да бъдат въведени определени забрани. Възможно е да се въведе забрана за някои видове сечи, например “реконструкцията” или залесяването с дървесни видове, които не са типични за даден горски хабитат, включен в НАТУРА 2000.
За горски хабитати, които не са предмет на опазване по европейските директиви, но попадат в границите на местата от НАТУРА 2000, няма да има допълнителни изисквания или ограничения освен сега съществуващите.
Компенсации за наложени изисквания/ограничения в държавните гори не се предвиждат по правилата за ползване на европейските фондове. Компесаторни механизми се предвиждат само за общински и частни гори.

За строителството - Тотални забрани за строителство, каквито обикновено са въведени в повечето защитени територии, не следва да се въвеждат за зоните от НАТУРА 2000. В тях би могло да се въведе забрана за определен тип строителство само ако е ясно, че то ще унищожи или значително ще увреди предмета на защита – например, строителството на ВЕЦ може да унищожи крайречните типове гори, ако те са посочени като предмет на опазване. В защитените тритории не се предвиждат компесаторни мерки, докато в защитените зони по НАТУРА 2000 такива се предвиждат.

Включването на земи, гори и водни площи в зона от НАТУРА 2000 не променя собствеността им и не въвежда пълна забрана за строеж или други дейности.
Инвестиционните намерения в местата от НАТУРА 2000 ще подлежат на специфична оценка за въздействието им върху околната среда, като по този начин ще се гарантира опазването на редките видове и местообитания.   

 
Тоест става ясно, че във всяка зона, която е в Натура при всяка инициатива за строителство на нещо ще се проучва първо дали това нещо би навредило на защитените екземпляри и местообитанията им и ако се окаже, че е така - ще има ограничения за строителството или забрана, ако не - ще се строи. Няма общи забрани наложени за всички зони.

А собствениците само ще спечелят от Натура.  Peace

# 2
 • София
 • Мнения: 1 133
И аз от началото на драмата се чудя няма ли кой да им ги обясни тия работи на собствениците?
Иначе няколко вестника писаха много подробно за предимствата на Натура... не знам, собствениците може би не четат...
Прави впечатление, че след като доскоро имаше например протести в Иракли срещу унищожаването на природата и плановете за застрояване, сега обратно - роптаят срещу Натура-та... Безумие...Примерите са много

# 3
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Ами то е имало разяснителни кампании по места, министърът се е срещал с кметове, но понякога  не е имало желание за присъствие дори. Роптаят само тези по морето и в Банско, защото само там има желание на големи инвеститори да купят изгодно земите. А земеделски земи, каквито са повечето, за да минат в регулация и да имаш право на строеж там - трябва местната власт да разреши, ако има на кой да се бутне лесно става предполагам. Сега, ако са в Натура земите пак ще може да се строи, но ще трябва на ниво централна власт, предполагам органи на МОСВ, да правят оценка за въздействието върху околната среда или по точно да се види дали това ще застрашава конкретните, защитени от Натура на мястото, видове.

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 550
Напълно права си, Дещовиди! за съжаление много хора действат първосигнално, а може би подведени умишлено от някой. Аз лично съм далеч от Натура, но се чудя как тези хора, протестиращите, не се поинтересуват действително за ползите, които ще им донесе включването на земите им в тази програма, а толкова изкривяват нещата. Мисля също, че и някои медии имат вина, които представят едностранно тези протести и твърдят, че хората щяли да бъдат едва ли не ограбени. А пък собствениците, които не виждат по далеч от носа си, не заслужават и една стотинка компенсация при  поведението, което имат сега.

# 5
 • София
 • Мнения: 5 373
Роптаят само тези по морето и в Банско, защото само там има желание на големи инвеститори да купят изгодно земите.
Ами ти сама си си отговорила на въпроса, какво повече?
ТЪй като Банско е вече пренаселено, строежите трябва да се изнесат нанякъде....и то е ясно-има нечии интереси, които са засегнати. и се опитват да въздействат чрез обикновените хорица..........да не мислиш, че някой от последните е седнал да прочете от-до , примерно, самите идеи на проекта или подписката?
Отделно, че медиите са просто едни маши и лопати , тъй че-навързахме нещата и е ясно, че 1 и 1 прави 2. ooooh!

# 6
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Ами аз не задавам въпрос, просто темата е продиктувана от обвинението на тази съфорумка, че ви заблуждавам в закованата тема и не ви казвам под какво се подписвате.

А за медиите нямам дума - вече съм свидетел как изопачават поне 4 важни неща и дезинформират, плямпат някви работи и винаги пропускат най-важното, много ме нервят...

# 7
 • София
 • Мнения: 5 373
Ами аз не задавам въпрос, просто темата е продиктувана от обвинението на тази съфорумка, че ви заблуждавам в закованата тема и не ви казвам под какво се подписвате.

А за медиите нямам дума - вече съм свидетел как изопачават поне 4 важни неща и дезинформират, плямпат някви работи и винаги пропускат най-важното, много ме нервят...
Ми прочетох го спора-и какво?
Въпросната дама просто е опитала да вдигне малко пушек, ма не се е получило.
Аз лично не се смятам за подведена в ни най-малка степен.

# 8
 • Бургас
 • Мнения: 459
Просто вече ми омръзна и не ми се занимава, достатъчно се изприказва във форуми, специално на тази тематика, ако имам време ще допълня и нашите доводи против натура.

Само няколко дами са се изказали, които видимо знаят за какво става въпрс, а тези които са се подписали в първата тема нещо не ги виждам, освен ако след малко няма тайна агитация на лични.

Прекалено много агитация по улиците. Излизат ученици и ги питат: Бетон или Природа и те естествено избират природа и се подписват. Въпросът не стои така и не е честно.

# 9
 • Мнения: 6 167
А на мен пък просто ми е писнало от хора, за които 'дедовото' е над всичко.
Не само -  дедовото с условия - да си го правя каквото си искам , без значение, че са минали години и водата е текла и в това време и без значение, че са част от общество. С правила.
Тоест, напълно подкрепям каквито и да е мерки да бъдат взети, така, че развилнелите се дедови наследници да бъдат озаптени и природата да бъде защитена.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 133
Тъпото е, че явно протестиращите не вдяват (или по някаква причина не им изнася да вдяват), че включването на техен парцел в Натура не им отнема правата и собствеността, нито дори им забранява строеж (примерно), а просто означава много засилен контрол (дали би бил ефективен, е също въпрос) + това те получават компенсации от държавата... И аз мисля, че се представят едностранчиво нещата в публичното пространство (медии)... а може би не само.

# 11
 • Мнения: 34 774
Не съм запозната със случая, но с всеки мой имот бих правила това, което би ми донесло най-много пари и ако някой ми попречи, ще го осъдя.

# 12
 • София
 • Мнения: 1 133
Не съм запозната със случая, но с всеки мой имот бих правила това, което би ми донесло най-много пари и ако някой ми попречи, ще го осъдя.

Вкл. и например бутане на носещи стени, което би довело до срутване на сградата?  Wink Simple Smile
Има си закони в тая държава...

# 13
 • София
 • Мнения: 118
И аз мисля като Никол, никой няма право да ми казва какво да си правя с имотите. Включително ако в имота ми се открие злато от тракииско време, ми може този траксиец да ме прарапрапрадядо.
И какво е това роптаене кое е по ценно това хората в тези райони да са нахранени и да имат работа и доходи или няколко спасени гарги и чапли. хайде да създадем подходящи условия и къщички за бездомните кучета , че на воля да ни хапят децата.

# 14
 • Мнения: 34 774

Вкл. и например бутане на носещи стени, което би довело до срутване на сградата?  Wink Simple Smile
Има си закони в тая държава...

Не. Включвам построяването на имот, според закона.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт