Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора

Бургас/Neumagen-dhron,Germany

Мнения: 420
Никога не успявам да го сваря боба добре.Кисна го предварително,сменям му водата два пъти и пак не става.Вие как се справяте с него за да се свари по-бърэо и по -добре?
Цитирай
Zdravei,maikami  vinagi slaga 50gr rakia,tvardi che yvira mnogo barzo.
Licno az go izmivam slagam v giyvech -goliam,slagam vsichko- podpravki ,brashno,palnia go pochti do gore s voda.Slagam go vav fyrnata na 250gr isled okolo chas go namaliam na 180gr  do 2-3 chasa stava "medec" izraz na sapryga mi.
Drygo vagno za yviraneto na boba e kakav e i na koia firma,slychvalo mise e i 5 chasa vri ,nakraia dranka ta zvanka i ne kopyvam ot nego ,stava vapros za balkanskia,noza firmata ne se seshtam.
Voda ne hvarliam,stava bezvkysn.
Taka che probvai razlichen bob ,az predpochitam rodopski.Yspeh
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 921
аз го слагам в тенджерата под налягане за 20-30 мин и после му слагам сол и подправки да поври още малко, за да не е съвсем бистър.
Цитирай


Мнения: 4 748
В съвсем нормална тенджера, като на първата вода слагам 1 ч л сода за хляб.
КАто поври с нея - водата е вече жълтеникава - 15 мин стигат, сменям водата и слагам всичко, що е за в боба - домат, лук, чушка - каквото ще слагам + 50-70мл ракия, без солта и оставям да се свари. Когато боба е хубав - му трябва още 40-50 мин и е готов. Тогава прибавям солта.
Ако не е хубав боба - колкото и да го вариш - един ще се развари, друг ще хрупа  Sick
Цитирай


Мнения: 5 632
аз го слагам в тенджерата под налягане за 20-30 мин
И аз така. После си го досготвям както съм си наумила. Smile
Цитирай


Мнения: 119
От майка ми знам, че в първата вода (тази, която изхвърляш) може да сложиш малко сода, така увира по-бързо  Peace
Цитирай

Според сезона

Мнения: 293
Имаше една тема в dir.bg
Бобът се слага в херметическа тенджера на степен 1 - поне един час - без да се хвърлят води .За този час , той завира и след това се увеличава на степен 2 - така - поне още 2 часа. Идеята на готвачът беше , че да се хвърля първата вода не помага на целта / да не боли стомах/. Това се постигало с добро сваряване на люспата на фасула по по-бавен метод на готвене .
Впрочем най-важно е добър сорт фасул - за което има няколко теми .
Цитирай

BABYLAND

Мнения: 3 393
Буташ го в тенджерата под налагяне и за по-малко от час е готов!
Цитирай

София

Мнения: 2 382
Майка ми накисва боба във вода вечерта в деня преди да го готви. И така се сварява бързо.
Цитирай


Мнения: 7 473
Накисвам го от предната вечер с една лъжица сода , после хвърлям две води . В тенджера под налягане става най-бързо. Чувала съм, че се слага лъжица ракия в боба ,  но не съм пробвала.
Цитирай

sofia

Мнения: 5 140
Накисвам го от предната вечер с една лъжица сода , после хвърлям две води . В тенджера под налягане става най-бързо. Чувала съм, че се слага лъжица ракия в боба ,  но не съм пробвала.

Пеп4о пише че слага ракийка, дали става добре и ракията за какво се слага?
Цитирай


Мнения: 13 240
днес ще пробвам с ракията newsm78
Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
В съвсем нормална тенджера, като на първата вода слагам 1 ч л сода за хляб.
КАто поври с нея - водата е вече жълтеникава - 15 мин стигат, сменям водата и слагам всичко, що е за в боба - домат, лук, чушка - каквото ще слагам + 50-70мл ракия, без солта и оставям да се свари. Когато боба е хубав - му трябва още 40-50 мин и е готов. Тогава прибавям солта.
Ако не е хубав боба - колкото и да го вариш - един ще се развари, друг ще хрупа  Sick

 Peace точно така
Цитирай

все тук

Мнения: 1 599
Според мен голямо значение оказва и самият вид боб - има такъв, който колкото и да говариш, просто "дрънка". Има друг, който за половин до един час в обикновена тенджера се разкашква.
Трябва да се пробва.
Цитирай

София

Мнения: 3 255
След като хвърля първата вода и го сложа отново да ври сипвам 50г ракия, водка , абе концентрат- увира бързичко.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора