Нека опиша какво научих от БУева днес покрай студентите в стаята
Хидронефрозата е уголемени бъбрпечни легенчета. При новородени това заболяване се следи от раждането от нефролог - ехографски преглед на 7-ми ден, после 14-ти и 28-ми ден. След това на 2-4 месеца. Ако искат родителите и ако се налага и по-често - всеки месец.
Проблема е в това дали паренхимна около легенчетата е запазен. Ако е запазен - се следи бебето чрез ехография и стерилна урина на всеки две седмици - за да не направи инфекция.
Стерилна урина се взима след като няколко дни детето е измивано  калиев перманганат /разтвор/, а преди слагане на колектора - и с риванол. ДОстатъчно е съвсем малко количество урина да се събере. Не бива колектора да виси повече от 30-40мин и урината да стои в колектора още 30мин /мах до час/ преди предаването й.
ЗАбелязвам лично аз, че при малките бебета с уголемени хидронефроза обикновено има бактерии.
За проблемни стойности на бактериите се взимат такива над десет на пета степен. Дори десет на пета не е проблемна стойност.
Има вариант стерилната урина взета по горния метод да е замръсена ама външно. Но не допускайте да се взима с катетър от пикочния мехур урина ако не е назначена такава процедура специално от наблюдаващия нефролог - защото при такова взимане обикновено се назначава антибиотик /за да не се вкарат бактерии от външните пикочни канали/.
Следят се стойностите на напречното сечение на бъбреците - те са показател за състоянието на бебето, стерилната урина и разбира се паренхимна/който е в пряка връзка с размера на легенчетата/.
Както д-р Буева спомена - възможно е и в доста висок процент от случаите леките форми на хидронефроза се надрастват.
Не се предприемат нито микционни снимки, нито венозни ако състоянието на бъбрека не налага такива - това разбира се назначава нефролога, но тъй като аз се притеснявах защо на нас не ни назначиха - ако размера на легенцето не нараства, ако няма опасност за паренхимна и ако детето не прави пиелонефрити - излишно е облъчването, както и известния риск при микционна снимка да се вкарат бактерии и да се направи пиелонефрит /горчив опит на някои майки във форума/.

Самата хидронефроза може да се открие в доста ранен стадии при фетална морфология. Личния ми опит сочи, че дори при известен риск за уголемяване на легенчето и риск за паренхимна - никой гинеколог не би предприел процедура за ранно израждане на бебето /въпреки, че напр при мен този който ми прави фетална морфология бе изявил такива препоръки/. КАкто един гинеколог каза - по-добре живо дете с един бъбрек отколкото риск за живота на детето.
Нищо не може да се предприеме за хидронефрозата по време на бременост - и никой не би могъл да даде никакви насоки - освен след раждането бебето да се прегледа при нефрогог. НО екипа израждащ бебето, както и неонатолозите в болницата ТРЯБВА да се уведомят - за да следят дали бебето ще се изпишка първите 24 часа - те са най-важни.

ами това е от мен - по-късно ще потърся и някакви научни статии и ще дам линкове тук

Последна редакция: вт, 29 апр 2008, 04:27 от iskrica_nadejda