Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 924
В продължение на повече от час семейството и гостът седяха в градината под сянката на асмата и мъжете пиеха узо - силно питие, получено от дестилацията на грозде, леко ароматизирано с анасон, в което наливаха малко вода, за да побелее като мляко. С узото София и Мариго поднесоха чинии с тиропити с едри мариновани черни маслини, домати, пълнени с ориз и подправки, долмадакия, каламария, златисти пържени октоподи, миди, пълнени с ориз, стафиди, подправки и магданоз, тарамосалата, имамбаялдъ и луканка.

Време беше да се преместят в столовата. София и Мариго поднесоха първо пилешка супа с авголемоно. Сетне поставиха на масата блюдо с пържени хрупкави барбуни - малки рибки с червени ивички, любим деликатес на всички. София поднесе печени пилета и агнешко бутче, печено с ориз, зелен фасул и домати със зехтин и лимон.
Салатата бе от млади листа на глухарче, подправени с копър и риган, маслини и парчета фета - несравнимото бяло козе сирене.
За десерт имаше кестени, потопени в топъл мед, локумас, тънки ябълкови резенчета с розово желе, портокали, малки парчета баклава.
Цитирай

София

Мнения: 3 447
Това от "Гръцкото съкровище" ли е  Smile Много ми харесва темата, ще се включа и аз след малко.
Цитирай


Мнения: 924
Да. нарочно не написах източника. Няма значение. Кой каквото е срещнал, ще ми бъде интересно.
Цитирай

София- павлово

Мнения: 2 597
сори за спама ама толкова много ядене, колко човека ядат
Цитирай


Мнения: 924
- Да идем, Цвятко, да направим и ний един излет до Балкана! - думаше един съботен ден на мъжа си мадам Гоца. - Целият град, куцо и сакато, ходи въздух да промени и линията си да оправи, само ний кюхтим тука и дебелеем. По-миналото лято още се канехме. Лятос обуща си купих, уж дано тръгнем, а то!... Погледни се на какво си замязал от тлъстини, че и мене погледни! Стига туй пусто лежане! Да идем утре! Съгласи се, защото инак сама тръгвам с туристите. Сто и десет кила съм вече - не ща повече. Тръгвам! Чу ли?

- Добре де, добре - изгрухтя бай Цвятко, обърна се на кушетката и захърка отново като мотоциклет.

Разшета са мадам Гоца, заприготвя се, прати слугинята на пазара да купи месо за кюфтета, сардели, кренвирши, халва, домати, краставици, пиперки, свари 14 яйца, напълни една кутия с кайсиев мармалад без кожиците, отряза и половината свинска луканка. И като прибави два хляба - единия ръжен за регулиране на стомаха и другия обикновен, - мушна една матара с вино, шише коняк, спиртник, кафе, килимче, мушама, долни дрехи, чорапи, сапун, четка за зъби, клечки за зъби, вилици, ножове, две чинии, вазелин, аспирин, йод и пудра за подсичане, натъпка раницата тъй, че заприлича на нея самата. Вечерта ядоха рано и легнаха да спят.
Цитирай

Варна

Мнения: 505
Чудомир, ама заглавието нещо ми се губи  Wink
Цитирай

София

Мнения: 3 447
И така, още същия ден Никита можа да предложи на госта си обяд, достоен за логотет: тлъсто ярешко, пълнено с чесън, лук и праз и залято със сос от маринована риба.
***
Ето, че несравнимите ни генуезци са ни приготвили някои деликатеси от нашата кухня. Опитай тази супа от различни видове риба, морска и речна. Навярно имате добра риба и по вашия край, макар да предполагам, че големите студове при вас не им позволяват да станат тлъсти, както в нашата Пропонтида. Ние добавяме към супата чесън, запържен в зехтин, копър и други подправки, както и две чаши сухо вино. Изливаш я върху тези филии хляб и после можеш да й прибавиш малко авголемон, този яйчен жълтък в лимонов сок, кипнат с пилешки бульон. Мисля, че в Земния рай Адам и Ева са го яли. Но преди първородния грях. След това може би са се примирили да ядат чревца, както в Париж.
***
Никита въздъхна отчаян и поиска да му донесат самоско вино. Поръча също да му опържат сусамено семе в малко олио, което щеше да дъвче между две сръбвания, и после пожела и орехи и шамфъстък, за да следва по-добре разказа на Баудолино.
***
Генуезците щяха да приготвят няколко кошници, пълни с пити от тяхното леблебиено брашно, тънки и хрупкави, които, нарязани на тънки филийки и увити в широки листа, след това само трябваше да се поръсят с черен пипер и ставаха истинска вкусотия, да нахраниш лъвовете, по-добра от сочни пържоли. Към това щяха да прибавят сирене и дебели суджуци с късчета сланина и чесън.
***
Никита прикани Баудолино да не се огорчава от спомена за някогашните си мъки. Бе поръчал на готвача и слугата си да покажат най-доброто, на което са способни - искаше последната гощавка, която щеше да има под слънцето на Константинопол, да му спомня всичките сладости на морето и земята му. И ето че масата се отрупа с омари и лангусти, варени и пържени раци, леща с миди и стриди, змиорки и скариди, гарнирани с пюре от бакла и ориз с мед, във венец от хайвер, и всичко това поднесено с критско вино. И това беше само предястието. Последва задушеното, от което се носеше чуден аромат и в гърнето димяха четири зелеви сърцевини, твърди, хрупкави и бели като сняг, един шаран и двайсетина скумрийки, филе от солена риба, четиринайсет яйца, резенчета влашко сирене, всичко обилно залято със зехтин, поръсено с черен пипер и подправено с дванайсет глави чесън. Но за това ястие поръча да донесат вино от Ганос.
« Последна редакция: пт, 19 яну 2007, 12:27 от Dona »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.