Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 16 ян. 2007, 22:04 ч.
  • Преглеждания  17 008  Мнения  6  Онлайн  1
Отговори
  • USA
  • Мнения: 19
Голямо желание имам да пробвам и да се науча да точа сама кори за баница и тиквеник.Тук в Америка обаче нямам познат, който да ми покаже как точно да започна.
Молбата ми е, ако може някой да ми обясни стъпките на месене / точене и рецепта за тесто.Знам, че сигурно само по инструкции ще е странно да точа, но аз имам желание и ако не стане, ще пробвам пак.Баба ми все казваше, че никой не се е родил научен и аз все съжалявам, че не се навъртах около нея като месече баници.
Благодаря ви предварително!

Реклама
# 1
  • дълбоко,дълбоко в прованса
  • Мнения: 189
Americanka, ще ти препиша рецепта от една стара книга "Българска национална кухня" от 1949 година.

Замесване на прясно тесто
Брашното,пресято на гъсто сито, се поставя на равна маса и се прави на венец.Прибавят се сол на вкус и 1 л. олио.Постепенно и по малко се прибавя хладка вода и тестото се замесва с ръка.Хладката вода се прибавя,докато поема брашното.Замесеното тесто не бива да е нито много кораво,нито много меко.След като всичкото определено количество брашно е замесено в тестото,започва измесването с две ръце, като се обръща на всички страни.Измесва се,докато тестото стане гладко и на повърхността се появят малки мехурчета.
Точене с точилка
Тестото се разделя на топчета, по-големи от яйце и започва точенето.Докато кората е още малка, не се навива на точилката и се завърта с ръка.При разточването масата и точилката се поръсват с малко брашно,за да не лепне тестото.След като кората стане по-голяма,започва да се навива около точилката,като при това навиване става точенето с две ръце.Точенето започва от средата на точилката,като ръцете постепенно отиват към края на кората и точилката.При навиването кората е разточена повече в едната посока,а трябва да е равномерно.За целта кората се навива до края върху точилката,повдига се,поръсва се върху масата малко брашно,за да не залепва и след това кората се развива от точилката върху масата,така че следващото навиване да бъде перпендикулярно на първото.При всяко разточване се ръси брашно, така 5-6 пъти.Ако кората е дебела,още се точи.После се оставя да поизсъхне, ако се прави наложена баница.Ако баницата е вита, се се изсушават корите.
Дано цитираното ти бъде полезно.

# 2
  • Мнения: 1 349
Миналия месец предколедно една колежка ме учи да правя дърпана баница. Ще се опитам да обясня технологията. Нео
Тестото се прави от вода, сол и брашно, като тестото трябва да е меко (за една нормална тавичка отива към 1/2 кг брашно). Накъсва се на топчета с големината на мандаринка, овалват се в брашно. Оставят се да починат половин час. Приготвяш си около 200-300 гр. сирене и свинска мас на стайна температура. Колежката ми твърди, че с олио не става, късат се корите, евентуално можеш да смесиш маста с меко масло, но според мен се получава чудесно и само с мас. Как се дърпат корите:
вземаш едно топче, намасляваш го обилно и започваш да го разтегляш отвътре навън, като мекица. Стремиш се в центъра да стане възможно най-тънко и като не можеш вече да го държиш го слагаш в средата на намазана тава, хващаш единия край с по трите пръста изтъняваш кората с внимателно поглаждане и издърпване на тестото (трудно ми е да обясня движението - редуват се показалеца и средния върху палеца, като между тях е тестото). Крайщата се изтъняват максимално. По същия начин се издърпват всички крайща на кората. Естествено е да се понакъса тук-там, но в готовата баница не личи Wink Ръси се малко сирене и се почва следващата кора. Общо трябва да са до 19, с повече не се изпича добре. Пече се в загрята силна фурна, след 10 мин. се намаля на 150 С. След изпичане се напръсква с вода и се завива с кърпа. Много пенкава работа (на мен след 3 баници все още ми отнема около час), но резултата определено си струва усилията. Успех!

# 3
  • Плевен/Германия
  • Мнения: 64
Здравей,
 ето и моята рецепта за теглена баница. Само на пръв поглед изглежда сложно, но всъщност е много лесно.
 5 шепи брашно (загребваш с двете ръце 5 пъти)
 1 с. л. захар
 1 с. л. сол
 1 Ч.л. оцет
 1 с.л. олио
 1 Ч.Ч. вода ( приблизително, за да стане меко тесто). Може малко повеЧе или по малко да дойде водата.
 Омесва се гладко тесто от горните продукти. Тестото се разделя на 5 топки, които се овалват между дланите , поставят в тава и се покриват с кърпа да не засъхнат. След това топките се разтоЧват на малки кори (колкото десертна  Чинийка) и се оставят настрани. Всяка кора се маже обилно с олио.(Корите се поставят в/у набрашнена хартия).Така намазаните с олио кори постояват около 10 мин.  докато тестото отпусне.
След това се взима първата кора и се запоЧва да се разтяга с ръце. ОтнаЧало в/у горната Част на дланта, докато се изтъни в средата и след това се поставя кората върху кърпа и се дърпа с пръстите докато можеш. И така с всиЧките 5 кори.
Кората се разтяга лесно и стават доста големи кори. Тези  5 кори са достатъЧни за тава с диаметър 32 см.
Забравих да кажа, Че всяка кора, след като е готова се ръси с малко олио и се слага от плънката. Слет това се намотава на роло (аз си помагам с кърпата, като я повдигам за двата края и така намотавам), и след това на охлюв.
Плънката е по желание-яйца и сирене, спанак или друго.
Ами това е. Аз също в момента не съм в БГ и това е баницата, която много Често правя.
Добър апетит!  chef

# 4
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 604
Здрасти!

Не е сложно точенето, само да му хванеш чалъма. Sarina го е обяснила добре, но в Америка доколкото знам, точилките не са тънки като българските, а по средата дебели а само дръжките са тънки. Ако имаш възможност набави си българска точилка - тя си е приспособена за кори. Но и с другата ще стане - аз така ги правя - но се изисква повече опит. Основното при точенето на корите е постоянно да набрашняваш и от двете страни - както под кората, така и бърху нея. С дебелата точилка е също важно да упражняваш натиск най-вече по средата на кората и да въртиш кората за да се получи равномерност. С българската този проблем е решен с навиването около точилката и равномерния натиск и ролиране(хайде измислих и нов термин) на ръцете от средата към краищата.

Не се притеснявай и опитай - първо с малко количество тесто, като му хванеш цаката - давай смело. Не е трудно и наистина най-важното е да не залепва кората - нито за дъската, нито за точилката, нито за другата си част.

Успех!  bouquet

# 5
  • USA
  • Мнения: 19
Сърдечни благодарности за обясненията!Ще пробвам при първа възможност.

# 6
  • Мнения: 829
само малко хитринки:
- навиването на корите с кърпа (както е написала dessi75) e добро, защото така не се навива много стегнато и баницата става по пръхкава;
- много е важно да не навиваш и самите "охлюви" стегнато, а да има разстояние, защото иначе не може да се изпече баницата;
моята първа баница беше пълен провал, защото бях навила всичко много стегнато и след като се пече близо 2 часа (покрита с фолио, че взе да загаря) накрая пак си беше сурова.
- препоръчвам ти в плънката освен сирене и яйца да има и кисело мляко с малко сода, става по-пухкава;

успех!

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт