Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Русе
 • Мнения: 264
Здравейте мами! Отдавна искам да споделя това - със свекърва ми си обтегнахме отношенията след като миналото лято, когато дъщеря ми беше болна от шарка, аз бременна в 4-ти месец, мъжа ми командировка цял месец в друг град, тя не се появи нито веднъж да попите как е внучката й и имам ли нужда от помощ, пък живеехме на 5 мин. А иначе всеки път се кълне колко ни обича, направо вече ми се повръща от нея и все налита да ме прегръща. Живеем в друг град и когато за малко се върнахме на родното място в апартямента на майка ми, откачих като я чух да наговаря дъщеря ми (на 4г) че майка й не я пуска у тях, и това след като най-подробно бях обяснила, защо не искам детето да спи въпросната вечер при тях: първо, никога не е спала там, второ, не ги е виждала от 7 месеца (пък и преди това свекито не се вясваше), трето, имаме второ дете и Ния много се беше разтревожила за мен, ревала и прочие, докато бях в болницата. Та скоро се връщаме в същия град на свекърва ми и не знам как ще се оправя, ако продължи да използва дъщеря ми, за да си отмъщава на мен. Парадокса е, че не иска да гледа нито нея, нито бебето и то категорично, но пред детето се  прави на любяща баба, а знаето колко са невинни малките душички, сърце не ми дава и аз да настойвам дъщеря си срещу баба й. Помогнето, какво да направя!

# 1
 • Англия/Б-я
 • Мнения: 508
Право куме в очи.Просто й кажи,че не бива да говори така на детето и да го настройва.А иначе съм от тези дето сами си гледат децата.Не съм разчитала никога на свекъри и на нашите.Все пак съм на хиляди километри от БГ,но дори и когато съм в Родината сама си ги гледам.Никой не можеш да задължиш да ни гледа децата.Може да ги оставя за да си свърша някаква работа,но не и да си ми в постоянна помощ.После пък сигурно ще се чуват приказки,че са ми отгледали децата.

# 2
Нищо.
Просто си е такава.

Гледай мъжа ти да ти оказва подкрепа, а нея я игнорирай. Покажи точно на детето как какзваш на баба му, че е добре дошла, и когато те попита защо баба не идва се опитай да обясниш доколкото можеш, че на баба и е  приятно да си гледа сапунките по телевизизята.

Гледам баби и дядовци наоколо, едните помагат и обичат да са покрай внуците си, други заради околните твърдят колко добри баби са и как не могат без децата, но при първа възможност намират достатъчно уважителна причина да са далеч от тях. Ако не се сетят, че са обещали помощ на едикояси комшийка, или днес е промоцията в магазина в другия край на града, измислят трета причина. Смешно е като ги хващаш в крачка да лъжат и примиряването ти им отваря вратата на въображението за причини, нещо като "аз те лъжа,ти знаеш и не ти пречи, затова ще лъжа още повече". Но просто не би могла да направиш нищо.
Едната баба ми идва на гости за по 1 час не повече от 2пъти годишно, а е в същия град... Пред децата говори, колко много ги обичала но била заета, как имала да помага на тази приятелка, на онази приятелка, на мен ми е криво, че всичките и приятелки са по-важни отколкото внуците и, но няма начин да променя това. То детето и (синът и) една ли би могъл да я промени, какво остава за някоя чужд човек като снахата...

# 3
 • под голямата лоза
 • Мнения: 7 724
 newsm78 Чудя се, откъде тази способност у свекървите така да манипулират децата  newsm78
Говори със съпруга си  Peace

# 4
 • Мнения: 263
"Смешно е като ги хващаш в крачка да лъжат и примиряването ти им отваря вратата на въображението за причини, нещо като "аз те лъжа,ти знаеш и не ти пречи, затова ще лъжа още повече". Но просто не би могла да направиш нищо. "

Ето така мисля и аз! Още повече съм и афектирана от скорошната ми конфронтация с моята свекървещица!
НЯМА НЕЩО, което да може да се направи, за да се държат добре свекита, които по природа са с гнусно отношение към нас и децата ни! Има и такива, които са свестни (поне съм чувала, че има такива). Но не ти ли се случи по начало такава значи ще има проблеми! И колкото повече се стараеш да си добра към тази жена толкова тя ще е по-зла към теб!
Твърдо го установих при последното идване на моето зло! Реших, че ще я оставя да прави каквото реши, за да се чувства добре и да има мир. Ама тя като видя, че и отстъпвам и реши да настъпва до където успее! Резултатът беше, че нервите ми не издържаха, спонах и се и мъж ми ме обяви за скандалджийка, вдигна ми сам той грандиозен скандал, развали празниците на цялото семейство (свеки дойде преди Коледа), държа се ужасно с майка ми, която една дума напреки не му каза и през цялото време се държа много мило с него и се съобразяваше без изобщо да се оплаче, само и само да не стане конфликт отново и т. н.
От цялата ситуация стигнах до следния извод: повече никакви компромиси и отстъпки от моя страна по отношение на въпросната особа! Пак ще кажа: колкото повече се стараеш да и угодиш или да постъпиш човешки с нея, толкова повече тя ще решава, че трябва да провери до къде може да стигне!
Тормоз на свекървите!!! те са тези, които трябва да се съобразяват!

# 5
 • Русе
 • Мнения: 264
Права си, Didry, моето свекровище, освен че не помага дори за 2 часа, ами е и много мазна и все знае как да извърти нещата - видиш ли, като не й се моля да остане при детето, не съм й давала да вижда внучката си; като я помоля да дойде - ами тя била сложила да готви, ами трябвали да води Мони на у-ще (това е другия й внук на дъщеря й, който вече е 7-ми клас!!!) или пък ако случайно ме вмести в графика си, все бърза да си ходи. Иначе много ни обича и сме й най-скъпи на света! Опитах се да й кажа какво мисля за нея и смятах, че това ще реши въпроса с лигите, да, ама не. Сега се опитва да използва дъщеря ми и продължава да ми се мазни. Няма оправия с нея. Аз се дразня, че тя нищо не прави, не ми поглежда децата, а се прави на най-добрата, когато ги види за 10 минути!!!
А за това, че е по-добре сама да си гледам децата, съм напълно съгласна, но понякога ми идва в повече, особено сега когато станаха две. Важното е, че децата растат и стават самостоятелни пък свекровището един ден ще се сети че има внуци, само дето за тях ще бъде напълно непозната.

# 6
 • София
 • Мнения: 5 233
newsm78 Чудя се, откъде тази способност у свекървите така да манипулират децата  newsm78
Говори със съпруга си  Peace
Ами лесно, като ги виждат 1 път в месеца и само дето на главата си не го пуска. А после мама цяла седмица е лоша и той иска при баба.
Моят съвет е да си и кажеш, че не искаш да ти говори зад гърба на детето. И мойта свекърва много ме дразнеше, защото наливаше на Мони някакви религиозни неща, въпреки че знае отрицателното ми мнение. Накрая следпоредният разговор за бог и заучаване на молитви, казах че ще спра да и го водя, минимум за 3 месеца и вече не смее.
Така че: право куме в очи!

# 7
 • София
 • Мнения: 700
Аз все още не съм стигнала до твоя проблем, в смисъл, че дъщеря ми е на 1,4 годинки и Злобила не може да я наговаря, но с мъжа ми сме обмисляли няколко варианта, най-радикалния от които е да не знае за съществуването на тези си роднини. Но тъй като Злобила е от мазните и държи на двуразови годишни посещения в мое отсъствие, няма да можем да я крием дълго.
Смятам обаче да съм първата, която ще изложа гледната си точка пред детето... И ето тук идва страха, ако още при въвеждането на основни понятия като Баба и дядо й заразправям колко са лоши те, няма ли да я объркам тотално и да прецакам цялата ми идея да расте в топла фамилна обстановка.
Абе за сега съм решила да не крия от детето настроението си към Злобила и се надявам интуитивно то да възприеме моята, а не нейната теория за това как стигнахме дотук и как да продължим нататък.

# 8
 • Мнения: 379
Ха-ха-ха колко ми е познато... Когато не го беше виждала цял месец и аз не й се обаждах, тя се обади специално да ме пита с какво го захранвам, защото съседките я питали, пък тя не знаела какво да им отговори Rolling Eyes
Най-сладкото отмъщение обаче й го спретна моето собствено бебе. На Коледа бяхме отишли да ги видим /и те нас/ и когато го взе на ръце пак да се прави на мазна, Виктор и заудря такива яки шамари, че тя се опули.  Laughing Никога не го беше правил и все още не го е повтарял. Това беше специална екстра само за баба. А на мен просто сърце не ми даде да го спра  Twisted Evil

Последна редакция: ср, 17 яну 2007, 09:05 от MamaDonna

# 9
 • Тук-там
 • Мнения: 983
Жена на 50-60 г. малко трудно се променя. Трябва да й кажеш направо да спре или отношенията ще ви се влошат още повече . Или....или. Успех

# 10
 • Мнения: 1 890
Не се притеснявай. Децата имат изключително развито чувство за справедливост и сами разбират всичко. Независимо на колко  години са. Моята свекърва винаги си намираше извинения да не гледа децата, когато бяха малки. Вече са големи, но незнам защо си спомнят всичко и сега не ходят при нея. Тя ги кани понякога, но те и отказват - "тя не ме искаше като малка, сега се е сетила". При това не са чули нито една лоша дума от мен за нея. Така, че оставете нещата така. Децата  ще и го върнат един ден.  И най-важното - никога не я плюйте пред съпруга или децата. Важно е , защото те го оценяват и застават на Ваша страна. Успех!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт