Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 33 отговора

Ст.Загора

Мнения: 185
 Здравейте момичета, искам да попитам как вие правите шкембе чорба.
 Преди време имах няколко несполучливи опита и се отказах да я правя, млякото все ми се пресичаше.Вие варите ли го предварително , и как правите застройката ?
 В нас ще ме  #2gunfire ако в скоро време не им направя шкембенце  .
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
Рецептата ми е от БонАпети. АЗ не обичам шкембе и мъжа ми сам си я прави - не е трудно.


Шкембе чорба

4/6/2001


Списък на необходимите продукти:

1 кг шкембе
1 телешки кокал
50 г краве масло
50 г олио
1 с. л. червен пипер
1 к. ч. оцет
2 стръка чесън
сол на вкус

Начин на приготвяне:

 
1. Шкембето се измива и се почиства добре. Вари се 50 минути в тенджера под налягане (2-3 часа в обикновена тенджера).

 
2. Свареното шкембе се изважда и след като изстине, се нарязва на дребни парчета. Бульонът трябва да се остави да се изстуди напълно. Образувалата се лой се изхвърля.

 
3. В тенджера се загряват 2 с. л. масло и 2 с. л. олио, слага се червеният пипер, разбърква се, наливат се 1 л прясно мляко и 1 л прецеден бульон от шкембето. Кипва се и се посолява.

 
4. Добавя се нарязаното шкембе, ври няколко минути и се оттегля от котлона. 3-4 скилидки чесън се счукват, поставят се в чашка и се размесват с 1/2 ч. ч. винен оцет. Шкембето се сервира и се подправя с чесън и лют пипер на вкус.


Цитирай

Ст.Загора

Мнения: 185
 Благодаря ти, ще пробвам по тази рецепта  Smile Very Happy
Цитирай

София/Сливен

Мнения: 1 194
Искам да ти кажа, че кокала винаги го прескачам - той е за да подобри вкуса на бульона - но и без него става.
Цитирай
в застройката е добре да се прибави и малко брашно, може и едно свинско краче да поври с шкембето  chef
Цитирай

Ст.Загора

Мнения: 185
Искам да ти кажа, че кокала винаги го прескачам - той е за да подобри вкуса на бульона - но и без него става.
[/quote.
И аз смятам да прескоча кокала .Ако има и други мнения ще съм ви благодарна .
 Мислия в събота да направя чорбата и ще докладвам за първият си успешен опит , надявам се  Wink
Цитирай

монако ди бавариа

Мнения: 4 138
ЗНАЧИ КАКА ВИ ДА ВИ КАЖЕ..........1 вариант-на 2 кила телешко шкембе едно свинско джоланче. всичко ври до разпадане Flutter. бульона се прецежда и се маха мазният филм отгоре. млякото се пресича именно от това че супата е много мазна. нарзва се на ситно шкембето, а от джоланчето става перфектно мезе са бира с малко 4ерен и 4ервен пипер и чесън. бульона се слага в тенджера, добавя се същото коли4ество мляко. разреждат се със студена вода една, две лъжици брашно и се разбъркват с бульона, оставя се да заври като се бърка. запържва се масло с 4ервен пипер и се излива в бульона. добавя се на ситно нарязаното шкембе  chef
другият вариант е-взимаш си от вареното шкембе на тоди-оба4е от това са мезе. нарязваш го на ситно и го слагасцх със същото коли4ество вода да ври. след половин 4ас правиш номера с млякото, брашното и маслото.........
един тип от мен-за да не мирише шкембето толкова на карантия-сложи един лимон с кората да ври с него-после го махни. лимона трйабва да е много добре измит-пръскат ги с някаква гадост. лимона с кората естествено-както е цял. после се изважда внимателно с лъжица
Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
Да използвам темата за едно въпросче...преди години бях на гости и домакинята беше приготвила "фалшива"шкембе чорба с пилешко месо.
  Някой да има представа как се прави? Praynig
  newsm78
Цитирай

Бургас

Мнения: 598
Аз запържвам една чаена лъжичка червен пипер и една супена лъжица брашно в малко олио. Доливам един литър прясно мляко от магазина, без да го варя. Слагам и нарязаното на ивички шкембе, което съм сварила предварително. Варя около 20мин. Малко сол. И готово. Лесно е. Още по-добре, ако се купи наведнъж повече шкембе и се свари, нареже и замрази във фризера на порцийки. Така по всяко време може бързо да се приготви шкембе чорба  Wink И естествено счукан чесън с оцет, и лют червен пипер. Успех  Peace
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 671
Ето това е моята рецепта за шкембе чорба

 Сварявам шкембето като накрая му слагам сол, изваждам го и го нарязвам на ивички или кубчета.
В купа разбивам 2-3 жълтъка с 1 ч ч  кисело мляко и 2-3 суп .л . брашно, наливам бульона/ както е горещ/ като бъркам непрекъснато. Връщам го на котлона докато заври /пак бъркам/ и се посгъсти ,изключвам го и слагам нарязаното шкембе.
Запържвам 4-5 суп .л . олио с един настърган морков /или червен пипер/,докато почервенее олиото ,прецеждам го и като сервирам поръсвам по 1 лъжица от него.
По желание- счукан чесън с оцет.
Цитирай

Ст.Загора

Мнения: 185
 ще пробвам и застройка с кисело мляко , струва ми се по малко рисковано  Embarassed
Цитирай
Да използвам темата за едно въпросче...преди години бях на гости и домакинята беше приготвила "фалшива"шкембе чорба с пилешко месо.
  Някой да има представа как се прави? Praynig
  newsm78
[/quote]
Прави се по същия начин както с шкембе,но вариш нe шкембе,а пиле,може и само бялото месо да свариш или пилешко филе,накъсваш го на малки парчета и добавяш останалите съставки,както описват учасниците във форума.Вкусът е същия.      chef
Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
Билка ,мерси много ще пробвам!  Hug  bouquet
Цитирай

там от където съм

Мнения: 1 074
Ето това е моята рецепта за шкембе чорба

 Сварявам шкембето като накрая му слагам сол, изваждам го и го нарязвам на ивички или кубчета.
В купа разбивам 2-3 жълтъка с 1 ч ч  кисело мляко и 2-3 суп .л . брашно, наливам бульона/ както е горещ/ като бъркам непрекъснато. Връщам го на котлона докато заври /пак бъркам/ и се посгъсти ,изключвам го и слагам нарязаното шкембе.
Запържвам 4-5 суп .л . олио с един настърган морков /или червен пипер/,докато почервенее олиото ,прецеждам го и като сервирам поръсвам по 1 лъжица от него.
По желание- счукан чесън с оцет.

И аз ще направя тази рецепта,мъжа ми обожава шкембенце и ако я изпълня както трябва,ще го очаровам. FlutterМерси! Hug
Цитирай

София/ Баня Лука

Мнения: 1 691
Я сега някой да ми обясни как да измия добре шкембето Very Happy Чувала съм нещо за вар, ама ми звучи страшно.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 33 отговора