Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора

Варна

Мнения: 1 287
Здравейте,

За мен има поне две големи магии в живота на всяка жена - майчинството и готвенето.
И двете са изкуство и без любов някак не се получават.
Сещате се 4е тук ще обърна внимание на готвенето. Smile

Много обичам да готвя и да експериментирам. Благодаря на всички, които писаха тук и ми дадоха идеи.

В понеделник ще правя заек. Ще ви кайа как мисля да го направя аз, а ако някой има по-добра идея моля да я сподели с мен Wink

Та ето как мислех да го направя аз Заека-Баека:

За около 4ас го мариновам в бяло винце с бахар и дафинов лист.
После го слагам в дълбока тавичка цял - осолен очернопиперен и намазан с чисто масло. режа морков4ета на лентички, малки лук4ета (цели), гъбки, няколко скилидки чесън и доматки. Слагам вси4ко това около заека с малко водичка и малко винце. Завивам плътно с алум фолио и го оставям да се задушава около час. После като го отвия го намазвам с масълце и слагам една кофичка заквасена сметана. Оставам го да се запе4е до полу4аване на оная прекрасна златиста коричка.

Ако имате идея за друг начин на приготвяне моля споделете Smile)

Благодаря!
Цитирай

Варна

Мнения: 8 769
Gvendolin,
Ще споделя с теб 1 рецепта, ако ти хареса-ще споделя и втора Wink
Мерките са ориентировъчни, но пиниза на манджата е в мотото "колкото повече-толкова по-добре"!  7uu


5 глави лук-нарязани на филийки
1-2 глави чесън - ситно нарязан
1/2 буркан домати (или 4-5 пресни домата, обелени и нарязани на ситно)
1 буркан гъби (нарязани)
олио-слагам на око
1 кг моркови-нарязани на кръгчета
1 голяма връзка магданоз
1 голяма връзка целина
1 грудка целина
чер пипер на зърна
сол на вкус
1/2 чаша вино (аз го слагам пак "на око")
1-2 листенца дафинов лист

Продуктите се слагат в една голяма купа и се омешват.

Заека бива транжиран на порции. Всяка се овалва в малко сол и червен пипер.

В тенджерата под налягане нареждам ред месо, ред горната смес. Последна да бъде сместа. Наливам вода, колкото трябва за такава тенджера. Готвя 40 мин от завирането.
Става вкусно и практически не може да не се получи.
  chef
Цитирай

Варна

Мнения: 1 287
Цитат на: Туфи
Gvendolin,
Ще споделя с теб 1 рецепта, ако ти хареса-ще споделя и втора Wink


Благодаря ти Туфи, тази рецепта наистина е вкусна. Прииготвяла съм заек по подобен начин и дори слагам тиквички на кубчета към нея. Всъщност много съм скарана с мерките и точните продукти и винаги готвя на око. А 2 еднакви манджи рядко успявам да направя. Тежко и горко на вси4ки които искат да им направя нещо, което веднъж им е харесало у дома Smile

Дай да видя и другата рецепта моля Smile
Цитирай

Варна

Мнения: 8 769
Ето ти и още една:

Заек по Чирпански (тази я гледам от една книжка и мерките са според нея):

8 глави лук-нарязан на четвъртинки
8 глави чесън-цели скилидки
4 домата-нарязани по-едричко
5 моркова-кръгчета, кубчета-както ти харесва
1 лимон-на резенчета
1 връзка магданоз
1 ч.ч. олио
1-2 дафинови листа
чер пипер
100г маслини
1 ч.ч. бяло вино

Месото се запържва в мазнината. Нареждаме го в пръстения гювеч,заливаме го с мазнината от пърженето и слагаме описаните по-горе зеленчуци. Заливаме с виното и вода. Печем дълго дълго на 150 градуса.
Сега ще направя някоя и друга забележка:
-Аз освен тези неща слагам гъби (много са ни любими), пропускам лимона (на съпруга ми му горчи) и не винаги слагам маслини-не е голяма загуба.
-В рецептата е дадено "задушаване на слаб огън", но аз пека във фурната. Ако е в гърне-може и на "огъня".
-За пърженето: тъй като имам съдове "Цептер" не пържа, а "запушвам порите", по препоръчания за тези съдове метод, без мазнина.

А така правя печен заек:

Задушавам ориз (1 ч.ч.) в олио, прибавям дреболиите на зайчето-байчето, заедно с гъбки, моркови, магданоз, чер пипер, целина (много му върви целина на това животно!), лук и чесън...и ако искаш още някой зеленчук-въпрос на фантазия и вкус.
Пълня заека със сместа, зашивам го, овалвам го в червен пипер и сол (забравих да кажа и отвътре, преди да го напълня), и го мятам във фурната да го пека с фолио. Около него слагам вода и вино. Винаги можеш да сложиш зеленчуци (както виждам, че го правиш).
Ох, айде,че пак огладнях, а току-що обядвах! Sigh
Цитирай

Варна

Мнения: 1 287
Много ти благодаря Туфи Smile

Очевидно си добра домакиня и имаш усет към готвенето. Надявам се, 4е ще стане вкусен зайо в понеделник, а ако успея преди това ще намина в неделя в Акварел да нарисуваме по едно зай4е хрупайки пици Smile
Цитирай

Варна

Мнения: 8 769
Gvendolin, благодаря за комплимента! Very Happy
Наистина, и аз като теб, обожавам да готвя и експериментирам.
Тъй като набрах инерция, ще те провокирам с една рецепта, която е малко странна за българския вкус-днес я намерих и ще я пробвам след постите.

Марокански заек

1 щипка шафран
1 скилидка чесън-пресована
1 щипка куркума
1 чаена лъжичка червен пипер
1 щипка кимион
1 лук-настърган
2 чаени лъжички масло (мазнина каквато си ползваш може)
1 чаена лъжичка кориандър-млян
1/2 чаша стафиди
1 чаена лъжичка лютивина (лют червен пипер, люто къри или нещо такова)
сол, млян чер пипер
2 супени лъжици печени бадеми

Слагаме транжираните парчета заек в тавата.
1/ Разтваряме шафрана в 2 супени лъжици вряла вода. Добавяме чесъна, куркумата, червения пипер, кимиона, солта, черния пипер. Обтриваме парчетата месо с тази смес.
2/ Добавяме лука, половината от мазнината, кориандъра и 2 1/2 чаени чаши вода, покриваме с фолио и печем в предварително загрята  фурна (200 градуса) 50 минути.
3/ След това преместваме парчетата в плитка тавичка и ги намазваме с останалата мазнина, вдигаме температурата на фурната до 250 градуса и печем 8-10 минути - до златиста коричка.
4/ Междувременно сипваме соса в малка тенджерка, добавяме стафидите и лютивинката и варим на тих огън докато сместа се намали на половина. Обливаме заека със соса и гарнираме с нарязаните бадеми.
Цитирай

при ОП

Мнения: 5 500
Ще ви кажа как приготвих снощния заек, за който гостите ми казаха, че бил "мозък". Лично аз не ям нито мозък, нито заек, но предполагам, че значи, че е бил вкусен Wink  Exclamation
Приготовлението му е малко дългичко, за това се запасете с търпение, ако решите да го пробвате.
Един заек се накисва в марината от предната вечер от вино, вода, чер пипер, бахар, даф. лист и лук на едро нарязан.
На сутринта се изцежда маринатата и се налива вода, като подправките остават вътре и се слага да се вари с малко сол.Като се свари, но да остане малко суров се запържва леко до зачервяване в мазнина, слага се нов даф. лист, чер пипер, три/четири зърна бахар, майоран, естрагон, босилек, сол, щипка розмарин и накрая червен пипер да се оцвети леко, половин чаша вино и чаша вода. Задушава се докато си "вземе" подправките и изври водата и виното и се поставя в гювеч или тава /кой както иска/ заедно със останалия сос и в същия съд се задушава в мазнина едро нарязан лук на шайби, два/три моркова и две шепи орехи. Сместа се изсипва в/у заека в гювеча, налива се вода до началото на месото, слага се капак /или фолио и се пече 2 1/2 на 250*С.
След като го извадих и сервирах, месото на горкото зайче буквално се разпадаше от костите /много ми е жал за зайчетата, ама какво да се прави като трябва да ги готвя/ Crying or Very sad  Crying or Very sad  Crying or Very sad  Exclamation
Дано ви хареса Exclamation
Цитирай

Варна

Мнения: 1 287
Blagodarq wi momi4eta za receptite.

Tufi, poslednata mi zwu4i to4no kato za men - razli4na, interesna, nowa i wikashta me. Sigurno nqma da q naprawq dnes zashtoto qdq4ite shte sa po-konserwatiwni, no sys sigurnost pri pyrwa wyzmovnost shte q opitam Smile)) Blagodarq ti oshte wednyj!

Afrodita, radwam se 4e si smaqla gostite s gozbata si, maj gi razbiram samo kato 4eta za prigotowlenieto mu na gorkoto jiwotno. Wink I na men mi e my4no ama mnogo wkusni stawat zna4iiii Smile) Blagodarq i na teb za ideqta.

Uspehi s nowite eksperimenti Smile) - spodelqjte gi - shte se radwam!
Цитирай

Варна

Мнения: 8 769
Gvendolin, очаквам "хвалба" за заешкото ти още утре! Very Happy  Very Happy  Very Happy
Цитирай

Варна

Мнения: 1 287
Мила Туфи,

Благодарение на всички вас заека ми стана доста вкусничък Smile

Придържах се идейно към първата ти рецепта, защото както споменах, "ядячите му" бяха с по-консервативен вкус.
Направих леки промени - животното беше цяло, а гъбките пресни. НО за целината беше съвсем права - отива му на това животно тоя треволяк и не само той а и коренището му превърнато в красиви малки кубченца. Smile
Няма да преповтарям цялата рецепта, защото има нещо по-важно за казване - БЛАГОДАРЯ на всички които се отзоваха Smile
Цитирай

Варна

Мнения: 8 769
Цитат на: Gvendolin
Мила Туфи,

Благодарение на всички вас заека ми стана доста вкусничък Smile

Придържах се идейно към първата ти рецепта, защото както споменах, "ядячите му" бяха с по-консервативен вкус.
Направих леки промени - животното беше цяло, а гъбките пресни. НО за целината беше съвсем права - отива му на това животно тоя треволяк и не само той а и коренището му превърнато в красиви малки кубченца. Smile
Няма да преповтарям цялата рецепта, защото има нещо по-важно за казване - БЛАГОДАРЯ на всички които се отзоваха Smile

Много се радвам,че всичко е минало благополучно! Аз винаги съм "ЗА" пресните гъби, ама пусто понякога няма време за миене и рязане... Sad
Цитирай

Варна

Мнения: 8 769
Цитат на: Gvendolin
Мила Туфи,

Благодарение на всички вас заека ми стана доста вкусничък Smile

Придържах се идейно към първата ти рецепта, защото както споменах, "ядячите му" бяха с по-консервативен вкус.
Направих леки промени - животното беше цяло, а гъбките пресни. НО за целината беше съвсем права - отива му на това животно тоя треволяк и не само той а и коренището му превърнато в красиви малки кубченца. Smile
Няма да преповтарям цялата рецепта, защото има нещо по-важно за казване - БЛАГОДАРЯ на всички които се отзоваха Smile

Много се радвам,че всичко е минало благополучно! Аз винаги съм "ЗА" пресните гъби, ама пусто понякога няма време за миене и рязане... Sad
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 402
Извинете за тъпия въпрос ама как да направя заек /подариха ми!, за съжаление убит и изчистен/ за бебо??

Много са пикантни рецептите тука!

btw. нямам тенджера под налягане Sad
Цитирай

Варна

Мнения: 8 769
Цитат на: elsi
Извинете за тъпия въпрос ама как да направя заек /подариха ми!, за съжаление убит и изчистен/ за бебо??

Много са пикантни рецептите тука!

btw. нямам тенджера под налягане Sad


Elsi,  ти ли беше майчето,дето не готви? Wink  Wink  Wink
Сега ще ти кажа аз как правя заешко на мойта щерка-също като другите меса. Сварявам месото (припенвам го преди да заври). Отделно сварявам зеленчуците: може да сложиш моркови, доматки, лук,чесън (последните две мъничко), тиквички (не ти препоръчвам гъби-тежка храна са). Пасирам месото, пасирам зеленчуците, добавям от зеленчуковия бульон (да не е свръх гъсто). Забравих да кажа, че капвам по малко олио (или масло) в зеленчуците, докато врат, и малко сол. Смесвам зеленчуците и месото.
Не помня колко ти беше голямо бебето, но ако е под 1г, обикновено всички пюрета ги правят с картофи (за да е по-хранително), затова може да сложиш и картоф.
Да му е сладко на дребосъка!  liplick
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 402
Туфи, много ти благодаря, и моята идея беше нещо подобно, ама си е друго като имаш карт бланш от "по-врели и кипели" Very Happy

А бебока след 4 дни навършва 8 месеца и почва 9-ти. От няколко дни успешно си тътрузи дебелото дупе и лази!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора