Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 15 ян. 2007, 11:45 ч.

шкембе чорба

  • 17 896
  • 33
  •   1
Отговори
  • Ст.Загора
  • Мнения: 217
 Здравейте момичета, искам да попитам как вие правите шкембе чорба.
 Преди време имах няколко несполучливи опита и се отказах да я правя, млякото все ми се пресичаше.Вие варите ли го предварително , и как правите застройката ?
 В нас ще ме  #2gunfire ако в скоро време не им направя шкембенце  .

# 1
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
Рецептата ми е от БонАпети. АЗ не обичам шкембе и мъжа ми сам си я прави - не е трудно.


Шкембе чорба

4/6/2001


Списък на необходимите продукти:

1 кг шкембе
1 телешки кокал
50 г краве масло
50 г олио
1 с. л. червен пипер
1 к. ч. оцет
2 стръка чесън
сол на вкус

Начин на приготвяне:

 
1. Шкембето се измива и се почиства добре. Вари се 50 минути в тенджера под налягане (2-3 часа в обикновена тенджера).

 
2. Свареното шкембе се изважда и след като изстине, се нарязва на дребни парчета. Бульонът трябва да се остави да се изстуди напълно. Образувалата се лой се изхвърля.

 
3. В тенджера се загряват 2 с. л. масло и 2 с. л. олио, слага се червеният пипер, разбърква се, наливат се 1 л прясно мляко и 1 л прецеден бульон от шкембето. Кипва се и се посолява.

 
4. Добавя се нарязаното шкембе, ври няколко минути и се оттегля от котлона. 3-4 скилидки чесън се счукват, поставят се в чашка и се размесват с 1/2 ч. ч. винен оцет. Шкембето се сервира и се подправя с чесън и лют пипер на вкус.


# 2
  • Ст.Загора
  • Мнения: 217
 Благодаря ти, ще пробвам по тази рецепта  Simple Smile Grinning

# 3
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
Искам да ти кажа, че кокала винаги го прескачам - той е за да подобри вкуса на бульона - но и без него става.

# 4
в застройката е добре да се прибави и малко брашно, може и едно свинско краче да поври с шкембето  chef

# 5
  • Ст.Загора
  • Мнения: 217
Искам да ти кажа, че кокала винаги го прескачам - той е за да подобри вкуса на бульона - но и без него става.
[/quote.
И аз смятам да прескоча кокала .Ако има и други мнения ще съм ви благодарна .
 Мислия в събота да направя чорбата и ще докладвам за първият си успешен опит , надявам се  Wink

# 6
  • монако ди бавариа
  • Мнения: 4 138
ЗНАЧИ КАКА ВИ ДА ВИ КАЖЕ..........1 вариант-на 2 кила телешко шкембе едно свинско джоланче. всичко ври до разпадане Flutter. бульона се прецежда и се маха мазният филм отгоре. млякото се пресича именно от това че супата е много мазна. нарзва се на ситно шкембето, а от джоланчето става перфектно мезе са бира с малко 4ерен и 4ервен пипер и чесън. бульона се слага в тенджера, добавя се същото коли4ество мляко. разреждат се със студена вода една, две лъжици брашно и се разбъркват с бульона, оставя се да заври като се бърка. запържва се масло с 4ервен пипер и се излива в бульона. добавя се на ситно нарязаното шкембе  chef
другият вариант е-взимаш си от вареното шкембе на тоди-оба4е от това са мезе. нарязваш го на ситно и го слагасцх със същото коли4ество вода да ври. след половин 4ас правиш номера с млякото, брашното и маслото.........
един тип от мен-за да не мирише шкембето толкова на карантия-сложи един лимон с кората да ври с него-после го махни. лимона трйабва да е много добре измит-пръскат ги с някаква гадост. лимона с кората естествено-както е цял. после се изважда внимателно с лъжица

# 7
  • Италия
  • Мнения: 5 474
Да използвам темата за едно въпросче...преди години бях на гости и домакинята беше приготвила "фалшива"шкембе чорба с пилешко месо.
  Някой да има представа как се прави? Praynig
  newsm78

# 8
  • Бургас
  • Мнения: 598
Аз запържвам една чаена лъжичка червен пипер и една супена лъжица брашно в малко олио. Доливам един литър прясно мляко от магазина, без да го варя. Слагам и нарязаното на ивички шкембе, което съм сварила предварително. Варя около 20мин. Малко сол. И готово. Лесно е. Още по-добре, ако се купи наведнъж повече шкембе и се свари, нареже и замрази във фризера на порцийки. Така по всяко време може бързо да се приготви шкембе чорба  Wink И естествено счукан чесън с оцет, и лют червен пипер. Успех  Peace

# 9
  • Стара Загора
  • Мнения: 671
Ето това е моята рецепта за шкембе чорба

 Сварявам шкембето като накрая му слагам сол, изваждам го и го нарязвам на ивички или кубчета.
В купа разбивам 2-3 жълтъка с 1 ч ч  кисело мляко и 2-3 суп .л . брашно, наливам бульона/ както е горещ/ като бъркам непрекъснато. Връщам го на котлона докато заври /пак бъркам/ и се посгъсти ,изключвам го и слагам нарязаното шкембе.
Запържвам 4-5 суп .л . олио с един настърган морков /или червен пипер/,докато почервенее олиото ,прецеждам го и като сервирам поръсвам по 1 лъжица от него.
По желание- счукан чесън с оцет.

# 10
  • Ст.Загора
  • Мнения: 217
 ще пробвам и застройка с кисело мляко , струва ми се по малко рисковано  Embarassed

# 11
Да използвам темата за едно въпросче...преди години бях на гости и домакинята беше приготвила "фалшива"шкембе чорба с пилешко месо.
  Някой да има представа как се прави? Praynig
  newsm78
[/quote]
Прави се по същия начин както с шкембе,но вариш нe шкембе,а пиле,може и само бялото месо да свариш или пилешко филе,накъсваш го на малки парчета и добавяш останалите съставки,както описват учасниците във форума.Вкусът е същия.      chef

# 12
  • Италия
  • Мнения: 5 474
Билка ,мерси много ще пробвам!  Hug  bouquet

# 13
  • там от където съм
  • Мнения: 1 074
Ето това е моята рецепта за шкембе чорба

 Сварявам шкембето като накрая му слагам сол, изваждам го и го нарязвам на ивички или кубчета.
В купа разбивам 2-3 жълтъка с 1 ч ч  кисело мляко и 2-3 суп .л . брашно, наливам бульона/ както е горещ/ като бъркам непрекъснато. Връщам го на котлона докато заври /пак бъркам/ и се посгъсти ,изключвам го и слагам нарязаното шкембе.
Запържвам 4-5 суп .л . олио с един настърган морков /или червен пипер/,докато почервенее олиото ,прецеждам го и като сервирам поръсвам по 1 лъжица от него.
По желание- счукан чесън с оцет.

И аз ще направя тази рецепта,мъжа ми обожава шкембенце и ако я изпълня както трябва,ще го очаровам. FlutterМерси! Hug

# 14
  • София/ Баня Лука
  • Мнения: 1 690
Я сега някой да ми обясни как да измия добре шкембето Grinning Чувала съм нещо за вар, ама ми звучи страшно.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт