Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • накрай света:(
  • Мнения: 28
Мили маики помогнете!
След няколко месетса ше пътувам с малкото си бебе до БГ и нямам представа какви докумети ше ми трябват. Ше пътувам сама баша му ше си остане в Америка. Помогнете ми моля стъпка по стъпка.
Благодаря предварително!

# 1
  • usa
  • Мнения: 3 367
паспорт за детето (вади се за 40 дни,докс се подават дори в пощата на някои места); бележка от бащата че позволява детето да напуска страната заверена от нотариус, инфант тикет(добре провери с компанията дали искат папер,дори ти да си с електронен)

# 2
ami bebeto s kakwo grazdanstwo e? Ima spored men goliama razlika w iziskwaniata ot bulg. ili ot amer. strana.

# 3
  • накрай света:(
  • Мнения: 28
Бебчето ми е родено в Америка, значи е американски гражданин. Има ли някакъв примерен текст тази декларация за пред летището? И после като пристигна в БГ какви документи ми трябват за да го направя български гражданин бебчето ми, да му извадя български паспорт? Тук във форума се говори за някакъж апостил. Какво е това и откъде мога да го набавя? Благодаря много предварително.

# 4
  • USA
  • Мнения: 7 091
Извинявай, че не можах да ти отговоря по-рано, ама както предполагам разбра, имаше проблеми с форума и не можехме всички да пишем, а някои и да влизат.

Значи на въпроса- аз ти писах в бележката, ама ти предполагам не си обърнала внимание.
АКО детето остане САМО с американско гражданство не ти трябва декларация. Ако обаче се прибираш, за да му извадиш И БЪЛГАРСКО гражданство, тогава бележка ще ти трябва за излизането.

А примерен текст..ако мога да намеря моята, ама тя е от преди толкова време, че не знам къде съм я пъхнала. Накратко трябва да е нещо такова:

Декларация

Аз ................( името на бащата).....( тука неговите данни, къде има постоянен адрес, ако е ам. граж. ССН, ако е БГ ЕГН-та, номера на паспорти, лични карти или каквото там притежава)
давам съгласието си детето ..............( имена, данни, адрес)..........да пътува от и до САЩ, както и да пребивава неограничен период от време в......... с майка си ..............(имена, данни адрес)..

Подпис
дата
и т.н.

Апостил се слага най-вече като пратиш документ по пощата и ти го сложат, но ако имаш време и ти се чака, предполагам може и на място. Потърси за вашия щат  Apostille   и би трябвало да ти излезе на какъв адрес се плаща документа. Иначе това е и печат, и един допълнителен лист прикрепен към твоя документ. ЗА ДА ПРАТИШ ДОКУМЕНТ ЗА АПОСТИЛ, ПРЕДВАРИТЕЛНО ТРЯБВА ДА Е ПОДПИСАН ДОКУМЕНТА ПРЕД АМЕРИКАНСКИ НОТАРИУС и той да е сложил кръгъл печат за чужбина. Иначе ако сте близо до някое от консулствата, може да направите това на място на БГ и да ви го подпечата БГ нотариус, тогава няма да има нужда от апостил.

# 5
  • USA
  • Мнения: 7 091
Сега видях, че си питала и за БГ документи, точно сега правим същото.

За ЕГН ти трябва дубликат от акта за раждане с апостил + пълномощно от мъжа ти, че е съгласен ти да извадиш ЕГН-то( то трябва или да е подписано в консулството и БГ нотариус да го е заверил или ( принципно в сайта на консулството пише) може да го завери американски нотариус и на него да сложиш апостил, но не знам дали тогава в БГ няма да имаш проблеми.Уж пише, че може , но не се знае знае ли се.

За паспорт- отделно пълномощно от мъжа ти, отново заверено в посолството или с апостил, в което да пише, че имаш право да извадиш паспорт на детето И ДА ГО ПОЛУЧИШ;+ заявление за издаване на паспорт, взема се от консулството , трябва да е подписано от двамата родители в консулството ( трябва там да е заверено от БГ нотариус), 2 снимки на детето, таксата съответно и официялно ти трябва само това. Когато аз вадих на Калин в БГ сама, обаче ми искаха свидетелството за брак и акта за раждане на детето само да ги покажа. Така че подготви се за всеки случай.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт