Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 26 отговора

на 3 градуса от адът

Мнения: 3 647
Някой може ли да даде рецепра с броколи
правих супа но не ми хареса  Crying or Very sad
Цитирай


Мнения: 6 461
  chefЗеленчукова супа с броколи

500 г пресни броколи (300 г замразени)
1 печена чушка
2 моркова
2 картофа
1 глава лук
1 резен целина
6-7 с. л. олио
1/2 ч. л. естрагон
2 щипки семе от копър
1 ч. л. сол 

Начин на приготвяне:

 1. Броколите се накъсват на малки розички, поставят се в купа, заливат се с вода и се оставят да престоят 10 минути. След това се отцеждат.
 
 2. В тенджера се поставят нарязаните надребно лук и целина, стъблото на броколите и нарязаните на кубчета картофи. Наливат се 1 1/2 л студена вода, посолява се и се кипва. Зеленчуците се варят 15 минути, след което се пасират.
 
 3. В олиото за 10 секунди се запържват семето копър, настърганите моркови и нарязаната надребно чушка. Налива се 1 ч. ч. топла вода и сместа се излива в тенджерата при пасираните зеленчуци.
 
 4. Добавят се цветчетата броколи и естрагонът. Супата се вари 10 минути, след което е готова за сервиране. По желание във всяка чиния се поставя по 1 с. л. заквасена сметана или кисело мляко.
 
  bouquet

  chef Супа от броколи

Продукти: 1 малка глава лук
250 гр. броколи
1 голям картоф
1,200 л.вода
1 ч.л.олио
сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

 Накълцайте лука на ситно. Задушете го в мазнината.
Нарежете картофа и броколито на ситно.
Когато лука омекне, добавете водата, картофа и броколито. Оставете супата да заври, до омекване на зеленчуците.
Пасирайте супата и овкусете с подправките.
Украсете с цяла розичка.


  bouquet
 
 
Цитирай

на 3 градуса от адът

Мнения: 3 647
дими
моята е подобна на тези, които си дала
картофи,броколи,сладка царевица,морков, грах, зелен фасул,целина корен
 Peace ще пробвам да и сложа и заквасена сметана може да стане по вкусна
 Hug мерси за рецептичките
Цитирай

София

Мнения: 4 676
Аз не обичам броколи , но мъжът ми хапва и правя пиле с броколи и сметана . Много е лесно  Peace
Задушава се в масло пилешко месо от гърди , слага се сол и черен пипер.
Броколите се кипват за 3-4 мин във вряща вода , да останат хрупкави , не да се разпадат
Пилето се слага в тава от йенско стъкло и се прибавя една малка кофичка заквасена сметана + топено сирене ( 3,4 парчета от това на триъгълничетата) , може да сложиш и синъо сирене  Wink
Пече се в загрята фурна около 10 мин. после слагаш и броколите и печеш още 10 мин. максимум .
Много върви с бяло вино !  Flutter Дано да ви хареса  Very Happy


Цитирай


Мнения: 6 461
Peace ще пробвам да и сложа и заквасена сметана може да стане по вкусна
Мисля ,че така ще стане по- вкусна Peace
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 594
Здравей!

Може да пробваш тази рецепта, но с броколи или с броколи и картофи - става много вкусно!

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=106353.msg2491960
Цитирай

на 3 градуса от адът

Мнения: 3 647
Здравей!

Може да пробваш тази рецепта, но с броколи или с броколи и картофи - става много вкусно!

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=106353.msg2491960
довечера ще пробвам
изглежда бързо и вкусно
  bouquet
Цитирай

strawberry fields (forever)

Мнения: 94
Аз не обичам броколи , но мъжът ми хапва и правя пиле с броколи и сметана . Много е лесно  Peace
Задушава се в масло пилешко месо от гърди , слага се сол и черен пипер.
Броколите се кипват за 3-4 мин във вряща вода , да останат хрупкави , не да се разпадат
Пилето се слага в тава от йенско стъкло и се прибавя една малка кофичка заквасена сметана + топено сирене ( 3,4 парчета от това на триъгълничетата) , може да сложиш и синъо сирене  Wink
Пече се в загрята фурна около 10 мин. после слагаш и броколите и печеш още 10 мин. максимум .
Много върви с бяло вино !  Flutter Дано да ви хареса  Very Happy

Ако искаш може да пробваш по същия начин, но вместо пилешко месо да сложиш сварени макарони ( аз ползвам малки мидички ) става много добре Smile

Цитирай

София

Мнения: 364
леко сварено броколи (или замразено) смесвам с пакет карфиол (замразен или леко сварен ако е суров) - разделен на парченца, (може и малко моркови на кубчета - за цвят  Very Happy), между тях слагам различни сирена - кашкавал на кубчета, топено сирене, синьо сирене (ако няма, каквото има), масло, подправки (на вкус - обикновено черен пипер), запичам леко и за капаче слагам разбито яйце с малко прясно мляко (може и бяло вино), запичам още малко и отгоре слагам нарендан кашкавал или друго твърдо сирене... с бяло винце е супер  Laughing

нещо подобно вече са ти написали! добър апетит!
Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
Аз не обичам броколи , но мъжът ми хапва и правя пиле с броколи и сметана . Много е лесно  Peace
Задушава се в масло пилешко месо от гърди , слага се сол и черен пипер.
Броколите се кипват за 3-4 мин във вряща вода , да останат хрупкави , не да се разпадат
Пилето се слага в тава от йенско стъкло и се прибавя една малка кофичка заквасена сметана + топено сирене ( 3,4 парчета от това на триъгълничетата) , може да сложиш и синъо сирене  Wink
Пече се в загрята фурна около 10 мин. после слагаш и броколите и печеш още 10 мин. максимум .
Много върви с бяло вино !  Flutter Дано да ви хареса  Very Happy

Страхотно е,и аз го приготвям!  Peace
Цитирай

на 3 градуса от адът

Мнения: 3 647
 Hug  благодаря на всички за идеите
ще експериментирам
  chef   bouquet
Цитирай

Варна,морето,сините вълни.

Мнения: 2 785
Аз правя броколи Пела, рецептата е на Пела и затова съм ги кръстила така. По принцип се прави с броколи и карфиол, но само с броколи също става, макар и да не е толкова шаренко. Сварявам съвсем леко един пакет броколи и 1-2 моркова, броколите са на розички, морковите на кубчета. Правя не много гъст бешамелов сос с около 1/3-1/2 пакетче масло, т.е. около 50-60 грама, 2 с.л. брашно се запържват леко в маслото при постоянно бъркане и се добавя 1ч.ч.прясно мляко, бърка се до желаната гъстота, пак повтарям, трябва да е по-рядко от обичайния бешамелов сос. Добавя се сол и малко черен пипер. Броколите и морковите се изсипват в подмазана с масло малка тавичка, заливат се с бешамеловия сос и леко се запичат. Вадят се, поръсват се с кашкавал и се запичат още малко.
Моят принос към рецептата е , че слагам малко джоджен(гьозум) в соса. Доста добре се връзва с броколите.
Другото, което правя е салатата на Туфи. Туфка  bouquet  bouquet  bouquet, много ни харесва. Един пакет броколи се попарва леко да остане хрупкав и се оставя да изстине. Прави се дресинг от сока на  половин лимон, лъжица зехтин и щипка джоджен и се оставя да си пусне джоджена аромата. Нарязва се сирене по избор на кубчета. Правила съм го със всякакво сирене- обикновено краве, Дунавия, Фета, синьо сирене, козе сирене. Сиренето се прибавя към изстиналите броколи, ако е солено не се добавя сол, ако е безсолно леко се посолява, залива се със зехтина и внимателно се разбърква.
Приятен апетит!!!  chef
« Последна редакция: чт, 18 яну 2007, 12:33 от Жълтият Ламтурник »
Цитирай

на 3 градуса от адът

Мнения: 3 647
а бешамеловия сос как се приготвяше ??
Цитирай


Мнения: 6 461

  chefБроколи с бекон на фурна


700 г разделени на розички броколи200 г бекон, нарязан на ситно2 глави нарязан на полумесеци лук100 мл сметана100 мл прясно мляко2 яйца100 г настърган кашкавал1 ч.л. масло сол на вкус пипер на вкус

Розичките броколи се подваряват за 5-7 мин. във вряща подсолена вода, отцеждат се и веднага се заливат с ледено студена вода, за да си запазят цвета.

Беконът се запържва до розово в тиган без мазнина, прибавя се и лукът. Запържва се 3-4 мин.

Огнеупорен съд се намазва с маслото, в него се подреждат розичките броколи, върху него се разпределя беконът и лукът. Всичко се залива с разбитите яйца, мляко, сметана, сол и пипер. Ястието се поръсва с кашкавал и се запича за 15 мин. на 200°С.

  bouquet
Цитирай


Мнения: 6 461
А ето и още една рецепта  Wink


    chef Пиле с броколи и сметана


Продукти: броколи – 200-300 гр.,чесън – 3-4 скилидки, лук- 1 глава,пилешко филе 500 гр., сметана-заквасена-200гр., синьо сирене -120 гр..

Подправки:сол и черен пипер на вкус, универсална подправка за пиле.

Приготвяне: Броколите, ситно нарязаните чесън и лук се задушават.
Пилешкото филе се нарязва на тънки ивици, овкусено с изброените подправки леко се запържва. Добавя се малко вода, сметаната и синьото сирене към филето.Така приготвената смес се изсипва в йенско стъкло, добавят се задушените вече зеленчуци, пече се в умерено загрята фурна около 40 мин.Консумира се с бяло вино, предварително изстудено.
  bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 26 отговора