Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Габрово

Мнения: 699
Здравейте
Не знам как точно се води това, за което питам, но в заведения съм го виждала написано така, а и си представлява свинско филе, нарязано на ивички и изпържено. Яла съм го само в заведение, дори не беше скоро, но тия дни все това ми е в главата и смятам да пробвам нещо такова.
Някой може ли да ми помогне с идеи как точно да го приготвя.
Искам да утачня, че нямам предвид ястие със сос, а по-скоро нещо, което става за мезе - например за вино или кой каквото обича
Цитирай

на 3 градуса от адът

Мнения: 3 647
жулиен е начин на рязане (както ти си казала на ивички, но под наклон)
пърженето е добра идея, щом ще е за мезе
и като го вадиш може да го подсушаваш на хартия да не е много мазно
  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 3 268
Жулиена има точни размери-7-8 см дължина и 2 см ширина,ако размера на ивичките е друг,това не е жулиен.Научих го от едно предаване на Звездев.Той също така каза,че жулиен се наричат ивичките от различни видове зеленчуци, но постепенно е взело да се употребява и за месо,именно зоради размера,който обозначава.
Цитирай


Мнения: 88
Стефани, ето ти по комшийски една рецепта за жулиени /много често ги правя, че моите лами ги обичат/. Явно си наясно с размера - сега за приготвянето. Аз ги правя без пържене - никой в къщи не ще пържено. Както са нарязани изцеждам половин лимон и един или половин портокал, омазвам със зехтин и горчица, за да залепнат подправките, после чесън на прах, магданоз, малко черен и червен пипер. Цялата тази работа я рабърквам хубаво, бутам я в йена с капак, доливам около 2-3 супени лъжици зехтин и две-три чаени чаши вода, захлупвам и пека на 300 градуса. Става за около 30-40 минути, през стъклото на йената си се запича само, ако ги искаш по-хрупкави - 10 мин преди да ги извадиш махни капака. Много крехки стават, няма сос и няма пържене. Даже ако не ти е извряла съвсем водата и ти се пречка - ползвай решетъчна лъжица за иваждането. Не знам какво прави горчицата, но дори да има някъде сланинка я стопява.
Цитирай

все тук

Мнения: 1 600
Можеш да си нарежеш предварително месото и да го мариноваш в соев сос, горчица и лук. След това изпържваш в силно сгорещена мазнина, вадиш месото и пак там приготвяш сос: запържваш гъби, чесън, лук, слагаш, брашно, бяло вино, лимонов сок, накрая и няколко кисели краставички, чер пипер. Става вкусно - правила съм го.
Цитирай

Габрово

Мнения: 699
Благодаря ви за идеите   bouquet
Всичките звучат много вкусно.

Това с йената е добра идея, стига да се сетя къде е капакът на моята, че рядко я ползвам  newsm78

doraan, при твоя вариант пърженето в малко олио ли е или трябва да е повечко? (Най-вероятно ще използвам тефлоновия тиган, така че няма опасност от залепване, та затова питам - иначе съм склонна да готвя почти без мазнина в него, а май не е това идеята в случая) А като поизстинат дали ще са вкусни? Ако ги направя, ще е за гости, но не като основно ястие, ами точно като мезе, така че само в началото ще са топли

А ако ги овалям в нещо преди да ги изпържа, дали ще стане добре? Нямам предвид няколко пласта панировка, но нещо такова, колкото да хванат коричка. Някакви идеи в какво могат да се овалят?
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
А ако ги овалям в нещо преди да ги изпържа, дали ще стане добре? Нямам предвид няколко пласта панировка, но нещо такова, колкото да хванат коричка. Някакви идеи в какво могат да се овалят?
Аз предварително ги посварявам в зелев сок и после в разбит белтък със сол и малко подправки и овалвам или в стрит корнфлейкс, или в царевично брашно овалвам и пържа във доста мазнина.
Цитирай

Габрово

Мнения: 699
Сапфира, а под царевично брашно точно брашно ли имаш предвид или това едрото, дето е като грис и го продават за качамак? С качамака пилешкото става божествено - хем хрупкаво, хем страхотно на цвят, хем по-малко мазнина поема от другата панировка, но нещо не мога да си представя това върху свинско. С царевично брашно съм яла пак пилешки филенца панирани и вкусът поне не мен ми се видя съвсем различен
Цитирай

Габрово

Мнения: 699
Сапфира, а под царевично брашно точно брашно ли имаш предвид или това едрото, дето е като грис и го продават за качамак? С качамака пилешкото става божествено - хем хрупкаво, хем страхотно на цвят, хем по-малко мазнина поема от другата панировка, но нещо не мога да си представя това върху свинско. С царевично брашно съм яла пак пилешки филенца панирани и вкусът поне не мен ми се видя съвсем различен

P.S. Извинявам се за повторението, но имах проблеми с публикуването на отговора и накрая от много опити се е постнал два пъти
Цитирай

все тук

Мнения: 1 600

doraan, при твоя вариант пърженето в малко олио ли е или трябва да е повечко? (Най-вероятно ще използвам тефлоновия тиган, така че няма опасност от залепване, та затова питам - иначе съм склонна да готвя почти без мазнина в него, а май не е това идеята в случая) А като поизстинат дали ще са вкусни? Ако ги направя, ще е за гости, но не като основно ястие, ами точно като мезе, така че само в началото ще са топли

А ако ги овалям в нещо преди да ги изпържа, дали ще стане добре? Нямам предвид няколко пласта панировка, но нещо такова, колкото да хванат коричка. Някакви идеи в какво могат да се овалят?
Можеш да оваляш месото в царевично нишесте.
Иначе за мазнината - да не е много, но да не е и съвсем малко, защото ще пръска.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.