Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 ян. 2007, 16:03 ч.

Уволниха ме! Моля за съвет и търся юрист.

 • 4 970
 • 30
 •   1
Отговори
Здравейте!

Една приятелка ми каза за форума и ме посъветва да пиша за проблема си тук.

От 6.12.2006г. съм назначена на безсрочен трудов договор в една фирма, дъщерна на гръцка компания. Назначена съм от управителя по това време. Същия управител напуска (но все още има пълномощно за всичко) на 07.12.2006г. От 1.01.2007 идва друг управител, който заяви, че ще работи само с негови хора и ще направи промени. Още тогава разбрах, че ще ме махне. По принцип съм единствения служител в офиса тъй като фирмата тепърва набира скорост. Аз по договор се водя "зам. директор организация". Днес ме извика (насаме) и ми каза, че ме уволнява. Тъй като съвестно и без грешка съм си вършила работата мотив уволнение като такова няма и каза, че ми съкращава длъжността като същевремено пред мен говори по тел., че наема на моята длъжност друг!

Водил е разговори пред мен, че иска да наеме жени на работа под 30 год. с хубава външност. Е аз съм хубава но съм малко над 30. Казва на продавачките ни (15 момичета), че са грозни!!! Това го споменавам евентуално като за мотив да го съдя за сексуален тормоз. Всички са го намразили до дъното на душата си.

Въпросите ми са доста. Този разговор стана на 4 очи между  нас в офиса. Взе ми ключовете и каза че съм в платена отпуска до края на месеца. Всичко е само на думи. В офиса ще са само той и една счетоводителка (негов човек), която е по договор за консултантски услуги.Т.е. няма и няма да има свидетели (служители на фирмата). Трябва ми съвет какво да правя стъпка по стъпка от сега нататък. Предполагам ,че трябва да се явя на работа в 9.00 сутринта в понеделник, защото  ако не се явя два дена се счита за дисциплинарно уволнение май...

Моля, някой юрист по трудово-правно отношения да се свърже с мен за да ми помогне. Плащам си, разбира се!

А най-вече очаквам вашите идеи как да реагирам на тази несправедливост.  bouquet

И нещо, което не би ми помогнало от юридическа гледна точка, но тази работа е много важна за мен тъй като детето ми е с 4 операции за 6 месеца и парите наистина ни трябват:(Последна редакция: сб, 13 яну 2007, 16:43 от bobada

# 1
 • Springfield, VA
 • Мнения: 5 624
Ей, много нагли хора има, ей....

Ако си грозен(по нечий критерий), си уволнен....  #Crazy

Нямам думи....Това само в Бг може да стане, пък ако ще и с Гръцки собственик на фирма....  Stop

Дано да получиш адекватна помощ, тук има доста юристки  Peace

# 2
 • Мнения: 3 009
Ако не отидеш на работа има право да те уволни дисциплинарно. Щом ти е казал, че си в платен отпуск до края на месеца трябва да поискаш заповед т.е. документ черно на бяло, че това е така, за да не се отметне после. В Кодекса на труда от чл.325 надолу са изброени възможностите за прекратяване на ТД.

http://www.paragraf22.com/pravo/kodeksi/kt.html

 Поне ще добиеш представа какво може да ти се случи.
Искрено ти съчувствам.

# 3
 • Sf
 • Мнения: 806
По закон той може да съкрати длъжността и така ти не можеш нищо да направиш по въпроса. После може след два или колкото дни поиска да я открие наново и да назначи друг човек на същата тази длъжност.

Но от друга страна, ако ти до 1 месец не си намериш друга работа, работодателят е задължен да ти изплати една цяла заплата. Просто трябва да подадеш молба в деловодството на същата фирма преди да изтече този едномесечен период.

Но в никакъв случай не "излизай в отпуск", както ти го е казал. Трябва да си пуснеш молба за отпуск, той да ти я подпише, че е съгласен и тогава можеш да бъдеш в отпуск. Иначе така устно подадена отпуска не се зачита и ти ако в понеделник не идеш на работа, ще се счита за неявяване на раб. място и ще му дадеш основание дори и за дисциплинарно уволнение. Ако пък си ползваш сега отпуската, после като напуснеш, няма да ти я наплатят. По-добре си вземи болничен, но го занеси до 3 дни от издаването му.

Прочети внимателно Кодекса на труда, чийто линк ти подаде Mama_Nana

Успех и ти стискам палци!!!

# 4
 • София
 • Мнения: 2 013
Не съм юрист.
Но, доколкото знам, докато си в болничен не може да те уволни. Ако искаш да го разиграваш, вземи си някакъв дълъг болничен (ако имаш откъде)...
Разигравай го максимално. А междувременно си търси друга работа, защото няма начин да се чувстваш нормално там при така разказаните от теб обстроятелства.

# 5
 • Sf
 • Мнения: 806
Може да те уволни само дисциплинарно, като преди това ти е отправил предупреждение и дисциплинарно наказание, но така веднага да те уволни не може. Макар наистина може да те съкрати поради съкращаване на длъжността, както написах по-горе в постинга си.

Ето от какво трябва да се пазиш, за да не те мотае с дисциплинарно уволнение:

Раздел III.
Дисциплинарна отговорност
    Нарушение на трудовата дисциплина

    Чл. 186. Виновното неизпълнение на трудовите задължения е нарушение на трудовата дисциплина. Нарушителят се наказва с предвидените в този кодекс дисциплинарни наказания независимо от имуществената, административнонаказателната или наказателната отговорност, ако такава отговорност се предвижда.
     
    Видове нарушения на трудовата дисциплина
    Чл. 187. Нарушения на трудовата дисциплина са:
    1. закъснение, преждевременно напускане на работа, неявяване на работа или неуплътняване на работното време;
    2. (доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) явяване на работника или служителя на работа в състояние, което не му позволява да изпълнява възложените му задачи;
    3. неизпълнение на възложената работа, неспазване на техническите и технологичните правила;
    4. произвеждане на некачествена продукция;
    5. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) неспазване на правилата за здравословни и безопасни условия на труда;
    6. (заличена - ДВ, бр. 100 от 1992 г.);
    7. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) неизпълнение на законните нареждания на работодателя;
    8. злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието, както и разпространяване на поверителни за него сведения;
    9. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) увреждане на имуществото на работодателя и разпиляване на материали, суровини, енергия и други средства;
    10. неизпълнение на други трудови задължения, предвидени в закони и други нормативни актове, в правилника за вътрешния трудов ред, в колективния трудов договор или определени при възникването на трудовото правоотношение.
     
    Видове дисциплинарни наказания
    Чл. 188. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Дисциплинарните наказания са:
    1. забележка;
    2. предупреждение за уволнение;
    3. уволнение.

     
    Критерии за определяне и еднократност на дисциплинарното наказание
    Чл. 189. (1) (Ал. 1 отм., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При определяне на дисциплинарното наказание се вземат предвид тежестта на нарушението, обстоятелствата, при които е извършено, както и поведението на работника или служителя.
    (2) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За едно и също нарушение на трудовата дисциплина може да се наложи само едно дисциплинарно наказание.
     
    Дисциплинарно уволнение
    Чл. 190. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 190 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Дисциплинарно уволнение може да се налага за:
    1. три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по-малко от 1 час;
    2. неявяване на работа в течение на два последователни работни дни;
    3. системни нарушения на трудовата дисциплина;
    4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) злоупотреба с доверието на работодателя или разпространяване на поверителни за него сведения;
    5. ощетяване на гражданите от работници или служители в търговията и услугите чрез измама в цената, теглото, качеството на стоката или услугата;
    6. (нова - ДВ, бр. 51 от 1999 г.) участие в хазартни игри чрез телекомуникационни средства на предприятието и се възстановяват направените разходи в пълен размер;
    7. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 51 от 1999 г.) други тежки нарушения на трудовата дисциплина.
    (2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Дисциплинарно уволнение по ал. 1 се налага при съобразяване с критериите по чл. 189, ал. 1.
    Задължения на работодателя преди налагане на дисциплинарното наказание
    Чл. 193. (1) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.) Работодателят е длъжен преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша работника или служителя или да приеме писмените му обяснения и да събере и оцени посочените доказателства.
    (2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работодателят предварително не е изслушал работника или служителя или не е приел писмените му обяснения, съдът отменя дисциплинарното наказание, без да разглежда спора по същество.
    (3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Разпоредбите на предходната алинея не се прилагат, когато обясненията на работника или служителя не са били изслушани или дадени по негова вина.
     
    Срокове за налагане на дисциплинарни наказания
    Чл. 194. (1) Дисциплинарните наказания се налагат не по-късно от 2 месеца от откриване на нарушението и не по-късно от 1 година от извършването му.
    (2) При дисциплинарно нарушение, което е и престъпление или административно нарушение, свързано с възложената работа и установено с влязла в сила присъда или наказателно постановление, сроковете по предходната алинея започват да текат от влизането в сила на присъдата или на наказателното постановление.
    (3) (Доп. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Сроковете по ал. 1 не текат през времето, когато работникът или служителят е в законоустановен отпуск или участва в стачка
    (4) (Отм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)
     
    Заповед за дисциплинарно наказание
    Чл. 195. (1) Дисциплинарното наказание се налага с мотивирана писмена заповед, в която се посочват нарушителят, нарушението, и кога е извършено, наказанието и законният текст, въз основа на който се налага.
    (2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Заповедта за дисциплинарно наказание се връчва срещу подпис на работника или служителя, като се отбелязва датата на връчването. При невъзможност заповедта да бъде връчена на работника или служителя работодателят му я изпраща с препоръчано писмо с обратна разписка.
    (3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Дисциплинарното наказание се смята за наложено от деня на връчване на заповедта на работника или служителя или от деня на нейното получаване, когато е изпратена с препоръчано писмо с обратна разписка.
    (4) (Отм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)
     
    Чл. 196. (Отм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)
         Обезщетение при уволнение на други основания
    Чл. 222. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа и спиране на работата за повече от 15 работни дни работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.
    Обезщетение за неизползуван платен годишен отпуск
    Чл. 224. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползувания платен годишен отпуск пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.

Глава шестнадесета.
ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ
     

Раздел I.
Прекратяване на трудовия договор

    Общи основания за прекратяване на трудовия договор
    Чл. 325. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:
    1. по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието;
    2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) когато уволнението на работника или служителя бъде признато за незаконно или бъде възстановен на предишната му работа от съда и същият не се яви да я заеме в срока по чл. 345, ал. 1;
    3. с изтичане на уговорения срок;
    4. със завършване на определената работа;
    5. със завръщане на замествания на работа;
    6. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) когато длъжността е определена за заемане от бременна или от трудоустроен и се яви кандидат, който има право да я заеме;
    7. (отм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.);
    8. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) с постъпване на работа на работника или служителя, който е избран или е спечелил конкурса;
    9. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при невъзможност на работника или служителя да изпълнява възложената му работа поради болест, довела до трайна неработоспособност (инвалидност), или по здравни противопоказания въз основа на заключение на трудово-експертната лекарска комисия. В този случай прекратяването не се допуска, ако при работодателя има друга работа, подходяща за здравното състояние на работника или служителя и той е съгласен да я заеме;
    10. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) със смъртта на лицето, с което работникът или служителят е сключил трудовия договор с оглед на личността му;
    11. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) със смъртта на работника или служителя;
    12. (нова - ДВ, бр. 67 от 1999 г., в сила от 27.08.1999 г.) поради определянето на длъжността за заемане от държавен служител.
     
    Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя с предизвестие
    Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.
    (2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.
    (3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За работниците и служителите, които заемат материално-отчетнически длъжности, в случай че предаването на повереното имущество не може да се извърши в 30-дневния срок по ал. 2, времето за предаване може да се удължи, но не повече от 2 месеца общо с предизвестието.
    (4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му. Предизвестието може да се оттегли, ако работникът или служителят съобщи за това преди или едновременно с получаването му. То може да се оттегли и до изтичането на срока му със съгласието на работодателя.
    (5) (Отм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)
     
    Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие
    Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
    1. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
    2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
    3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;
    3а. (нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) в резултат на извършена промяна по чл. 123, ал. 1 значително се влошат условията на труд при новия работодател;
    4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) преминава на платена изборна работа или постъпва на научна работа въз основа на конкурс;
    5. постъпва за отбиване на редовната си военна служба. Когато повиканият бъде отложен или освободен от редовна военна служба, трудовият му договор по негово искане се смята за непрекратен, ако в 1-месечен срок от отлагането или освобождаването му, но не по-късно от 3 месеца от напускането на работата се яви, за да я заеме отново;
    6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;
    7. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работи като заместник на отсъствуващ работник или служител и премине на друга работа за неопределено време;
    8. е възстановен на работа по съответния ред поради признаване на уволнението за незаконно, за да заеме работата, на която е възстановен;
    9. (нова - ДВ, бр. 67 от 1999 г., в сила от 27.08.1999 г.) постъпва на държавна служба.
     
    Прекратяване на трудовия договор от работодателя с предизвестие
    Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
    1. при закриване на предприятието;
    2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
    3. при намаляване на обема на работата;
    4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при спиране на работа за повече от 15 работни дни;
    5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
    6. когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;
    7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;
    8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;
    9. за освобождаване на заеманата длъжност поради завръщане на работник или служител, който е предсрочно освободен или отложен от редовна военна служба и е заемал преди това същата длъжност;
    10. (изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 28 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, а за професори, доценти, старши научни сътрудници I и II степен и доктори на науките - при навършване на 65-годишна възраст;
    11. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;
    12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.
    (2) (Доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Освен в случаите по ал. 1 служителите от ръководството на предприятието могат да бъдат уволнени с предизвестие в сроковете по чл. 326, ал. 2 и поради сключването на договор за управление на предприятието. Уволнението може да бъде извършено след започване на изпълнението по договора за управление, но не по-късно от 9 месеца.

    Прекратяване на трудовия договор от работодателя без предизвестие
    Чл. 330. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят може да прекрати трудовия договор без предизвестие, когато работникът или служителят бъде задържан за изпълнение на присъда.
    (2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят прекратява трудовия договор без предизвестие, когато:
    1. (т. 1 отм., предишна т. 2 - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работникът или служителят бъде лишен с присъда или по административен ред от право да упражнява професия или да заема длъжността, на която е назначен;
    2. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) на работника или служителя бъде отнето научното звание или научната степен, ако сключването на трудовия договор е станало с оглед на придобитото звание или степен;
    3. (нова - ДВ, бр. 83 от 1998 г., доп. - ДВ, бр. 46 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 76 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г., бр. 75/2006 г.) служителят е заличен от регистрите на съсловните организации по Закона за съсловните организации на лекарите и стоматолозите, от регистъра на съсловната организация на магистър-фармацевтите по Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите или от регистъра на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи по Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти;
    4. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 3 - ДВ, бр. 83 от 1998 г., отм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.)
    5. (предишна т. 5 - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 4 - ДВ, бр. 83 от 1998 г.) работникът или служителят откаже да заеме предложената му подходяща работа при трудоустрояване;
    6. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 5 - ДВ, бр. 83 от 1998 г.) работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен;
    7. (нова - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) работникът или служителят не изпълни задължението за уведомяване по чл. 126, т. 12;
    8. (нова - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) е налице несъвместимост в случаите по чл. 107а, ал. 1.
     
    Прекратяване на трудовия договор по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение
    Чл. 331. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) (1) Работодателят може да предложи по своя инициатива на работника или служителя прекратяване на трудовия договор срещу обезщетение. Ако работникът или служителят не се произнесе писмено по предложението в 7-дневен срок, се смята, че то не е прието.
    (2) Ако работникът или служителят приеме предложението по ал. 1, работодателят му дължи обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение, освен ако страните са уговорили по-голям размер на обезщетението.
    (3) Ако обезщетението по ал. 2 не бъде платено в едномесечен срок от датата на прекратяване на трудовия договор, основанието за неговото прекратяване се смята за отпаднало.
     
    Чл. 332. (Отм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г.)
     
    Закрила при уволнение
    Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
    1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст или съпруга на лице, което отбива редовната си военна служба;
    2. трудоустроен работник или служител;
    3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването;
    4. работник или служител, който е започнал ползуването на разрешения му отпуск;
    5. (нова - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) работник или служител, който е избран за представител на работниците и служителите по реда на чл. 7, ал. 2 и чл. 7а, за времето, докато има такова качество.
    6. (нова,  доп. ДВ бр. 57/2006г.) работник или служител, който е член на специален орган за преговори, на европейски работнически съвет или на представителен орган в европейско търговско или кооперативно дружество, за времето, докато изпълнява функциите си.
    (2) В случаите по т. 2 и 3 на предходната алинея преди уволнението се взема мнението и на трудово-експертната лекарска комисия.
    (3) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни работник или служител, който е член на синдикално ръководство в предприятието, на териториален, отраслов или национален ръководен изборен синдикален орган, през времето, докато заема съответната синдикална длъжност и до 6 месеца след освобождаването му, само с предварителното съгласие на синдикален орган, определен с решение на централното ръководство на съответната синдикална организация.
    (4) Когато това е предвидено в колективния трудов договор, работодателят може да уволни работник или служител поради съкращаване на щата или при намаляване на обема на работата след предварителното съгласие на съответния синдикален орган в предприятието.
    (5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8, 9 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.
    (6) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 5 - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1.
    (7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Закрилата по този член се отнася към момента на връчването на заповедта за уволнение.

# 6
 • Мнения: 495
да, както са ти казали вече - трябва да имаш документ, че си в отпуска
най-добре да излезеш в болнични и след това да напуснеш
не може да работиш на място, където не те искат  Peace

# 7
1.А как да докажа, че съм занесла болничния ако не ми го приемат?
2. По -горе пише , че съм под закрила от уволнение, ако детето ми е под три години. Моето е на 2 години и 9 месеца, но не съм глава на семейство. Защитена ли съм? А ако кажа на съпруга ми да прекратят трудовия му договор оказвам ли се аз глава на семейство?

# 8
 • Sf
 • Мнения: 806
1.А как да докажа, че съм занесла болничния ако не ми го приемат?
2. По -горе пише , че съм под закрила от уволнение, ако детето ми е под три години. Моето е на 2 години и 9 месеца, но не съм глава на семейство. Защитена ли съм? А ако кажа на съпруга ми да прекратят трудовия му договор оказвам ли се аз глава на семейство?

1. Поискай да ти го завходят с номер на Вътрешен дневник или какъвто там ред има в деловодството и поискай копие с входящия номер Simple Smile Така са длъжни да го приемат официално.

2. Значи си защитена, докато детето ти навърши 3 години. НЕДЕЙ казва на съпруга ти да му пракратяват договора?!?!

Излез в болнични и си търси друга работа, не си късай нервите. Съжалявам много за ситуацията, в която си изпаднала. Стискам ти палци!!! Винаги след подобно говно, извинете, се случва нещо по-хубаво. Ще си намериш нещо по-хубаво!

# 9
 • Мнения: 5 373
1.А как да докажа, че съм занесла болничния ако не ми го приемат?
2. По -горе пише , че съм под закрила от уволнение, ако детето ми е под три години. Моето е на 2 години и 9 месеца, но не съм глава на семейство. Защитена ли съм? А ако кажа на съпруга ми да прекратят трудовия му договор оказвам ли се аз глава на семейство?
Бобада, имаш ли СКАЙП?
Ако имаш-пусни ми го на лични.
Не съм юрист, но щеше да ми се случи нещо подобно, искам просто да споделя нещо с тебе.

# 10
Значи не могат да ме уволнят, ако имам дете под три годишна възраст. А могат ли да ми СЪКРАТЯТ ДЛЪЖНОСТА?

И още нещо... ако успея да свикам събрание на колектива те могат ли да ме изберат за синдикален лидер при положение че се водя "заместник директор"?

# 11
 • под Сините камъни
 • Мнения: 1 022
1. Задължително отиваш на работа в понеделник
2. Той няма право да те пуска без твоето съглавсие в отпуск /изключение прави чл. 173 (4) Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие по време на престой повече от 5 работни дни, при ползване на отпуска едновременно от всички работници и служители, както и в случаите, когато работникът или служителят след покана от работодателя не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага. / по твоите думи случаят не е такъв ... ако все пак настоява поискай заповед на какво основание те пуска Wink
3. Съкращаването на щата е процедура, която той трябва да спази  и не е от днес за вчера Wink Mr. Green Mr. Green чл. 333 КТ
4. Направи така, че да имаш свидетел за тезата му че не си хубава
5. остави го тоя сексуален тормоз  Mr. Green  заплаши го, че ще го съдиш на основание Закона за дискриминацията  Twisted Evil Twisted Evil ще му се стъжни положението  Laughing ама му прати и един адвокат
6.  болничните можеш да оставиш за десерт Wink

# 12
 • под Сините камъни
 • Мнения: 1 022
Значи не могат да ме уволнят, ако имам дете под три годишна възраст. А могат ли да ми СЪКРАТЯТ ДЛЪЖНОСТА?

И още нещо... ако успея да свикам събрание на колектива те могат ли да ме изберат за синдикален лидер при положение че се водя "заместник директор"?

за съжаление ако инспекцията по труда си даде съгласието/зависи какви връзки има работодателят ти/ може да те уволни и с дете до 3 години

Синдикатът трябва да е регистириран, може да се включите примерно в някой от големите синдикати и тогава да те изберат за лидер, но ще мине много време ...

# 13
 • Мнения: 495
това за синдикалната дейност.... не ти върши работа
най-добре понеделник да отидеш на работа едновременно с болничен и адвокат  Wink
знам, че ще ти е трудно, но, опитай се да запазиш самообладание и си намери по-бързо работа - настоящият ти работодател просто не иска повече да плаща на НЕнегов човек

# 14
 • Мнения: 6 355
Свържи се с юрист от някой от синдикатите. Трудово-правен спор в съда се печели почти без изключение от работника. И докато си седиш в къщи ще ти дължат възнаграждения. Не подписвай Заповед за уволнение или както там са я формулирали.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт